Kokar du också för mycket pasta? Här får du de rätta måtten.
Kokar du också för mycket pasta? Här får du de rätta måtten.

En genial lathund – för att ta lagom stor matportion

Kök

Kokar du också alltid på tok för mycket pasta, ris och linser? Vi har tagit fram den geniala lathunden för att mäta upp rätt mängd av torrvarorna. 

Annons

Det är svårt att veta hur mycket pasta, ris och linser man ska koka upp för att bli lagom mätt. Vi har hittat riktlinjerna du kan följa för att bli mätt utan att överdosera.

 

Här är portionsmåtten för torrvarorna

Torrvarorna sväller ganska mycket under kokningen, men här är en riktlinje för de okokta måtten.

  • Ris: strax under 1 dl ris för en portion. 3 dl ris för 4 portioner.
  • Pasta: strax under 100 gram pasta per person. 300 gram för 4 portioner.
  • Linser: 0,5 dl för en portion.
  • Mathavre: 0,5 dl för en portion.
  • Quinoa: 0,5 dl för en portion.
  • Bönor och kikärter: 1 dl för en portion.

 

Portionsstorleken spelar roll beroende på hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Dessa riktlinjer utgår vi från en kvinna på 65 kilo som utövar lättare motion ett par gånger i veckan. Det här är ett enkelt sätt att se till så det inte blir för mycket mat. Men kom ihåg att hungern och energibehovet avgör hur mycket du bör äta också.

 

Handmetoden för rätt portionsstorlek

Tycker du fortfarande att det känns avancerat med dessa mått? Då kanske du gillar handmetoden bättre, det är en annan smart metod för rätt portionsstorlek – då mäter du maten med handflatan. En portion pasta motsvarar din knutna näve. En portion kött ska ha storleken av din handflata. 

Annons
Julia Pettersson
21 oktober 2015

0 Kommentarer

0

Grilltips från stjärnkocken Johan Jureskog

Kocken Johan Jureskog driver bland annat köttrestaurangen AG i Stockholm. Här är hans bästa tips för hur du fixar en saftig köttbit på grillen...

0

8 fantastiska våfflor att inspireras av

Våffeldagen är här! Vi på redaktionen älskar en klassisk våffla med sylt och grädde, men det finns andra tillbehör som gör en minst lika god våffla....

0

VIDEO: Så här undviker du att pastavattnet kokar över

Är du trött på att pastavattnet alltid kokar över? Med det här superenkla knepet slipper du det.

0

Gäster i köket

Nu är det verkligen höst. Det känns mysigt! Jag tillhör dem som älskar den här årstiden, när man med gott samvete kan sitta inne och hänga.

1

Har huset gjort mig huslig? Krönika Annika Marklund

Oj – plötsligt står hon där och syltar och saftar! Eller är det hela bara ett skådespel? Vår krönikör Annika Marklund är mån om att husligheten inte...

0

Köket i centrum!

Den här månaden sätter vi fokus på köket. Många av oss tycker att det är villans viktigaste rum. Där träffas vi för både vardagsliv och fest. Men så...

0

Jul på traditionellt vis

Julen är en högtid som många föredrar att fira på ett traditionellt vis. I årets juldekoration är svensk tradition ett viktigt ledord...

0

Ledaren: Tack alla härliga läsare!

Ni bidrar verkligen med att göra vår tidning. I det här numret mer än någonsin.