Annons

Drömkök 2001

Köksinspiration

Går du i ombyggnadstankar? Sneglar du på alla kök du kommer åt, på köksutställningar och hos vänner och bekanta? Här visar vi drömköken!

Annons

Går du i ombyggnadstankar? Sneglar du på alla kök du kommer åt, både på köksutställningar och hemma hos vänner och bekanta? Kastar du dig över alla tidningar som visar vackra kök med udda och praktiska lösningar? Varsågod - här har du sex sidor inspiration och njutning!

Det roliga med dagens kök är att det är lätt att vara personlig. Numera kan man få luckor i mängder av olika färger, och träslag. Vill du vara djärv och till och med ha olika färger på luckor och lådor, så visst kan du få det. Det finns massor av både snygga och praktiska lösningar på det mesta.

Idag finns det också många lika typer av kök att välja bland. Du kan välja ett gourmetkök med extremt strama linjer eller ett stort lantkök med vitmålade luckor - båda känns lika rätt i tiden!


Öppna planlösningar där gränsen mellan kök och vardagsrum suddas ut blir allt vanligare i våra hem.

Luckmodellen Studio från Ballingslöv, här i vaxat utförande, med rammotiv ger den annars rustika eken ett stramare utseende. Kakelmönstret är osymmetriskt. Kombinationerna ger ett personligt och avspänt kök. De kantiga, markanta handtagen passar bra in här.
Överskåpen är höga och de glasade skåpen i mitten ger ett luftigt intryck som också ger möjlighet till exponering av porslin, vilket ger en hemtrevlig känsla i köket.

Den vaxade luckan har lyster som en oljad lucka, men tål avtorkning som en lackad lucka. Dock kräver en vaxad lucka visst underhåll med jämna mellanrum för att behålla det fina utseendet.

Studio vaxad ek från Ballingslöv

Kökssnickerier cirka 80 000 kr
Maskiner från Gaggenau
Diskmaskin från Siemens
Bänkfläkt från Gaggenau

Det här köket finns hos Svenska Hem, Lusthuset, tel 031-86 62 60
Möbler och accessoarer kommer också från Svenska Hem, Lusthuset.
För närmaste återförsäljare ring Ballingslöv AB tel 0451-460 00

Det här Shakerköket har detaljer och elegans som anar om det gedigna hantverket. Här har man blandat moderna detaljer med det gamla, t ex frostade köksluckor och avancerade maskiner.

Den här modellen med innanförliggande luckor, heter Frillen. Just det här köket har handmålats i specialfärg, det finns standardfärger och köket kan kundanpassas till exakt det mått man önskar.

Shaker med luckan Frillen från Lidhults

Kökssnickerier cirka 100 000 kr

Det här köket finns att se hos Kök o Bad, tel 031-774 03 20, Inredningsfirman Köket 031-27 76 60
För närmaste återförsäljare ring Lidhults tel 035-914 30

Ett ultramodernt kök för den trendiga, också från italienska Binova. Rostfritt stänkskydd, stora uppfällbara frostade luckor i köksskåpen och stora, rena ytor gör det lätt att hålla rent. 

Town Blå, epoxylackad, från BINOVA

Kökssnickerier cirka 60 000 kr
Maskiner från Binova
Mer information finns hos Binova/Planoform AB, tel 031- 711 81 81


Träslaget ek
är inne nu, och finns i mänger av utföranden och nyanser hos köksföretagen. Det här köket kommer från Marbodal och heter Form. Ramen är av massiv ek och spegeln fanerad. Luckorna har en fin sidenmatt yta, men är lackade och därmed lätta att underhålla. Kyl och frys är integrerade, dvs dolda bakom ramluckor.

Vitrinluckor med frostat glas är praktiskt om man vill ge ett öppnare intryck i köket och samtidigt inte visa vad man har i skåpen. Det har blivit populärt med öppna hyllplan, kanske inte alltid så praktiskt, men har man saker som är lätta att hålla ordning på,
t ex burkar och porslinet som används dagligen, så blir det inte så dammigt.

Köksön har blivit inne, här trendigt monterad på rostfria ben och utslagsho praktiskt placerad jämte hällen. Bänkskivan på köksön är laminat med en list i skiktlimmat trä. En diskret och snygg detalj.

Fulldrag är standard i Marbodals lådor. På så vis får man bra överblick av innehållet och även det som ligger längst in blir lätt tillgängligt.

Plåtbotten i skåpet under diskhon är en fiffig detalj. Eftersom det här skåpet antagligen är det som öppnas oftast i köket, kan det vara värt att satsa på att ha det riktigt fräscht...

Annons

Form lackad ek från MARBODAL

Kökssnickerier, inkl köksö cirka 76 000 kr
Maskiner från Siemens
Fläktkåpa Ronda Thermex

Det här köket finns att se i Marbodal Center, tel 031-16 91 68
För närmaste återförsäljare ring Marbodal, tel 0502-170 00
Krukan på diskbänken kommer från Village, tel 031-13 39 50

Vad kostar ett nytt kök?
Det blir lätt dyrare än man tänkt sig. Köksluckor och snickerier är ofta det man utgår ifrån och räknar på, men faktum är att när man summerar alla kostnader så är kökssnickerierna en liten del av totalkostnaden. När man räknar på vad det hela skall kosta så ta med kostnader för snickare, elektriker, rörmokare, målning, kakel och kakelsättning, golv och andra tillbehör som ombyggnaden för med sig.

Därför bör du välja ett kök du verkligen tycker om och kommer att trivas med, även om det kostar lite mera. I slutändan är den skillnaden liten. Något att tänka på är även hur svårt eller enkelt ett kök är att montera.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
4 september 2002

0 Kommentarer

1

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

1

Istället för kakel

De flesta av oss väljer kakel som stänkskydd i köket av bara farten, men ibland kan det vara kul att testa något nytt.

0

100 kökstips - Hitta ditt kök, traditionellt och trivsamt

Lantköksromantik, retrovibbar eller trä? Följ ditt hjärta - hitta stilen på ditt nya kök.

0

100 kökstips - Smarta finesser

Med fyra barn i familjen och en matglad pappa så blir det både finess och elegans i det nya köket. Kopiera idéerna du gillar och gör dem till dina!

0

Renovera köket - Vitaste vitt!

Tid för att renovera köket? Vi i Villa tittar in i tre avslutade köksrenoveringsprojekt som alla renoverats med stor entusiasm - och med respekt för...

1

Citronpress - Smarta prylen

Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

1

Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

2

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

0

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons