Annons
En helautomatisk diskmaskin! Underbart! Inte nog med att man får renare kök, utan också lenare händer.
En helautomatisk diskmaskin! Underbart! Inte nog med att man får renare kök, utan också lenare händer.

En svensk kökshistoria

Köksinspiration

Köket är allas älsklingsrum! Här umgås vi och här lagar vi mat. Men hur köken har sett ut, och hur vi har umgåtts i dem har varierat mycket under de senaste femtio åren.

Annons

I det moderna hemmet är köket hjärtat. Men så har det inte alltid varit. Köket har gått från litet till stort, från undangömt till mittpunkt. Från bullrigt till tyst, till fult och till fint – ja, alla dessa ord står på något vis för kökets utveckling under de senaste femtio åren. Men ändå har köket trots allt varit det rum i huset vi brytt oss mest om. Detta märks tydligt på hur mycket plats köken har fått i Vi i Villa ända sedan starten för femtio år sedan.

Det var inte så länge sedan dörrarna stängdes om husmor och vad som skedde bakom dem var en stor hemlighet. När maten väl dök upp på bordet var det liksom trolleri! Simsalabim – kassler med ananas i currysås! Så är det inte alls idag. Vi lagar maten tillsammans med öppen ridå, gärna tillsammans med gästerna.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kylskåp. 
Är det en dammsugare eller en rymd-raket?
Nej, ett kylskåp med hjul från 1998. 16 000 kronor fick man betala för detta läckra kylskåp från Zanussi.

Det var under 50-talet köken började hamna allt mera i fokus. Plötsligt började man tänka på alla dessa kvinnor och deras arbetsställningar. Som en reaktion mot 30-talets små kök skapades den första svenska köksstandarden på 50-talet. Detta innebar bättre arbetsytor, bättre arbetshöjd, kylskåp, överskåp med skjutluckor, rostfria diskbänkar – allt måttat efter den svenska genomsnittskvinnans längd.


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

 Ett gladare kök på lördag! Glad duk! Glad dekal! Glad tapet! Glada lådor! Ja, det är 70-talet som bäst.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Köksöar med plats för datorhörna, runda fläktar och annat smart – den tekniska utvecklingen är underbar att följa.

I den äldre villan fanns oftast ytor att utnyttja för att modernisera livet i köket. Till exempel ett serveringsrum eller jungfrukammare att ta av för att utöka köksytan. Hembiträdet var redan då ett minne blott, åtminstone för de flesta villaägare. Skafferiet minskade i storlek för att närapå försvinna. Istället kom kylskåpet.


      Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.

Det är i köket det händer. Här om någonstans i huset kan vi lätt gissa vilket år det är.

Köksön kom 1962

Som allmänt råd angående färgsättningen under 60-talet: Låt gärna mörka kök gå i rent gult och vitt och gärna med grönt golv. Ljusa kök kan gå i blått och vitt och golvet i rött eller grått. Matplatsen blir trevlig med plastbehandlad tapet.

”De har köksö”, kan fortfarande folk säga med avund. Men köksön var med redan i Vi i Villa 1962.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök från 1965.

Annons

Helt modernt och i en klass för dig. Tänk på att det ”bara” är 40 år sedan! Vinylplattorna gör hela köket.

Och fyra år tidigare hade redan Vi i Villa skrivit om inbyggnadshällar! Fast egentligen är det kanske först under 80-talet det moderna köket utformas.

Tävlingen ”Drömköket” i Vi i Villa 1984 visade vad läsarna ville ha, men vad som ännu inte fanns på marknaden. Man ville ha ett kök där man ”roterade”, där man lagade mat med gästerna vända mot sig. Matlagningsplatsen skulle vara placerad centralt i köket, man ville inte längre stå med ryggen mot gäster och familj när man lagade mat.


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök från 1966.

Fläktkylning hette årets nyhet. På så vis skulle man slippa att hacka is ur kylskåpet.

Så hur kommer köket att se ut tjugo år framåt i tiden? Kommer kylskåpet att kunna kommunicera, rent av beställa mat åt oss? Eller blir husmanskosten helt och hållet ersatt av uppvärmd pulvermat med rätt näringsinnehåll? Eller kanske vi åter inreder en pigkammare åt den moderna husan som kunnigt lagar GI-mat åt familjen för att därefter studera rymdteknik via hemmabiocentret? Hur det än blir så var säker på att Vi i Villa är där och berättar om det för dig.

Det hände i köket

1950, Nya svenska köksstandarden.

1958 Vi i Villa skriver för första gången om inbyggnadshällar.

1962 Den första svenska köksön, då kallad spisö, syns i Vi i Villa.

1970 Barköket börjar byggas i allt fler kök. Brunt och orange är favoritfärger.

1987 Microvågsugn efterfrågas mest. Glaskeramikhällar är på gång. Avfallssortering. Snickerier/front på kylskåp och frys. Större utrymmen för vinflaskor i köket. Spis och arbetsbänk mitt i köket.

1990 Rostfritt tar över. Inbyggnadsugnar och keramikhällar står överst på önskelistan. Induktionshällen introduceras.

2006 Teve i fläkten är en av årets många köksnyheter.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 augusti 2012
 
Annons
Mer om Köksinspiration

12 steg till ett nytt kök

Köksinspiration Trött på ditt gamla kök? Är det för mörkt, för trångt, för opraktiskt eller bara för fult? Köket är (efter badrummet) det mest populära rummet att renovera! Vi guidar dig hela vägen med 12 smarta tips.

Snabbare mikromat för flera - smarta prylen

Köksinspiration Zennivå2 MICRO II Plus är ett köksredskap i två plan som gör det möjligt att värma två tallrikar samtidigt. Dessutom hindras stänk som annars smutsar...

3 trivsamma trendkök, del 3

Köksinspiration Vitt tröttnar man inte på i första taget, det är ju så lätt att pigga upp med färgglada detaljer.

Citronpress - Smarta prylen

Köksinspiration Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

Köket som arbetsplats

Köksinspiration Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

Nytt & Nyttigt oktober 09

Köksinspiration Pauline Josephson tipsar om det allra senaste. Som hur du får reda på vad husen i ditt drömområde kostar.

Kökshetta!

Köksinspiration Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Köksinspiration Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Köksinspiration ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons