Flytta skåpen och få ett nytt kök

Att få ett nytt kök behöver inte alltid innebära en stor investering. Ibland kan faktiskt det räcka med att flytta om skåpen och göra en yttre ansiktslyftning med färg och lite nya material. Se förvandlingen från trist knallgult 70-talskök till fräscht modernt - med köksö och härlig lavendelblå atmosfär.


Har du ett kök du tröttnat på, men inte är mogen än för att ge dig på en helrenovering? Ta då en ordentlig titt på ditt kök – kanske är det inte heller nödvändigt. Om stommar och luckor fortfarande är hela och fräscha, men känns omoderna och trista, kan du med ny färgsättning och lite klurig ommöblering bland skåpen få ett kök som känns nästan nytt ändå.

Ytorna på t ex arbetsbänkar, golv- och väggbeklädnader brukar bli slitet med åren, här har också mycket hänt vad gäller färger och material. Bort med gamla plastlaminat, in med nya bänskskivor och nytt kakel – det gör underverk för intrycket – och det kostar inte heller en förmögenhet.

Vinn utrymme med ommöblering

Det här 70-talsköket blev som nytt efter en grundlig restaurering. Familjen hade tröttnat på de knallgula luckorna, de bruna arbetsytorna och det slitna golvet. Arbetshöjden var bara 85 cm, och det annars ljusa köket fördunklades av en rad överskåp, som skärmade av mellan matsalen och köket. Dessutom drömde man om en ugn placerad i bänkhöjd, keramiska kokplattor på spisen och ett stort kyl-/svalskåp istället för det gamla inbyggda kylskåpet.

Därför fick köket inte bara nya ytskikt, utan blev också ommöblerat, så att inredningen blev mer ändamålsenlig. Det blev mycket pusslande för att få in köksskåpen i den nya planlösningen, men till sist lyckades det nästan perfekt. Trots att två underskåp blev över blev det mer förvaringsplats!
Man vann hyllplats över och under den nya inbyggda ugnen i kökets högskåp, som tidigare nästan fylldes av kylskåpet. Dessutom blev det tidigare grytskåpet ledigt, då kastrullerna nu står på två galler i den nya köksön.

Specialgjorda skåp

De båda nya skåpen skulle specialtillverkas, därför att de inte hade standardmått, men i verkligheten är det en smal sak att snickra ett sådant, om man gör det av vitmålad spånplatta och beställer delarna tillskurna. Ska det byggas in mellan de båda andra skåpen kan det göras med vanliga spånplatteskruvar och lim. Om skåpsidan är synlig använder man pluggar eller spacklar över skruvhålen och målar skåpsidan.

Då skåpen skulle flyttas och golvet slipas var det nödvändigt att montera ner hela köket och tömma rummet. På samma gång blev alla skåp rengjorda både ut- och invändigt.

De gamla socklarna bröts bort och ersattes av nya och högre, så att köksbänkarna hamnade på 90 cm höjd. Då hela köket vilar på socklarna är det viktigt att få dem stadiga och 100-procentigt vattentäta. Sätt fast dem i golvet med skruv och vinkelbeslag och spika fast ev, kilar, så att de inte kan vridas loss.

Sprutlackerade luckor och kakel

De gamla skåpluckorna var i utmärkt skick, men hade tyvärr billiga plastgrepp, som var inskurna i luckorna. Dessa fylldes med klossar och för att slippa skarvar satte vi på en 4 mm list av kryssfaner överst och nederst på varje framsida.

Lådförestyckena kläddes också med 4 mm kryssfaner på hela fronten, och fyra av överskåpsluckorna gjordes om till vitrinskåpsluckor genom att vi skar ut för glasning med en elektrisk sticksåg. Så limmades kryssfanerlister, 1 cm bredare än kanten, runt om varje lucka, så att det blev en fals för glaset, som hålls på plats med kvartsrunda lister på insidan.

Luckorna kunde ha rollats, men istället sändes de iväg för att sprutlackeras och målades med syrahärdad lack, som ger en mycket slitstark och perfekt yta. Också alla de orangefärgade plastbackarna i köksskåpet, spröjsar etc sprutmålades, och allt blev som nytt.
De diagonalt uppsatta kakelplattorna är klassiskt vita och blanka, billiga sådana med måtten 15 x 15 cm. Det var svårt att hitta ett kakel i samma format till mönstret, som går igen på flera ställen. Därför sändes också 42 kakelplattor med till sprutmålningen, så att dessa skulle få nöjaktigt samma färg som luckorna.

Beställ allt i god tid

Det är inte så särskilt bekvämt att vara utan kök, därför är det viktigt att man kan arbeta utan avbrott och i rätt ordning. Starta t ex med att renovera luckorna och sänd dem till sprutmålning innan du tömmer skåpen. Köket fungerar trots allt utan luckor. Snickra också ev. extraskåp innan du börjar med köket.

Gör jobbet när du kan vara ledig och grilla ute, och se till att allt material beställs innan projektet påbörjas. Räkna med leveranstid på det mesta! Avtala också tid med elektriker, plåtslagare och ev andra hantverkare.
Bänkskivorna levererades i detta fall färdiga från en tillverkare med inbyggd planförsänkt vask och pålimmade kanter. Tidsmässigt är detta en fördel, men var mycket noggrann med uppmätningen och beställ i god tid.
De tre sidorna av köksön som är gjorda av trä snickrades till innan köket utrymdes, så att de var klara att sätta upp. Detta gjordes först när köksbänkarna längs väggarna var på plats. På så vis blev det mer plats att arbeta på. För att inte luckor och lådor skulle få skador sattes dess först upp när köket var helt färdigt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar