Kokar du också för mycket pasta? Här får du de rätta måtten.
Kokar du också för mycket pasta? Här får du de rätta måtten.

En genial lathund – för att ta lagom stor matportion

Kök

Kokar du också alltid på tok för mycket pasta, ris och linser? Vi har tagit fram den geniala lathunden för att mäta upp rätt mängd av torrvarorna. 

Det är svårt att veta hur mycket pasta, ris och linser man ska koka upp för att bli lagom mätt. Vi har hittat riktlinjerna du kan följa för att bli mätt utan att överdosera.

 

Här är portionsmåtten för torrvarorna

Torrvarorna sväller ganska mycket under kokningen, men här är en riktlinje för de okokta måtten.

Annons
  • Ris: strax under 1 dl ris för en portion. 3 dl ris för 4 portioner.
  • Pasta: strax under 100 gram pasta per person. 300 gram för 4 portioner.
  • Linser: 0,5 dl för en portion.
  • Mathavre: 0,5 dl för en portion.
  • Quinoa: 0,5 dl för en portion.
  • Bönor och kikärter: 1 dl för en portion.

 

Portionsstorleken spelar roll beroende på hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Dessa riktlinjer utgår vi från en kvinna på 65 kilo som utövar lättare motion ett par gånger i veckan. Det här är ett enkelt sätt att se till så det inte blir för mycket mat. Men kom ihåg att hungern och energibehovet avgör hur mycket du bör äta också.

 

Handmetoden för rätt portionsstorlek

Tycker du fortfarande att det känns avancerat med dessa mått? Då kanske du gillar handmetoden bättre, det är en annan smart metod för rätt portionsstorlek – då mäter du maten med handflatan. En portion pasta motsvarar din knutna näve. En portion kött ska ha storleken av din handflata. 

Julia Pettersson
21 oktober 2015
Annons
Mer om Kök

Tipptopp köksgolv – så hittar du rätt

Kök Innan du beslutar dig för köksgolv är det viktigt att planera hur mycket golvet får kosta, vilken funktionalitet som är viktig för dig samt vilket golv som faller dig i smaken. Här visar vi dig hur du hittar rätt köksgolv.

Dags att renovera köket - så börjar du

Kök När du ska renovera köket är det skönt att ha en checklista. Planera ditt framtida kök och bestäm vilken typ av arbetskraft du behöver. Välj ut rätt...

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...