Flytta skåpen och få ett nytt kök

Kök- och matsalsmöbler

Att få ett nytt kök behöver inte alltid innebära en stor investering. Ibland kan faktiskt det räcka med att flytta om skåpen och göra en yttre ansiktslyftning med färg och lite nya material. Se förvandlingen från trist knallgult 70-talskök till fräscht modernt - med köksö och härlig lavendelblå atmosfär.

Har du ett kök du tröttnat på, men inte är mogen än för att ge dig på en helrenovering? Ta då en ordentlig titt på ditt kök - kanske är det inte heller nödvändigt. Om stommar och luckor fortfarande är hela och fräscha, men känns omoderna och trista, kan du med ny färgsättning och lite klurig ommöblering bland skåpen få ett kök som känns nästan nytt ändå.

Ytorna på t ex arbetsbänkar, golv- och väggbeklädnader brukar bli slitet med åren, här har också mycket hänt vad gäller färger och material. Bort med gamla plastlaminat, in med nya bänskskivor och nytt kakel - det gör underverk för intrycket - och det kostar inte heller en förmögenhet.

Vinn utrymme med ommöblering

Det här 70-talsköket blev som nytt efter en grundlig restaurering. Familjen hade tröttnat på de knallgula luckorna, de bruna arbetsytorna och det slitna golvet. Arbetshöjden var bara 85 cm, och det annars ljusa köket fördunklades av en rad överskåp, som skärmade av mellan matsalen och köket. Dessutom drömde man om en ugn placerad i bänkhöjd, keramiska kokplattor på spisen och ett stort kyl-/svalskåp istället för det gamla inbyggda kylskåpet.

Därför fick köket inte bara nya ytskikt, utan blev också ommöblerat, så att inredningen blev mer ändamålsenlig. Det blev mycket pusslande för att få in köksskåpen i den nya planlösningen, men till sist lyckades det nästan perfekt. Trots att två underskåp blev över blev det mer förvaringsplats!
Man vann hyllplats över och under den nya inbyggda ugnen i kökets högskåp, som tidigare nästan fylldes av kylskåpet. Dessutom blev det tidigare grytskåpet ledigt, då kastrullerna nu står på två galler i den nya köksön.

Specialgjorda skåp

De båda nya skåpen skulle specialtillverkas, därför att de inte hade standardmått, men i verkligheten är det en smal sak att snickra ett sådant, om man gör det av vitmålad spånplatta och beställer delarna tillskurna. Ska det byggas in mellan de båda andra skåpen kan det göras med vanliga spånplatteskruvar och lim. Om skåpsidan är synlig använder man pluggar eller spacklar över skruvhålen och målar skåpsidan.

Då skåpen skulle flyttas och golvet slipas var det nödvändigt att montera ner hela köket och tömma rummet. På samma gång blev alla skåp rengjorda både ut- och invändigt.

De gamla socklarna bröts bort och ersattes av nya och högre, så att köksbänkarna hamnade på 90 cm höjd. Då hela köket vilar på socklarna är det viktigt att få dem stadiga och 100-procentigt vattentäta. Sätt fast dem i golvet med skruv och vinkelbeslag och spika fast ev, kilar, så att de inte kan vridas loss.

Sprutlackerade luckor och kakel

De gamla skåpluckorna var i utmärkt skick, men hade tyvärr billiga plastgrepp, som var inskurna i luckorna. Dessa fylldes med klossar och för att slippa skarvar satte vi på en 4 mm list av kryssfaner överst och nederst på varje framsida.

Lådförestyckena kläddes också med 4 mm kryssfaner på hela fronten, och fyra av överskåpsluckorna gjordes om till vitrinskåpsluckor genom att vi skar ut för glasning med en elektrisk sticksåg. Så limmades kryssfanerlister, 1 cm bredare än kanten, runt om varje lucka, så att det blev en fals för glaset, som hålls på plats med kvartsrunda lister på insidan.

Luckorna kunde ha rollats, men istället sändes de iväg för att sprutlackeras och målades med syrahärdad lack, som ger en mycket slitstark och perfekt yta. Också alla de orangefärgade plastbackarna i köksskåpet, spröjsar etc sprutmålades, och allt blev som nytt.
De diagonalt uppsatta kakelplattorna är klassiskt vita och blanka, billiga sådana med måtten 15 x 15 cm. Det var svårt att hitta ett kakel i samma format till mönstret, som går igen på flera ställen. Därför sändes också 42 kakelplattor med till sprutmålningen, så att dessa skulle få nöjaktigt samma färg som luckorna.

Beställ allt i god tid

Det är inte så särskilt bekvämt att vara utan kök, därför är det viktigt att man kan arbeta utan avbrott och i rätt ordning. Starta t ex med att renovera luckorna och sänd dem till sprutmålning innan du tömmer skåpen. Köket fungerar trots allt utan luckor. Snickra också ev. extraskåp innan du börjar med köket.

Gör jobbet när du kan vara ledig och grilla ute, och se till att allt material beställs innan projektet påbörjas. Räkna med leveranstid på det mesta! Avtala också tid med elektriker, plåtslagare och ev andra hantverkare.
Bänkskivorna levererades i detta fall färdiga från en tillverkare med inbyggd planförsänkt vask och pålimmade kanter. Tidsmässigt är detta en fördel, men var mycket noggrann med uppmätningen och beställ i god tid.
De tre sidorna av köksön som är gjorda av trä snickrades till innan köket utrymdes, så att de var klara att sätta upp. Detta gjordes först när köksbänkarna längs väggarna var på plats. På så vis blev det mer plats att arbeta på. För att inte luckor och lådor skulle få skador sattes dess först upp när köket var helt färdigt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 september 2002
Mer om Kök- och matsalsmöbler

Så inreder du köket

Kök- och matsalsmöbler I dag är köket ett av hemmets mest värdefulla och högt aktade rum. Men hur ska man tänka vid inredningen av sitt kök och vilka köksmöbler ska man satsa på? Vi låter experterna avgöra. 

Snickra bästa kökshjälpen

Kök- och matsalsmöbler För att nå högst upp och längst bak i köksskåpen behövs en bra stege. En pall med uppfällbar stegdel kan vara lösningen.

Trendigt för tallrikar

Kök- och matsalsmöbler En tallrikshylla är utmärkt för förvaring av stora tallrikar som inte får plats i skåpen. Den här modellen har en ny, lite modernare, form.

Detaljerna gör det!

Kök- och matsalsmöbler Jo visst är det så! Det är de små detaljerna som gör det! När de är på plats - det är först då köket är klart. Smart smartare smartast! Här har du en rad idéer som gör köket praktiskt, snyggt och smart.

PotAid - Smarta prylen

Kök- och matsalsmöbler Fiffigt i köket. PotAid är slevhållaren som håller ordning på spisen.

Smarta prylen - kom hem till lagad mat

Kök- och matsalsmöbler Tillhör du dem som har ångest över vardagsmaten som alltför ofta blir för snabblagad? Läraren Annica Ingemarsson har tagit fram en gryta som lagar...

Kökshjälp!

Kök- och matsalsmöbler Nya prylar i köket piggar upp.

Miljöskribentens kök: - Vi gillar vintage

Kök- och matsalsmöbler Det viktigaste för att få ett miljösmart kök är vad du gör i det, säger Johan Tell. Själv satsar han på vego och vintage – det är dubbelt miljövänligt!

Vi i Villa-testet: Jakten på en god kopp kaffe

Kök- och matsalsmöbler Vi testar fyra olika espressomaskiner, och de bjuder på något för varje smak. Oavsett om du gillar läcker formgivning, smarta funktioner eller vill att...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.