Annons

Tre köksdrömmar som blev verklighet

Köksinspiration

Här tittar vi in hos tre familjer som efter mycket slit äntligen format sina kök precis som de vill ha dem.

Annons

Vägen till drömköket är ofta lång och full av funderingar, diskussioner och kreativ vånda. Och det är inte alltid som ursprungsidén blir den färdiga lösningen.

Alla familjer har sina speciella önskemål när det gäller hur drömköket ska vara utformat. En stor familj kräver gott om ytor att umgås på, den matlagningsroade satsar kanske på exklusiv spis och rejäla arbetsytor, den vågade väljer häftig färg och spännande design. De tre familjer vi valt ut har helt olika smak och önskemål, det enda de har gemensamt är faktiskt att de alla har en teve i köket!

Ljust och lantligt


Köket badar i ljus hela dagen och kvällar. För att maximera ljuset är dörrarna i glas. Till höger ur bild finns en altandörr. Köksön i mitten är oval och fyller många funktioner. Här lagas mat, här sitter man och umgås, diskar m.m. Spiskåpan är tillverkad hos plåtslagare till en låg kostnad. Den ger dessutom rummet karaktär.

När formgivaren Olof Bratt och konstnären Katrin Kahl skulle rita sitt kök resonerade de sig fram till många kloka tankar om funktion och estetik.

- Glädjen över att planera och projektera och göra det ytterst noggrant är det roligaste jobbet, och dessutom gratis säger Olof övertygande. - Allt behöver inte vara så dyrt, i det här köket är till exempel väggarna klädda med råspont både i väggar och tak.


En praktisk idé att ta efter. Till vänster är diskmaskinen i arbetshöjd. Här plockas det in och ut ur diskmaskinen och direkt in i skåpen. Överskåpen är inbyggda i väggen vilket ger ett harmoniskt intryck. Alla snickerier är tillverkade av ett snickeri.


Vem har påstått att en bänkskiva måste ha samma höjd? En vacker och bra lösning är denna skåp och lådvägg i olika höjd. En bänkskiva i marmor och sandstensplattor som dekoration stämmer fint med de målade snickerierna. De öppna glasdörrarna leder ut till en ljuvlig uteplats.

Separat diskhörna

Förutom att väggar, tak och snickerier skulle vara vitmålade så planerade de köket efter dagsljuset. Fönstrens och dörrars placering skulle följa solens gång. Alla snickerier är målade på plats vilket gör att färgen åldras vackert och att det är lättare att måla om.

En del av köket är separerat för disk och består av köksskåp och diskmaskin i arbetshöjd och på bekvämt avstånd från varandra. Här är dessutom överskåpen inbyggda för att behålla rummets karaktär.
Vid köksön finns ytterligare en diskmaskin, denna är avsedd för stora kastruller och uppläggningsfat. Spiskåpan har man låtit plåtslagaren tillverka till en bråkdel av kostnaden hos en designbutik.

Skönast är matplatsdelen med ett gediget bord med extra skiva och stolar i oljad ek från Mio:s nya kollektion Up Town. ( Dessutom formgiven av Olof och Katrin)En åldrad trågsoffa fylld med randiga bolstervar och Katrins tavlor på väggarna ger rummet personlighet och hela köket är fyllt med atmosfär.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

10 september 2003

0 Kommentarer

1

Läsarnas smarta köksideer

Smart belysning, bänk med förvaring, inbyggt kaffeskåp och rymlig köksö. Spana in de här 9 smarta läsaridéerna för köket.

0

Piffa till tedrickandet

Vi har samlat fyra DIY-tips att inspireras av till dina tebjudningar. Här hittar du egengjorda tepåsar, de tjusigaste kakorna och handmålade tekoppar.

0

Köken som alla älskar – köksinspiration med 11 fina kök just nu

Lantlig köksdröm, rustikt modernt, retrorätt kök i 1950-talsstil eller varför inte pasteller i köket? Här är 11 fina kök att inspireras av just nu!

0

Roliga dekorationer för en lyckad kräftskiva

Leta du efter fina och roliga dekorationer till din kräftskiva? Här är 10 roliga idéer du enkelt kan fixa själv – från bordsplaceringar till servering,...

0

Charmiga och skräddarsydda kök

I vårt stora köksreportage visar vi både nyheterna från köksleverantörerna och två personligt inredda kök i olika stil. Massor av flärd och funktion...

0

3 nya kök - lantlig charm i grönt

Ett nytt kök behöver inte kosta en förmögenhet. Det går att få ett både funktionellt och snyggt kök under 50 000 kronor.

0

3 nya kök - fräckt i vitt

Ett nytt kök behöver inte kosta en förmögenhet. Det går att få ett både funktionellt och snyggt kök under 50 000 kronor.

0

3 nya kök - flott i grått

Ett nytt kök behöver inte kosta en förmögenhet. Med kreativitet och stilkänsla kan du få ett både funktionellt, personligt och snyggt kök för under 50...

0

Smarta idéer för härligare kök

Helrenovera, fixa lite lagom eller bara drömma en stund om det perfekta köket? I vår stora köksspecial får du de tips och idéer du behöver.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons