Annons

2 systrar - 2 kök

Köksinspiration

Två systrar - två kök. Susanne Tolfesbo och Marina Green bor med sina familjer i var sitt "Bullerbyhus" i Dalarna.

Annons

Men den röda lantidyllen upphör när man stänger ytterdörren. Inomhus råder funktionalismens idéer om ljus, rymd och fria ytor, inte minst i köken.

- Köket ska vara litet och funktionellt. Jag har hellre mindre yta och utnyttjar allting, än har en massa kvadratmetrar som bara står, säger Susanne Tolfesbo. Tillsammans med maken Christer har hon nyligen renoverat det röda 30-talshuset i Vika utanför Falun, som de köpte 1997. Och hon får medhåll av systern Marina Green.

- Det ska vara arbetsvänligt och lätt att hålla ordning i ett kök och trots att det är litet ska det kännas rymligt, säger Marina. Hon och sambon Tobias Bodén äger också ett rött litet hus i Pilbo strax utanför Falun som de flyttade in i för ett år sedan. Då hade de gjort en omfattande renovering av hela huset.

Marinas kök

Marina vid det tuffa silverfärgade kylskåpet Gorenje. Köksinredningen från Ikea har standardstommen Faktum luckorna Ärlig grå. Öppna hyllor ger rymd åt det lilla köket och för att få ett jämnt arbetsljus, sattes ett långsmalt liggande fönster in ovanför diskbänken. Den grå och vitrandiga plastmattan kommer från Pappelina.

Rent och enkelt med fokus på funktion

Marina och Tobias ville ha ett kök med mycket funktion, eftersom Tobias arbetar som kock och paret tycker om att laga mat tillsammans. Dessutom skulle köket ha en så ren och enkel utformning som möjligt. Därför valdes Ikeas standardstomme Faktum med luckan Ärlig grå.

Serveringslucka ger mer utrymme

För att få mer bänkyta sattes dörren till vardagsrummet igen och istället lät de där göra en praktisk serveringslucka. Ugn och mikrovågsugn byggdes in i ett skåp från Ikea som kapades till lämplig höjd och fick en skiva ovanpå. Ugnen fick där igenom en bra arbetshöjd och kunde dessutom vändas mot arbetsbänken bredvid.

Skåpet har en galvaniserad plåtskiva på sidan och fungerar även som praktisk anslagstavla. Allt är mycket väl igenomtänkt och Marina och Tobias har satsat på kvalitet när det gäller köksutrustningen.

- Vi köpte verkligen det vi ville ha på en gång. Det kändes bra att lägga pengarna på riktiga grejor, så att man inte behöver byta om tre år, säger hon.

Öppna hyllor för att skapa rymd

I det gamla köket satt skåpen ända upp i taket, vilket enligt Marina gav ett kompakt intryck. Så paret bestämde sig för att inte ha några överskåp alls, utan endast ha öppna hyllor. För att ytterligare få mer plats har frysen förpassats till källaren.

I det lediga hörnet ställdes istället ett tufft silverfärgat kylskåp. På väggarna bakom sattes sedan två lister upp där familjens favoritkokböcker förvaras. Ett både praktiskt och dekorativt alternativ till tavlor.


Den lila färgen på väggarna ( S5020-R30B , något bruten) är fin mot de vita matta kakelplattorna. Som bänkskivor har de valt nya Perstorpsplattor med det klassiska mönstret Virrvarr som Sigvard Bernadotte designade på 1950-talet.

Handdisk hellre än för få skåp

För att vinna fler underskåp har paret tills vidare valt bort diskmaskinen.

- Det finns ingen anledning att ha diskmaskin. Vi är ändå så mycket i köket och bakar och lagar mat. Håller man bara efter så är det inget problem, tycker Marina.

Och kanske är det bara ett annat sätt att se på tillvaron. En annorlunda prioritering. Dessutom har man satt in ett långsmalt liggande fönster precis ovanför diskbänken för att få jämnare ljus i köket. Med utsikt över trädgården blir disken ett sant nöje!

Annons

Lugna lila väggar

På Ikea fick paret idén att måla lila väggar till den ljusgrå inredningen. Men det krävdes tre försök innan tonen blev rätt! Den lila färgen ger idag ett lugnt och sobert intryck. Tillsammans med det matta kaklet och den klassiska Perstorpsplattan har Marina och Tobias fått ett vackert och funktionellt kök, som de är mycket nöjda med.


Spishällen placerades i hörnet med en kaklad hylla bakom. Fläkten är av märket Bosch och har beställs via en elaffär.

Susannes kök


Köksinredningen Nexus i björk från Ikea ger en varm ton. För att ta tillvara den vackra utsikten flyttades diskbänken framför fönstret. Ovanför diskbänken sitter öppna hyllor för porslin man använder dagligen. Väggarna har målats i en ljusgrå färg ur Nordsjös serie "Levande kulörer", nr LKI Grå .

Välplanerat med vacker utsikt

Susannes man Christer är också kock till yrket och vet hur man rör sig mellan spisen och diskbänken. Därför var det viktigt även här att köket skulle vara välplanerat och lättskött. Men eftersom Susanne gärna vill förändra och göra om i sitt hem skulle stommen vara enkel. Så de valde köksinredningen Nexus i björk från Ikea, som ger en varm ton i en för övrigt avskalad och ren miljö.

- Många saker som vi gjorde i början av renoveringen har vi redan hunnit ångra och gjort om, men köket är vi fortfarande jättenöjda med, säger Susanne.

Diskbänken flyttad till utsikten

Tidigare stod diskbänken till vänster om spisen men paret lät flytta den framför fönstret för att ta till vara den vackra utsikten över Vikasjön.
- Den första känslan var att här kan jag väl inte stå och titta in i väggen. Jag ska väl stå så att jag ser ut över sjön! Vi fick dra om vattnet och det var ganska mycket jobb, men det var det värt, säger Susanne.

Även Susanne och Christer har offrat diskmaskinen för att få fler underskåp, men det är inget problem för dem!

- Vi har handkraft, säger Susanne glatt.

Gammalt skafferi modern med glasdörr

Ovanför diskbänken har de öppna hyllor för koppar och fat som dagligen används. Men de har även valt att sätta upp ett överskåp med glasdörrar ovanför arbetsbänken bredvid spisen. Det ger ett öppnare intryck och passar fint ihop med den glasade skafferidörren.

Det gamla skafferiet med ventilation gjordes i ordning och blev läckert med nya hyllor och ett fönster som sågades upp i dörren. Sedan beställdes en glasruta från glasmästaren och en frostad plastfilm från Skyltfabriken i Falun. Plastfilmen klistrades sedan på rutan med ordet skafferi utskuret.


Vedspisen behölls som ett komplement
till värmepannans el-patron. För att samla spisfunktionerna på ett ställe placerades en elektrisk spishäll bredvid. Under hällen byggdes sedan ett vedförråd som kaklades likt väggen bakom med standardkakel.

Plattornas mått fick sedan avgöra öppningens storlek. Upptill kaklades en 7 cm djup låda där en vanlig spishäll får plats. Den kan sedan lätt lyftas ut när man behöver göra rent under.

Grå favorit på väggarna

Väggarna har en ljusgrå ton som skiftar med ljuset och som blivit parets älsklingsfärg.

- Vi började med att måla den i vardagsrummet. Sedan hamnade den i köket och därefter i sovrummet. Nu har vi den snart i hela huset, säger Susanne och skrattar. Köket har därigenom fått en lugn och enhetlig färgskala med endast några få röda färgklickar här och var.

Vedförråd à la funkis

Vedspisen behölls som ett komplement till värmepannans el-patron och används flitigt under vintern. För att samla spisfunktionerna på ett ställe placerades en elektrisk spishäll bredvid.

Under byggdes sedan ett vedförråd som kaklades likt väggen bakom. Susanne berättar att de ville ha vanligt standardkakel och att plattornas mått fick avgöra öppningens storlek.

Upptill kaklades en 7 cm djup låda där en vanlig spishäll får plats. Den kan sedan lätt lyftas ut när man behöver göra rent under. Förrådet rymmer två vedkorgar, tillräckligt för en dags eldning. För ved går det åt när man både ska värma upp huset och steka plättar!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 augusti 2002

0 Kommentarer

1

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

3

Tidstroget kök

Huset från 1924 har bytt kök förr. Men nu är det kanske bytt för sista gången, eftersom det helt har anpassats efter husets förutsättningar och tiden...

1

Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

1

3 Kök 3 prislägen - lyx

Integrerade lösningar. Det här köket har väl genomtänkta finesser – inget behöver ligga framme och skräpa. Följ med och se!

1

3 kök 3 prislägen - mellan

Våga välja rött! Köket känns både ombonat och mysigt. Rostfria detaljer och bänkar i ek bryter av, men sedan är det bara en färg som dominerar. Röd!

2

3 kök 3 prislägen - budget

Pastelliga detaljer. Vitt är basen. Kryddorna går i grönt, rosa och turkos. Detaljerna är som vackra smycken – och sprider glädje i hela köket.

2

Kök som förr i tiden

Varsam renovering. Behåll stilen i köket eller återskapa vilket årtionde du vill med stilrena detaljer.

0

Kökshetta!

Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

2

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons