Så inreder du köket

I dag är köket ett av hemmets mest värdefulla och högt aktade rum. Men hur ska man tänka vid inredningen av sitt kök och vilka köksmöbler ska man satsa på? Vi låter experterna avgöra. 


Oavsett om du har ett litet eller stort kök finns det massor av saker att tänka på när det ska utformas. Hur mycket fri yta behöver du? Ska det finnas en köksö? Marianne Färlin från Vedum Kök & Bad anser att man först och främst ska tänka långsiktigt.

Ta din tid och tänk långsiktigt

– Undvik tidspress i beslutsprocessen. Tänk långsiktigt för att skapa en personlig inredning utifrån behov och stilval genom att ta reda på mer om olika material och deras egenskaper. Se också till att välja ur ett sortiment som är flexibelt, med möjligheten att komplettera i efterhand eller ersätta vid en eventuell skada om några år. Det handlar också mycket om att undvika eventuella kompromisser. För att det ska bli så trivsamt och praktiskt som möjligt är det viktigt att låta planeringsprocessen ta tid. Tänk igenom materialval, funktioner, arbetsflöde och anpassad förvaring. Planeringsprocessen är rolig och dessutom gratis, säger Marianne.

Köksmöbler – använd den fasta inredningen

– Det här med möbler är ju väldigt individuellt men det är ganska avgörande hur köket ser ut vilka typer av möbler du kan använda dig av. Stort kök behöver ett stort bord, det säger sig självt. När jag ritar mindre kök försöker jag klämma in en liten sittplats och höjer någon bänk för att användas som bardisk, eller får in lägre förvaring som också bildar en sittbänk. Det finns inga generella svar här utan man får försöka tänka sig hur den fasta inredningen kan användas på bästa sätt, och utvecklas, berättar Anna Sandgren, stylist och inredare på Våra Rum i Helsingborg.

Marianne Färlin är inne på samma spår:

– När det kommer till förvaring borde man förlita sig på genomtänkta lösningar utifrån rummets form. För att få arbetsflödet i köket att fungera bra bör det finnas gott om plats mellan de olika arbetszonerna: arbetsytor, avställningsytor och förvaring. Moderna funktioner med anpassad inredning kan skapa både funktion och design. Tänk igenom vilka saker som du använder ofta i köket, som är bra att förvara på ett lättillgängligt och organiserat sett. Välj sedan anpassad inredning efter det. Ibland vill man istället trolla bort många av de saker man har, och då kan smarta hörnlösningar samt jalusiskåp för exempelvis köksmaskiner och infällda eluttag vara praktiska detaljer. 

Här är kökshyllan alla kan bygga! 

Optimera utrymmet och ta en hjälp av en köksplanerare 

– Genom att ta hjälp av en professionell köksplanerare kan köket visualiseras med alternativa yteffektiva inredningsval. Det finns många smarta lösningar, praktiska funktioner och fina detaljer som ger rummet ett enhetligt intryck. Genom att utnyttja väggar skapas fler avställnings- och arbetsytor på bänkarna. Att välja väggskåp upp till taket tillsammans med kompakta vitvaror gör att utrymmet används effektivt. Genom att kombinera öppen och dold förvaring skapas ett luftigare intryck. Smart förvaring kan döljas i en sockellåda med push-funktion för extra förvaring av till exempel köksredskap. Ett praktiskt tillbehör är den klassiska utdragbara skärbrädan till bänkskåp som blir en extra avställningsyta vid behov, berättar Marianne.

Anna Sandgren ritar ofta kök åt sina kunder och menar att man alltid måste anpassa inredningen till storleken. 

– I de minsta köken går det kanske inte in ett normalt bord och två stolar, utan man kanske får tänka i lite smalare arbetsytor och anpassa helt enkelt. Man kan lägga låga skåp och använda ytan som sittplats. På små ytor ska man använda väggytor så mycket det går, man kan till exempel ha nedfällbara bord. En hög med pallar som skapar 2-3 sittplatser vid behov.

Utnyttja takhöjden i köket 

– Nu för tiden kan man ha väldigt höga väggskåp som går hela vägen upp till taket. Då kan man frigöra yta till en matplats, alternativt en bänk som fungerar som både förvaring och bänk att sitta på. Det låter kanske motsägelsefullt, men använd djupare bänkyta och lådor. Det skapar större arbetsyta och mer förvaring, och på så sätt kan du frigöra viktiga ytor för en matplats. Man kan titta på de olika köksytorna med större yta. Hyllor och stängd förvaring för att frigöra yta. Satsa på kompakta möbler, kanske ett slagbord man kan fälla ner eller andra bord som integreras med resten av inredningen. Du kan ha krokar på väggen att hänga fällstolar på, som plockas ned vid användning.

Glöm inte köksön!

– Oavsett vilken stil man föredrar får man söka en lösning där man tar vara på rummets generösa storlek, och skapa ett kök som är funktionellt, trevligt och levande. I ett rymligt kök kan man också ha en stor centralt placerad köksö som rymmer både förvaring och sittplatser, där man även kan laga mat, umgås och trivas. För alla som kan och vill ha en köksö tycker jag den är ett måste i köket. Gärna så stor som möjligt, och med en sittdel med inbyggd förvaring. Köksön är ju samlingspunkten och navet i köket! säger Marianne.

Anna Sandgren menar också att om man har möjlighet ska man ha en köksö.

– Köksö står väldigt högt upp på folks önskelistor – de är så användbara! Det är inte som när ens föräldrars generation bjöd hem, där maten skulle upp på bordet när gästerna anlände. Nu äter man lite mer sporadiskt, tar en drink, umgås och äter lite plock innan middagen. Då är ön väldigt användbar och trevlig. Den kan användas som avställningsyta, plats för bufféer och födelsedagar. Samtidigt kräver det ett stort kök även om det finns mindre köksöar; jag ritar just nu en som är 120 lång och 80 bred till ett lite mindre kök.

Så bygger du en egen köksö! Klicka här för att läsa steg för steg-guiden. 

Var kreativ

– En funktionsvägg med olika färgnyanser och en kombination av dold och öppen förvaring kan ge rummet en fin fond. En öppen lösning gör även att kontakten mellan matborden och resten av köket alltid är självklar, menar Marianne.

Skippa det runda bordet i köket

– Runda bord är väldigt fina, men de tar stor plats. De är heller inte så bra i små kök, man får snarare tänka vad som fungerar i det kök du har att jobba med. Köken är vårt nya vardagsrum; när jag ritar kök vill de nästan alltid ha stora kök optimerade för umgänge. Det är jättetrevligt att kunna ta in en soffa eller ett sidobord. Det finns inga ”dos and don’ts” när det gäller inredning i dag, säger Anna Sandgren.

Välj material noggrant

– Utgå från dina behov och din personliga stil när det gäller materialval. Och tänk långsiktigt! Ta reda på fakta om olika materialval – de har större betydelse än du kanske tror. Bänkskivan och diskbänken påverkar vilket helhetsintryck köket ger, men de är också din arbetsyta. Skivor i natur- eller kompositören är exklusiva, tåliga och tidlösa. Akrylsten ger stor frihet i utformningen. En bänkskiva i trä ger en varm och levande känsla, medan laminat är ett enkelt, flexibelt och prisvärt alternativ, menar Marianne Färlin.

Optimera den öppna planlösningen

Har du öppen planlösning mellan kök och vardagsrum tycker Anna Sandgren att man ska försöka skärma av, om inte helt så åtminstone delvis. 

– Försök skärma av med en ö eller smalare arbetsyta. Man kanske sätta högskåpen med rygg och bygger en vägg, så man har ett halvöppet kök. Själv är jag ganska trött på öppna planlösningar, det är inte så kul att sitta och glo på ett stökigt kök. Tänk i så fall på att installera en stor vask där det får plats disk, plåtar och stora grytor så det finns möjlighet att röja. Det behöva inte vara helt stängt, men kanske tre högskåp som skapar en vägg, eller alternativt en ö.

Hos Prisjakt kan du jämföra köksartiklar och priser. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar