Tre kök, tre smaker – så skapar du stilen

Vi tittar närmare på tre olika köksstilar; den moderna kontinentala, den klassiska och den nya, färgstarka stilen och på vad som utmärker dessa kökstyper samt ger några snabba tips på hur man skapar dem.


Att köket har en central plats i hemmet är ingen nyhet, men under de senaste tio åren har kökets utseende fått en allt viktigare betydelse.

– Det faktum att många kök numera är integrerade med matsal och vardagsrum ställer högre krav på köket. Därmed blir också alltfler benägna att spendera lite mer pengar. Vissa kök ser inte ens längre ut som kök, säger Patrick Beining, som har arbetat med formgivning, produktutveckling, marknadsföring och försäljning av kök i ca 15 år. Idag arbetar han som designchef på svenska Tibrokök.

Han säger vidare:
– Det senaste året har man kunnat se tydliga spår av nya köksstilar: där det moderna, kontinentala och strama köket, med tydliga materialval har blivit mer och mer påtagligt. Samtidigt finns en annan, mer färgstark linje med lackade luckor i vågade kulörer, där konstmaterialen verkar komma tillbaka. Men i verkligheten är det fortfarande det klassiska köket som är storsäljaren.

Hur man skapar en köksstil

Att skapa en särskild stil i ett kök handlar mycket om färg- och materialval. I synnerhet för skåpsstommar, luckor och golv som upptar större delen av ytan i ett kök. Man kan förändra ett kök dramatiskt, till en ganska låg kostnad genom att bara låta sprutlackera skåpsluckor och byta handtag. Att skaffa en ny blandare, diskho, bänkskiva eller belysning kan också ändra kökets ”personlighet” radikalt. Ibland kan det räcka med att skaffa en ny möbel – ett avlutat slagbord kanske fulländar intrycket av ett svenskt bondkök.

För den som är händig kan en inbyggd bokhylla eller kökssoffa ger en ombonad känsla till köket, medan ett nytt stänkskydd i frostat glas ger en mer avskalad, sval och modern känsla. Genom att byta ut några till synes små detaljer kan man förändra kökets karaktär betydligt. Med nya köksredskap, krokar eller hyllor kan man lätt skapa en mer stilren ”finish” av köket.

Det moderna, kontinentala köket

Kontinentalt i vitt med detaljer av exotiska träslaget zebrano. Tibrokök.

För att skapa en känsla av ett modernt, kontinentalt kök gäller det att lägga ner mycket omsorg på att välja material. Skåpsluckor i oljad ek har varit populärt en tid, men nu finns också material som frostat glas, aluminium och krom. Genom att sprutlackera sina gamla luckor i högblankt vitt får man en luftig och kontinental känsla. Att byta bänkskiva är också relativt lätt. Genom att låta bänkyta och stänkskydd bestå av samma material – kanske rostfritt stål – ”slätas” ytorna ut och köket känns rymligare. Golvet är viktigt då det upptar stor yta. Klinkers eller stenplattor i dova eller ljusa färger passar bra. Ett golv i ek eller målat trä kan också mjuka upp en aning, utan att man förlorar det moderna intrycket. – Det moderna, kontinentala köket utmärks av enkla släta luckor, kanske infällda handtag och inte för mycket detaljer. Köksmaskiner spelar en allt större roll och består i stort sett bara av rostfritt stål och aluminium. Trä på större ytor är inte längre riktigt lika framträdande, men att använda mörka träslag som zebrano eller kastanj i kombination med vitt högblankt, är ett sätt att skapa en kontinental stil, säger Patrick Beining.

Vita ytor och frostat glas med blå detaljer ger medelhavskänsla.
Myresjökök: Foto och inredning: JAAN FotoStudio, Älmhult

Ljus och luftighet

Ett sätt att ge ett uppfriskande nytt intryck av köket är att använda material och dimensioner på annorlunda sätt; lampor bakom blästrat glas, en stänkvägg av rostfritt stål eller frostat glas, ett golv målat i lackfärg, ett brett och generöst kylskåp, en ganska tjock eller en väldigt tunn bänkskiva, breda och djupa köksskåp. Ett kontinentalt kök känns luftigt. Om man är intresserad av att bygga om hela köket kan man välja en av de många serier nya köksskåp som står på stativ, vilket ger ett ”lättare” intryck till hela köket. Även de alltmer populära låga, liggande överskåpen ger en känsla av luftighet till köket. Ljus spelar också en särskild roll. Har man möjlighet att ta upp nya fönster i köket kan man låta en annorlunda form – som ett liggande rektangulärt fönster över arbetsytan – ge ett intressant ljusinsläpp.

Rymd och luft med köksinredning på ben. Myresjökök: Foto och inredning: JAAN FotoStudio, Älmhult

”Less is more”

De rena linjerna kan understrykas ytterligare genom att så få saker som möjligt står framme. Med det är inte sagt att köket inte ska ha några detaljer. Tvärtom. Det moderna kökets detaljer är ofta mycket genomtänkta. Osynligt infrästa grepp på över eller undersida av skåpsluckan låter ytorna förbli orörda. Långa stänger som handtag till skåpsluckorna kan också passa eller handtag som är infällda i skåpsluckan. Alternativt använder man ett snäpplås på insidan av dörren och trycker bara helt lätt på luckan för att den ska öppnas. Finesser som låddämpare kommer alltmer, enligt Patrick Beining, som avslöjar att det nu till och med finns fjärrkontroller för att öppna skåpsluckor för den som vill imponera på sina gäster.

Rensa arbetsytan från alla köksutensilier. Det finns en uppsjö av nya köksprodukter för den som vill ha allt insorterat i sina rätta fack; kryddlådor eller hyllor att fästa på insidan av skåpsdörren, utdragbara brödlådor och diskbänkar med inbyggda diskmedelspumpar. Vill man ändå ha vissa köksredskap framme – köket ska ju trots allt fungera – kan man välja diskställ, upphängningslister, krokar, trådkorgar i rostfritt stål och hyllor i glas. Upprepa gärna material som redan finns så att inte helhetsintrycket blir ”pråligt”. Vill man ”skala av” rummet ytterligare kan man även att ta bort överflödigt utsirade golvlister och profilerade foder.

Nyckelord:
Släta ytor, avskalat, bortplockat, högblankt vitt, rostfritt stål, frostat glas, oljad ek, detaljer av mörka träslag, luftighet. Material på nya ställen: lampor bakom glasluckor, diskbänk av rostfritt stål, stänkvägg av frostat glas, golv med lackfärg. Nya dimensioner: tjock eller tunn bänkskiva, bänkskåp på stativ, liggande överskåp. Infällda handtag, infrästa grepp, långa stänger, snäpplås, låddämpare. Snygga köksmaskiner!

Det svenska, klassiska köket 


Sekelskifteskänsla med vitrinskåp
och schackrutigt golv. Tibrokök.

– De nya kontinentala köken må vara köksproducenternas ”spjutspetsprodukter”, men det är fortfarande det klassiska köket som är en av de absoluta storsäljarna, säger Patrick Beining.

Modernt i alla ära, men många av oss har nog innerst inne en romantisk dröm om det stora svenska lantköket. Detta kan se ut på många sätt, men för en alltmer populär stil har sjuttonhundratalets gustavianska stil med dess typiska ”blonda” färger satt sin prägel. För där det kontinentala köket kräver raka, okonstlade linjer, väljer man mer utsirade profiler och mjukare former för det klassiska köket.

Trä och porslin klassiska material

Det dominerande materialet i ett traditionellt svenskt kök är förstås trä. Antingen antikbetsat trä eller målat i ljusa så kallade blonda färger, det vill säga svaga och ganska bleka nyanser av vitt, grått, beige, grönt och blått. Skåpen ska gärna sträcka sig ända upp i taket. En extra profil på skåpsluckan – om än bara en list – mjukar upp linjerna. En liggande trä- eller en pärlspontspanel som stänkskydd förstärker den lantliga känslan. Fasat kakel var vanligt i Sverige under förra sekelskiftet och finns nu att få tag i både i kvadratisk i och rektangulär form. En så kallad bröstlist kan ge ett mjukt avslut till kaklet i överkant. En marmorskiva i ljust grått eller vitt är också en elegant variant, gärna även som bänkskiva. 

Porslinsho och blonda färger för lantlig känsla. Från IKEA. Dekorativ förvaring på gammaldags vis. Tallrikshylla från IKEA.

Porslin är ett material som ger gammaldags intryck – det finns många nyproducerade diskhoar i porslin på marknaden, ofta generösa i storlek. En stilenlig blandare har varsin kran för kallt respektive varmt vatten i klassisk stil. Ett skurgolv med långa, breda plankor, ett vit- eller gråmålat trägolv eller ett schackrutigt klinker- eller linoleumgolv fulländar intrycket av det klassika svenska köket. För att få ett mer levande och mindre linjärt helhetsintryck kan man låta lägga schackrutorna på diagonalen.

Återigen är det detaljerna som gör helheten. Knoppar i porslin, smidesbyglar eller handtag i gedigna material som tenn eller mässing passar fint till köksskåpen. Till kökslådorna kan man välja greppvänliga och klassiska skålhandtag. Klotrunda, så kallade skollampor passar väl in i ett klassiskt kök, liksom skomakarlampor över arbetsytan eller över matplatsen. Vid matplatsen kan man också hänga en ljuskrona, det finns mängder av billiga sådana i gjutjärnsimitation att få tag på. Har man lyckan att äga en ärv malmkrona kan man ju låta denna bli ”kronan på verket” i bokstavlig mening.

Klassiska skålhandtag för ett klassiskt kök. Tibrokök.

Antikviteter ger genuint intryck

Om man i det kontinentala köket städar undan köksutensilierna i största möjliga mån, kan man i det klassiska svenska köket göra tvärtom. Sätt gärna upp några målade trähyllor på väggen och ställ fram vackra föremål i glas eller porslin eller sådant som används ofta. Man kan också exponera sina vackra ting i vitrinskåp. Vissa praktiska, klassiska köksutensilier finns åter i nyproduktion, såsom porslinsburkar och brickhållare för väggen. Leta gärna i antikaffärer eller på loppmarknader efter möbler eller småsaker som ger köket gammaldags genuinitet; en gammal kökssoffa, ett slagbord eller en tallrikshylla på väggen. Antika möbler behöver inte bli dyrare än nya, dessutom kan de bli alltmer värdefulla på sikt. Har man råd kan man satsa på en fin järnspis eller bakugnslucka som faktiskt också går att köpa idag. Vidare kan en ny uppsättning kopparkastruller göra susen för både matlagning och kökets karaktär om de får stå framme i närheten av spisen. Likaså valet av plantor: ställ gärna en gammaldags krukväxt, t ex en Mårbackapelargon i en romantisk kruka i köksfönstret. Textilier kan man också göra mycket med. Låt sy dynor eller kuddar till köksstolarna i rutigt eller randigt tyg eller med ett mjukare mönster från växtvärlden.

Nyckelord:
Trä. Antikbetsat, målat. Blonda färger: vitt, grått, beige, grönt och blått.
Profiler, träpanel, pärlspont, fasat kakel, bänkskiva i marmor, diskho i porslin, kall- och varmvattenkran. Målat trägolv, skurgolv eller med schackrutor. Porslinsknoppar, smidesbyglar, skålhandtag. Handtag i tenn eller mässing. Skollampa, skomakarlampa, ljuskrona.
Vitrinskåp, målade trähyllor, gammeldags köksutensilier i trä, glas eller porslin, kopparkastruller. Antikviteter, kökssoffa, slagbord, tallrikshylla, järnspis. Textilier: rutigt, randigt blommigt.

Det färgstarka, fantasifulla köket

Kontrastfärger och lackade ytor ger köket karaktär. Kök från IKEA

Omslaget på årets kökskatalog från IKEA visar ett högblankt, knallrött kök, en stil som överraskar stort i kontrast till de kontinentala och klassiska kökens svala och traditionella färger. Patrick Beining kommenterar:

– Konstmaterial kommer mer och mer. Laminat var ju vanligt under 80-talet liksom starka kryddiga färger. Det verkar vara på väg tillbaka, fast i ny tappning förstås. Högblanka luckor i färger som vinrött och svart finns hos flera av köksproducenterna, men frågan är vilket genomslag de kommer att få. Många människor spenderar stora pengar på kök som de trots allt ska leva med i 25 år.

Genomslag eller inte, de knalliga färgerna kan onekligen kännas pigga och glada för den som tröttnat på de mer vanliga, färgfattiga köken. Med färg kan man skapa ett kök som är både klassiskt och modernt, men som samtidigt känns lite roligt och hemtrevligt.

Praktisk glasförvaring i nytappning. Från IKEA.

Ett sätt att få in färg i köket är att välja nya träluckor av till exempel körsbär som i sig har en varm ton. Är man däremot lite vågad och vill satsa på högblanka luckor i knalliga färger finns det just nu gott om nyheter hos de olika kökstillverkarna, alltifrån knallgult till vinrött och svart. Man kan i många fall själv låta sprutlackera kökets befintliga luckor. Då får man dessutom ett nästintill oändligt färgspektrum att välja ifrån.

Härliga färger för den vågade. Tibrokök.

Kakel är ett material som erbjuder nästa samma möjligheter. Kakel i alla färger och former kan pigga upp ett gammalt kök med överraskande genomslag! Orientaliska, provencalska mönster och dekor i olika växtformer ger också ett mer ombonat intryck. Har man redan ett kök i ett varmt träslag kan man dock ”kosta på sig” att välja en svalare färgton för kaklet, blått, grönt eller grått. Kontraster är överraskande. Man kan också pröva att klä in en del av arbetsytan i kakel eller mosaik för att få ett mer sydländskt, ombonat intryck.

Om man har resurser och vill ta ut svängarna ordentligt, kan man även investera i nya färgstarka vitvaror (!). Det finns till exempel nyproducerade, lite knubbiga kylskåp i amerikansk 50-talsstil i knallrött som ger ett särskilt humoristiskt uttryck till köket. Men man måste förstås inte byta ut hela köksinredningen för att få in färg i köket. Att måla fondväggar har länge varit populärt, men man kan också kakla en hel vägg som blickfång eller fundera på att måla både taket och golvet i en kontrastfärg. Resultatet behöver inte vara permanent – målade färgytor kan ju lätt och relativt billigt målas över. Målade färgytor bakom glas som stänkskydd är en annan lösning. Sprutlackering kanske man i första hand associerar med skåpsluckor, men det finns egentligen ingenting som hindrar att man lämnar in köksstolarna eller köksbordet till en uppfräschande lackering. Vill man ge sig på att snickra själv så kan en väggfast bänk med några kuddar eller en inbyggd bokhylla ge ett intimt och ombonat intryck. Man kan också rikta olika ljuskällor mot de varma respektive kalla färgpartierna för att ytterligare utnyttja färgens intensitet.

Aptitretande färger även på vitavaror. IKEA.

Annorlunda lösningar kan också pigga upp köket. Det behöver inte vara just köksskåp som platsar i köket – ibland kan ett par badrumsskåp i okonventionell form, en gammal skänk eller ett rullbord bli ett roligt inslag. Hela kök på hjul finns att köpa idag. Mjuka former ger ett mer ombonat intryck, såsom en rund diskho – eller varför inte två bredvid varandra? – i rostfritt stål. Även mosaik finns i runda bitar och kan lätta upp det stramaste av kök. De relativt nya kompositmaterialen ger också stora möjligheter till nya grepp för bänkytan. De kan lätt formas till svängda former som till exempel en droppformad bardisk eller bänk med ojämna kanter.

Nyckelord:
Knalligt färgspektrum, trä i varma färger, högblankt, konstmaterial, komposit och laminat, hemtrevligt, humoristiskt. Kakel, sydländskt, organiska former, vitvaror med färg, fondvägg, målat golv och tak, färgytor bakom glas, sprutlackerade köksmöbler, 50-tal och 80-tal. Väggfasta bänkar, inbyggda bokhyllor, välriktade ljuskällor. Okonventionella och svängda former, ojämna kanter, rullbord eller hela kök på hjul, diskho och mosaik i runda former.

Ingen stil är den andra lik

Det behöver knappt sägas, men självklart ska man inte bli slav under en viss stil, utan köpa och använda sådant man gillar. Det annorlunda är ofta det som känns personligt. Självklart kan man ha rostfritt stål och moderna köksredskap i ett klassiskt kök eller en gammal karmstol i trä i ett kök som i övrigt känns nytt och kontinentalt. En färgdetalj piggar upp de flesta rum, oavsett stil. Det viktigaste, enligt Patrick Beining, är att man förstås inte glömmer bort vad köket är till för:

– Köket är till för att laga mat och det måste fungera. Inred köket efter rummets förutsättningar. Jag tycker personligen också att man ska ta hänsyn till husets ålder; ett hypermodernt kök i ett 1800-talshus känns inte rätt. Men främst av allt ska man tänka på att ett kök är en investering och ska bestå i många år. Trender ska man undvika. Ett kök kan vara modernt utan att vara trendigt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar