Hetaste köken just nu 2

Precis som i all annan inredning, går det trend och mode i våra kök. Vi har gjort en rundringning hos några av de större tillverkarna för att ta reda på vad som är mest inne, och på gång, just nu.


Köket ”Sväva” formgivet av Tibrokök av Thomas Sandell och Johan Oscarsson, är ett exempel på ett trendriktigt kök. Släta ekluckor, rostfritt och aluminium, samt mobilt på ben.

Det finns en stor gemensam nämnare för alla tillverkare – Ek. Ek i luckorna, ek i bänkskivorna och gärna även på golvet. Detta starka och tåliga träslag är det man säljer absolut bäst av just nu, i alla varianter, men främst kanske den ljusa, obehandlade.

Gemensamt verkar också vara att man lämnar de lite mer utsmyckade designerna med gammaldags krusiduller, för att istället lyfta fram de mer sparsmakade, med släta luckor och fronter.

Släta luckor och mobila enheter

– De nya köket är enkelt i sin form, slätt och lättstädat. Ingen onödig flärd, utan mer åt det lite asketiska japan-inspirade hållet, berättar Alf Lilja, utvecklingschef på Ballingslöv. Det ska vara praktiskt och lättstädat, gärna med mobila delar.

Ben på underskåpen som gör det lätt att jaga dammråttorna, har nog kommit för att stanna. Nytt är också att porslinet flyttar ned i fullutdragslådor i underskåpen och luckorna i överskåpen ersätts med jalusier, om man inte har öppna hyllor.

– En mobil köksö står också ofta på önskelistan hos våra kunder, den behöver inte vara så stor, men något att t ex ställa drinktilltugg och snacks på när man har gäster är populärt.

Blanda material och design

– De som köper kök idag är mer inriktade på att få ett individuellt anpassat kök än man var förr, berättar Peter Eriksson, marknadschef på Tibrokök.

Man blandar gärna olika material som trä, sten och rostrfritt, likaså kan delar av köket stå på ben, andra på sockel, samt vara i olika höjder.

– Vi svenskar gillar naturmaterial, luckorna ska helst vara i trä, och ljusa träslag, som ek eller al. Men kombinera gärna även med de kalla materialen, som krom, aluminium och glas.

Allmogekökets vara eller icke vara

Huruvida det nostalgiska allmogeköket kommer att fortsätta leva kvar, råder delade meningar om.

– Blickar vi några år framåt i tiden tror jag att allmogeköket försvinner alltmer, funderar Lars Åke Ström, marknadschef på Marbodal, som också ser en tydlig trend mot det striktare köket med grada, inte rundade, kanter på luckorna, sparsmakat och enkelt.

Alf Lilja på Ballingslöv tror däremot att allmogeköken alltid kommer att ha sin trogna kundkrets.

– Våra herrgårdskök ökar faktiskt i försäljning, och då är det inte bara den äldre generationen som är intresserade. vi säljer lika mycket till de yngre. För dem är detta ”nytt” och lite annorlunda.

Mest inne just nu:

– Ljusa träslag, företrädesvis ek
– Släta luckor utan krusiduller
– Fullutdragslådor i underskåp och jalusi i överskåp
– ben i stället för sockel
– mobila enheter
– Personligt och individuellt anpassat.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar