• Bild: Helene Bernstone
  Lisa Lemke älskar den blå färgen i sitt kök.

 • Bild: Helene Bernstone
  Fläktkåpan är ett Blocketfynd för 300 kr!

 • Bild: Helene Bernstone
  Lisa är galen i köksprylar.

 • Bild: Helene Bernstone
  Lisa Lemke.

Annons

Ett stort hus på landet, gärna med uthus att använda till matstudio, stod på önskelistan när matkreatören Lisa Lemke och maken Marcus letade efter det perfekta huset.

Varför blev det just det här huset?

– Vi visste att vi ville bo i den här byn, Skrea backe är en magisk plats med allt från ekologiska bondgårdar till vinodling och mikrobryggeri. En dag dök den här gamla prästgården upp och jag blev helt hysterisk och ringde Marcus – det här var vårt drömhus. Både jag och Marcus jobbar ju med mat och hade länge drömt om ett gemensamt projekt. När vi hittade stenugnen i uthuset föll alla pusselbitar på plats – här kunde vi starta en egen hällpizzeria!

Pizzerian blev en större succé än ni anat?

– Ja, från början var tanken att den skulle vara för grannarna, kanske med plats för 15 gäster. Vi byggde sex parkeringsplatser men skulle ha behövt 60! Vi hade aldrig kunnat drömma om det här. Vi brukar säga att pizzerian är vår lekstuga.

Behövde ni renovera något i huset?

– Ja, det är från början en gammal prästgård, som sedan också varit förskola. Vi köpte den dock av ett företag som kanske renoverat den lite väl modernt, så vi har jobbat mycket med att återställa huset till den gamla stilen.

Berätta om ert kök!

– Vi har en blandad stil som i grunden är lantlig, men som jag gärna bryter av med lite grövre industrikänsla med saker som är användarvänliga. Jag älskar den blå färgen på köksväggen. När vi flyttade in frågade några vänner om vi verkligen skulle ha kvar den – men jag bara älskar den. Vi har bland annat rivit bort kaklet ovanför gasspisen och tanken var att sätta upp nytt, men nu gillar jag den råa looken utan kakelplattor och funderar på kalklitir, mattlack eller någon annan lösning.

Ni jobbar båda två med mat, hur viktigt är köket för er?

– Det är viktigt med ett inbjudande kök. Jag gillar när man umgås i köket och alla gör olika saker – någon lagar mat, någon leker eller läser.

Köksön har ni byggt själva?

Annons

– Ja. Jag är helt förälskad i vår köksö. Marcus har själv byggt träblocket av gamla träplank, jag fick det i julklapp. Just nu ligger det på ett enkelt underrede från Ikea, men vi ska bygga ett eget också.

Berätta om din förkärlek för köksprylar!

– Jag älskar alla former av köksprylar. Jag är ju matstylist, så jag kommer undan med att köpa massa grejer hemma. Bestick gillar jag särskilt! Nu har jag lugnat mig lite med att springa på loppisar, men hela övervåningen på pizzerian är mitt lager för gamla grejer …

Är det viktigt med proffsiga köksprylar?

– Nej! Det kan vara bra att satsa på vissa saker med kvalitet, till exempel knivar och kastruller och kökselektronik, men andra saker brukar inte spela någon roll. Jag irriterar mig på att det finns så mycket dåliga saker att köpa för privatpersoner när det finns bra lösningar för resturang. Som glasskopor – de blir oftast bara sönderdesignade för konsumenter.

Vilket är ditt bästa köksfynd?

– Den svarta fläktkåpan var ett Blocketfynd. Jag hade förälskat mig i en dyr och lyxig köksfläkt som kostade över 30 000 kronor, men så letade jag runt på Blocket och hittade den här nästan identiska fläktkåpan för 300 kronor!

Vad lagar ni själva för mat till vardags?

– Vi äter otroligt mycket rester. Jag hatar att slänga mat och kan lite gå igång på att leka uppfinnarjocke och bygga ihop en maträtt av det man har. Skulle vi slänga något blir hönsen garanterat glada!

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Jag måste säga att det inte handlar om vad man äter, utan i vilket sammanhang och med vem. Ost på tub på en knäckemacka kan vara det godaste som finns om man varit ute och tältat. Surströmming är jättegott. Och nybakat bröd med smör. Den första färskpotatisen… Jag kan prata om god mat hur länge som helst!

 

Lisas 4 måsten I köket

 • Rivjärn från Microplane. De har många olika, väldigt bra rivjärn – som ett zestjärn.
 • En bra köks–kniv. Man behöver inte ha mängder med knivar, men en rejäl och vass. En bra brödkniv är också viktigt.
 • Skärbräda i trä. Gärna en rejäl och ordentlig variant.
 • Rejäla grytor. Ofta har man för små grytor och det tar mycket längre tid att koka saker då.

 

Om Lisa Lemke

Ålder: 34.

Familj: Maken Marcus Nordgren, snart 40, kock, dottern Lilly, 2,5 år, hund, katt och flera djur på gården.

Bor: I en ­gammal prästgård byggd i slutet av 1800-talet, i Skrea Backe i Falkenberg.

Yrke: Tv-kock, matkreatör, matstylist och kokboksförfattare. Driver även egna pizzerian Prostens Pizza hemma på gården.

Aktuell: Med kokboken ”Lisa på landet”.

Emelie Åberg
16 mars 2015
 
Annons
Mer om Kök

Stora viner för en mindre peng

Kök Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Efter en jul med för mycket av allt, känns det bra med sex fyndviner som dessutom borde kosta mer. Vinerna har mer gemensamt – Alla har fått höga betyg och har kvalat in på Vinbetygets topplistor. 

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta...

Medlems-
innehåll

Bästa vinerna till julens alla rätter

Kök 8 vintips: Den här tiden på året står mer tid högt upp på önskelistan. Frågetecken kring klappar, maträtter och drycker är många. Vilka viner är goda till den traditionella julmaten? Och vilka viner passar till skaldjur & vegetariska nykomlingar? Här är matchande vintips med höga betyg från topplistorna – hoppas att du vinner lite tid. 

VIDEO: Så gör du strykjärns-toast!

Kök Sugen på toast men brödrosten har gått sönder? Lugn, här är lösningen!

(Avslutad) Quiz: Frukt eller grönsak?

Kök Har du koll på vad som är en grönsak och vad som är en frukt? Gör vårt snabba quiz här och tävla om två biobiljetter!

Premiär: Veckans vintips!

Kök Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om de bästa vinerna just nu! Du hittar nya vintips varje vecka. 

Har huset gjort mig huslig? Krönika Annika Marklund

Kök Oj – plötsligt står hon där och syltar och saftar! Eller är det hela bara ett skådespel? Vår krönikör Annika Marklund är mån om att husligheten inte...

Kalender för en skönare jul

Kök I december är det mycket som ska hinnas med. Julmat, julhandling, städning och allt annat som behöver göras och ses över. Men med en dag-för-dagkalender...