Fryst mat kan få dålig smak om det förvaras för länge i frysen.
Fryst mat kan få dålig smak om det förvaras för länge i frysen. Foto: Shutterstock

Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

Kök

Undrar du hur länge mat i frysen håller sig fräsch? Här guidar vi dig gällande frysmatens hållbarhet. 

Annons

Att förvara mat i frysen är bra på många sätt, men det är även lätt att glömma bort maten som ligger i frysen – därför har vi samlat rekommendationerna för hur lång tid olika matprodukter kan förvaras i frysen utan att bli dåliga.

Det är inte farligt att äta mat som legat för länge i frysen, men kvalitén och smaken kan försämras, liksom konsistens och näringsvärde. För att vara säker på om maten är bra eller inte är det rekommenderat att lukta och smaka på maten. 

Infrysning är ett smart sätt att förvara mat, bröd och kakor på. Men ju mer fett bakverken eller maten innehåller desto kortare tid kan de förvaras i frysen – på grund av att fettet härsknar.  

 

Frys ned och tina upp maten på bästa sätt

Det är viktigt att ha tillräckligt kallt i frysen, 18 minus är lagom temperatur för frysen. Det är viktigt att kyla ned maten innan du fryser in den, just för att inte höja temperaturen i frysen, maten kan nämligen bli uttorkad om den förvaras i för hög temperatur.

Upptiningen av maten är allra bäst att göra i en oöppnad förpackning i rumstemperatur. Ett stort bröd tar 2-4 timmar att tina och mindre bröd ca 45 minuter, men det går att tina brödet i mikrovågsugnen också.

Det är även smart att tina frysvarorna i kylskåpet några timmar, då tinar produkten långsamt och behåller mer av sin vätska.

 

18 minusgrader – perfekt för frysen

Det är en god idé att ha frysen inställd på 18 grader minus. Det är just för att utvecklingen av bakterier inte kan växa i 18 minusgrader eller kallare.  När man tinar maten börjar bakterierna föröka sig igen och näringsämnena förstörs – därför ska man inte frysa om maten för många gånger.

 

Just nu läser andra: Renovera köket - Från trångt 50-tal till rymligt 2000-tal

Rekommendation för hur länge du kan förvara mat i frysen:

 

Annons
  • Matbröd kan frysas i 6-12 månader
  • Mjuka kakor och bullar med mycket fett bör inte förvaras längre än 3 månader i frysen.
  • Frukt och bär kan förvaras i frysen upp till 12 månader.
  • Grönsaker och svamp – även dessa kan förvaras upp till 12 månader
  • Färs, chark och rökta varor (exempel köttfärs) upp till 3 månader i frysen
  • Magra fiskar (torsk) kan vara i frysen mellan 6-12 månader
  • Feta fiskar (lax) kan vara i frysen mellan 2-4 månader
  • Fläsk (griskött) upp till 6 månader
  • Magert kött (fileer eller vilt) upp till 12 månader
  • Fetare kött (högrev av nöt) upp till 6 månader
  • Färdiglagad mat mellan 3-6 månader

 

Julia Pettersson
6 november 2015

0 Kommentarer

6

20 smarta saker du kan använda kaffefilter till

Ett kaffefilter är briljant! Använd filtret för att borsta dina skor, som muffinsform eller för att ta bort korken från vinet. Här är 20 smarta tips på...

I samarbete med Ica

5 smarta mattips för en enklare vardag

Storhandlar du också alltid hem fel saker? Eller köper för mycket mat som till slut hamnar i papperskorgen? Här är fem tips för en enklare matvardag!

0

Johanna Westman: "Inspirera barnen att våga i köket"

Höstlovet är här – dags att göra roliga aktiviteter! Vi frågade författaren Johanna Westman, som skrivit flera kokböcker för barn, om hennes bästa...

0

VIDEO: Så rengör du mikron på 4 minuter

Vi testar knepet som trollar bort den ingrodda smutsen i mikrovågsugnen på bara några minuter. Allt du behöver är en citron!

1

7 geniala saker du kan använda våffeljärnet till

Visste du att det finns fler användningsområden för ditt våffeljärn än bara vanliga våfflor. Ta del av 7 genialiska tips här.

0

Superknepet: Knäck en nöt utan nötknäckare

Visste du att du kan knäcka en nöt utan nötknäckare? Här är superknepet som bara tar några sekunder!

1

Har huset gjort mig huslig? Krönika Annika Marklund

Oj – plötsligt står hon där och syltar och saftar! Eller är det hela bara ett skådespel? Vår krönikör Annika Marklund är mån om att husligheten inte...

0

Kalender för en skönare jul

I december är det mycket som ska hinnas med. Julmat, julhandling, städning och allt annat som behöver göras och ses över. Men med en dag-för-dagkalender...

0

Ledaren: Tack alla härliga läsare!

Ni bidrar verkligen med att göra vår tidning. I det här numret mer än någonsin.