Förnya i köket!

Sugen på att förnya köket utan att byta ut det helt? Vi har letat reda på de senaste innovationerna och fiffigaste lösningarna. Både för små och stora plånböcker.


Att byta luckor kan verkligen ge ett helt nytt utseende åt köket.

De vita luckorna kommer från Härjedalskök som gör gratis hembesök.

1. Nytt liv i luckan

Det är sällan stommarna i köksskåpen är utslitna. Har ditt kök standardmått går det ofta enkelt att bara byta luckorna. Givetvis kan du måla eller lacka om dem också. Det är inte helt enkelt att få det jämnt och snyggt själv, har du höga krav bör du lämna in dem för lackering, kostar från drygt 200 kronor per lucka. Vänd dig till ett lackeringsföretag (billackering, industrilackering). Vill du sätta lite mer personlig och konstnärlig prägel på luckorna med exempelvis en schablonmålning, ta en titt på vår artikel ”Så målar du köksluckorna själv” på viivilla.se

SharpXtreme från OBH Nordica är en riktig proffsslip som slipar i två steg. Pris cirka 1000 kr.

2. Uppgradera köksredskapen

Slöa knivar gör ingen glad! Se över dina redskap och rensa bort det som är fult, trasigt eller som du aldrig använder. Lämna in dina gamla knivar på slipning, eller investera i en knivslip och gör det själv. Vill du att ett proffs ska ta hand om dina knivar kan du via sajten www.knivslipning.wordpress.com få tips på ett sliperi i din närhet. Tre tips för dig som bor i storstad: Stockholm: www.knivkultur.se Göteborg: www.sliperismide.se Malmö: www.mohac.se

Läcker som en karamell är kyl-frysskåpet Linea F32BCVE från Smeg. Energiklass A+, cirka 20 000 kronor.

3. Ny maskinpark minskar miljöpåverkan

Nya vitvaror är förstås en större investering, men börjar de gamla trotjänarna sjunga på sista versen ska du inte tveka. Nya kyl- och frysskåp har betydligt bättre energiekonomi och idag finns det diskmaskiner som inte behöver mer är sju liter vatten för att diska skinande rent. Bra för både miljö och plånbok!

4. Säkra för de små

Om familjen utökats sedan senaste köksrenoveringen är det hög tid att börja tänka på säkerhet. Förvissa dig om att ditt kök har:

  • En spis med hällskydd och som inte går att välta.
  • En ugn med barnsäkert lås och lucka man inte kan bränna sig på.
  • Diskmedel, kemikalier, knivar, vassa mixerblad och små köksmaskiner säkert förvarade.
  • Bortplockade dukar eller annat som barnet kan dra i och få saker över sig.
  • Kökslådor som inte går att dra ut för att klättra på.
  • Vitvaror och andra maskiner, exempelvis kaffebryggare, som inte går att välta över sig.
  • Petskydd i kontakterna, hörnskydd och en barnstol det inte går att klättra på.

5. Mindre os

Mieles nya, eleganta kolfilterfläkt DA 7000 är futuristiskt inspirerad med sobert designad kåpa. Finns både för väggmontering och fritt hängande montage och styrs med touchkontroll. Pris cirka 20 000 kronor.

 

6.Vardagslyxigt vatten

En vattenkran som kan leverera färdigkolsyrat vatten är ingen ouppnåelig lyx för de flesta, liksom en riktigt bra blandare. Moderna blandare är betydligt mer energisnåla, vattenbesparande – och nästan alltid snyggare – än äldre modeller.

Med en riktig high-tech-vattenkran, Mora Styxx, kan du sköta temperaturväxling, vattentryck och strålbild med ena handen medan du med den andra handen tar hand om disk, barn eller matlagning. Pris cirka 12 000 kronor.

7. Smulfritt

Lilla, men kraftfulla, handdammsugaren Dustbuster Pivot från Black and Deckers har flexibelt munstycke vridbart i 200 grader. Fixar smulorna i ett nafs! Pris cirka 800 kronor.

Är köket rent blir det genast mycket trivsammare. Satsa på lättillgänglig städutrustning, som exempelvis en minidammsugare som barnen tycker är roligt att använda själva. En hederlig gammal sopborste/skyffel för golvet drar dock bara användarens egen energi och borde inte vara så sällan sedd i moderna kök som den tyvärr är. Byt eller tvätta disktrasorna ofta så de inte sprider unken lukt och bakterier, köp gärna några med kul mönster eller text, det piggar upp.

8. Bra belysning för bänk och bord

Ny belysning kan göra underverk för arbetsglädjen och samvaron i köket. Detta är extra viktigt att tänka på:

  • Satsa på riktigt bra allmänbelysning i taket samt ljusstark arbetsbelysning vid bänkarna.
  • Kontrollera att inte armaturerna bländar någonstans.
  • Om du installerar takspottar: Kontrollera så att inte öppna skåpluckor hamnar för nära armaturerna så att det blir brandfarligt.
  • Välj ljuskällor med ett varmt ljus så känns köket extra ombonat.
  • Häng pendelarmaturen 55-60 centimeter över matbordet, då skymmer den inte bordsgrannen.
  • Installera dimmer på så många ställen som möjligt, det ger ett flexibelt ljus.

Tag gärna en belysningsexpert till hjälp för att få maximal effekt, det har hänt mycket på senare år, särskilt inom den energisnåla LED-tekniken.

En bänklyft som sänker och höjer bänkskivan ger gott om utrymme för exempelvis rullstol. Finns med manuell eller motordriven justering. Athena Nordic.

9. Åldras värdigt tillsammans

Har du och ditt kök kamperat ihop länge kan du behöva göra vissa justeringar för att ni ska kunna fortsätta leva lyckliga tillsammans. Redan i 40-årsåldern behöver man exempelvis dubbelt så mycket ljus som när man var 20 och behovet bara ökar med åren. Byt till ljusstarkare armaturer och välj lågenergilampor av hög kvalitet som ger betydligt bättre ljus än billigare varianter. Men låt de unga klättra upp och byta taklamporna, i köket sker många onödiga fallolyckor!

Andra bra hjälpmedel för en bekvämare och säkrare kökstillvaro är spisvakt som stänger av spisen automatiskt, halkskydd under mattorna och givetvis brandvarnare. Numera finns även många bra hjälpmedel för att exempelvis öppna tröga burklock eller få bättre grepp om mjölktetran.

Hissa upp redskapen i taket med Ikeas takhängda hylla ”Kroken”, 249 kronor.

10. Utnyttja de tomma ytorna

Är köket trångt och dina lådor, skåp och bänkar känns överfulla – ställ dig mitt i rummet och se dig om i 360 grader. Troligen finns det väggar som kan bära både tallrikshyllor, knivlister och kanske till och med köksmaskiner. Glöm heller inte heller taket – hissbara takhyllor är både praktiskt, utrymmessparande och ser charmigt ut.

 

11. Spisa med stil

Nya tallrikar, bestick och uppläggningsfat, gärna i någon färg eller mönster som du blir glad av, sätter onekligen guldkant på köttbullemiddagen. Servetter och fina bordstabletter är också ett enkelt sätt att göra matbordet och måltiden mer inbjudande.

Ny servis behöver inte kosta en förmögenhet men gör varje måltid lite ny. Maskindiskbara och mikrosäkra stengodsservisen ”Färgrik” finns i flera färger och kostar 299 kronor på Ikea. Innehåller 18 delar; sex tallrikar (24 cm), sex assietter (21 cm) samt sex djupa tallrika

Marknadens snabbaste avfallskvarn, Unistone 450 är CE-godkänd och kostar cirka 4 000 kronor på Greenloop.

12. Mal ned matresterna

En avfallskvarn är numera inte bara något man ser i amerikanska filmer, idag tilllåter flera kommuner egen kvarn i villan. Organiskt avfall sönderdelas till millimeterstora bitar som kan spolas bort med vanliga avloppsvattnet. Mindre mängd sopor (kanske kan du beställa glesare soptömning?), mindre jobb och mindre miljöpåverkan.

 

13. Strukturera livet på väggen

Anslagstavla av tunn självhäftande folie, enkel att sätta upp och lämnar inga märken. 1×1 meter. Du kan både skriva med tavelkrita och fästa självhäftande notisar. 729 kronor Fern Living/Favoritsaker

Att belamra kyl och frys med kom-ihåg-lappar, vykort och skol- eller träningsscheman gör att köket ser rörigt ut, hur välstädat det än är för övrigt. Satsa på en riktigt snygg – och rejäl! – sambandscentral. Är familjen stor med många aktiviteter kan det vara en god idé att låta varje familjemedlem ha varsin anslagstavla att ansvara själv för. Glöm inte att rensa bort inaktuell information då och då.

