Läsarnas bästa pizzarecept

Kök

Här är vinnarna i Stenbolagets pizzatävling - och vinnarrecepten.

Tre stycken personer vann varsitt kit med pizzasten och en bakspade från Stenbolaget. Här är de tre vinnarrecepten som även är provbakade av Stenbolaget. Betyget på pizzorna hittar du här. 

Lammfärspizza med kalamataoliver och halloumi

Ingredienser:
2½ dl ljummet vatten
25 g jäst
1 tsk havssalt
1 tsk socker
½ dl olivolja
200 g fullkornsdinkelmjöl
220 g vetemjöl
300 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
2 krm salt
1 krm malen svartpeppar
2 dl pizzasås
1 liten rödlök
400 g Halloumi 60 g
kalamata oliver
1 tsk oregano
40 g ruccola

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda vatten, jäst, salt, socker, olivolja och mjöl till en smidig deg. Bearbeta i 8-10 minuter och låt jäsa under en bakduk 30 minuter.

3. Stek lammfärsen tillsammans med finhackad vitlök, salta och peppra.

4. Skiva rödlöken i tunna klyftor. Riv en grilloumi grovt och skär den andra i cm stora bitar.

5. Dela degen i 4 och forma till runda bullar. Platta ut eller kavla till ½ cm tjocka bottnar.

6. Bred ut tomatsåsen och fördela lammfärsen och osten över pizzorna. Grädda pizzorna i 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Strö över oliver, oregano och ruccola.

Anna Lundqvist, Ljungby

Dessertpizza med bär och vit choklad

Ingredienser:
Smördeg
Blåbär
Jordgubbar
mango
Vit choklad

Så här gör du:
1. Kavla ut smördegen och lägg på en plåt.

2. Skiva jordgubbar och mango.

3. Lägg på bären och skivad mango på mördegen.

4. Riv vit choklad och strö över bären.

5. Sätt in pajen i ugnen och grädda tills pajen fått en lätt gyllenbrun färg. 

5. Servera pajen med några klickar rörd vaniljglass.

Annika Nilsson, Mellbystrand


Surdegspizza med parmaskinka och ruccola

Ingredienser:
Pizzadeg gjord på surdeg
Tomatsås
Mozzarella
Parmaskinka 
Ruccola

Så här gör du:
1. Kavla ut en surdeg.
2. Koka en god tomatsås och lägg på den utkavlade degen.
3. Toppa med mozzarella och lägg in pizzan i ugnen.
4. Toppa med parmaskinka och ruccolasallad vid servering.

Annika Andersson, Liatorp





06 augusti 2015
Mer om Kök

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts nya bakbok. 

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om olika typer av mousserande viner och ger 7 prisvärda vintips till nyår.

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta...

Annons

Ta grillningen till nästa nivå

Kök Är det verkligen sämre med elgrill och gasol? Borde jag satsa på kol eller briketter? Varför är alltid glödbädden som bäst när jag grillat färdigt?...