Foto: Tobias Björkgren

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök

När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god mat – utan socker!

Hallå där, kocken Björn Frantzén. Du och din hustru Sara har skrivit boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk, berätta om den!

– Jag är kock och min fru är utbildad kock och folkhälsovetare, och vi kände att vi har något att erbjuda som inte finns på marknaden. Vi började titta på vad det finns för diabeteskokböcker, men hittade bara sådana som är skrivna av olika diabetesläkare från USA och som ser ut som gamla hemkunskapsböcker från 1972. Vi kände att det uppenbarligen finns ett hål i marknaden, men framför allt är det nödvändigt – vi vill ju hjälpa andra där ute.

Hur har din dotters diabetes påverkat er familj?

Annons

– Man måste vara ganska organiserad och planerande, man börjar äta på fasta tider och så vidare. Jag har dessutom gått ner tio kilo genom att jag har lagt om kosten.

Är det något du saknar som du åt förut?

– Nej, det tycker jag verkligen inte. Jag skulle säga att det är en vanesak.

Vad är det viktigaste att tänka på när man lagar mat till diabetiker?

– Oavsett om man har diabetes eller inte handlar det om planering. Folk kan lägga 40 minuter på kvällen åt att kolla igenom sociala medier, men de kan inte lägga fem minuter på att planera vad de ska äta i morgon. Sedan står de där 17.00 i matbutiken, ungarna är hungriga – och då tar man genvägar. Det är då det blir halvfabrikat. Lägger du några minuter på planering får du mer tid till att laga mat. Det blir godare och alla mår bättre.

 Läs mer: Här hittar du recept på vårrulle med grillad pepparlax från kokboken

 

Om Björn

Namn: Björn Frantzén.

Ålder: 40 år.

Familj: Hustrun Sara, döttrarna Stella och Leiah.

Bor: I Stockholm.

Gör: Är kock.

Aktuell: Med boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk som han skrivit tillsammans med hustrun Sara.

09 mars 2018
Annons
Mer om Kök

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts nya bakbok. 

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta betyg!

Annons

Ta grillningen till nästa nivå

Kök Är det verkligen sämre med elgrill och gasol? Borde jag satsa på kol eller briketter? Varför är alltid glödbädden som bäst när jag grillat färdigt?...

Medlems-
innehåll

Bästa italienska vinerna under 100 kronor

Kök Gillar du italienska viner? Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om prosecco, rosévin, röda och vita fyndviner från topplistan.