Catarina älskar att bjuda på härliga middagar.
Catarina älskar att bjuda på härliga middagar. Foto: Frida Wismar ur boken "Varje dag är en fest"

Catarina König "Jag är en total matnörd"

Kök

Sveriges mästerkock 2016, Catarina König, älskar att bjuda på festmiddag – men blir sällan bjuden själv. Här berättar hon varför!

Annons

Första gången Catarina König, Uppsala, försökte bli Sveriges mästerkock åkte hon ut innan tävlingen börjat. I år gick det desto bättre – hon fick juryn på fall redan i första deltävlingen, tog sig till final och vann alltihop. Nu släpps hennes kokbok ”Varje dag är en fest”.

– Jag har alltid gillat att laga mat, men de senaste åren har mitt matlagningsintresse spårat ur och blivit rena matnörderiet, berättar Catarina.

– När jag åkte ut ur försöken förra året kände jag att måste söka igen, jag visste att jag var bra nog. 

Är det lika stressigt som det verkar?

– Ja, det är ett tufft schema, in i kaklet hela tiden. Under inspelningen är det en otrolig tidspress och skarpt läge direkt, man hinner ju inte göra om något och har kanske knappt en timme på sig att göra en hel middag.

Ordnar du många middagar hemma?

– Vi bjuder hem folk varenda helg. Jag älskar att komponera måltider, allt från fördrink och mingel till varmrätten. Jag gillar när det är lite festligt och brukar även duka fint och styla själva bordet, säger Catarina, som brinner för både mode och mat och lägger stor vikt vid det estetiska.

– Men ingen törs bjuda hem mig, det är ju lite tråkigt. För jag är inte kräsen, om någon bjuder mig på varmkorv eller köpt lasagne blir jag lika glad för det – umgänget är minst lika viktigt som maten.

 

Catarina König delar med sig av en lyxig och wokad fruktsallad.

 

Vem lagar vardagsmaten hos er?

Annons

– Det gör jag. Det blir ingen snabbmat men jag försöker laga sådant som barnen ändå gillar. Det kan bli köttbullar och pasta, men då gör jag dem från grunden.

Är barnen med och lagar mat?

– Ja, särskilt Filippa, hon älskar att baka. Hon brukar göra egen smet och häller gärna chilipeppar i sockerkakssmeten, haha.

Som vinnare i tävlingen får Catarina ge ut en kokbok med egna recept. 

– Det har jag drömt om sedan jag var barn, det är verkligen helt fantastiskt. Jag måste nypa mig i armen!

Du tillbringar mycket tid i köket. Hur ser det perfekta köket ut?

– Det måste vara kliniskt rent så att man kan börja baka eller laga mat direkt. Alla grytor, pannor och redskap ska vara fräscha. Och så måste det vara rymligt så att man har plats att arbeta. Sedan är det bara att sätta i gång!

 

Ur Catarinas bok "Varje dag är en fest" 

Om Catarina König

Ålder: 31.

Familj: Maken Anders och barnen Julius, 5, och Filippa, 3.

Bor: I Uppsala, i en helrenoverad villa från 1980-talet. 

Gör: Driver klädbutik och lagar en massa mat.

Aktuell: Vinnare i Sveriges mästerkock 2016 (TV4) och med kokboken "Varje dag är en fest" (Bonnier fakta)

22 maj 2016

0 Kommentarer

0

Köket i centrum!

Den här månaden sätter vi fokus på köket. Många av oss tycker att det är villans viktigaste rum. Där träffas vi för både vardagsliv och fest. Men så...

0

Barnsäkerhet – så kan du barnsäkra hemmet

Att barnsäkra hemmet är något som är viktigt för att förebygga olyckor. Barn vistas som allra mest i hemmet, men det är en farligare plats än vad man...

0

Dekorera din jordgubbstårta: 11 fantastiska tårtor

Ingen midsommar utan en klassisk jordgubbstårta! Här är 11 tips på hur du kan dekorera din tårta nu på fredag.

0

Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

Undrar du hur länge mat i frysen håller sig fräsch? Här guidar vi dig gällande frysmatens hållbarhet.

0

Skala potatis på bara några sekunder

Trött på att det tar sån tid att skala potatis? Här är ett både enkelt och smart knep för att skala potatisen på bara några sekunder.

1

Köksspecial: Måla köksbord och stolar

I sista delen av vårt köksspecial tittar vi på hur du målar köksbord och stolar med en ny färg för att passa in i det nya köket med industristil.

0

Knepen: Så förhindrar du att avokadon blir brun

Trött på att avokado eller guacamole blir brun efter att du sparat den i kylen? Här är knepen som gör att avokadon håller sig fräsch.

1

7 geniala saker du kan använda våffeljärnet till

Visste du att det finns fler användningsområden för ditt våffeljärn än bara vanliga våfflor. Ta del av 7 genialiska tips här.

1

Experten: Klassa köket som våtrum

Vi i Villas byggskadeexpert, Peter Bratt, vill ha samma krav 
på tätskikt i kök som i badrum. Vi bad honom förklara varför.