Foto: Ulrika Pousette

Johanna Westman: "Inspirera barnen att våga i köket"

Kök

Höstlovet är här – dags att göra roliga aktiviteter! Vi frågade författaren Johanna Westman, som skrivit flera kokböcker för barn, om hennes bästa tips. 

Annons

Hej Johanna, berätta lite om din nya bok Grön i köket! 

– Jag har samlat mina favori-ter bland vegetariska recept från hela världen. Rätter som vi gärna äter i min familj. Boken vänder sig till dem som är lite nybörjare i köket. Unga kockar framför allt, men egentligen fungerar den för alla som är sugna på att äta gott och vegetariskt.

Hur får man barn att tycka att det är kul i köket? 

– Låt dem vara med i de roliga sysslorna. Att smaka av, experimentera med kryddor och råvaror till exempel. Ge barnen frihet och ansvar att skapa sina egna rätter och försök att vara tillåtande inför det kaos som det ibland för med sig. Det är helt okej att barnen gör kladdkakor och chokladbollar till en början, som förälder bör man inte döda den lusten med tråkiga förmaningar, tycker jag. Tids nog står de och hackar grönsaker till en ratatouille eller linssoppa. Visa gärna dina egna svagheter: ”Oj, den här grönsaken har jag aldrig lagat till förut – ska vi se hur vi får den att smaka riktigt gott?” Glöm inte bort att smaka medan ni lagar och kommentera gärna maten redan när barnen är små. ”Den här köttfärssåsen blev ju mycket godare nu när vi lade till lite rivet citronskal och basilika – tycker inte du det?” 

 

Här hittar du Johannas recept på rostad pumpagnocchi

 

Johannas 3 roliga hösttips: 

1. Experimentera med en ny grönsak, pumpa till exempel. Gör pumpasoppa eller pumpagnocchi. Roligt att laga och gott att äta. 

2. Kolla vad som händer med grönsaker när man rostar dem i ugnen. Sötpotatis, morötter, rotselleri, blomkål – bara att lägga på en plåt och ringla över olivolja. Ett superenkelt sätt att få fram grönsakernas goda sötma och smaker. 

3. Gör en smarrig frukost – baka scones, gör amerikanska pannkakor med blåbär i, gör egen müsli med en massa rostade nötter och frön. Sedan har man gott om energi för att gå ut i skogen eller dra till simhallen. 

 

Fler bra idéer hittar du i Grön i köket (Rabén & Sjögren), ca 149 kr.

Annons
28 oktober 2016
 
Annons
Mer om Kök

Stora viner för en mindre peng

Kök Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Efter en jul med för mycket av allt, känns det bra med sex fyndviner som dessutom borde kosta mer. Vinerna har mer gemensamt – Alla har fått höga betyg och har kvalat in på Vinbetygets topplistor. 

Premiär: Veckans vintips!

Kök Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om de bästa vinerna just nu! Du hittar nya vintips varje vecka.

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta...

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om olika typer av mousserande viner och ger 7 prisvärda vintips till nyår.

Medlems-
innehåll

Bästa vinerna till julens alla rätter

Kök 8 vintips: Den här tiden på året står mer tid högt upp på önskelistan. Frågetecken kring klappar, maträtter och drycker är många. Vilka...

VIDEO: Så gör du strykjärns-toast!

Kök Sugen på toast men brödrosten har gått sönder? Lugn, här är lösningen!

(Avslutad) Quiz: Frukt eller grönsak?

Kök Har du koll på vad som är en grönsak och vad som är en frukt? Gör vårt snabba quiz här och tävla om två biobiljetter! 

Har huset gjort mig huslig? Krönika Annika Marklund

Kök Oj – plötsligt står hon där och syltar och saftar! Eller är det hela bara ett skådespel? Vår krönikör Annika Marklund är mån om att husligheten inte...

Kalender för en skönare jul

Kök I december är det mycket som ska hinnas med. Julmat, julhandling, städning och allt annat som behöver göras och ses över. Men med en dag-för-dagkalender...