Fixa biffen som stjärnkocken!
Fixa biffen som stjärnkocken!

Grilltips från stjärnkocken Johan Jureskog

Kök

Kocken Johan Jureskog driver bland annat köttrestaurangen AG i Stockholm. Här är hans bästa tips för hur du fixar en saftig köttbit på grillen i sommar. 

Så grillar du en perfekt biff

1. Hetta upp grillen eller stekpannan på maxeffekt. Salta och peppra gärna skivorna före tillagning. Om det är entrecote så behövs inget tillsatt fett. Använd gärna talg eller matolja om det är biff.

2. Stek biten och vänd gärna flera gånger tills du uppnått rätt kärntemperatur. Låt sedan vila fem minuter.

3. Torka ur stekpannan och värm upp den eller grillen igen till max. Lägg i bitarna en gång till i stekpannan och stek eller grilla 30 sekunder på varje sida, servera genast på varm tallrik. 

 

Läs även: Fantastiskt recept på vegetarisk hamburgare med karamelliserad lök!

 

Johan Jureskogs temperaturguide

Bleu: Här kan köttet med fördel ligga framme ett par timmar på hushållspapper, salta och peppra och stek en minut på varje sida och servera direkt på varm tallrik.

Rare: Innertemperatur 35 °C

Medium rare: Innertemperatur 40 °C

Medium: Innertemperatur 45 °C

Medium well: Innertemperatur 65 °C 

Well done: Det kan det låta konstigt men stek köttet till fin färg enligt ovan och kör sedan köttet till innetemperatur 80°C i mikrovågsugn. Köttet kokas då inifrån och blir saftigare, låt vila och ge sedan köttet en ny stekyta enligt ovan.

 

Läs mer: 10 tips för att grilla säkert i sommar!

Sara Åhlström
23 maj 2017
 
Mer om Kök

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Stora viner för en mindre peng

Kök Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Efter en jul med för mycket av allt, känns det bra med sex fyndviner som dessutom borde kosta mer. Vinerna har mer gemensamt – Alla har fått höga betyg och har kvalat in på Vinbetygets topplistor. 

Bästa italienska vinerna under 100 kronor

Kök Gillar du italienska viner? Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om prosecco, rosévin, röda och vita fyndviner från topplistan.

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta betyg!

Annons

Ta grillningen till nästa nivå

Kök Är det verkligen sämre med elgrill och gasol? Borde jag satsa på kol eller briketter? Varför är alltid glödbädden som bäst när jag grillat färdigt?...

Medlems-
innehåll

Bästa vinerna till julens alla rätter

Kök 8 vintips: Den här tiden på året står mer tid högt upp på önskelistan. Frågetecken kring klappar, maträtter och drycker är många. Vilka...