 

14. Ha alltid handduken redo

Utnyttja lådan eller skåpdörren i köket till att hänga kökshandduken på en handduksstång i borstat rostfritt stål. Du slipper fula borrhål och stången kan lätt flyttas när du vill. Passar skåpdörr/lådfront med djup 2 centimeter. Pris 139 kronor. smartasaker.se

 

15. Ge golvet ett lyft

Ett golv som onekligen drar blickarna till sig är nya högblanka laminatgolvet Ocean från Forbo Flooring. Golvet läggs enkelt utan lim med klick-teknik och finns även i svart, grått, blått och bordeaux. Pris cirka 300 kronor/kvadratmeter.

Smidiga kassar

16. Sopsortering, ett problem

Kassar är lätta att transportera och tar liten plats. Set ”Returen” om fyra kassar med bärhandtag och tryckknappar som gör det möjligt att sätta ihop kassarna. Tillverkat i nonwoven med laminat. Längd 31,5 centimeter, bredd 31,5 centimeter och höjd 43,5 centimeter. Pris 185 kronor på www.forvara.se 

Färdiga satser

Tre behållare 2×12 liter samt 1×7 liter. För komposterbart avfall, återvinningsbart material och restavfall. 149 kronor, Clas Ohlson.

Tina Björeman, Inredare, Ikea.

Om du har 5 000 kronor

”Ska du inte byta luckor eller vitvaror räcker 5 000 kronor långt. Mitt förslag är att du börjar med att satsa på insidan och funktion, det finns många lösningar som underlättar vardagen. Rejäla besticklådor, tallrikshållare och annan skåpsinredning som gör det enklare att hålla ordning ger köket både ett utseendemässigt lyft och du slipper gräva och leta.

När det gäller förvaring utanför skåp och lådor rekommenderar jag systemet ”Asker”, med exempelvis ett hopfällbart diskställ som spar mycket plats på diskbänken. Här finns också pappersklämmor att fästa på väggen för recept och inköpslistor. Även serien ”Kroken” har smarta lösningar som en takhängd redskapshylla och en liten hylla för kryddorna du använder dagligen.

Vill du snabbt förändra intrycket i köket tycker jag att du ska ta en titt på stänkskyddet ”Fastbo”. Det är fräscha, smutsavstötande väggplattor som dessutom är vändbara så att du får två färger eller mönster att variera med.”

Magnus Wictor, Butikschef/Marknadskoordinatör, Noblessa.

Om du har 10 000 kronor

”Tänker du lägga ned ungefär 10 000 kronor på att förbättra din köksmiljö tycker jag att du ska satsa på belysningen. Antingen kompletterar du det du har, eller så byter du ut den helt. Belysning som sitter i sockeln samt under och över väggskåpen är effektfullt och finns hos Noblessa i många varianter, bland annat många nya häftiga LED-belysningar. Förutom att det är ett enkelt sätt att lyfta kökets utseende spar LED även energi.”

Är köket litet?

Satsa på ljusa färger, metall och glas, skjutbara luckor samt riktigt bra belysning. Undvik stora, mönstrade gardiner eller mattor och håll fönsterbrädorna rena från onödiga prylar.

Köpinformation:

Ikea www.ikea.com 0775-700 500

Marbodal www.marbodal.se 0502-170 00

Jula www.jula.se 0511-34 20 00

Favoritsaker www.favoritsaker.se 08-645 75 70

Mora armatur www.moraarmatur.se 0250 – 59 60 00

Greenloop https://www.greenloop.se 070-220 02 68

Ellos www.ellos.se 033 – 33 000

OBH Nordica www.obhnordica.se 08-445 79 00

Ittala www.ittala.com

Frapp https://www.frapp.se 0418-403040

Athena Nordic www.athenanordic.se 023 – 79 22 00

Smartasaker https://www.smartasaker.se 08-736 09 99

Härjedalskök www.harjedalskok.se 0684-655 50

Knivkultur www.knivkultur.se

Sliperismide www.sliperismide.se

Mohac www.mohac.se

Miele www.miele.se 08-562 29 000

Black & Decker www.blackanddecker.se

Forbo Flooring www.forbo-flooring.se 031-89 20 00

Förvara.se – Forvara.se 08-282865

Clas Ohlson www.clasohlson.se 0247-445 00

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar