Annons

Kalender för en skönare jul

Kök

I december är det mycket som ska hinnas med. Julmat, julhandling, städning och allt annat som behöver göras och ses över. Men med en dag-för-dagkalender kan du enkelt hinna med allt julstök utan bekymmer.

Annons


Dag 1 : Checklista

Det första ljuset är redan tänt och nu börjar också den första dagen på decembermånaden och julen närmar sig.

Barnen öppnar den första luckan på julkalendern och räknar ner till tomtens ankomst. Julbestyren börjar för de vuxna, nu är det bra idé att gå upp på vinden och se var du lagt juldekorationerna.

Gör en checklista och gå igenom vad du har och om något saknas.


 

Dag 2: Sätt upp belysning

Belysning i buskar och träd gör sig otroligt vackert i vintermörkret och mot den vita snön. Belysningar finns i många olika storlekar och utföranden och att sätta upp belysning behöver varken vara kostsamt eller tidskrävande.

Ljuset gör dessutom den annars sovande trädgården mer intressant och inbjudande.

Belys fruktträd, buskar eller kanske en kruka med granris. När du ska sätta upp belysning finns inga regler, du ska bara gå efter ditt eget tycke och smak. Det enda du bör tänka på är att det är bättre att ha fler svaga ljuspunkter än färre starka. Belysning ska vara behagligt att titta på och inte bländande.

 

Dag 3: Säkerhet

Inför advent är det bra att se över säkerheten i hemmet, både vad det gäller brand – och inbrottsrisk.

Det är lätt glömma brinnande ljus. Sätt upp dekaler på ytterdörren som påminner innan du går hemifrån. Ett bra sätt att minska brandrisken är att linda aluminiumfolie längst ner på stearinljusen. Kolla brandvarnaren, testa att den fungerar. Kanske behöver du sätta upp brandvarnare på något mer ställe?

Kanske dags att införskaffa ett larm om du inte har något?

 

Annons

 

Dag 4: Vintervänner

När vintern och kylan kommer är det svårt för fåglarna att skaffa mat. Sätt upp en julkärve, fyll en julkorg eller fågelstugan med frön.

Det hjälper fåglarna i den stränga vintern och dessutom är det alltid roligt med lite besökare. Lägg också ut lite hasselnötter så kanske någon ekorre kommer på besök.

Har du ingen fågelstuga kan du kika på länkarna nedan hur du ska göra och hur du gör eget julgodis till fåglarna.

Dag 5: Gör fint i fönstren

Putsa fönstren och gör ren fönsterbräderna. Pynt i fönstren är extra roligt eftersom det kan betraktas både från in– och utsidan.

Häng upp julgardiner och kanske några pepparkakor med rött band. Eller äpplen som du garnerar med äggvita och socker och hänger upp i något fint band i fönstret.

Se också över fönstren innan du börjar pynta och göra fint, kanske behöver färgen förbättras.

 

Dag 6: Dofter

Dofter hör julen till. Mat, blommor och kryddor påminner oss om att julen är nära.

Sätt nejlikor i några apelsiner och lägg i en skål.

Om du sparat på sommardofterna kan du också göra eget potpurri eller dofttvålar.

 


 

Dag 7: Julblommor

När man inte kan ta del av blommorna utomhus är det ändå mer uppskattat att ha blommor inomhus.

Julstjärnan bryter av med sina klara färger och hyacinten sprider en härlig doft. Om du inte har planterat och drivit upp blommor och lökar själv så passa på att inhandla några fina och doftande blommor att sätta på bord och fönsterbräden.

 

 


 

Dag 8: Julkrans

Kransar kan man köpa färdiga hos trädgårdshandlare, men det är förstås roligare att sätta sin egen prägel på det och göra dem själv.

Kransar på ytterdörren pryder fint och är ett välkomnande inslag.

Köp en hjärtformad stål - eller halmstomme och klä med mossa, vira fast mossan med hjälp av ståltråd. Dekorera med några flugsvampar och röda bär. Knyt ett snöre rakt över kransen och sätt en liten God Jul-skylt på.


 

Dag 9: Pepparkakshus

Gör ett pepparkakshus. Pepparkakshus är en stämningshöjare och dessutom brukar barnen tycka att det är ett roligt pyssel. Köp ett med färdiga delar, sätt ihop och garnera. Eller så gör du egna delar.

 

 


 

Dag 10: Lyktor utomhus

Sätt ut några lyktor utomhus. Ljus är alltid välkomnande i vintermörkret och man kan knappast få för mycket av det i den mörka decembermånaden.

Placera ut lyktor vid buskar och träd, på bron eller trappan.


 

Dag 11: Arrangemang

Gör ditt eget jularrangemang. Att sätta sig ner och pyssla är avkopplande i julstöket.

Plantera en minijulstjärna i en kruka. Stick ner några grankvistar i jorden. Spraya grankvistarna och lite av blombladen med snöspray. Sätt fast några små bär eller flugsvampar på grankvistarna. Sätt på bordet på en julduk eller i fönstret. Ett arrangemang är alltid trevligt som present också.

 

Dag 12: Julbak

Nu är det dags för det årliga julbaket. Pepparkakor, småkakor och lussebullar eller vad du nu vill baka. Har du ont om tid, köp färdig pepparkaksdeg. Pepparkakor går snabbt att baka och du kan dessutom passa på att göra några pepparkakor med glasyr att hänga i julgranen.

Dag 13: Lucia

Lucia sprider ljus och nu kan du passa på att kolla belysningen inomhus. Kanske kan du sätta upp någon extra lampa för att få bättre ljus eller byta ut glödlamporna och sätta i lampor som är något starkare. Ljuset inomhus är viktigare nu än någonsin, när de ljusa timmarna utomhus är få. Passa också på under den här kvällen att ha lite glöggmys och njuta av julbaket.

 

 


 

Dag 14: Julsnaps

Överraska släkt och vänner vid julbordet med egengjord snaps. Egen julsnaps kan man enkelt göra, det går snabbt och håller dessutom länge, upp till ett par månader brukar man kunna förvara den.

Om du har bär och örter kvar i frysen från sommarens skörd kan det komma till användning nu.

 

Dag 15: Städa

Gör en riktig julstädning, i alla skrymslen och vrår. Ta ner vanligt pynt och gör plats för julpyntet som senare ska upp.

För att göra städningen så effektiv som möjligt är det bästa att dela upp sysslorna bland familjemedlemmarna. Även de små barnen brukar tycka att det är roligt att vara delaktiga och hjälpa till. Gör en checklista över allt som behöver städas och dela sedan ut uppgifter och pricka av eftersom.

 

Dag 16: Städa ur kylen

När du ändå är i städartagen kan du passa på att rensa ur kylen. Gå igenom vad du har och passa på att torka av hyllor och lådor. Under julen brukar kylskåpet lätt bli fullt och det är lika bra att göra gott om plats innan det är dags att julhandla och kylskåpet blir fyllt av julmat.

 


 

Dag 17: Julhandla

Det är bra att inte ge sig ut de allra sista dagarna i julrushen. Gör en lista och handla det som går inför julhelgen. Små kompletteringar kan du göra senare. Kanske är det någon julklapp som du behöver handla också? De allra sista dagarna innan jul är det aldrig roligt att ge sig ut på klappjakt. Många fina julklappar kan man också göra själv.

 

Just nu läser andra : Galnaste husen till salu förra året

Dag 18: Julpynta

Sätt ut tomtar och annat pynt, sprid julkänslan i huset. Har du lite tid över kan du också göra lite eget pynt, det brukar uppskattas speciellt av barnen. Använd material från skogens förråd. Ta in kvistar, mossa och grenar och smycka med band, glitter och snöspray.

 

Dag 19: Ved till brasan

Att elda i öppen spis eller braskamin höjer mysfaktorn på julafton rejält. Se till att ta in ved så den hinner bli torr tills det är dags att elda. Passa också på att göra rent runt spisen eller kaminen och putsa glasrutorna. Om det är mycket aska i kan du också passa på att tömma ur det.

 

 


 

Dag 20: Julgodis

Julgodis hör julen till. Har du ont om tid kan du såklart köpa färdigt, men det är alltid roligt att göra något själv också.

Knäck är bland det mest traditionella julgodiset och går hem hos både stora och små.

Knäck ca 40 st

2 dl socker

2 dl sirap

2 dl vispgrädde

1 msk margarin

3 msk hackad sötmandel

Blanda samman grädde, sirap och socker i en kastrull och låt det koka ganska hårt i 15-20 minuter. Testa om knäcken är klar genom att hälla ner lite av den varma smeten i ett glas med kallt vatten. Om du kan forma smeten snabbt till en rund kula är den klar annars behöver den stå en stund till på spisen. Har man en termometer som klarar höga temperaturer kan man istället använda den, när den visar 125 grader är smeten färdig. Dra kastrullen åt sidan och blanda i mandel och smör. Häll upp smeten i formar och ställ dem kallt en stund så de får svalna och stelna.

Dag 21: Sill

Nu är det dags att lägga in sillen. Även om det är enklare att köpa färdigt så är det roligare och en större smakupplevelse att göra sin egen inläggning. Har du tid så gör lite olika inläggningar, kanske kan du överraska med ett nytt och helt eget recept.

Dag 22: Ta in granen och pynta den

När man tar in granen är väldigt olika, men det är bra att inte ta in den för tidigt, då den lättare börjar barra innan den ska slängas ut.

Ta fram julgransfoten, och börja pynta. Glöm inte att fylla upp vatten i foten så snart du satt granen i den.

Dag 23: Julskinka

Nu är det dags att göra i ordning julskinkan och kanske tjuvsmaka den första skinksmörgåsen. Skinka är som allra godast när den är nygriljerad och varm.

Grilljering:

1 äggula

2 msk senap

1 msk honung

3 msk ströbröd

Ta bort svål och nät från den färdiga skinkan. Rör ihop äggula, senap och honung. Bred det över skinkan och strö över ströbrödet, Griljera skinkan mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Dag 24: GOD JUL

Efter en månad med många bestyr är det dags att få lön för mödan.
Njut av dagen tillsammans med vänner och familj.

God Jul!

18 november 2010

0 Kommentarer

0

VIDEO: Så gör du strykjärns-toast!

Sugen på toast men brödrosten har gått sönder? Lugn, här är lösningen!

0

(Avslutad) Quiz: Frukt eller grönsak?

Har du koll på vad som är en grönsak och vad som är en frukt? Gör vårt snabba quiz här och tävla om två biobiljetter!

0

Grilltips från stjärnkocken Johan Jureskog

Kocken Johan Jureskog driver bland annat köttrestaurangen AG i Stockholm. Här är hans bästa tips för hur du fixar en saftig köttbit på grillen...

0

VIDEO: Så här undviker du att pastavattnet kokar över

Är du trött på att pastavattnet alltid kokar över? Med det här superenkla knepet slipper du det.

0

8 fantastiska våfflor att inspireras av

Våffeldagen är här! Vi på redaktionen älskar en klassisk våffla med sylt och grädde, men det finns andra tillbehör som gör en minst lika god våffla....

3

VIDEO: Så gör du rent ugnsplåten

Smutsig plåt? Så här får du bort den ingrodda smutsen på ugnsplåten med ett superenkelt knep!

0

VIDEO: Knep för smart påsförvaring!

Trött på kaoset med alla påsar i kökslådan? Vi i Villa har testat supersmarta knepet som skapar ordning och reda. Allt du behöver är en kartong!

16

20 smarta saker du kan använda kaffefilter till

Ett kaffefilter är briljant! Använd filtret för att borsta dina skor, som muffinsform eller för att ta bort korken från vinet. Här är 20 smarta tips på...

0

Johanna Westman: "Inspirera barnen att våga i köket"

Höstlovet är här – dags att göra roliga aktiviteter! Vi frågade författaren Johanna Westman, som skrivit flera kokböcker för barn, om hennes bästa...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons