Annons

Tre köksdrömmar som blev verklighet

Köksinspiration

Här tittar vi in hos tre familjer som efter mycket slit äntligen format sina kök precis som de vill ha dem.

Annons

Vägen till drömköket är ofta lång och full av funderingar, diskussioner och kreativ vånda. Och det är inte alltid som ursprungsidén blir den färdiga lösningen.

Alla familjer har sina speciella önskemål när det gäller hur drömköket ska vara utformat. En stor familj kräver gott om ytor att umgås på, den matlagningsroade satsar kanske på exklusiv spis och rejäla arbetsytor, den vågade väljer häftig färg och spännande design. De tre familjer vi valt ut har helt olika smak och önskemål, det enda de har gemensamt är faktiskt att de alla har en teve i köket!

Ljust och lantligt


Köket badar i ljus hela dagen och kvällar. För att maximera ljuset är dörrarna i glas. Till höger ur bild finns en altandörr. Köksön i mitten är oval och fyller många funktioner. Här lagas mat, här sitter man och umgås, diskar m.m. Spiskåpan är tillverkad hos plåtslagare till en låg kostnad. Den ger dessutom rummet karaktär.

När formgivaren Olof Bratt och konstnären Katrin Kahl skulle rita sitt kök resonerade de sig fram till många kloka tankar om funktion och estetik.

- Glädjen över att planera och projektera och göra det ytterst noggrant är det roligaste jobbet, och dessutom gratis säger Olof övertygande. - Allt behöver inte vara så dyrt, i det här köket är till exempel väggarna klädda med råspont både i väggar och tak.


En praktisk idé att ta efter. Till vänster är diskmaskinen i arbetshöjd. Här plockas det in och ut ur diskmaskinen och direkt in i skåpen. Överskåpen är inbyggda i väggen vilket ger ett harmoniskt intryck. Alla snickerier är tillverkade av ett snickeri.


Vem har påstått att en bänkskiva måste ha samma höjd? En vacker och bra lösning är denna skåp och lådvägg i olika höjd. En bänkskiva i marmor och sandstensplattor som dekoration stämmer fint med de målade snickerierna. De öppna glasdörrarna leder ut till en ljuvlig uteplats.

Separat diskhörna

Förutom att väggar, tak och snickerier skulle vara vitmålade så planerade de köket efter dagsljuset. Fönstrens och dörrars placering skulle följa solens gång. Alla snickerier är målade på plats vilket gör att färgen åldras vackert och att det är lättare att måla om.

En del av köket är separerat för disk och består av köksskåp och diskmaskin i arbetshöjd och på bekvämt avstånd från varandra. Här är dessutom överskåpen inbyggda för att behålla rummets karaktär.
Vid köksön finns ytterligare en diskmaskin, denna är avsedd för stora kastruller och uppläggningsfat. Spiskåpan har man låtit plåtslagaren tillverka till en bråkdel av kostnaden hos en designbutik.

Skönast är matplatsdelen med ett gediget bord med extra skiva och stolar i oljad ek från Mio:s nya kollektion Up Town. ( Dessutom formgiven av Olof och Katrin)En åldrad trågsoffa fylld med randiga bolstervar och Katrins tavlor på väggarna ger rummet personlighet och hela köket är fyllt med atmosfär.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

10 september 2003

0 Kommentarer

1

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

1

Istället för kakel

De flesta av oss väljer kakel som stänkskydd i köket av bara farten, men ibland kan det vara kul att testa något nytt.

0

100 kökstips - Hitta ditt kök, traditionellt och trivsamt

Lantköksromantik, retrovibbar eller trä? Följ ditt hjärta - hitta stilen på ditt nya kök.

0

100 kökstips - Smarta finesser

Med fyra barn i familjen och en matglad pappa så blir det både finess och elegans i det nya köket. Kopiera idéerna du gillar och gör dem till dina!

0

Renovera köket - Vitaste vitt!

Tid för att renovera köket? Vi i Villa tittar in i tre avslutade köksrenoveringsprojekt som alla renoverats med stor entusiasm - och med respekt för...

1

Citronpress - Smarta prylen

Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

1

Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

2

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

0

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons