• Bild: Kristian Pohl
  Camilla är jättenöjd med att köket blev ljust och fräscht, men kommer kanske måla ovanför spisen ...

 • Bild: Kristian Pohl
  Alla ytor är vita: skåp, kakel, väggar och golv utom den mörka arbetsbänken som sprider värme. Ki...

 • Bild: Kristian Pohl
  En avställningsplats är bra placerad brevid kyl och frys, där kokböcker trängs med brödrost och b...

 • Bild: Kristian Pohl
  Lampa från Granit, bord från Ikea och 50-talsstolar från loppis.

 • Bild: Kristian Pohl
  Det liggande kaklet, den mörka bänkskivan och den fina vågen ger köket en skön karaktär.

Annons

Köket var från början väldigt rött och väldigt mysigt egentligen. Och jag var väldigt förlåtande mot de skeva skåpluckorna och den dåliga belysningen eftersom jag hyrde huset det första året. Men när huset slutligen kom i min ägo började jag känna att det var för irriterande med den dåliga förvaringen och ville göra nytt. Och ljust och fräscht!

På inrådan av en arkitekt togs halva väggen, alltså från tak till brösthöjd,  mellan vardagsrum och kök bort. På så vis blev vardagsrummet lite ljusare eftersom köksfönstren är stora och sprider ljus in vardagsrummet. Jag är inte helt förtjust i öppen planlösning mellan kök och vardagsrum eftersom jag kan känna att ”köket tar över” framför allt när det inte är städat, men halvväggen gör i alla fall att man kan ligga och slöa i soffan utan att behöva må dåligt av att disken inte är undanplockad, för man ser den inte…

Ikea-köket är vitt, rätt klassiskt och prisvärt och en bra bas att utgå ifrån. Helst ville jag ha marmorskiva till bänkskiva, men det var lite för dyrt (och inte så praktiskt) så jag valde en mörk träskiva från Bauhaus istället.   
Att placera ugnen i förvaringsväggen känns bra. Nu har vi gott om plats för porslin och kastruller i anslutning till spisen.
Renoveringen gick smidigt. Det var ett stort plus att göra den under våren. Vi grillade och hade kylen stående ute. Det enda som det var trångt om var sittutrymmet eftersom hela vardagsrummet var barrikaderat av matbord, stolar och köksmaskiner. Men frukost på sängen är ju mysigt!!

4 bästa

Fönstret över diskhon!Det ger en skön rymd och vacker utsikt.

Mörk bänkskiva. Varmt, snyggt och praktiskt.

Hel förvaringsvägg. Gillar det effektiva!

Kakel. Jag är supernöjd med vårt klassiska liggande kakel. Jag tycker att det är det snyggaste kakel som finns. Det är både tufft och mjukt på samma gång.

2 sämsta

Vitt golv – extremt fräscht när det är städat. Extremt ofräscht när det inte är städat. Och det blir ju tyvärr ostädat blixtsnabbt efter som minsta cornflakes-flinga syns…

Vita väggar – det är snyggt men lite lite…trist…(snart kanske vi målar om till turkost!)

Annons

Vad skulle du gjort annorlunda?

Jag har byggt om, byggt nytt och renoverat mycket – och dessutom jobbar jag i branschen. Trots detta missade jag att ta in en offert från elektrikern. Jag trodde att jag lätt kunde avgöra vad det kostade...  Ett dyrköpt misstag som slutade med att kostnaden för köket blev mycket högre än jag räknat med.

Tips

Istället för en stor passbit gjordes en vinhylla och brickförvaring mellan vägg och skåpssektion.

På nästa sida får du tips på hur du fixar stilen i köket.

#br

Köksdetaljerna - så fixar du stilen

 


Kudde i naturfärg med rosa fågel, , 349 kronor. Au Maison.


Örtkruka Herb Stand, 319 kronor. Normann Copenhagen

 


Bakmaskin Artisan 4 995 kronor. Kitchen Aid.


Slätvävd matta Bislev , 199 kronor. Ikea.


Industrilampa, 2 000 kronor. HK Living.


Brödrost Chilli i röd metallic, 595 kronor. OBH Nordica.


Whiskeyglas, 360 kronor, 2-pack. Normann Copenhagen


Glas i olika färger, 449 kronor, 4-pack. Stelton.


Rostfri fläktkåpa DA 6590 W, 16 800 kronor. Miele.


Brödförvaring i rostfritt stål Ordning, 25 cm bred, 235 kronor. Ikea.


Röd, mekanisk köksvåg, 299 kronor. Åhléns.

Redaktionen rekommenderar

08 februari 2012
 
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Kök för matlagning och umgänge

Bygga och renovera kök När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

Planera mera!

Bygga och renovera kök De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Bygga och renovera kök Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

Energiskt rött kök

Bygga och renovera kök Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades för tolv år sedan.

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

Bygga och renovera kök När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa...

Nutidskök med yta

Bygga och renovera kök Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...