Annons
Anki Gneib gillar färg.
Anki Gneib gillar färg.

Inredarens kök:– Jag gillar färg i köket!

Köksluckor

Anki Gneib är framgångsrik formgivare med förkärlek för kök. I sitt eget valde hon knallgröna luckor. – Att våga färg kan göra köket mer personligt, säger hon.

Annons
– Att rita kök är jätteroligt. Det är husets hjärta. Det är många komponenter som ska samspela, säger Anki Gneib som är arkitekt och internationellt erkänd formgivare.

Självklart har hon planerat sitt eget kök. Det är ett modernt och öppet kök men med inspiration från sekelskifteslägenheten.

Det man självklart ser först är de fantastiska gröna luckorna som går ända upp i tak. De är specialbyggda på snickeri och har detaljer hämtade från en snart hundraårig väggpanel.

– Luckorna är penselmålade på plats. Vi har vitt som bas men med många starka färgklickar. Det kunde nog ha blivit en annan färg, men grönt är en klassiker.

För att hitta rätt nyans provmålades fyra–fem olika nyanser. Det är viktigt att välja med omsorg och prova sig fram, menar Anki Gneib, ljuset och omgivningen påverkar alltid.

Köksskåp varvat med öppna hyllor blir levande. Mosaiken går ner till den praktiska bakkanten på diskbänken.

Under de gröna luckorna sitter numera vit glasmosaik.

– Förut hade vi en laminatskiva som en whiteboard bakom diskbänken, men så blev vi sugna på något nytt.

Mosaiken går ända ner till den praktiska bakkanten på den rostfria bänkskivan, som är extra bred och specialbeställd. Spisen är också extrabred, 70 cm, för att få plats med flera stora grytor.

Arbetsdelen av köket är öppen mot ett stort, ljust matrum som också används som arbetsrum. Planlösningen är helt ny. När Anki och hennes familj flyttade in låg köket i en annan del av lägenheten.

– Vi bodde ett par år innan vi bestämde oss för hur vi ville göra. Sedan gick det ganska enkelt att flytta köket. Men vi fick lägga ner en hel del på att dra om gasen, den ville vi absolut ha kvar.

Som avdelare mellan kök och matplats finns en rejäl arbetsbänk i svartbetsad ek. Ovanför hänger en färgglad lampa av Esmé Alexander, på väggen bredvid en magnifik gammal guldklocka.

– Jag tycker att man kan ha saker som är personliga i ett kök. Det blir mer levande då.

Annons

De specialbyggda luckorna har detaljer hämtade från en snart hundraårig väggpanel. Luckorna är penselmålade på plats.

Inredarens 6 tips!

1. Platsbyggt behöver inte bli så mycket dyrare än färdigt.
2. Ta gärna en arkitekt till hjälp inför en renovering. Kanske finns det en mer optimal planering än den befintlig? En arkitekt kan hjälpa dig att utnyttja husets yta på bästa sätt efter dina behov.
3. Kakla gärna upp högt på väggen.
4. Bryt upp skåpraden med hyllor, en skänk eller ett vitrinskåp. Det ger ett mer personligt kök.
     – Allt behöver inte vara inbyggt. Låt dina favoritvaser, koppar eller kokböcker synas. Det blir mer levande.
5. Våga personligt! Färg, mönster eller material. Tänk inte ”men om jag ska sälja…”
6. Fråga er vilken maskinell utrustning ni behöver. Behövs en hel frys? Diskmaskin? Fritös? Hur mycket lagar ni mat – egentligen?

Fakta Anki Gneib

Gör: Formgivare. Arkitekt och delägare på arkitektkontoret DAPstockholm.
Familj: Min man Kristian Pohl, fotograf, två döttrar, hund och kaniner.
Kök: Arkitektritat och färgstarkt med klassiska materialval.
Gör helst i köket: Lagar mat själv och tittar på min lilla köks-tv.
Köksdröm: Att ha en utgång till en uteplats eller trädgård från köket.

13. juli 2010
 
Annons
Mer om Köksluckor

Liv på luckan!

Köksluckor Höstens kök har stor spännvidd. Titta och njut – nu finns alla förutsättningar att skapa ett personligt kök.

Säkra skåpdörren på gångjärnen

Köksluckor I nya kök har skåpluckorna snäppgångjärn. Föregångaren var lyftgångjärn.

Köksluckor och beslagen skapar känslan i köket

Köksluckor Modernt, klassiskt eller färgsprakande köksluckor och beslag? Valet av kökslucka och handtag är tongivande för hela köket.

Liv i köksluckan

Köksluckor Det är inte varje dag man byter köksluckor. När det är dags gäller det att titta, fundera och bestämma sig. Vilken stil tycker du om? Allmoge, pärlspont, hi tech eller högblankslack?

Nytt kök på 20 minuter

Köksluckor Tröttnar du ofta på ditt kök? Här är en ny typ av kök med luckor som går att variera. Enkelt och smart!

Det hänger på knoppen!

Köksluckor Det finns många olika sätt att förnya köket snabbt och enkelt. Ett är att byta beslag på skåpsluckorna. Här är ett knippe kul knoppar att inspireras av.

Nytt och hett i köket

Köksluckor Senaste köken, nyaste tekniken. Här är höstens alla nyheter!

Kökstrender just nu!

Köksluckor Inredaren Anki Gneib om höstens kökstrender.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons