Ge köket nytt lyster med smidig köksö

Köksö

En smidig köksö kan användas till mycket och ger köket – förutom nya häftiga funktioner – ett nytt lyster. Om du lyckas väl kommer köksön garanterat att bli kökets nya stjärna. 

En smidig köksö har många funktioner

En viktig funktion för en smidig köksö är bra förvaring. Du kan förvara saker bakom luckor, i kökslådor eller på hyllplan.

Andra funktioner som en köksö uppfyller är som avlastningsyta, arbetsbänk, matbord eller bardisk. När du bestämt dig för vilka funktioner du vill att köksön ska fylla i ditt kök så är det viktigt att fundera över var någonstans du vill placera köksön. Står köksön på behändigt avstånd från spis, kyl och frys så har du redan räknat ut att den kommer att användas till matlagning, beredning av sallader och annat som hör kökssysslorna till. 

Annons

En smidig köksö kan användas till mycket

Har du större tillställningar och matbjudningar så kan köksön användas som mindre matbord eller som en plats där ni kan ”hänga” innan maten och servera välkomstdrinkarna. Det är viktigt att passa in rätt barstolar utifrån köksöns bredd, höjd och omkrets. Detta är också viktigt för helheten så att det ser både snyggt och naturligt ut.

En köksö gör sig väl i mitten av köket, som en avgränsare mellan kök och vardagsrum eller nära spis, kyl och frys. Oavsett vilket så är det viktigt att du skapar luft runt köksön så att du kan gå och dansa utan att det blir för trångt. 

Du kanske också vill kunna ansluta el och vatten till köksön? Du kanske vill installera en laddningsstation för mobiler och surfplattor eller kanske ha en köksö med diskho? Detta är saker du bör ha i åtanke när du letar köksö och saker som måste vara förberedda innan du ställer ner köksön på den plats du valt ut.

En köksö kan också användas som en plats för socialt umgänge och som samlingsplats för vänner och familj. Ett öppet kökslandskap med köksön placerad centralt ger ett välkomnande intryck och drar garanterat till sig allas blickar.

En smidig köksö har rätt storlek

En köksö som ser inklämd ut fungerar lika dåligt som en köksö som är alldeles för liten sett till den totala köksytan.

Med det sagt går det alltså inte att passa in vilken köksö som helst i köket. Det är viktigt att köksön har rätt storlek. Som vi redan varit inne på så är det dock alltid eftersträvansvärt att behålla mycket luft runt köksön. Detta är extra viktigt om du ställer dit barstolar. Kom ihåg att om du ställer dit barstolar så bör bordskanterna sticka ut lite så att du kan luta dig över med armbågarna utan att hasa ner. 

Har du tagit rätt mått på takhöjden så kommer du kunna hänga upp en snygg kroklist där du kan fästa kastruller, stekpannor, grytor, vispar, slevar och andra köksredskap. Med rätt mått blir det också enklare om du ska välja ut häftiga lampor som gör sig väl ovanför köksön. Tänk på helheten och tänk på att ha roligt när du letar köksö. 

13 september 2018
Annons
Mer om Köksö

Bygg en egen köksö – hemmafixarnas guide

Köksö Vill du bygga en köksö med bra förvaring? Här är Hemmafixarna Carro och Karin guide till att bygga en egen, steg för steg.

Bygg Lisa Lemkes köksö – steg för steg

Köksö Bygg en egen köksö i rustik stil! Här är Lisa Lemkes instruktion för att bygga en köksö inspirerad av slaktarblock.