Annons

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Köksinspiration

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Annons

- Bänkskivan av svart granit är perfekt för den som gillar att baka, fast det tänkte vi inte på när vi lade in den, säger Martin Johansson.

– Jag bakar väldigt ofta. Vi behöver mycket bröd! Och nu när jag håller på med nya boken blir det ännu mer, säger han.

Den första boken handlade om surdegsbröd. I den nya, ”Enklare bröd”, tipsar Martin Johansson om snabbare bakning.

– Jag gillar verkligen att baka. När man som jag inte gör något praktiskt i jobbet, är det skönt att få använda händerna som omväxling, säger han.

Martin och hans familj bor i en 60-talsvilla i södra Stockholm. När de flyttade in för tre år sedan passade de på att renovera köket. Stilen är nu enkel och sparsmakad i vitt och svart. Det man satsade mest på var tjocka ekbänkskivor i helstav och så förstås den helsvarta granitskivan

– Jag tänkte inte så mycket på bakning när vi la in den, men den funkar väldigt bra till det.

Det fantastiska golvet är svart linoleum.

– Det är inte praktiskt – men väldigt snyggt! Och man ser när det är dags att sopa…

Ugnen är förvånansvärt ordinär för att vara hemma hos en hängiven bagare.

– När vi flyttade in så fanns det en bra, bred ugn, som man kunde baka långa, fina baguetter i.

Den nya med samma yttermått visade sig ha betydligt mindre innermått – så de långa baguetterna är tyvärr ett minne blott. Men Martin har andra knep för att göra hemmabakningen mer proffsig.

– Jag lägger in en stenskiva i ugnen som jag bakar på. Då får man en ganska bra stenugnsbakad effekt.

En stenskiva kan man köpa i en köksbutik eller få tillhuggen på stenhuggeri för runt en femhundring. Ännu billigare är det att fixa ånga i ugnen, vilket ger en god skorpa på brödet:

Annons

– Jag har alltid en plåt längst ner i ugnen och där lägger jag in ett par isbitar. De smälter på ett par minuter och ger fin ånga.

Fakta Martin Johansson

Gör: Formgivare och bakboksförfattare. Har surdegsbloggen, http://paindemartin.blogspot.com
Familj: Fru Lisa, Ture 2 år, och Svante, ett halvår.
Bor: Stureby.
Kök: Ursprungligen 60-tal, renoverat för 3 år sedan i en modern, enkel, avskalad stil.
Gör helst i köket: Bakar!
Köksdröm: En elstenugn för hemmabruk. När vi bygger sommarhus skulle jag vilja ha en sådan. Eller kanske en vedeldad ugn…

Bagarens 4 favoriter!


En stektermometer är en av Martins favoriter i köket.

1. En bra våg. Det borde alla ha en, helst en digital. En våg spar disk, för man behöver inte använda decilitermått.
2. Jäskorgar är inget måste men ganska roligt. Det blir snyggt!
3. En baksten är roligt om man bakar mycket.
4. En stektermometer som man sticker in i brödet och ser om det är klart: 98 grader för mörkt bröd, 94-96 grader för ljust.

Martins surdegstips!


Ugn med baksten.

Ge det några försök. Att baka med surdeg är som att lära sig cykla. Man lyckas kanske inte på en gång.

Surdegar vill inte ha det för kallt. Hitta någon plats i köket där det är lite varmare, till exempel i skåpet över kylen. När de inte används en tid, förvaras de i kylskåpet.

Använd en slickepott och skrapa ur bunken ordentligt, så blir det lättare att diska.

Recept:


Den svarta granitbänken.

Snabbt & gott

Rör ihop en deg på kvällen. Med kall vätska och bara lite jäst, degen ska inte knådas. I och med att den får vila blir den ändå gott seg och spänstig. Sedan på morgonen är det bara att sätta på ugnen, hälla ut degen, vika ihop den och stoppa in. Klart till frukost! Eller rör ihop degen innan du går till jobbet och baka ut på kvällen. Här är ett grundrecept.

Det här behövs:

3 g jäst (3 krm)
3 dl vatten
6-7 dl vetemjöl special
1-1,5 tsk salt

Gör så här:

Rör ihop och låt stå i 8-10 timmar.
Häll ut lite mjöl på bordet, skrapa ur degen, vik ihop till ett paket.
Grädda i 275 grader, cirka 30-35 minuter.

Tips! Till större bröd kan man med fördel använda en termometer.

Roligare bakning


Non stick baguetteplåt, 37x23 cm, www.bagarenochkocken.se, 299 kr.

Non stick baguetteplåt, 37x23 cm, www.bagarenochkocken.se, 299 kr.

Bakbunke i silikon, 2 l, Åhléns, 169 kr.

Handgjorda jäskorgar i rotting. Mjöla korgen innan användning. Olika storlekar (500–5000 g deg), www.bagarenochkocken.se, 235–395 kr.
5 juli 2011

2 Kommentarer

2011-01-16
Jenny
2011-06-14
Gun
3

Tidstroget kök

Huset från 1924 har bytt kök förr. Men nu är det kanske bytt för sista gången, eftersom det helt har anpassats efter husets förutsättningar och tiden...

2

Framtidens kök

Världen är i ständig förändring, och våra hem med den. Vi har tagit en titt in i framtidens kök - kanske blir det verklighet, kanske inte. Spännande är...

2

Köket - husets hjärta

Köket är hemmets mest använda rum och hela familjens samlingsplats. Att bygga om köket är ett stort och krävande – men också roligt – projekt!

0

Matskribentens kök

Stort, öppet och med många rejäla arbetsytor. Så inreder matexperten sitt eget kök.

0

En svensk kökshistoria

Köket är allas älsklingsrum! Här umgås vi och här lagar vi mat. Men hur köken har sett ut, och hur vi har umgåtts i dem har varierat mycket under de...

0

Framtidens design?

Mjuka genomskinliga kylskåp, digitala tallriksunderlägg och tofflor som suger upp damm när vi strosar runt på golvet. Förslagen på hur framtidens hushål...

1

3 Kök 3 prislägen - lyx

Integrerade lösningar. Det här köket har väl genomtänkta finesser – inget behöver ligga framme och skräpa. Följ med och se!

1

3 kök 3 prislägen - mellan

Våga välja rött! Köket känns både ombonat och mysigt. Rostfria detaljer och bänkar i ek bryter av, men sedan är det bara en färg som dominerar. Röd!

2

3 kök 3 prislägen - budget

Pastelliga detaljer. Vitt är basen. Kryddorna går i grönt, rosa och turkos. Detaljerna är som vackra smycken – och sprider glädje i hela köket.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons