Annons

3 nya kök - lantlig charm i grönt

Köksinspiration

Ett nytt kök behöver inte kosta en förmögenhet. Det går att få ett både funktionellt och snyggt kök under 50 000 kronor.

Annons

I förgrunden vedspisen från 1897. Det gröna skåpet har dörrar som hittades på soptippen. Vitmålat pärlspontat tak och laserade trägolv. På bordet en vit linneduk och blå glas 18 kr från Åhléns. Porslinet heter Paradiisi från Arabia . Den röda skålen på fot 689 kr Marimekko.

Fönstren är specialtillverkade och känns spännande med det röda inslaget.

I ett mindre sekelskifteshus med anor från 1897 bor ett par som just lämnat över den större villan till sin dotter med familj. Det kändes som ett klokt beslut, eftersom småbarnsfamiljen behöver större ytor och paret ville passa på att flytta till mindre medan man har kraft kvar.

Här bor en kvinna med vilja och ideér om hur hon vill ha det och lyckligtvis är hon gift med en man som uppfyller dessa. Vanligast är ju annars att en idé stannar vid tanken och endast drömmen blir kvar.

När köket skulle byggas ville båda ha öppna ytor där matplats och köket var en del i det stora rummet, men ändå avskilt. När man planerar kök ser man oftast till att fylla alla tomma väggytor. Här gjordes det tvärtom, man lämnade en hel vägg med kakel fri från skåp och hyllor. Det ger köket en ännu större känsla av rymd.


Köksväggens gavel är inklädd med det gröna kaklet liksom väggen vid diskbänken. Kaklet är handgjort av keramiker Eva Kai Larsen. Trasmatta i randigt 100 kr och randiga kökshanddukar 2-pack 35 kr, vitt durkslag i emalj 125 kr, allt Åhléns.


Köket har rejäla arbetsytor. I förgrunden en marmorskiva och en vitmålad hylla med smidesbeslag som är ett fynd från Indiska. Skomakarlampa i grönt passar fint till kaklet och de platsbyggda köksskåpen är i vitmålad pärlspont. De turkosa glasen och skålar är av Kaj Frank, Aino Aalto, allt från Itaalabutiken. Vit bestickkorg 95 kr handduk 2-pack 35 kr och durkslag i vit emalj 125 kr, från Åhléns.

Se möjligheterna och återanvänd

Efter lite funderande beslutade man att man skulle låta bygga köket på plats. Snickerierna är i vit pärlspont är platsbyggda och lådhurtsarna måttbeställda från Lindblom & Co, ett snickeri i Alfta. Även de originella fönstren är beställda från samma firma.

Det här ägarparet är kreativa och praktiska, vilket är en förutsättning om man ska hålla ett köksprojekt med platsbyggda snickerier på en rimlig kostnadsnivå. Det gäller att se möjligheterna och att återanvända ting.

Den gamla vedspisen är från 1867 och stod i ett förråd i förra huset. Här i köket gör den nytta och fungerar, tillsammans med en kakelugn, som värmekälla för nästan hela bostaden.

Beslagen i gammal stil kommer från Skånska gruvan och Byggnadsvård på Skansen.

Annons

Överblivet golvklinker i kalksten från hallgolvet fick bli bänkskivor vid spisen.

En marmorskiva beställdes som köksbänksskiva.

Ovanför marmorskivan löper en vitmålad öppen hylla. Beslagen är i smide och är fynd från Indiska.

För att få undan kyl, frys och micro byggdes ett rejält tilltaget skafferi som dessutom bidrog till atmosfären. En dörr leder direkt ut till trädgården från skafferiet.

Unikt kakel pricken över i

Det handgjorda, grönskimrande kaklet, formgivet av keramikern Eva Kai Larsen, ger köket ett alldeles eget uttryck. Varje platta är unik, därför är Eva Kai Larsen helst själv med och lägger ut sitt kakel för att det ska kombineras på bästa tänkbara sätt. Kaklet står faktiskt för hälften av kostnaden för det nya köket, men det är också det som ger köket dess speciella känsla.

Den gröna färgen ihop med den vitmålade pärlsponten och de vackra fönstren med inslag av rött glas uttrycker något mer än bara ett lantkök.

Så mycket kostade köket:

Kakel, handgjort ca 4 kvm - 24.000

Snickeri inkl. väggskåp - 14.000

Lådhurts - 5.000

Marmorskiva - 2.000

Beslag - 1.000

Diskbänk gammal

Vitvaror - befintliga

Kran - 1.350

Kalksten - överbliven

---------------

47.350

Köpinformation

Åhléns 08-402 80 00

Iittalabutiken 08-678 07 75

Lindblom & Co Snickeri 027-11 00 45

Eva Kai Larsen 08-570 108 18

Indiska 08-670 45 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18. februari 2004
 
Annons
Mer om Köksinspiration

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Köksinspiration Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

Tidstroget kök

Köksinspiration Huset från 1924 har bytt kök förr. Men nu är det kanske bytt för sista gången, eftersom det helt har anpassats efter husets förutsättningar och tiden...

Köket som arbetsplats

Köksinspiration Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

3 Kök 3 prislägen - lyx

Köksinspiration Integrerade lösningar. Det här köket har väl genomtänkta finesser – inget behöver ligga framme och skräpa. Följ med och se!

3 kök 3 prislägen - mellan

Köksinspiration Våga välja rött! Köket känns både ombonat och mysigt. Rostfria detaljer och bänkar i ek bryter av, men sedan är det bara en färg som dominerar. Röd!

3 kök 3 prislägen - budget

Köksinspiration Pastelliga detaljer. Vitt är basen. Kryddorna går i grönt, rosa och turkos. Detaljerna är som vackra smycken – och sprider glädje i hela köket.

Kök som förr i tiden

Köksinspiration Varsam renovering. Behåll stilen i köket eller återskapa vilket årtionde du vill med stilrena detaljer.

Kökshetta!

Köksinspiration Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Köksinspiration Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons