Annons
Köksnyheterna Grappa vit och Gallery från Marbodal i maffig kombination. Foto: Marbodal.
Köksnyheterna Grappa vit och Gallery från Marbodal i maffig kombination. Foto: Marbodal.

12 steg till ett nytt kök

Köksinspiration

Trött på ditt gamla kök? Är det för mörkt, för trångt, för opraktiskt eller bara för fult? Köket är (efter badrummet) det mest populära rummet att renovera! Vi guidar dig hela vägen med 12 smarta tips.

Annons
1. Förberedelser. Börja med att kika runt bland olika köksleverantörer, känn på köken, dra i lådor och liknande. Tänk över hur mycket pengar du har att spendera och gör en budget. Mät sedan upp alla väggar i rummet och takhöjd samt storlek på dörrar, fönster och eventuella foder och element och gör en tydlig skiss över rummet. Markera även hur stort utrymme dörr och fönster behöver för att kunna öppnas. Markera också saker som eluttag, strömbrytare eller element.

2. Vad behöver just du? Hur stort kylskåp och hur stor frys har du användning för? Vad behöver du kunna göra med din ugn, kanske behöver du en dubbelugn? Har du behov av en mikrovågsugn eller en espressomaskin? Det kan vara bra att hitta inbyggnadslösningar på sådana maskiner för att på så sätt spara bänkskiveutrymme.

3. Rita själv eller be om hjälp. Att bestämma om man ska rita upp sitt kök själv eller ta hjälp av en köksritare är givetvis en ekonomisk fråga. Flera av köksleverantörerna har olika planeringsverktyg där du själv kan rita upp ditt kök. Du kan bland annat ladda ner sådana program på flera köksleverantörers hemsidor för att sedan ta med dig din ritning till en kökssäljare i varuhuset.

4. Vilken form passar bäst? De vanligaste formerna på kök är U-form, L-form, kök med köksö, G-form (med utskjutande barbänk), korridorskök (kallas också parallellkök) och rakt kök. Fråga din köksleverantör om vilken variant som passar bäst på ditt kök. Väljer man ett korridorskök behöver man inte använda sig av överskåp på båda väggarna då det kan kännas lite trångt. Man kan istället välja att ha några öppna hyllor.

5. Tänk på arbetstriangeln. Det är viktigt att skapa ett naturligt arbetsflöde i ditt kök. Dela in köket i tre arbetszoner – matlagning, förvaring och diskning. Rätt placering är avgörande för att du ska få en ergonomisk arbetstriangel där du har allt inom räckhåll. Diskbänken är bra att placera mellan häll och kyl – det gör både matlagning och diskning enklare. Det är bra om den största arbetsytan är minst 80 centimeter bred.

6. Diskmaskin och ho. Här behöver man rannsaka sig själv hur man diskar och använder sin ho. Fyller man upp och blötlägger disken – då skall man ha två hoar. Sköljer man bara av under rinnande vatten, kan en rejäl ho räcka.


Bänkskivor i laminat ger oändliga möjligheter. Dessutom är de underhållsfria. Laminat består till största delen av kraftpapper som pressats samman och impregnerats. Foto: IKEA.

Att täcka en hel vägg med högskåp och inbyggnadsvitvaror i en pelare har blivit populärt den senaste tiden. Både smart och snygg förvaringsidé. Foto: Ballingslöv.

Glöm inte att utnyttja alla utrymmen! Det finns smarta lösningar för både skåp och lådor som sitter i kökets hörn. Foto: Vedum.

7. Köksluckor – MDF, fanér och trä. MDF är ett material som används i många köksluckor – som exempelvis lackade eller folierade sådana. MDF är en träfiberskiva som är ett hårt och slätt material tillverkad av 100 procent barrträ. Det är ett hårt och slätt material och ytbehandlingen, som blir lack eller folie, skyddar materialet mot fukt och stötar. Många köksluckor tillverkas också i massiva trämaterial eller en kombination av massivt trä och fanér (ett tunt blad av trä som limmas på träfiberskiva). Exempelvis kan ramen vara i massivt trä och spegeln i fanér. Känslan med en lucka i massivt trä är förstås maffig men kan innebära vissa risker som exempelvis att träet slår sig och gör luckan skev.

8. Välj rätt bänkskiva.
Massivt trä – Det finns bänkskivor i massivt trä i allt från valnöt och svartbetsad ek till ask och vitbetsad björk. En träskiva kräver lite omhändertagande i form av slipning och inoljning med jämna mellanrum men ger å andra sidan en mycket varm känsla i köket.
Granit – Natursten drar inte åt sig vatten vilket gör att de inte missfärgas av att användas i köket. Den tål även värme väl och många bagare använder dem då de anses underlätta bakning.
Silestone – Silestone är ett material som till cirka 90 procent består av oorganiska komponenter (såsom kvarts och silikon). Den är mycket tålig och finns i drygt 60 olika färger och två olika ytstrukturer.
Laminat – Billigt, tåligt, formstabilt och underhållsfritt! Med en laminatskiva kan du få i princip vilket utseende du vill på din bänkskiva till ett mycket förmånligt pris. Kanske en knallröd variant eller en som ser ut som ek?

9. Förvaringsidéer. Det finns många utrymmen som inte utnyttjas ordenligt. För hörnskåp finns det en mängd olika lösningar med utdragshyllor och det finns monterbara utdragslösningar för skåp som kan hålla backar, kastruller, återvinningslådor, kökshanddukar och städgrejer. Ett bra tips kan också vara att utnyttja insidorna av köksluckorna – kryddor på insidan av ett av överskåpen och rengöringsmedel på insidan av luckan under diskbänken. Hyllor för detta har köksleverantörerna.

10. Älskade lådor. Lådor är oftast ett mycket smidigare sätt att förvara porslin, glas och specerier i köket än skåp. Det behöver heller inte synas på utsidan att det är lådor. Nu finns det även lådor för högskåp med utdragbara hyllor som ger en bättre överblick och gör det lättare att komma åt produkterna.

11. Nytt på belysningsfronten. Har man en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum eller om man ofta har gäster i köket är det en nödvändighet med dimmer för ett ordentligt ljus när man städar eller lagar mat och kunna minska till en mysbelysning när det är dags att umgås. Den miljövänliga LED-belysning har tågat in i våra kök och finns i flera utföranden. Den ger lägre energiförbrukning och klarare ljus.

12. Det elektroniska köket. Flera köksleverantörer har olika elektroniska lösningar för att öppna och stänga lådor och skåp. De flesta lösningarna styrs av en enkel knapptryckning på en fjärrkontroll. Dessutom finns det leverantörer som erbjuder hissbara underskåp vilket gör att man kan få arbetsytan i olika höjder.

Annons

Köksritarens bästa tips

Lars Peter Sandung på Marbodal menar att hans kunder ofta är mått-optimister. De vill ofta få plats med allt och sätta skåp från golv till tak och gärna en köksö mitt i. Det är sällan allting får plats utan man måste prioritera. Därför, menar han, att det är viktigt att ta sig tid för att kunna komma fram till vilken kökslösning som passar bäst i det egna utrymmet.

Köpinformation

Ikea www.ikea.com 020-43 90 50
Ballingslöv www.ballingslov.se 0451-460 00
Vedum www.vedum.se 0512-576 00
Marbodal www.marbodal.se 0502-170 00

13 januari 2010

0 Kommentarer

1

Budget eller lyx: 14 trendiga köksprylar

Sätt guldkant på tillvaron med snygga köksprylar. Budget eller lyx? Du väljer! Här är redaktionens favoriter just nu.

3

Tidstroget kök

Huset från 1924 har bytt kök förr. Men nu är det kanske bytt för sista gången, eftersom det helt har anpassats efter husets förutsättningar och tiden...

1

Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

1

3 Kök 3 prislägen - lyx

Integrerade lösningar. Det här köket har väl genomtänkta finesser – inget behöver ligga framme och skräpa. Följ med och se!

1

3 kök 3 prislägen - mellan

Våga välja rött! Köket känns både ombonat och mysigt. Rostfria detaljer och bänkar i ek bryter av, men sedan är det bara en färg som dominerar. Röd!

2

3 kök 3 prislägen - budget

Pastelliga detaljer. Vitt är basen. Kryddorna går i grönt, rosa och turkos. Detaljerna är som vackra smycken – och sprider glädje i hela köket.

2

Kök som förr i tiden

Varsam renovering. Behåll stilen i köket eller återskapa vilket årtionde du vill med stilrena detaljer.

0

Kökshetta!

Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

2

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons