Annons

Flytta skåpen och få ett nytt kök

Kök- och matsalsmöbler

Att få ett nytt kök behöver inte alltid innebära en stor investering. Ibland kan faktiskt det räcka med att flytta om skåpen och göra en yttre ansiktslyftning med färg och lite nya material. Se förvandlingen från trist knallgult 70-talskök till fräscht modernt - med köksö och härlig lavendelblå atmosfär.

Annons

Har du ett kök du tröttnat på, men inte är mogen än för att ge dig på en helrenovering? Ta då en ordentlig titt på ditt kök - kanske är det inte heller nödvändigt. Om stommar och luckor fortfarande är hela och fräscha, men känns omoderna och trista, kan du med ny färgsättning och lite klurig ommöblering bland skåpen få ett kök som känns nästan nytt ändå.

Ytorna på t ex arbetsbänkar, golv- och väggbeklädnader brukar bli slitet med åren, här har också mycket hänt vad gäller färger och material. Bort med gamla plastlaminat, in med nya bänskskivor och nytt kakel - det gör underverk för intrycket - och det kostar inte heller en förmögenhet.

Vinn utrymme med ommöblering

Det här 70-talsköket blev som nytt efter en grundlig restaurering. Familjen hade tröttnat på de knallgula luckorna, de bruna arbetsytorna och det slitna golvet. Arbetshöjden var bara 85 cm, och det annars ljusa köket fördunklades av en rad överskåp, som skärmade av mellan matsalen och köket. Dessutom drömde man om en ugn placerad i bänkhöjd, keramiska kokplattor på spisen och ett stort kyl-/svalskåp istället för det gamla inbyggda kylskåpet.

Därför fick köket inte bara nya ytskikt, utan blev också ommöblerat, så att inredningen blev mer ändamålsenlig. Det blev mycket pusslande för att få in köksskåpen i den nya planlösningen, men till sist lyckades det nästan perfekt. Trots att två underskåp blev över blev det mer förvaringsplats!
Man vann hyllplats över och under den nya inbyggda ugnen i kökets högskåp, som tidigare nästan fylldes av kylskåpet. Dessutom blev det tidigare grytskåpet ledigt, då kastrullerna nu står på två galler i den nya köksön.

Specialgjorda skåp

De båda nya skåpen skulle specialtillverkas, därför att de inte hade standardmått, men i verkligheten är det en smal sak att snickra ett sådant, om man gör det av vitmålad spånplatta och beställer delarna tillskurna. Ska det byggas in mellan de båda andra skåpen kan det göras med vanliga spånplatteskruvar och lim. Om skåpsidan är synlig använder man pluggar eller spacklar över skruvhålen och målar skåpsidan.

Då skåpen skulle flyttas och golvet slipas var det nödvändigt att montera ner hela köket och tömma rummet. På samma gång blev alla skåp rengjorda både ut- och invändigt.

De gamla socklarna bröts bort och ersattes av nya och högre, så att köksbänkarna hamnade på 90 cm höjd. Då hela köket vilar på socklarna är det viktigt att få dem stadiga och 100-procentigt vattentäta. Sätt fast dem i golvet med skruv och vinkelbeslag och spika fast ev, kilar, så att de inte kan vridas loss.

Sprutlackerade luckor och kakel

De gamla skåpluckorna var i utmärkt skick, men hade tyvärr billiga plastgrepp, som var inskurna i luckorna. Dessa fylldes med klossar och för att slippa skarvar satte vi på en 4 mm list av kryssfaner överst och nederst på varje framsida.

Lådförestyckena kläddes också med 4 mm kryssfaner på hela fronten, och fyra av överskåpsluckorna gjordes om till vitrinskåpsluckor genom att vi skar ut för glasning med en elektrisk sticksåg. Så limmades kryssfanerlister, 1 cm bredare än kanten, runt om varje lucka, så att det blev en fals för glaset, som hålls på plats med kvartsrunda lister på insidan.

Luckorna kunde ha rollats, men istället sändes de iväg för att sprutlackeras och målades med syrahärdad lack, som ger en mycket slitstark och perfekt yta. Också alla de orangefärgade plastbackarna i köksskåpet, spröjsar etc sprutmålades, och allt blev som nytt.
De diagonalt uppsatta kakelplattorna är klassiskt vita och blanka, billiga sådana med måtten 15 x 15 cm. Det var svårt att hitta ett kakel i samma format till mönstret, som går igen på flera ställen. Därför sändes också 42 kakelplattor med till sprutmålningen, så att dessa skulle få nöjaktigt samma färg som luckorna.

Annons

Beställ allt i god tid

Det är inte så särskilt bekvämt att vara utan kök, därför är det viktigt att man kan arbeta utan avbrott och i rätt ordning. Starta t ex med att renovera luckorna och sänd dem till sprutmålning innan du tömmer skåpen. Köket fungerar trots allt utan luckor. Snickra också ev. extraskåp innan du börjar med köket.

Gör jobbet när du kan vara ledig och grilla ute, och se till att allt material beställs innan projektet påbörjas. Räkna med leveranstid på det mesta! Avtala också tid med elektriker, plåtslagare och ev andra hantverkare.
Bänkskivorna levererades i detta fall färdiga från en tillverkare med inbyggd planförsänkt vask och pålimmade kanter. Tidsmässigt är detta en fördel, men var mycket noggrann med uppmätningen och beställ i god tid.
De tre sidorna av köksön som är gjorda av trä snickrades till innan köket utrymdes, så att de var klara att sätta upp. Detta gjordes först när köksbänkarna längs väggarna var på plats. På så vis blev det mer plats att arbeta på. För att inte luckor och lådor skulle få skador sattes dess först upp när köket var helt färdigt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
4 september 2002

0 Kommentarer

0

Hotta upp morgonkaffet med en kaffemaskin

Kaffemaskiner med pod- och kapselfunktion i annorlunda färger och former livar upp köket.

0

Så fixar du stilen i köket

Ge köket ett ansiktslyft! En stil som alltid håller måttet är den rustikt romantiska.

0

Lätthanterade vitlökspressar - Vi i villatestet

Är det besvärligt att få vitlökspressen ren efter användning? Vi har testat 6 olika vitlökspressar och tittat på rengöring, ergonomi och spill. Vinnaren...

1

Fiffig hållare för grytlocket - Smarta prylen

Vad gör du av det varma och kladdiga kastrullocket när du ska röra i en gryta?

0

Fixa stilen i köket!

Hur vill du ha det i köket? Modernt högblankt eller lantligt lulligt? Här är prylarna som ger köket den karaktär du vill.

7

Rätt temperatur för köttet med stektermometer - Vi i villatestet

Trådlös, manuell, digital – vilken stektermometer passar dig bäst? Vi i Villa testar stektermometrar och får väldigt olika resultat!

0

Smarta prylen - kom hem till lagad mat

Tillhör du dem som har ångest över vardagsmaten som alltför ofta blir för snabblagad? Läraren Annica Ingemarsson har tagit fram en gryta som lagar...

0

Kökshjälp!

Nya prylar i köket piggar upp.

0

Miljöskribentens kök: - Vi gillar vintage

Det viktigaste för att få ett miljösmart kök är vad du gör i det, säger Johan Tell. Själv satsar han på vego och vintage – det är dubbelt miljövänligt!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons