Annons

Istället för kakel

Köksinspiration

De flesta av oss väljer kakel som stänkskydd i köket av bara farten, men ibland kan det vara kul att testa något nytt.

Annons

Mosaik och kakel är klassiker i köket, men nu börjar fler och fler bli nyfikna på att prova andra material, som till exempel plåt och glas. Här bjuder vi på några idéer.

Glasemalj som trendig anslagstavla

En innovativ lösning är stänkskydd i galvaniserad stålplåt med en yta av glasemalj. Ett extra plus är att du kan utnyttja stänkskyddet som anslagstavla, det fungerar både med magneter och whiteboardpenna. Pris cirka 2 400 kronor per löpmeter (60 cm höjd).

Skiva i glasemalj på galvaniserat stål från Enamello Kitchen Front. Finns i sex färger: snövit, chokladbrun, ljusgrå, mintgrön, betonggrå och nattsvart.

Flexibelt med glas

Glas är lätt att rengöra och tåligt. Rekommenderad tjocklek är 6 millimeter, glaset behöver inte vara härdat. Bakom glasskivan kan du själv välja om du vill måla, tapetsera - eller varför inte fästa ett snyggt tyg, eller kanske favoritrecepten? Klart glas kostar från cirka 1200 kronor/löpmeter, mattblästrat/etsat från cirka 2700 kronor, exklusive arbetskostnader.


I det här köket, inrett med plommonfärgade Line
från Ballingslöv, har man tapetserat hela väggen och täckt med glasskiva cirka 60 centimeter upp från bänkskivan. Tapeten på bilden heter ”Woods” och kommer från Cole & Son, blandare och vask Franke, fläkt Thermex, ugn och häll från SMEG.

Stänkskydd och förvaring i ett

Både smart och snyggt är Kvänum Köks lösning på stänkskydd, skjutdörrar i etsat glas som döljer mycket fiffig förvaring.


Köket Grip Laminat Lönn,
från Kvänum Kök med kombinerat
stänkskydd och förvaring i form av skjutdörrar i etsat glas. Pris beroende på utförande.

Lätt laminat med trendig metall

Metallaminat är ett högtryckslaminat som kläs med en tunn, polyuretanlackerad metallfolie. Finns en mängd olika strukturer och mönster på i storlek upp till 2410x1200 millimeter. Pris cirka 130 kronor per löpmeter hos LG Collection.


Metallaminat
är laminat klätt med en tunn metallfolie, lätt och flexibelt som laminat men med trendig plåtkänsla.

Hemtrevligt med panelskiva

Trä ger ett varmt, levande inryck, och passar utmärkt i kök med lantlig karaktär och i kök som inte utsätts för alltför mycket fukt. Täta runt om med silikon, tåligast blir skivan om du dessutom målar den med våtrumsfärg. Panelskivor finns från cirka 150 kronor per kvadratmeter.


Panelskivan ”Inger” från Brandéns Panelskivor. Pris cirka 155 kronor kvadratmetern.

Annons

Proffsig känsla med plåt

Rostfri plåt är både vatten- och värmetåligt och ger en känsla av proffskök. Välj helst borstad plåt om du vill slippa fingeravtryck. Plåt kostar från ungefär cirka 600 kronor per löpmeter (cirka 50 cm höjd), exklusive arbetskostnader.


Smakfull och färgglad
kombination av målad vägg täckt av glas samt rostfri, borstad plåt. Plåt passar särskilt bra bakom spisen. Köket på bilden heter Line i vitlaserad ekfanér och kommer från Ballingslöv.

Köpinformation

Ballingslöv, www.ballingslov.se
Brandéns Panelskivan, www.panelskivan.se
Enamello Kitchen Front, www.enamello.se
Kvänum, www.kvanum.se
LG Collection, www.lgcoll.se
Thermex, www.thermex.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

28 december 2012

1 Kommentarer

2015-04-17
Jenny
1

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

0

100 kökstips - Hitta ditt kök, traditionellt och trivsamt

Lantköksromantik, retrovibbar eller trä? Följ ditt hjärta - hitta stilen på ditt nya kök.

0

100 kökstips - Smarta finesser

Med fyra barn i familjen och en matglad pappa så blir det både finess och elegans i det nya köket. Kopiera idéerna du gillar och gör dem till dina!

0

Snabbare mikromat för flera - smarta prylen

Zennivå2 MICRO II Plus är ett köksredskap i två plan som gör det möjligt att värma två tallrikar samtidigt. Dessutom hindras stänk som annars smutsar...

0

Renovera köket - Vitaste vitt!

Tid för att renovera köket? Vi i Villa tittar in i tre avslutade köksrenoveringsprojekt som alla renoverats med stor entusiasm - och med respekt för...

1

Citronpress - Smarta prylen

Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

1

Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

2

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

0

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons