Bästa italienska vinerna under 100 kronor

Kök

Gillar du italienska viner? Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om prosecco, rosévin, röda och vita fyndviner från topplistan. 

1. Hyllat, mjukt rött vin som är gott till fisk och vegetariskt

Montepulciano d'Abruzzo. Nr 2337, Italien – d'Abruzzo, 70 kronor.

Sträva röda viner med mycket tanniner anses fint och kunnigt. Men till dessa viner ska man helst servera vilt, vilket man knappast äter varje dag. Montepulciano d'Abruzzo är ett bärigt och mjukt rött vin som passar utmärkt till det som vi äter ofta: Kyckling, lasagne, vegetariska rätter och faktiskt även till lax i ugnen. Montepulciano d'Abruzzo hyllas också av vinexperterna – det är 1:a på vår topplista med flest högsta betyg. Det är ett rött vin som också är utmärkt i glaset alldeles på egen hand.

2. Rött matvänligt fyndvin på druvan Barbera

Briccotondo Barbera. Nr 2773, Italien – Piemonte, 89 kronor.

Intresset för röda viner från Piemonte bara ökar. Inte minst för viner på druvan Barbera. Briccotondo är medelfylligt och härligt matvänligt. Matcha gärna italienskt med italienskt som hemgjord pizza med för mycket av allt. Självklart också till pasta Bolognese, prosciutto, och rätter på kyckling. Har du vin kvar och en lagrad hårdost är det också en njutning. En utmärkt Barbera som Briccotondo borde kosta mer – ett rött vin att alltid ha hemma.

3. Vitt torrt italienskt vin till vårens rätter

Moncaro Verdicchio. Nr 2433, Italien – Marche, 79 kronor.

När kvällarna blir ljusare och längre söker du kanske ett vitt och vårigt allroundvin? Ett tips är Moncaro Verdicchio som är något av en klassiker med nästan 20 år på Systembolaget. Vinet på Marches främsta gröna druva Verdicchio är friskt och torrt med mycket arom. Det parar sig fint med vårprimörer och mixade bufféer. Har du rätter från havet på tallriken är Moncaro också en fin kombination.

4. Ekologiskt rosévin till allt vegetariskt

Colle Reale Rosé. Nr 2242, Italien – d'Abruzzo, 89 kronor.

Druvan Montepulciano passar utmärkt för framställning av matvänliga roséviner som Colle Reale. Vinet passar det mesta på bordet: fågel- och fiskrätter, sallader, vegetariska gratänger och rätter som Halloumiburgare. Colle Reale (hette tidigare Valle Reale) är friskt och fruktigt utan strävhet. Ekologiska Colle Reale får lysande betyg i tidningarna och toppar Vinbetygets rosé-lista.

5. Det skålas mer i prosecco än något annat mousserande vin

Mionetto Prosecco Brut. Nr 7749, Italien – Venetien, 89 kronor.

På några år har Prosecco blivit omåttligt populärt världen över. Det säljs idag mer prosecco än champagne, cava och andra mousserande viner – och ökningen verkar bara fortsätta. När Francesco Mionetto grundade sitt vinhus 1887, var det knappast något han förutsåg. Idag är Mionetto Italiens största producent av prosecco. Mionetto uppskattas som aperitivo, i bubblande drinkar och den läskande legenden Bellini. Det går också bra att servera proseccon till allehanda smårätter. Något som också kan förklara framgången: Det blir många läskande bubblor för det här priset.

På vinbetyget.se hittar du topplistor med fler vintips.


Bara viner med höga betyg – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna – röda, vita, rosé och mousserande. Vinbetyget.se är en oberoende sajt med topplistor som bygger på experternas samlade betyg. Vinbetyget kallas Topplistornas Topplista.

12 april 2018
 
Mer om Kök

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Stora viner för en mindre peng

Kök Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Efter en jul med för mycket av allt, känns det bra med sex fyndviner som dessutom borde kosta mer. Vinerna har mer gemensamt – Alla har fått höga betyg och har kvalat in på Vinbetygets topplistor. 

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta...

Annons

Ta grillningen till nästa nivå

Kök Är det verkligen sämre med elgrill och gasol? Borde jag satsa på kol eller briketter? Varför är alltid glödbädden som bäst när jag grillat färdigt? Frågorna hopar sig samtidigt som grillsäsongen närmar sig – Hornbach och Vi i Villa har svaren du letar efter.

Medlems-
innehåll

Bästa vinerna till julens alla rätter

Kök 8 vintips: Den här tiden på året står mer tid högt upp på önskelistan. Frågetecken kring klappar, maträtter och drycker är många. Vilka...

VIDEO: Så gör du strykjärns-toast!

Kök Sugen på toast men brödrosten har gått sönder? Lugn, här är lösningen!