Annons

Tre köksdrömmar som blev verklighet

Köksinspiration

Här tittar vi in hos tre familjer som efter mycket slit äntligen format sina kök precis som de vill ha dem.

Annons

Vägen till drömköket är ofta lång och full av funderingar, diskussioner och kreativ vånda. Och det är inte alltid som ursprungsidén blir den färdiga lösningen.

Alla familjer har sina speciella önskemål när det gäller hur drömköket ska vara utformat. En stor familj kräver gott om ytor att umgås på, den matlagningsroade satsar kanske på exklusiv spis och rejäla arbetsytor, den vågade väljer häftig färg och spännande design. De tre familjer vi valt ut har helt olika smak och önskemål, det enda de har gemensamt är faktiskt att de alla har en teve i köket!

Ljust och lantligt


Köket badar i ljus hela dagen och kvällar. För att maximera ljuset är dörrarna i glas. Till höger ur bild finns en altandörr. Köksön i mitten är oval och fyller många funktioner. Här lagas mat, här sitter man och umgås, diskar m.m. Spiskåpan är tillverkad hos plåtslagare till en låg kostnad. Den ger dessutom rummet karaktär.

När formgivaren Olof Bratt och konstnären Katrin Kahl skulle rita sitt kök resonerade de sig fram till många kloka tankar om funktion och estetik.

- Glädjen över att planera och projektera och göra det ytterst noggrant är det roligaste jobbet, och dessutom gratis säger Olof övertygande. - Allt behöver inte vara så dyrt, i det här köket är till exempel väggarna klädda med råspont både i väggar och tak.


En praktisk idé att ta efter. Till vänster är diskmaskinen i arbetshöjd. Här plockas det in och ut ur diskmaskinen och direkt in i skåpen. Överskåpen är inbyggda i väggen vilket ger ett harmoniskt intryck. Alla snickerier är tillverkade av ett snickeri.


Vem har påstått att en bänkskiva måste ha samma höjd? En vacker och bra lösning är denna skåp och lådvägg i olika höjd. En bänkskiva i marmor och sandstensplattor som dekoration stämmer fint med de målade snickerierna. De öppna glasdörrarna leder ut till en ljuvlig uteplats.

Separat diskhörna

Förutom att väggar, tak och snickerier skulle vara vitmålade så planerade de köket efter dagsljuset. Fönstrens och dörrars placering skulle följa solens gång. Alla snickerier är målade på plats vilket gör att färgen åldras vackert och att det är lättare att måla om.

En del av köket är separerat för disk och består av köksskåp och diskmaskin i arbetshöjd och på bekvämt avstånd från varandra. Här är dessutom överskåpen inbyggda för att behålla rummets karaktär.
Vid köksön finns ytterligare en diskmaskin, denna är avsedd för stora kastruller och uppläggningsfat. Spiskåpan har man låtit plåtslagaren tillverka till en bråkdel av kostnaden hos en designbutik.

Skönast är matplatsdelen med ett gediget bord med extra skiva och stolar i oljad ek från Mio:s nya kollektion Up Town. ( Dessutom formgiven av Olof och Katrin)En åldrad trågsoffa fylld med randiga bolstervar och Katrins tavlor på väggarna ger rummet personlighet och hela köket är fyllt med atmosfär.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

10 september 2003

0 Kommentarer

1

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

3

Tidstroget kök

Huset från 1924 har bytt kök förr. Men nu är det kanske bytt för sista gången, eftersom det helt har anpassats efter husets förutsättningar och tiden...

1

Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

1

3 Kök 3 prislägen - lyx

Integrerade lösningar. Det här köket har väl genomtänkta finesser – inget behöver ligga framme och skräpa. Följ med och se!

1

3 kök 3 prislägen - mellan

Våga välja rött! Köket känns både ombonat och mysigt. Rostfria detaljer och bänkar i ek bryter av, men sedan är det bara en färg som dominerar. Röd!

2

3 kök 3 prislägen - budget

Pastelliga detaljer. Vitt är basen. Kryddorna går i grönt, rosa och turkos. Detaljerna är som vackra smycken – och sprider glädje i hela köket.

2

Kök som förr i tiden

Varsam renovering. Behåll stilen i köket eller återskapa vilket årtionde du vill med stilrena detaljer.

0

Kökshetta!

Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

2

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons