Fryst mat kan få dålig smak om det förvaras för länge i frysen.
Fryst mat kan få dålig smak om det förvaras för länge i frysen. Foto: Shutterstock

Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

Kök

Undrar du hur länge mat i frysen håller sig fräsch? Här guidar vi dig gällande frysmatens hållbarhet. 

Annons

Att förvara mat i frysen är bra på många sätt, men det är även lätt att glömma bort maten som ligger i frysen – därför har vi samlat rekommendationerna för hur lång tid olika matprodukter kan förvaras i frysen utan att bli dåliga.

Det är inte farligt att äta mat som legat för länge i frysen, men kvalitén och smaken kan försämras, liksom konsistens och näringsvärde. För att vara säker på om maten är bra eller inte är det rekommenderat att lukta och smaka på maten. 

Infrysning är ett smart sätt att förvara mat, bröd och kakor på. Men ju mer fett bakverken eller maten innehåller desto kortare tid kan de förvaras i frysen – på grund av att fettet härsknar.  

 

Frys ned och tina upp maten på bästa sätt

Det är viktigt att ha tillräckligt kallt i frysen, 18 minus är lagom temperatur för frysen. Det är viktigt att kyla ned maten innan du fryser in den, just för att inte höja temperaturen i frysen, maten kan nämligen bli uttorkad om den förvaras i för hög temperatur.

Upptiningen av maten är allra bäst att göra i en oöppnad förpackning i rumstemperatur. Ett stort bröd tar 2-4 timmar att tina och mindre bröd ca 45 minuter, men det går att tina brödet i mikrovågsugnen också.

Det är även smart att tina frysvarorna i kylskåpet några timmar, då tinar produkten långsamt och behåller mer av sin vätska.

 

18 minusgrader – perfekt för frysen

Det är en god idé att ha frysen inställd på 18 grader minus. Det är just för att utvecklingen av bakterier inte kan växa i 18 minusgrader eller kallare.  När man tinar maten börjar bakterierna föröka sig igen och näringsämnena förstörs – därför ska man inte frysa om maten för många gånger.

 

Just nu läser andra : Liv på luckan!

Rekommendation för hur länge du kan förvara mat i frysen:

 

Annons
  • Matbröd kan frysas i 6-12 månader
  • Mjuka kakor och bullar med mycket fett bör inte förvaras längre än 3 månader i frysen.
  • Frukt och bär kan förvaras i frysen upp till 12 månader.
  • Grönsaker och svamp – även dessa kan förvaras upp till 12 månader
  • Färs, chark och rökta varor (exempel köttfärs) upp till 3 månader i frysen
  • Magra fiskar (torsk) kan vara i frysen mellan 6-12 månader
  • Feta fiskar (lax) kan vara i frysen mellan 2-4 månader
  • Fläsk (griskött) upp till 6 månader
  • Magert kött (fileer eller vilt) upp till 12 månader
  • Fetare kött (högrev av nöt) upp till 6 månader
  • Färdiglagad mat mellan 3-6 månader

 

Julia Pettersson
6 november 2015

0 Kommentarer

0

8 fantastiska våfflor att inspireras av

Våffeldagen är här! Vi på redaktionen älskar en klassisk våffla med sylt och grädde, men det finns andra tillbehör som gör en minst lika god våffla....

0

VIDEO: Så här undviker du att pastavattnet kokar över

Är du trött på att pastavattnet alltid kokar över? Med det här superenkla knepet slipper du det.

0

Gäster i köket

Nu är det verkligen höst. Det känns mysigt! Jag tillhör dem som älskar den här årstiden, när man med gott samvete kan sitta inne och hänga.

0

Ledare: Husets hjärta är privat

Att laga mat och pyssla i någon annans kök kan vara en utmaning.

1

Har huset gjort mig huslig? Krönika Annika Marklund

Oj – plötsligt står hon där och syltar och saftar! Eller är det hela bara ett skådespel? Vår krönikör Annika Marklund är mån om att husligheten inte...

0

Köket i centrum!

Den här månaden sätter vi fokus på köket. Många av oss tycker att det är villans viktigaste rum. Där träffas vi för både vardagsliv och fest. Men så...

0

Jul på traditionellt vis

Julen är en högtid som många föredrar att fira på ett traditionellt vis. I årets juldekoration är svensk tradition ett viktigt ledord...

0

Ledaren: Tack alla härliga läsare!

Ni bidrar verkligen med att göra vår tidning. I det här numret mer än någonsin.