Kakelskola: Så kaklar du köket

Att kakla själv är inte speciellt svårt om underlaget är rakt och jämnt. I ett kök behövs heller ingen fuktspärr, som i badrum. Dessutom går det att kakla över ditt gamla kakel.


Du behöver:

  • Kakel
  • Fästmassa
  • Fogmassa
  • Tumstock
  • Snickarpenna
  • Vattenpass
  • Kakelskärare
  • Kakeltång
  • Fogsnöre eller fogkryss
  • Hink att blanda fäst- och fogmassa i
  • Kakelkam
  • Svamp med handtag
  • Fogbräda

Gör så här:

1. Väggarna i ett rum är aldrig helt raka. Börja därför med att rita ut en perfekt vågrät linje som du sedan utgår från.

2. Planera din kakelsättning noga, så att du vet var du får alla skärningar innan du börjar med fästmassan. Det är snyggare med halva kakelplattor mot sidorna, så börja i mitten eller där spisen står.

3. Blanda till fästmassa enligt förpackningens bruksanvisning. Låt massan vila en stund och rör sedan om.

4. Dra ut fästmassan med tandspackeln på den yta som du hinner kakla inom tio minuter.

5. Tryck fast platta efter plattamed fogkryss eller fogsnöre mellan.  

6. Tvätta bort eventuella rester av fästmassan. 

7. Låt kaklet härda till dagen efter.

8. Se till att alla skarvar är fria från fästmassa.

9. Om du har använt kakelkryss kan de sitta kvar, men då måste de vara ordentligt nedtryckta.

10. Blanda fogmassa enligt förpackningens anvisning. Låt den vila en stund och rör om.

11. Applicera (med hjälp av fogbrädan) fogmassan diagonalt över alla kaklade ytor. Alla fogar ska fyllas med fogmassa.

12. När fogen som ligger över plattorna börjar ljusna lite är det dags att tvätta plattorna rena. Fyll en hink med rent vatten och tvätta av alla ytor diagonalt med en urvriden svamp. 

13. Låt ytorna torka.Upprepa tvätten tills väggen är ren och fin. Byt vatten mellan varje tvätt.   

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar