Ledare: Husets hjärta är privat

Kök

Att laga mat och pyssla i någon annans kök kan vara en utmaning.

Annons

Det händer ibland att man tvingas laga mat i andra människors kök. Det utvecklas, åtminstone i mitt fall, ofta till en både fumlig och tidskrävande manöver. Tafatt famlar jag runt efter rivjärn och durkslag och försöker förstå någon slags ordning.

För två somrar sedan bytte vi huset i förorten till en lägenhet på Rivieran via en home-exchange-sajt. Jag fick en smärre chock när jag klev in i det överbelamrade franska köket. Det var så mycket grejer – och mat –  överallt. Bland annat ett kylskåp fullproppat med proviant för flera veckor där konserver och rester trängdes med olika ostar av skiftande kvalitet. Min yngsta dotter inspekterade allt med äcklad min. Själv tänkte jag med stigande oro på vårt eget, kliniskt urtorkade kylskåp innehållandes ett tajt paket fetaost, några tomater, fyra ramlösa och en rödlök. Jag hade planerat att det skulle kännas fräscht och framförallt lite hotelligt. I jämförelse verkade det nu bara snålt.

Efter några dagar hade vi acklimatiserat oss. Vi började till och med äta av ostarna. Men rivjärnet hittade vi först näst sista dagen.

Svenska villaägare är väldigt konservativa till vilken stil man vill ha i köket visar vår senaste villapanel; vitt och klassiskt ska det vara om ni får bestämma. Därför tänkte vi som en julklapp i detta nummer ge er lite färgsprak i köket. God jul, gott nytt år så ses vi i februari.

Camilla von Otter
Chefredaktör

Annons
31 oktober 2012

0 Kommentarer

0

Dekorera din jordgubbstårta: 11 fantastiska tårtor

Ingen midsommar utan en klassisk jordgubbstårta! Här är 11 tips på hur du kan dekorera din tårta nu på fredag.

0

Catarina König "Jag är en total matnörd"

Sveriges mästerkock 2016, Catarina König, älskar att bjuda på festmiddag – men blir sällan bjuden själv. Här berättar hon varför!

0

Barnsäkerhet – så kan du barnsäkra hemmet

Att barnsäkra hemmet är något som är viktigt för att förebygga olyckor. Barn vistas som allra mest i hemmet, men det är en farligare plats än vad man...

Artikeln är ett samarbete med Stenbolaget

Så kaklar du köket

Har du börjat tröttna på kaklet i ditt kök? Ett nytt kakel ovanför diskbänken kan göra underverk för ditt köks utseende. Gör jobbet själv och lägg...

0

Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

Undrar du hur länge mat i frysen håller sig fräsch? Här guidar vi dig gällande frysmatens hållbarhet.

0

Läsarnas bästa pizzarecept

Här är vinnarna i Stenbolagets pizzatävling - och vinnarrecepten.

0

9 smarta tekniknyheter till ditt kök

Smarta teknikprylar som gör ditt kök high tech! Vad sägs om att fjärrstyra kaffebryggaren, koppla upp ugnen eller kunna surfa fram bästa receptet?

0

Enkelt recept på klassisk pesto

Pesto är gott och enkelt att göra. Blanda med pasta eller lägg på laxen. Här är ett enkelt recept på hemmagjord pesto.

0

Baka sommarens godaste bärpaj

Alla älskar en god paj. Den här bärpajen är enkel att göra och kommer förmodligen att bli den godaste smulpajen du smakat.