Fixa biffen som stjärnkocken!
Fixa biffen som stjärnkocken!

Grilltips från stjärnkocken Johan Jureskog

Kök

Kocken Johan Jureskog driver bland annat köttrestaurangen AG i Stockholm. Här är hans bästa tips för hur du fixar en saftig köttbit på grillen i sommar. 

Så grillar du en perfekt biff

1. Hetta upp grillen eller stekpannan på maxeffekt. Salta och peppra gärna skivorna före tillagning. Om det är entrecote så behövs inget tillsatt fett. Använd gärna talg eller matolja om det är biff.

2. Stek biten och vänd gärna flera gånger tills du uppnått rätt kärntemperatur. Låt sedan vila fem minuter.

3. Torka ur stekpannan och värm upp den eller grillen igen till max. Lägg i bitarna en gång till i stekpannan och stek eller grilla 30 sekunder på varje sida, servera genast på varm tallrik. 

Annons

 

Läs även: Fantastiskt recept på vegetarisk hamburgare med karamelliserad lök!

 

Johan Jureskogs temperaturguide

Bleu: Här kan köttet med fördel ligga framme ett par timmar på hushållspapper, salta och peppra och stek en minut på varje sida och servera direkt på varm tallrik.

Rare: Innertemperatur 35 °C

Medium rare: Innertemperatur 40 °C

Medium: Innertemperatur 45 °C

Medium well: Innertemperatur 65 °C 

Well done: Det kan det låta konstigt men stek köttet till fin färg enligt ovan och kör sedan köttet till innetemperatur 80°C i mikrovågsugn. Köttet kokas då inifrån och blir saftigare, låt vila och ge sedan köttet en ny stekyta enligt ovan.

 

Läs mer: 10 tips för att grilla säkert i sommar!

Sara Åhlström
23 maj 2017
Annons
Mer om Kök

Dags att renovera köket - så börjar du

Kök När du ska renovera köket är det skönt att ha en checklista. Planera ditt framtida kök och bestäm vilken typ av arbetskraft du behöver. Välj ut rätt entreprenör och tänk på vikten av försäkringar! Här får du fler tips. 

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarbersskugga. Och kom ihåg – ju mörkare blomma, desto mörkare färg på saften.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god mat – utan socker!

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta...