Ledare: Husets hjärta är privat

Kök

Att laga mat och pyssla i någon annans kök kan vara en utmaning.

Annons

Det händer ibland att man tvingas laga mat i andra människors kök. Det utvecklas, åtminstone i mitt fall, ofta till en både fumlig och tidskrävande manöver. Tafatt famlar jag runt efter rivjärn och durkslag och försöker förstå någon slags ordning.

För två somrar sedan bytte vi huset i förorten till en lägenhet på Rivieran via en home-exchange-sajt. Jag fick en smärre chock när jag klev in i det överbelamrade franska köket. Det var så mycket grejer – och mat –  överallt. Bland annat ett kylskåp fullproppat med proviant för flera veckor där konserver och rester trängdes med olika ostar av skiftande kvalitet. Min yngsta dotter inspekterade allt med äcklad min. Själv tänkte jag med stigande oro på vårt eget, kliniskt urtorkade kylskåp innehållandes ett tajt paket fetaost, några tomater, fyra ramlösa och en rödlök. Jag hade planerat att det skulle kännas fräscht och framförallt lite hotelligt. I jämförelse verkade det nu bara snålt.

Efter några dagar hade vi acklimatiserat oss. Vi började till och med äta av ostarna. Men rivjärnet hittade vi först näst sista dagen.

Svenska villaägare är väldigt konservativa till vilken stil man vill ha i köket visar vår senaste villapanel; vitt och klassiskt ska det vara om ni får bestämma. Därför tänkte vi som en julklapp i detta nummer ge er lite färgsprak i köket. God jul, gott nytt år så ses vi i februari.

Camilla von Otter
Chefredaktör

Annons
31 oktober 2012

0 Kommentarer

0

Köket i centrum!

Den här månaden sätter vi fokus på köket. Många av oss tycker att det är villans viktigaste rum. Där träffas vi för både vardagsliv och fest. Men så...

0

Catarina König "Jag är en total matnörd"

Sveriges mästerkock 2016, Catarina König, älskar att bjuda på festmiddag – men blir sällan bjuden själv. Här berättar hon varför!

0

Barnsäkerhet – så kan du barnsäkra hemmet

Att barnsäkra hemmet är något som är viktigt för att förebygga olyckor. Barn vistas som allra mest i hemmet, men det är en farligare plats än vad man...

0

Dekorera din jordgubbstårta: 11 fantastiska tårtor

Ingen midsommar utan en klassisk jordgubbstårta! Här är 11 tips på hur du kan dekorera din tårta nu på fredag.

0

Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

Undrar du hur länge mat i frysen håller sig fräsch? Här guidar vi dig gällande frysmatens hållbarhet.

0

Skala potatis på bara några sekunder

Trött på att det tar sån tid att skala potatis? Här är ett både enkelt och smart knep för att skala potatisen på bara några sekunder.

1

Köksspecial: Måla köksbord och stolar

I sista delen av vårt köksspecial tittar vi på hur du målar köksbord och stolar med en ny färg för att passa in i det nya köket med industristil.

0

Knepen: Så förhindrar du att avokadon blir brun

Trött på att avokado eller guacamole blir brun efter att du sparat den i kylen? Här är knepen som gör att avokadon håller sig fräsch.

1

7 geniala saker du kan använda våffeljärnet till

Visste du att det finns fler användningsområden för ditt våffeljärn än bara vanliga våfflor. Ta del av 7 genialiska tips här.