Catarina älskar att bjuda på härliga middagar.
Catarina älskar att bjuda på härliga middagar. Foto: Frida Wismar ur boken "Varje dag är en fest"

Catarina König "Jag är en total matnörd"

Kök

Sveriges mästerkock 2016, Catarina König, älskar att bjuda på festmiddag – men blir sällan bjuden själv. Här berättar hon varför!

Första gången Catarina König, Uppsala, försökte bli Sveriges mästerkock åkte hon ut innan tävlingen börjat. I år gick det desto bättre – hon fick juryn på fall redan i första deltävlingen, tog sig till final och vann alltihop. Nu släpps hennes kokbok ”Varje dag är en fest”.

– Jag har alltid gillat att laga mat, men de senaste åren har mitt matlagningsintresse spårat ur och blivit rena matnörderiet, berättar Catarina.

– När jag åkte ut ur försöken förra året kände jag att måste söka igen, jag visste att jag var bra nog. 

Är det lika stressigt som det verkar?

Annons

– Ja, det är ett tufft schema, in i kaklet hela tiden. Under inspelningen är det en otrolig tidspress och skarpt läge direkt, man hinner ju inte göra om något och har kanske knappt en timme på sig att göra en hel middag.

Ordnar du många middagar hemma?

– Vi bjuder hem folk varenda helg. Jag älskar att komponera måltider, allt från fördrink och mingel till varmrätten. Jag gillar när det är lite festligt och brukar även duka fint och styla själva bordet, säger Catarina, som brinner för både mode och mat och lägger stor vikt vid det estetiska.

– Men ingen törs bjuda hem mig, det är ju lite tråkigt. För jag är inte kräsen, om någon bjuder mig på varmkorv eller köpt lasagne blir jag lika glad för det – umgänget är minst lika viktigt som maten.

 

Catarina König delar med sig av en lyxig och wokad fruktsallad.

 

Vem lagar vardagsmaten hos er?

– Det gör jag. Det blir ingen snabbmat men jag försöker laga sådant som barnen ändå gillar. Det kan bli köttbullar och pasta, men då gör jag dem från grunden.

Är barnen med och lagar mat?

– Ja, särskilt Filippa, hon älskar att baka. Hon brukar göra egen smet och häller gärna chilipeppar i sockerkakssmeten, haha.

Som vinnare i tävlingen får Catarina ge ut en kokbok med egna recept. 

– Det har jag drömt om sedan jag var barn, det är verkligen helt fantastiskt. Jag måste nypa mig i armen!

Du tillbringar mycket tid i köket. Hur ser det perfekta köket ut?

– Det måste vara kliniskt rent så att man kan börja baka eller laga mat direkt. Alla grytor, pannor och redskap ska vara fräscha. Och så måste det vara rymligt så att man har plats att arbeta. Sedan är det bara att sätta i gång!

 

Ur Catarinas bok "Varje dag är en fest" 

Om Catarina König

Ålder: 31.

Familj: Maken Anders och barnen Julius, 5, och Filippa, 3.

Bor: I Uppsala, i en helrenoverad villa från 1980-talet. 

Gör: Driver klädbutik och lagar en massa mat.

Aktuell: Vinnare i Sveriges mästerkock 2016 (TV4) och med kokboken "Varje dag är en fest" (Bonnier fakta)

22 maj 2016
Annons
Mer om Kök

Tipptopp köksgolv – så hittar du rätt

Kök Innan du beslutar dig för köksgolv är det viktigt att planera hur mycket golvet får kosta, vilken funktionalitet som är viktig för dig samt vilket golv som faller dig i smaken. Här visar vi dig hur du hittar rätt köksgolv.

Dags att renovera köket - så börjar du

Kök När du ska renovera köket är det skönt att ha en checklista. Planera ditt framtida kök och bestäm vilken typ av arbetskraft du behöver. Välj ut rätt...

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...