Gäster i köket

Kök

Nu är det verkligen höst. Det känns mysigt! Jag tillhör dem som älskar den här årstiden, när man med gott samvete kan sitta inne och hänga.

I det här numret fokuserar vi på ett av husets mest centrala och hängvänliga rum, köket. Det har sett väldigt annorlunda ut om man kollar in stilar och planlösningar de senaste 100 åren. Från mörka kyffen där arma husmödrar svängde ihop kvällsmaten till dagens skinande statusmarkörer där ägare och gäster står i finkläderna och hackar lök tillsammans innan middagen ska börja. Jag har alltid haft lite svårt att köpa att det ska vara så trevligt att laga mat tillsammans. Jag tycker faktiskt mest att det blir rörigt, i alla fall om folk ska vara i mitt kök. Ingenting blir ju ordentligt gjort. Folk står och gafflar och såsar och frågar mig om vitlökspress och durkslag och om jag har ett cestjärn (det har jag inte!). Däremot tycker jag att det är trivsamt att titta på när någon annan lagar mat, någon som stillsamt smakar av och rör och steker och hummar medan jag bara pladdrar på och skvimpar med nåt glas. På sidan 14 börjar vårt köksspecial och där har vi samlat kök i olika prisklasser, och hittat prylarna som passar till.

För övrigt vill jag uppmana dig att kolla in viivilla.se. Här finns allt som står i tidningen plus mycket mer. Experter och forum, inspiration och gör-det-själv-artiklar. Vi uppdaterar oss ständigt om det som vi märker är viktigt för dig i villalivet. Jag tänker att vi ska vara som en kompis, den bästa kompis man kan ha när man bor i hus.

Trevlig läsning, både här och på viivilla.se!

07 oktober 2013
 
Mer om Kök

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Bästa italienska vinerna under 100 kronor

Kök Gillar du italienska viner? Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om prosecco, rosévin, röda och vita fyndviner från topplistan. 

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta...

Annons

Ta grillningen till nästa nivå

Kök Är det verkligen sämre med elgrill och gasol? Borde jag satsa på kol eller briketter? Varför är alltid glödbädden som bäst när jag grillat färdigt? Frågorna hopar sig samtidigt som grillsäsongen närmar sig – Hornbach och Vi i Villa har svaren du letar efter.

Medlems-
innehåll

Bästa vinerna till julens alla rätter

Kök 8 vintips: Den här tiden på året står mer tid högt upp på önskelistan. Frågetecken kring klappar, maträtter och drycker är många. Vilka...

VIDEO: Så gör du strykjärns-toast!

Kök Sugen på toast men brödrosten har gått sönder? Lugn, här är lösningen!