Ledare: Husets hjärta är privat

Kök

Att laga mat och pyssla i någon annans kök kan vara en utmaning.

Annons

Det händer ibland att man tvingas laga mat i andra människors kök. Det utvecklas, åtminstone i mitt fall, ofta till en både fumlig och tidskrävande manöver. Tafatt famlar jag runt efter rivjärn och durkslag och försöker förstå någon slags ordning.

För två somrar sedan bytte vi huset i förorten till en lägenhet på Rivieran via en home-exchange-sajt. Jag fick en smärre chock när jag klev in i det överbelamrade franska köket. Det var så mycket grejer – och mat –  överallt. Bland annat ett kylskåp fullproppat med proviant för flera veckor där konserver och rester trängdes med olika ostar av skiftande kvalitet. Min yngsta dotter inspekterade allt med äcklad min. Själv tänkte jag med stigande oro på vårt eget, kliniskt urtorkade kylskåp innehållandes ett tajt paket fetaost, några tomater, fyra ramlösa och en rödlök. Jag hade planerat att det skulle kännas fräscht och framförallt lite hotelligt. I jämförelse verkade det nu bara snålt.

Efter några dagar hade vi acklimatiserat oss. Vi började till och med äta av ostarna. Men rivjärnet hittade vi först näst sista dagen.

Svenska villaägare är väldigt konservativa till vilken stil man vill ha i köket visar vår senaste villapanel; vitt och klassiskt ska det vara om ni får bestämma. Därför tänkte vi som en julklapp i detta nummer ge er lite färgsprak i köket. God jul, gott nytt år så ses vi i februari.

Camilla von Otter
Chefredaktör

Annons
31 oktober 2012

0 Kommentarer

0

Grilltips från stjärnkocken Johan Jureskog

Kocken Johan Jureskog driver bland annat köttrestaurangen AG i Stockholm. Här är hans bästa tips för hur du fixar en saftig köttbit på grillen...

0

8 fantastiska våfflor att inspireras av

Våffeldagen är här! Vi på redaktionen älskar en klassisk våffla med sylt och grädde, men det finns andra tillbehör som gör en minst lika god våffla....

0

VIDEO: Så här undviker du att pastavattnet kokar över

Är du trött på att pastavattnet alltid kokar över? Med det här superenkla knepet slipper du det.

0

Gäster i köket

Nu är det verkligen höst. Det känns mysigt! Jag tillhör dem som älskar den här årstiden, när man med gott samvete kan sitta inne och hänga.

1

Har huset gjort mig huslig? Krönika Annika Marklund

Oj – plötsligt står hon där och syltar och saftar! Eller är det hela bara ett skådespel? Vår krönikör Annika Marklund är mån om att husligheten inte...

0

Köket i centrum!

Den här månaden sätter vi fokus på köket. Många av oss tycker att det är villans viktigaste rum. Där träffas vi för både vardagsliv och fest. Men så...

0

Jul på traditionellt vis

Julen är en högtid som många föredrar att fira på ett traditionellt vis. I årets juldekoration är svensk tradition ett viktigt ledord...

0

Ledaren: Tack alla härliga läsare!

Ni bidrar verkligen med att göra vår tidning. I det här numret mer än någonsin.