Framtidens design?

Köksinspiration

Mjuka genomskinliga kylskåp, digitala tallriksunderlägg och tofflor som suger upp damm när vi strosar runt på golvet. Förslagen på hur framtidens hushållsprodukter kan komma att se ut är både många och fantasieggande.

Annons

Lättstädat! Att städa utan att anstränga sig var viktigt då de spanska studenterna Sebastian Alberdi och Gustavo Maggio från Istituto Europeo di Design skapade ”Dustmate” – de dammsugande skorna. Nedre delen av skorna består av en uppladdningsbar del där själva dammsugaren sitter och ovanför finns en elastisk socka. Hoppa i och kör!

Våra hem år 2020 kommer att kunna skötas både enklare, roligare och mer miljövänligt om de tolv finalisterna i Electrolux designtävling, Design Lab, får bestämma. För tredje året i rad har designstudenter från hela världen bjudits in för att delta i en stor designtävling. Uppgiften har varit att utveckla smarta lösningar på vardagsproblem i hemmet år 2020.

Hur kommer våra hem att se ut? Hur kommer vi göra för att hålla våra hem städade och fräscha? Detta var några frågeställningar som studenterna fick ta ställning till då de utformade framtidens produkter. 3 040 bidrag från 88 länder strömmade in till den internationella och namnkunniga juryn under hösten. 29 bidrag kom från svenska studenter. Tolv finalister valdes ut och bjöds till Sverige där de under sex dagar arbetade med modellbyggande och deltog i olika workshops.

Bland finalisterna fanns svensken Erik Andershed som studerar på Swinburne University of Technology i Melbourne, Australien. Eriks bidrag var den sensorstyrda stötfria dammsugaren ”Eclipse”.

Dammsugare.
Eclipse! den stötfria dammsugaren av svenske designern Erik Andershed.

–Jag fokuserade på användaren och försökte designa den för att minimera irritationsmomenten som finns när man dammsuger, säger Erik. Sensorerna gör att dammsugaren inte stöter i olika saker som till exempel hörn och bordsben. Eclipse är än så länge bara ett designkoncept trots att all teknik redan idag finns tillgänglig.

Ingen av produkterna är ännu verklighet utan är endast framtidsvisioner. Men utan kreativa idéer och visioner stannar utvecklingen – och visst är de där dammsugande tofflorna lockande, kanske kommer man till och med kunna dansa i dem...

Tvätt.  

 

Vinnaren!

Vinnare i tävlingen blev Wendy Chua och Gabriel Tan från Singapore som har designat framtidsprodukten ”Airwash”  en tvättmaskin som varken behöver vatten eller tvättmedel! Airwash använder luft och negativa joner för att tvätta kläder.

Kemtvätt kommer inte att behövas mer – Airwash klarar av både läder, mocka och ull. Eftersom inget vatten behövs kan man dessutom sätta på sig kläderna direkt efter att de blivit tvättade.


Skotvätt. 

Annons

Luktfria skor

Inga mer oönskade dofter från favoritskorna! Sanghoon Park och Jong Hyun Kim från Korea University of Technology and Education har designat Happy Feet som är en skoren-görare som renar och steriliserar skor med hjälp av träkol och ultravioletta strålar! Happy Feet ser ut som en blomma – en doftlös sådan.

Underlägg.

Underlägg efter smak

Digitala underlägg designade av Rodrigo Wolff från Positivo University i Brasilien hjälper dig att duka personligt och varierat. Underläggen är gjorda av elektroniskt papper som till och med kan rullas ihop. Ljus, kontrast, storlek och mönster kan ändras efter tycke och smak.

 

Mjukt kylskåp.

Mjukt kylskåp

Det är inte bara munnen man kan rätta efter matsäcken. Tio studenter från Zhejiang University i Kina har designat kylskåpet som rättar sig efter innehållet. Soft refrigerator är kylskåpet som kan anpassas och optimeras i storlek beroende på hur mycket som finns i det. Allt för att spara energi.

Mer Information

Läs mer om tävlingen på www.designlab.electrolux.com 

21 december 2005
 
Annons
Mer om Köksinspiration

Roy Fares 3 köksfavoriter

Köksinspiration Roy Fares, bagare och konditor och aktuell med boken ”Delicious: bakverk för en godare höst och vinter” listar tre favoritredskap i köket han inte kan vara utan.

Gammalt och nytt i härlig harmoni

Köksinspiration I ett hus i en backe möter gammal sekelskiftescharm blänkande modernism. Resultatet - ett bondkök med laboratoriekänsla.

Nytt & Nyttigt oktober 09

Köksinspiration Pauline Josephson tipsar om det allra senaste. Som hur du får reda på vad husen i ditt drömområde kostar.

Kök till varje pris - mellan

Köksinspiration Vill du satsa lite mer? Lägg in ett nytt köksgolv eller skapa ny rymd med öppna hyllor. Det finns också många nya fina kök i mellanprisklassen!

Nytt kök - Gammaldags charm i modern tappning

Köksinspiration Nytt kök - inriktning gammaldags charm. Det nya köket i den nybyggda villan är skapat helt i en gammaldags stil. Allt från det stora, som skåp och golv...

Nytt kök - Sparsmakat modernt

Köksinspiration Nytt kök - Sparsmakat modernt med proffskänsla Först ut är ett sparsmakat modernt. Raka enkla linjer, inga onödiga detaljer och hög funktionsfaktor är...

Lekfullt med pasteller i köket

Köksinspiration Familjen Stokstad Steinbo har valt att sätta glada färgklickar i sitt annars ganska neutrala kök med hjälp av en härligt somrig fjärilstapet.

Varmt och mustigt kök

Köksinspiration Den här familjen älskar rött och mustiga färger! Dessutom är man bygg- och inredningskunniga och har ett brinnande intresse för matlagning.

Färgglädje med massor av förvaring på höjden

Köksinspiration Eftersom övrig interiör i huset i huvudsak var vitt, valde den här familjen att göra det öppna köket till en färgstark samlingspunkt.