Annons
En helautomatisk diskmaskin! Underbart! Inte nog med att man får renare kök, utan också lenare händer.
En helautomatisk diskmaskin! Underbart! Inte nog med att man får renare kök, utan också lenare händer.

En svensk kökshistoria

Köksinspiration

Köket är allas älsklingsrum! Här umgås vi och här lagar vi mat. Men hur köken har sett ut, och hur vi har umgåtts i dem har varierat mycket under de senaste femtio åren.

Annons

I det moderna hemmet är köket hjärtat. Men så har det inte alltid varit. Köket har gått från litet till stort, från undangömt till mittpunkt. Från bullrigt till tyst, till fult och till fint – ja, alla dessa ord står på något vis för kökets utveckling under de senaste femtio åren. Men ändå har köket trots allt varit det rum i huset vi brytt oss mest om. Detta märks tydligt på hur mycket plats köken har fått i Vi i Villa ända sedan starten för femtio år sedan.

Det var inte så länge sedan dörrarna stängdes om husmor och vad som skedde bakom dem var en stor hemlighet. När maten väl dök upp på bordet var det liksom trolleri! Simsalabim – kassler med ananas i currysås! Så är det inte alls idag. Vi lagar maten tillsammans med öppen ridå, gärna tillsammans med gästerna.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kylskåp. 
Är det en dammsugare eller en rymd-raket?
Nej, ett kylskåp med hjul från 1998. 16 000 kronor fick man betala för detta läckra kylskåp från Zanussi.

Det var under 50-talet köken började hamna allt mera i fokus. Plötsligt började man tänka på alla dessa kvinnor och deras arbetsställningar. Som en reaktion mot 30-talets små kök skapades den första svenska köksstandarden på 50-talet. Detta innebar bättre arbetsytor, bättre arbetshöjd, kylskåp, överskåp med skjutluckor, rostfria diskbänkar – allt måttat efter den svenska genomsnittskvinnans längd.


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

 Ett gladare kök på lördag! Glad duk! Glad dekal! Glad tapet! Glada lådor! Ja, det är 70-talet som bäst.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Köksöar med plats för datorhörna, runda fläktar och annat smart – den tekniska utvecklingen är underbar att följa.

I den äldre villan fanns oftast ytor att utnyttja för att modernisera livet i köket. Till exempel ett serveringsrum eller jungfrukammare att ta av för att utöka köksytan. Hembiträdet var redan då ett minne blott, åtminstone för de flesta villaägare. Skafferiet minskade i storlek för att närapå försvinna. Istället kom kylskåpet.


      Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.

Det är i köket det händer. Här om någonstans i huset kan vi lätt gissa vilket år det är.

Köksön kom 1962

Som allmänt råd angående färgsättningen under 60-talet: Låt gärna mörka kök gå i rent gult och vitt och gärna med grönt golv. Ljusa kök kan gå i blått och vitt och golvet i rött eller grått. Matplatsen blir trevlig med plastbehandlad tapet.

”De har köksö”, kan fortfarande folk säga med avund. Men köksön var med redan i Vi i Villa 1962.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök från 1965.

Annons

Helt modernt och i en klass för dig. Tänk på att det ”bara” är 40 år sedan! Vinylplattorna gör hela köket.

Och fyra år tidigare hade redan Vi i Villa skrivit om inbyggnadshällar! Fast egentligen är det kanske först under 80-talet det moderna köket utformas.

Tävlingen ”Drömköket” i Vi i Villa 1984 visade vad läsarna ville ha, men vad som ännu inte fanns på marknaden. Man ville ha ett kök där man ”roterade”, där man lagade mat med gästerna vända mot sig. Matlagningsplatsen skulle vara placerad centralt i köket, man ville inte längre stå med ryggen mot gäster och familj när man lagade mat.


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök från 1966.

Fläktkylning hette årets nyhet. På så vis skulle man slippa att hacka is ur kylskåpet.

Så hur kommer köket att se ut tjugo år framåt i tiden? Kommer kylskåpet att kunna kommunicera, rent av beställa mat åt oss? Eller blir husmanskosten helt och hållet ersatt av uppvärmd pulvermat med rätt näringsinnehåll? Eller kanske vi åter inreder en pigkammare åt den moderna husan som kunnigt lagar GI-mat åt familjen för att därefter studera rymdteknik via hemmabiocentret? Hur det än blir så var säker på att Vi i Villa är där och berättar om det för dig.

Det hände i köket

1950, Nya svenska köksstandarden.

1958 Vi i Villa skriver för första gången om inbyggnadshällar.

1962 Den första svenska köksön, då kallad spisö, syns i Vi i Villa.

1970 Barköket börjar byggas i allt fler kök. Brunt och orange är favoritfärger.

1987 Microvågsugn efterfrågas mest. Glaskeramikhällar är på gång. Avfallssortering. Snickerier/front på kylskåp och frys. Större utrymmen för vinflaskor i köket. Spis och arbetsbänk mitt i köket.

1990 Rostfritt tar över. Inbyggnadsugnar och keramikhällar står överst på önskelistan. Induktionshällen introduceras.

2006 Teve i fläkten är en av årets många köksnyheter.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 augusti 2012

0 Kommentarer

1

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

3

Tidstroget kök

Huset från 1924 har bytt kök förr. Men nu är det kanske bytt för sista gången, eftersom det helt har anpassats efter husets förutsättningar och tiden...

1

Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

1

3 Kök 3 prislägen - lyx

Integrerade lösningar. Det här köket har väl genomtänkta finesser – inget behöver ligga framme och skräpa. Följ med och se!

1

3 kök 3 prislägen - mellan

Våga välja rött! Köket känns både ombonat och mysigt. Rostfria detaljer och bänkar i ek bryter av, men sedan är det bara en färg som dominerar. Röd!

2

3 kök 3 prislägen - budget

Pastelliga detaljer. Vitt är basen. Kryddorna går i grönt, rosa och turkos. Detaljerna är som vackra smycken – och sprider glädje i hela köket.

2

Kök som förr i tiden

Varsam renovering. Behåll stilen i köket eller återskapa vilket årtionde du vill med stilrena detaljer.

0

Kökshetta!

Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

2

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons