Foto: Ulrika Pousette

Johanna Westman: "Inspirera barnen att våga i köket"

Kök

Höstlovet är här – dags att göra roliga aktiviteter! Vi frågade författaren Johanna Westman, som skrivit flera kokböcker för barn, om hennes bästa tips. 

Hej Johanna, berätta lite om din nya bok Grön i köket! 

– Jag har samlat mina favori-ter bland vegetariska recept från hela världen. Rätter som vi gärna äter i min familj. Boken vänder sig till dem som är lite nybörjare i köket. Unga kockar framför allt, men egentligen fungerar den för alla som är sugna på att äta gott och vegetariskt.

Hur får man barn att tycka att det är kul i köket? 

– Låt dem vara med i de roliga sysslorna. Att smaka av, experimentera med kryddor och råvaror till exempel. Ge barnen frihet och ansvar att skapa sina egna rätter och försök att vara tillåtande inför det kaos som det ibland för med sig. Det är helt okej att barnen gör kladdkakor och chokladbollar till en början, som förälder bör man inte döda den lusten med tråkiga förmaningar, tycker jag. Tids nog står de och hackar grönsaker till en ratatouille eller linssoppa. Visa gärna dina egna svagheter: ”Oj, den här grönsaken har jag aldrig lagat till förut – ska vi se hur vi får den att smaka riktigt gott?” Glöm inte bort att smaka medan ni lagar och kommentera gärna maten redan när barnen är små. ”Den här köttfärssåsen blev ju mycket godare nu när vi lade till lite rivet citronskal och basilika – tycker inte du det?” 

Annons

 

Här hittar du Johannas recept på rostad pumpagnocchi

 

Johannas 3 roliga hösttips: 

1. Experimentera med en ny grönsak, pumpa till exempel. Gör pumpasoppa eller pumpagnocchi. Roligt att laga och gott att äta. 

2. Kolla vad som händer med grönsaker när man rostar dem i ugnen. Sötpotatis, morötter, rotselleri, blomkål – bara att lägga på en plåt och ringla över olivolja. Ett superenkelt sätt att få fram grönsakernas goda sötma och smaker. 

3. Gör en smarrig frukost – baka scones, gör amerikanska pannkakor med blåbär i, gör egen müsli med en massa rostade nötter och frön. Sedan har man gott om energi för att gå ut i skogen eller dra till simhallen. 

 

Fler bra idéer hittar du i Grön i köket (Rabén & Sjögren), ca 149 kr.

28 oktober 2016
Annons
Mer om Kök

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts nya bakbok. 

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om olika typer av mousserande viner och ger 7 prisvärda vintips till nyår.

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta...

Annons

Ta grillningen till nästa nivå

Kök Är det verkligen sämre med elgrill och gasol? Borde jag satsa på kol eller briketter? Varför är alltid glödbädden som bäst när jag grillat färdigt?...