Ledare: Husets hjärta är privat

Kök

Att laga mat och pyssla i någon annans kök kan vara en utmaning.

Det händer ibland att man tvingas laga mat i andra människors kök. Det utvecklas, åtminstone i mitt fall, ofta till en både fumlig och tidskrävande manöver. Tafatt famlar jag runt efter rivjärn och durkslag och försöker förstå någon slags ordning.

För två somrar sedan bytte vi huset i förorten till en lägenhet på Rivieran via en home-exchange-sajt. Jag fick en smärre chock när jag klev in i det överbelamrade franska köket. Det var så mycket grejer – och mat –  överallt. Bland annat ett kylskåp fullproppat med proviant för flera veckor där konserver och rester trängdes med olika ostar av skiftande kvalitet. Min yngsta dotter inspekterade allt med äcklad min. Själv tänkte jag med stigande oro på vårt eget, kliniskt urtorkade kylskåp innehållandes ett tajt paket fetaost, några tomater, fyra ramlösa och en rödlök. Jag hade planerat att det skulle kännas fräscht och framförallt lite hotelligt. I jämförelse verkade det nu bara snålt.

Efter några dagar hade vi acklimatiserat oss. Vi började till och med äta av ostarna. Men rivjärnet hittade vi först näst sista dagen.

Svenska villaägare är väldigt konservativa till vilken stil man vill ha i köket visar vår senaste villapanel; vitt och klassiskt ska det vara om ni får bestämma. Därför tänkte vi som en julklapp i detta nummer ge er lite färgsprak i köket. God jul, gott nytt år så ses vi i februari.

Annons

Camilla von Otter
Chefredaktör

31 oktober 2012
Annons
Mer om Kök

Tipptopp köksgolv – så hittar du rätt

Kök Innan du beslutar dig för köksgolv är det viktigt att planera hur mycket golvet får kosta, vilken funktionalitet som är viktig för dig samt vilket golv som faller dig i smaken. Här visar vi dig hur du hittar rätt köksgolv.

Dags att renovera köket - så börjar du

Kök När du ska renovera köket är det skönt att ha en checklista. Planera ditt framtida kök och bestäm vilken typ av arbetskraft du behöver. Välj ut rätt...

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...