Annons

Köksdrömmar - för både vardag och fest

Köksinspiration

Här visar vi några nya kök som låter dig inspireras till ett personligt val som fungerar i alla lägen.

Annons

Att välja kök bör göras med både hjärtat och hjärnan. Köket ska vara vackert och trivsamt utan att ge avkall på det praktiska.

Kärt barn har många namn. Husets hjärta, nav och själ är några av de ord man brukar använda när man talar om det kanske viktigaste rummet av dem alla - köket. Många bygger sitt hus med utgångspunkt från köket så man kan väl utan att överdriva påstå att köket är av central betydelse för hemmet. Att välja nytt kök kräver därför en hel del eftertanke. Det ska ju vara ett trivsamt och vackert rum att umgås i men ändå praktiskt och hygieniskt som arbetsplats.

Valfrihet

Med ett kök som är byggt av flyttbara moduler får du flexibilitet i köket. Vissa enheter kan du montera på hjul, andra bärs upp av ramar av aluminium med stödben. Basic ek lasyr mörkbrun är en slät fanerad lucka med massiva träkanter. Annorlunda, ultramodernt och samtidigt enkelt och stilrent. Stora utdragssystem ger bra överblick över innehållet. Basic finns i fem olika träslag och flera olika lasyrer. Ballingslöv.

Trendigt med mobilt på ben

Dagens kök kan kanske sammanfattas i ett ord; flexibilitet. I dag finns möjlighet att blanda både material och design. Många väljer kök som står både på socklar och ben och mixar material som rostfritt, sten, glas och trä.

Träslagen går ofta åt det ljusa hållet som ek och al och du kan välja mobila enheter i exempelvis form av en köksö. De ska också vara lättstädade. Kök på ben gör det lätt att komma åt med dammsugaren och när både porslinet och skafferiet flyttar ner i utdragslådor blir arbetet också mer ergonomiskt.

Utdragbara system utnyttjar ofta utrymmet bättre än traditionella skåp. Du får plats med mer saker på mindre yta och kommer också åt dem lättare.

Hur utnyttjar du köket?

När det är dags att välja kök kan det vara en god idé att sätta sig ner och fundera igenom vad det är man vill kunna göra i köket. Ska en person arbeta där eller flera tillsammans?

Behövs extra plats för svamptorkning, fiskrensning eller liknande? Ska barnen kunna göra kladdiga projekt med trolldeg, karamellfärg eller vattenfärger och ska det kanske finnas plats för läxläsning? Hur barnsäkert måste det vara?

Det gäller ju att inte glömma bort de praktiska detaljerna när man lockas av alla läckra inredningar. Köksbutikerna har konsulenter som hjälper till att reda ut vad du behöver i ditt kök och som kan ge förslag på lösningar, oftast utan kostnad. Dessutom har många kökstillverkare givit ut egna handböcker som kan ge nyttig information innan du sätter igång.

Minimalistiskt


Marbodals nyhet Torö vit är en ren och slät lucka med en diskret list av ek som förmedlar lågmäld lyx. Den mörka väggfasta bordsskivan bryter mot det vita på ett effektfullt sätt. De kvadratiska överskåpen rymmer mycket och lådorna i bänkskåpen har fullt utdrag. Köksön ger en generös arbetsyta men också bra förvaring på båda långsidorna.

Annons

Satsa på tålig arbetsbänk

Alla material har sina för- och nackdelar och alla vill självklart ha ett kök som åldras med värdighet och behag. Det är kanske främst arbetsbänken som slits värst och den kan du också få i massor av olika varianter.

Klinker- eller kakelplattor i arbetsbänken är lätt att torka av men det är svårare att hålla fogarna rena. Marmor är hårt och hållbart men kan få fläckar av rödvin. Massivt trä är populärt just nu men blir lätt missfärgat och får repor och märken, vilket i och för sig vittnar om livet i köket.

Rostfritt stål är enkelt att hålla rent men blir också repigt med tiden. Inget material står helt emot slitage men genom att ta reda på fakta är det lättare att välja det som passar dig och dina behov.

Skaffa smart förvaring

Köket blir ofta en plats för en uppsjö av nödvändiga och mindre nödvändiga prylar.
Nya köksinredningar har massor specialsystem för förvaring av kökets alla hjälpredor.

Det finns utdragbara system för både porslin och kryddor, utdragbara skafferier och stora lådor som ger en bra överblick över innehållet. Hörnskåpslösningar, strykbrädesmekanism och städredskapskorgar finns också för den som vill och disktorkskåp döljer finporslinet efter middagen.

Modernt kök i gammal stil


Det målade Karlaköket finns både i gammaldags stil med skärgårdsfönsterspröjs, eller med moderna släta luckor och t ex rostfria ytterkantsprofiler. Vitrinluckorna är av klarglas, med blästrad blomdekor. Den fristående bänken har skiva av svart mattpolerad granit. Fasta moduler har bänkskiva i oljad teak och rostfritt stål. Vitvaror Siemens. Rostfri fläkt Trepol. Tibrokök.

Nackdelen med specialinredda utrymmen är att de ofta är dyrare än traditionella skåp, och utdragssystemen kan med tiden bli slitna och instabila. Speciella repningsskydd håller dock skåpluckorna snygga om du har utdragbara lådor eller hyllor.

Ett alternativ till utdragssystem är att ha en öppen förvaring, vilket blir allt mer populärt. Där ställer du det som är snyggt att se på och stoppar undan resten. Snygga burkar och korgar döljer det du inte vill visa. Det finns också mängder av produkter för att hänga upp saker; skenor, krokar och magnetlister är några exempel.

Modernt för den kräsna


Köket Brahe har raka kanter och plana ytor och tillverkas i flera utföranden i olika träslag. Genom att kombinera Brahe med skjutluckor i aluminium och blästrat glas, överkantshängda luckor, stativ och ben i aluminium eller andra detaljer i avvikande träslag, kan du anpassa den här modellen efter just din smak. Kvänum.

Behövs bygglov?

Om du gör om i ditt kök så att ingreppen berör vatten- och avloppssystem, ventilation, skorsten eller bärande konstruktioner behöver göra en bygganmälan. Du kan rådgöra med exempelvis stadsarkitektkontoret i din kommun om vad som gäller. De lagar som påverkar kök hittar du i Miljöbalken.

Effektfullt


I det här köket har gräddgula blanka skåpluckor mixats med vitrinluckor och öppna hyllor i körsbär, från Avestia. Infällda spotlights i taket känns fortfarande nytt och är både effektfullt och ger bra spridning av ljuset. Huggkubben på hjul har fått en central plats i köket - även den från Avestia och kostar cirka 23 500 kr inkl moms. Rostfri diskbänk och sköljlåda kommer från Franke. Som stänkskydd sjösten Grigio Bardiglio.
Kökshuset.

Att tänka på när du väljer nytt kök:

Tänk efter vad du vill kunna göra i köket och planera därefter

Behövs arbetsyta för en eller flera personer?

Hur barnsäkert måste det vara?

Passar ditt favoritmaterial dina behov? Tänk framåt, ett kök ska ju hålla i många år!

Vilken typ av förvaring passar dig bäst?

Monterat eller omonterat

Kök säljs antingen monterat och klart eller omonterade i paket. Det är inte alltid helt enkelt att sätta ihop omonterade skåp och lådor och det kräver framförallt tid. Därför bör du vara observant på vad som ingår i priset.

Lästips

Köket - planera för trivsel och funktion av Gunilla Lauthers, Ica bokförlag
Boverkets byggregler, BBR 1999

Mer information:

Ballingslöv 0451-460 00 www.ballingslov.se

HTH www.hth.se

Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se

Kvänum 0512-79 77 00 www.kvanum.com

Kökshuset 08-664 22 22 www.kokshuset.se

Marbodal 0502-170 00 www.marbodal.se

Myresjökök 0476-557 00 www.myresjokok.se

Tibrokök 0504-436 00 www.tibrokok.se
 

Läs mer här:

Rymligare kök

Ny form i köket

Idéer för ditt nya kök

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 juni 2012

0 Kommentarer

1

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

3

Tidstroget kök

Huset från 1924 har bytt kök förr. Men nu är det kanske bytt för sista gången, eftersom det helt har anpassats efter husets förutsättningar och tiden...

1

Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

1

3 Kök 3 prislägen - lyx

Integrerade lösningar. Det här köket har väl genomtänkta finesser – inget behöver ligga framme och skräpa. Följ med och se!

1

3 kök 3 prislägen - mellan

Våga välja rött! Köket känns både ombonat och mysigt. Rostfria detaljer och bänkar i ek bryter av, men sedan är det bara en färg som dominerar. Röd!

2

3 kök 3 prislägen - budget

Pastelliga detaljer. Vitt är basen. Kryddorna går i grönt, rosa och turkos. Detaljerna är som vackra smycken – och sprider glädje i hela köket.

2

Kök som förr i tiden

Varsam renovering. Behåll stilen i köket eller återskapa vilket årtionde du vill med stilrena detaljer.

0

Kökshetta!

Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

2

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons