Rätt stil i köket

Tillhör du dem som vill ha ett charmligt kök med känsla av en svunnen tid, men utan att ge avkall på funktion och bekvämlighet? Här berättar inredarna Filippa Egnell och Lo Bjurulf om vad du bör tänka på för att skapa den rätta stilen.


Vilken dröm! Ett supermodernt kök från förra sekelskiftet eller varför inte i en riktigt cool 70-talsstil? Idag finns massor av retrokök hos köksföretagen. Om du inte vill eller kan byta hela eller stora delar av köket finns ändå massor att göra för att skapa den rätta känslan.

Inredarna Filippa Egnell och Lo Bjurulf har arbetat mycket med kök i olika sammanhang. Under deras fyra år långa samarbete har de stött på många olika sorters kök; stora, små, enkla, exklusiva, traditionella och speciella. De kök som de främst fastnar för är de med goda funktioner, roliga idéer och bra lösningar.

– Det man ska tänka på när man vill skapa en speciell stil är att vara konsekvent i grunden, säger Filippa och Lo. En bra start är att utgå från husets byggnadsår och antingen följa det spåret eller att gå helt tvärtemot. Att vara relativt sparsmakad i valet av kulör på väggar och kakel är ett tips. Sedan kan man flippa ur när det kommer till detaljer som inte är så kostsamma att byta ut när man tröttnat, fortsätter de.

Sekelskifte – 1900

Bort med de mörka och tunga inredningarna med mycket textil. Man ville ha det ljust, hygieniskt och lättstädat! Carl Larssons ljusa och luftiga inredningar blev en inspirationskälla för svensk heminredning.

Från HTH kommer Vit kvadrat – ett kök i lantlig klassisk stil.
Inredarnas kommentar:

– Den här stilen är mångas drömkök. Stilen tilltalar fler olika åldersgrupper tack vare det ljusa och lätta intrycket. De arbetade detaljerna påminner om snickarglädje och vackra skärgårdsverandor. Köket är tacksamt eftersom den passar i den lite torpiga svenska smaken.

Platsbyggd inredning av hög kvalitet, spontade paneler och profilerade lister, allt målat i ljusa, gråa kulörer, kännetecknar 1920-talets kök. I välbärgade hushåll hade man arbetskök utan matbord, ofta i anslutning till pigkammare och serveringsgång. I arbetarhem var däremot köket ofta en kombination av kök, matsal och bostadsrum.

Skafferiet placerades mot ytterväggen och var försett med ventiler för kylning. Vedspisen var fortfarande vanligast, även om gas och el förekom. Kallvattenledning blev allt vanligare i köken och för färska matvaror använde man isskåp.

Ett kök med 20-talskänsla är Epoqs Allmo med pärlspont och MDF-lucka i grå ton.

Inredarnas kommentar:

– I Sverige finns det stora villaområden som byggdes under 1920- och 30-talen, de så kallade ”Egna hem-husen”. I en sådan villa är det här köket helt rätt. Har man dessutom tid att handmåla luckorna är känslan fantastisk!

Kylskåpet L1 från 1931, var det första luftkylda kylskåpet från Electrolux. Det rymde 28 liter. Foto Louise Törnqvist

50-tal

1950 infördes Svensk standard och köken byggdes rymligare och måttanpassades för den genomsnittliga längden för kvinnor. Det blev bättre arbetsytor och man började bygga kök med matplats. Kylskåp, rostfri diskbänk och fasta skåp underlättade köksarbetet och gjorde det lättare att hålla rent. Lådor och skåp byggdes för att passa husgerådet.

Riktig 50-talskänsla blir det med målade och överfalsade luckor, synliga gångjärn och tidstypiska matchande handtag. En separat vägg med skåp i turkost blir pricken över i. Luckmodell Jenny, vit och turkos. Handtag 31089 krom. Bänkskiva Laminat 7487D Zeus Silver. Diskbänk Intra, Atlantic. Vitvaror Husqvarna. Golv Tarkett Sommer, Viva Ultralock Ask. Kakel CC Höganäs, Arkitekt vit. Vedum.

– Det här är vår våta dröm! I vår generation (60-talister) är vi många som faller för kök i den här stilen. Tänk att det kommit ett kök som ser ut som original, men med moderna funktioner. Redan på femtiotalet var det ju funktionellt, men nu är det också uppdaterat efter dagens krav med utdragbara skafferier, lätta lådor och sopsortering.

Från Kvänum kommer köket Banér, inspirerat av 50-talets funktionalism. Släta falsade luckor i ek – snäpphandtagen ger den tidstypiska touchen.
Banér i ek med vitmålad stomme. Bänkskivor i laminat med framkant av ek. Spis från IGF med utdragbar fläkt.

Inredarnas kommentar:

– Ännu en fullträff! Här är dessutom de praktiska sneda hyllorna under skåpen med, för att inte tala om kryddlådorna av glas. Pricken över i är de klassiska vita kakelplattorna med mörk fog. Bara att kopiera rakt av. Förutom spisen, som vi hade valt i vitt.

Den första bänkdiskmaskinen, Runda burken, från Electrolux. Började tillverkas 1959 och kostade då 410 kronor plus omsättningsskatt. Fanns i produktion ända fram till 1973.

70-tal

Spånplattan, skumplasten och plastmöblerna har kommit för att stanna. Det talas om livskvalitet och ekologisk produktion samtidigt som masstillverkningen och slit- och slängbegreppet är ett faktum.

Inredarnas kommentar om bilden högst upp:

– Det här är något för den färgstarka, mer vågade typen. En kulörexplosion som gör vem som helst på gott humör. Kombinera med nydesignade italienska möbler och du är helt i fas med dagens trender.

Vill du ha mer information om svensk kökshistoria?

Historiska fakta är hämtat bl.a. från Nordiska Museets utställning ”Möblerade rum”.

Läs mer på: www.nordiskamuseet.se

Köpinformation:

Epoq www.epoq.se
HTH www.hth.se
Kvänum www.kvanum.se
Noblessa www.noblessa.se
Vedum www.vedum.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar