Annons
En rejäl köksö i mitten var det absoluta önskemålet för Carolina Soudah. Köksön har också blivit familjens samlingspunkt. Här äter man frukost, jobbar, läser läxor, ritar och lagar mat såklart. Köket är från HTH.
En rejäl köksö i mitten var det absoluta önskemålet för Carolina Soudah. Köksön har också blivit familjens samlingspunkt. Här äter man frukost, jobbar, läser läxor, ritar och lagar mat såklart. Köket är från HTH.

Matskribentens kök

Köksinspiration

Stort, öppet och med många rejäla arbetsytor. Så inreder matexperten sitt eget kök.

Annons

Det här är inte ett kök vilket som helst. Det här är proffsets kök. Carolina Soudah är matskribent och jobbar bland annat med Arla Foods och tidningen Allt om Mat. Så när den nya villan skulle byggas var köket ett av det allra viktigaste rummet, precis som för de flesta av oss. Köket ska fungera både för familjen och som arbetsplats, mitt i hemmet. Här provlagar Carolina recept och har matlagnings- och vinkurser. Men köket är också ett vanligt familjekök med plats för läxläsning och eftermiddagssnack.

Köket är ett HTH-kök, byggt för drygt ett år sedan, centralt placerat i husets bottenvåning. Det är det första man kliver in i efter hallen, först därefter följer vardagsrum och matplats, i nära kontakt med köket. Vid den extra stora köksön, i mitten av köket och i mitten av huset, lagar inte bara Carolina mat, här äter familjen ofta middag och barnen använder det som lek- och läxbord på eftermiddagen. Köksön var ett av de viktiga önskemålen. Jag vill inte bara ha mycket arbetsytor, jag vill ha stora, säger Carolina. Det behövs när man lagar mat. Man ska kunna ta fram alla redskap och ingredienser utan att det ska bli trångt.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Ett gammeldags kallskafferi var drömmen som blev sann. Det här är ett skafferi så stort att man kan gå in i det och vintertid är det kylskåpskallt.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

De långsmala fönsterna ger köket ett härligt dagsljus. Skåpen fick dock flyttas upp något. Handduschen är otroligt praktisk när man diskar stora plåtar.

Spis med två ugnar

Köket är fullt av små smarta lösningar som gör det funktionellt. Bland annat har man verkligen tänkt till när det gäller eluttagen, enbart köksön har fyra, två på var sida. Det behövs för att kunna använda de olika köksmaskinerna var man än önskar jobba. Med många eluttag kan man dessutom vara flera som arbetar i köket samtidigt, vilket är trevligt ibland.

Spisen är en Husqvarna Regina Connaisseur Max med två ugnar. Två ugnar behövs när man lagar mycket mat samtidigt. Jag skulle aldrig klara mig med bara en, säger Carolina. Hur ofta är det inte som man ska laga mat med olika gradantal till en middag? Dessutom behöver man inte värma upp den stora ugnen om man bara ska laga något snabbt.

Det stora kallskafferiet som var standard i äldre villor har dessvärre försvunnit från de flesta moderna kök. Det tycker Carolina är synd eftersom ett kallskafferi är perfekt för alla matintresserade. Men i det här önskeköket finns det i alla fall ett riktigt kallskafferi, så stort att man kan gå in i det. Här förvaras konserver, specerier och den hemlagade marmeladen. Och här ryms också en hörna för sopsortering, praktiskt förlagd nära köket men ändå dold.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Inga röriga kryddhyllor ovan spisen. Här är allt samlat i ett praktisk utdragbar kryddskåp precis bredvid spisen. Egentligen är det för varmt för kryddorna här, men hittills har det fungerat.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Hela undervåningen i den nybyggda villan är öppen. Köket är det centrala navet i huset. Spisen är en Husqvarna Regina Conna-isseur Max. Fläkten heter Arcad och kommer från Fjäråskupan.

Många matplatser

På bottenvåningen finns sammanlagt tre olika matplatser. En lite enklare vid köket, sedan själva köksön och så en finare matplats för de stora festerna – eller om man är många! Det senare händer rätt så ofta när några familjer med barn samlas.

Precis bredvid köket finns en utgång till en härlig altan med solläge året om. Det är skönt att kunna gå direkt ut från köket. Denna köksutgång var en av de tre önskemål som styrde lösningen av köket. De andra två var den stora köksön och så den centrala placeringen i en öppen planlösning i mitten av huset. När jag jämför köket med våra första ritningar så blev det faktiskt precis som jag önskade det. Och det fungerar också precis så som jag drömt om avslutar Carolina.

Matproffsets bästa tips

 • Stora arbetsytor. Ska man laga god mat behövs utrymme för redskap och ingredienser. Men stora ytor är också bra så barnen kan vara med i köket, på sin kant, utan att störa själva köksarbetet.
 • Elkontakter vid arbetsytorna. Man behöver inte bara mycket arbetsyta, man behöver också kunna stå med mixern, eller vilken köksmaskin det än gäller, vid olika platser i köket. Ofta sitter min man Mikael och jobbar med datorn på köksön och då behövs också kontakter.
 • Stort kallskafferi. Det är omöjligt att få plats med alla burkar och flaskor i kylskåpet. Jag samlar lätt på mig massor av ingredienser! På vintern har skafferiet kylskåpstemperatur, perfekt för all julmat som annars är svår att få plats med.
 • En bra fläkt. Den måste kunna suga ut allt matos och samtidigt inte låta för mycket.
 • En spis med två ugnar. I mitt jobb måste jag ha tillgång till två ugnar eftersom ibland provlagas det flera olika rätter på en gång. I ett vanligt hem är det perfekt att laga steken i den ena ugnen på 125 grader och potatisen i den andra på 225 grader.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
22 februari 2006
 
Annons
Mer om Köksinspiration

12 steg till ett nytt kök

Köksinspiration Trött på ditt gamla kök? Är det för mörkt, för trångt, för opraktiskt eller bara för fult? Köket är (efter badrummet) det mest populära rummet att renovera! Vi guidar dig hela vägen med 12 smarta tips.

Snabbare mikromat för flera - smarta prylen

Köksinspiration Zennivå2 MICRO II Plus är ett köksredskap i två plan som gör det möjligt att värma två tallrikar samtidigt. Dessutom hindras stänk som annars smutsar...

3 trivsamma trendkök, del 3

Köksinspiration Vitt tröttnar man inte på i första taget, det är ju så lätt att pigga upp med färgglada detaljer.

Citronpress - Smarta prylen

Köksinspiration Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

Köket som arbetsplats

Köksinspiration Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

Nytt & Nyttigt oktober 09

Köksinspiration Pauline Josephson tipsar om det allra senaste. Som hur du får reda på vad husen i ditt drömområde kostar.

Kökshetta!

Köksinspiration Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Köksinspiration Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Köksinspiration ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons