Framtidens design?

Köksinspiration

Mjuka genomskinliga kylskåp, digitala tallriksunderlägg och tofflor som suger upp damm när vi strosar runt på golvet. Förslagen på hur framtidens hushållsprodukter kan komma att se ut är både många och fantasieggande.

Annons

Lättstädat! Att städa utan att anstränga sig var viktigt då de spanska studenterna Sebastian Alberdi och Gustavo Maggio från Istituto Europeo di Design skapade ”Dustmate” – de dammsugande skorna. Nedre delen av skorna består av en uppladdningsbar del där själva dammsugaren sitter och ovanför finns en elastisk socka. Hoppa i och kör!

Våra hem år 2020 kommer att kunna skötas både enklare, roligare och mer miljövänligt om de tolv finalisterna i Electrolux designtävling, Design Lab, får bestämma. För tredje året i rad har designstudenter från hela världen bjudits in för att delta i en stor designtävling. Uppgiften har varit att utveckla smarta lösningar på vardagsproblem i hemmet år 2020.

Hur kommer våra hem att se ut? Hur kommer vi göra för att hålla våra hem städade och fräscha? Detta var några frågeställningar som studenterna fick ta ställning till då de utformade framtidens produkter. 3 040 bidrag från 88 länder strömmade in till den internationella och namnkunniga juryn under hösten. 29 bidrag kom från svenska studenter. Tolv finalister valdes ut och bjöds till Sverige där de under sex dagar arbetade med modellbyggande och deltog i olika workshops.

Bland finalisterna fanns svensken Erik Andershed som studerar på Swinburne University of Technology i Melbourne, Australien. Eriks bidrag var den sensorstyrda stötfria dammsugaren ”Eclipse”.

Dammsugare.
Eclipse! den stötfria dammsugaren av svenske designern Erik Andershed.

–Jag fokuserade på användaren och försökte designa den för att minimera irritationsmomenten som finns när man dammsuger, säger Erik. Sensorerna gör att dammsugaren inte stöter i olika saker som till exempel hörn och bordsben. Eclipse är än så länge bara ett designkoncept trots att all teknik redan idag finns tillgänglig.

Ingen av produkterna är ännu verklighet utan är endast framtidsvisioner. Men utan kreativa idéer och visioner stannar utvecklingen – och visst är de där dammsugande tofflorna lockande, kanske kommer man till och med kunna dansa i dem...

Tvätt.  

 

Vinnaren!

Vinnare i tävlingen blev Wendy Chua och Gabriel Tan från Singapore som har designat framtidsprodukten ”Airwash”  en tvättmaskin som varken behöver vatten eller tvättmedel! Airwash använder luft och negativa joner för att tvätta kläder.

Kemtvätt kommer inte att behövas mer – Airwash klarar av både läder, mocka och ull. Eftersom inget vatten behövs kan man dessutom sätta på sig kläderna direkt efter att de blivit tvättade.


Skotvätt. 

Annons

Luktfria skor

Inga mer oönskade dofter från favoritskorna! Sanghoon Park och Jong Hyun Kim från Korea University of Technology and Education har designat Happy Feet som är en skoren-görare som renar och steriliserar skor med hjälp av träkol och ultravioletta strålar! Happy Feet ser ut som en blomma – en doftlös sådan.

Underlägg.

Underlägg efter smak

Digitala underlägg designade av Rodrigo Wolff från Positivo University i Brasilien hjälper dig att duka personligt och varierat. Underläggen är gjorda av elektroniskt papper som till och med kan rullas ihop. Ljus, kontrast, storlek och mönster kan ändras efter tycke och smak.

 

Mjukt kylskåp.

Mjukt kylskåp

Det är inte bara munnen man kan rätta efter matsäcken. Tio studenter från Zhejiang University i Kina har designat kylskåpet som rättar sig efter innehållet. Soft refrigerator är kylskåpet som kan anpassas och optimeras i storlek beroende på hur mycket som finns i det. Allt för att spara energi.

Mer Information

Läs mer om tävlingen på www.designlab.electrolux.com 

21 december 2005

0 Kommentarer

1

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

3

Tidstroget kök

Huset från 1924 har bytt kök förr. Men nu är det kanske bytt för sista gången, eftersom det helt har anpassats efter husets förutsättningar och tiden...

1

Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

1

3 Kök 3 prislägen - lyx

Integrerade lösningar. Det här köket har väl genomtänkta finesser – inget behöver ligga framme och skräpa. Följ med och se!

1

3 kök 3 prislägen - mellan

Våga välja rött! Köket känns både ombonat och mysigt. Rostfria detaljer och bänkar i ek bryter av, men sedan är det bara en färg som dominerar. Röd!

2

3 kök 3 prislägen - budget

Pastelliga detaljer. Vitt är basen. Kryddorna går i grönt, rosa och turkos. Detaljerna är som vackra smycken – och sprider glädje i hela köket.

2

Kök som förr i tiden

Varsam renovering. Behåll stilen i köket eller återskapa vilket årtionde du vill med stilrena detaljer.

0

Kökshetta!

Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

2

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.