Fuktkolla ditt hus – expertens tips

Över 60 000 villor drabbas av fuktskador varje år. Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt listar de vanligaste tecknen på fukt i huset, och tipsar om hur du som villaägare kan förebygga fuktskador.


Fukt som får vara för länge utan att bli upptäckt är den allra mest skadliga fukten, särskilt om den angripit organiskt material, som trä eller gips.

– Ett långsamt flöde av fukt är det värsta man kan ha. Redan efter sju dagar börjar fukt i kombination med värme och organiskt material att mögla, vilket kan leda till en osund inomhusmiljö, säger Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt.

Enligt honom är det ibland nästan bättre att en ledning går av så att vattnet sprutar, för då uppmärksammas det direkt, istället för att problemet får ligga och gro inne i en vägg eller i golvet.

– Så fort det har med organiskt material att göra är fukt farligt. Jämför man med till exempel bristfälligdränering, där vattenbelastning kan trycka mot husets grund, vilket visserligen inte är bra men vi människor mår inte direkt dåligt av det, så är det inte riktigt lika allvarligt som fukt kombinerat med organiskt material i inomhusmiljön, säger Peter Bratt.

Fuktskador är allra vanligast i våtrum och kök, och ofta upptäcker man det genom att det uppstått sprickor i golv eller väggar, att golvet svällt eller att en dålig lukt uppstått.

– Man kanske känner att det luktar konstigt under diskbänken och tror att det är soporna – men det är med största sannolikhet en fuktskada. Idag är det köken som står för de allra flesta fuktskadorna och diskmaskiner står för hela 25% av skadorna i köken, säger Peter Bratt.

Anledningen till det, menar Peter Bratt, är att köken idag ser annorlunda ut än förr. Idag har de flesta betydligt fler hushållsmaskiner som är vatteninstallerade, och kökens golv och väggar är idag är inte anpassade för vatten.

– Tvättmaskinen skulle till exempel kunna vara en lika stor bov för fuktskador, men skillnaden är att den står på ett bättre ställe med både fuktskydd på golvet och golvbrunn, säger Peter Bratt.

I dagsläget är det hus byggda runt år 1970 som står för de flesta fuktskadorna.

– Anledningen till det är att den tekniska livslängden är slut på det mesta. Ledningar och yttertak håller i cirka 40-50 år, sedan börjar de sjunga på sista versen, säger Peter Bratt.

Vilken är den vanligaste orsaken till fuktskador i hus?

– Fuktskador i köket är allra vanligast. Tillsammans står kök och badrum för 60 procent av skadorna i ett hus. Trasiga rör står för 60 procent av fallen och tätskikten står för cirka 18 procent i badrum. I köket är det ofta diskmaskinen som står för skadorna, och trenden visar just att vi har ännu mer fuktskador att vänta i våra kök. Så länge vi bygger trägolv och installerar saker själv så är det inte konstigt att skadorna fortsätter öka i köket – ingen skulle ju till exempel lägga parkettgolv i tvättstugan, säger Peter Bratt.

Vad ska man göra om man upptäcker fukt i huset?

– Om du ser fläckar, rörelse (sprickor) eller på annat sätt misstänker fukt bör du kontakta ditt försäkringsbolag. De ser till att undersöka problemet tillsammans med en fackman, säger Peter Bratt.

Hur kan man som villaägare förebygga fuktskador?

– Förutom att kolla av huset då och då rekommenderar jag att man installerar en vattenfelsbrytare, som slår av vattnet om den känner av någon form av läckage (till exempel om toaletten eller någon koppling inbyggd i vägg rinner). Du kan stänga av det inkommande vattnet om du till exempel är bortrest. En annan bra sak är en fuktvarnare, som fungerar lite som en brandvarnare och som varnar om den känner av fukt. Alla borde ha en sån i diskbänkskåpet och utrymmet för diskmaskin eller bakom kyl/frys med ismaskin, säger Peter Bratt.

Vad täcker försäkringen egentligen, och vilka försäkringar bör man ha?

– Försäkringen täcker oberäknade läckage som kommer från ledningssystem för vatten, och även tätskikten i badrum. Tätskikten i badrum är Sverige faktiskt ensamma i världen om att hantera, inget annat land reglerar skador på grund av otäta badrum –  i till exempel Norge måste problemet komma från ledningssystemet för att du ska få ut pengar på försäkringen. En villahem-försäkring täcker bra mot vattenskador både för byggnaden och allt som är i den. Med den kan man känna sig trygg, säger Peter Bratt.

 

Så fuktkontrollerar du ditt hus

  1. Titta på källarväggar och undertaket på vinden. Kontrollera så att de inte har fuktfläckar eller mögelpåväxt. I källaren kan du också upptäcka om dräneringen är dålig, då bildas vanligtvis fuktrosor på väggarna i källaren.
  2. Titta efter sprickor i kakel och klinkerplattor badrummet.
  3. Titta efter läckage på rör i diskbänkskåpet i köket.
  4. Om du har en krypgrund bör du kontrollera blindbotten på huset (botten på bjälklaget), så att inte mögelpåväxt finns.
  5. Dålig lukt är nästan alltid ett tecken på mögel. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar