Stökig köksrenovering med härligt resultat

Bygga och renovera kök

Man bör vara noggrann när man väljer den som ska utföra ingreppet på köket. Fort men fel är inte att rekommendera.

Köket är husets hjärta och alltså en vital del av huskroppen. Därför bör man vara noggrann när man väljer den som ska utföra ingreppet. Fort men fel är inte att rekommendera. Knappast motsatsen heller. Risken är att renoveringen drar ut på tiden om en absolut deadline saknas.

Att lita på muntliga löften kan innebära att jobbet tar en månad i stället för en vecka när allt oförutsett inträffat. Å andra sidan, sedan man passerat alla trösklar blir händelserna till små sedelärande berättelser.
Och slutresultatet överträffade våra förväntningar. Om det berodde på den som ritade köket, på hantverkarna eller oss själva ska vi låta vara osagt. Hur som helst, under arbetets gång var det skönt att ha goda grannar, utegrillar och mikrougnar till hands.

Varför bygga om köket?

Vi hade ett 25 år gammalt barkök som började bli slitet. Men det viktigaste var att få bort den långsmala korridorkänslan, så att köket blev mer lättarbetat och öppet. Trängseln var stor om flera vistades där samtidigt. Fast vi hade inte klart för oss hur vi skulle kunna göra det luftigare, eftersom en elcentral spärrade vägen i ena hörnet.

Befintligt skick

Köksluckorna såg OK ut. Det var spegeldörrar i massiv furu som vi ville behålla. I och för sig var gångjärnen trasiga, men de kunde bytas ut. Trodde vi. Tyvärr visade det sig att 90-talets gångjärn inte passar till luckor från 1973, så den idén var bara att glömma. Dessutom var de gamla skåpstommarna inte mycket att hänga uppfräschade luckor på. Spisen började bli "långsam" och vitvarorna hade 9-10 år på nacken. Diskmaskinens front var sliten och det fanns skavanker invändigt. Till vår ekonomiska lättnad var däremot kyl och frys i god form, så den utrustningen fick vara kvar. Golvet var en kork- och plastimitation som rest sig i skarvarna och tappat färgen på sina ställen. Bara att riva ut. Dessutom hade det obehandlade furutaket mörknat betydligt under åren och behövde målas.

Hur mycket fick det kosta?

Denna fråga hade vi förträngt, visade det sig. Men vid besöket hos en köksfirma i närheten väcktes vi brutalt. I köksväg kostar det mesta klöver. Nåväl, ett besök från en säljare, för en ritning, var ju inte hela världen.
Ritningen som presenterades var en bra början. Vi hade länge funderat på olika lösningar och det här var ett steg i rätt riktning. Istället för I-formen blev köket nu L-format. En bardisk var inritad vid kortändan och en öppning fanns mot det angränsande matrummet. Egentligen hade bara bardisken och öppningen bytt plats runt elcentralen, men L-formen gjorde att korridorkänslan var borta.

Prislappen avskräckte

Priset för den ombyggnaden hade blivit runt 70 000 kr, vilket var i mesta laget utan vitvaror och hantverkare. Vi gick vidare till några andra firmor och hamnade slutligen på ett stort möbelvaruhus. Även där gjordes en ritning kostnadsfritt. Dock utan hembesök. Och lösningen liknade den första, plus att en vägg skulle flyttas, eller vikas in, så att hörnet blev 45o (i stället för 90). Efter mycket räknande fastnade vi för detta förslag, vilket gick ut på följande, i runda tal:

Köksinredning ca 25 000 kr.
Vitvaror ca 25 000 kr (samtliga utom kyl och frys).
Hantverkare ca 25 000 kr.
Sedan tillkom takfärg, tapeter och golv för ca 10 000 kr. Detta arbete gjorde vi själva, vilket var krävande, eftersom planlösningen är öppen.

När kök, matrum och genomgångsrum hänger ihop blir följdverkningarna stora. Både praktiskt och utseendemässigt måste åtgärder i ena ändan fungera även i den andra.

Var noggrann före inköp

När man renoverar kök kan det löna sig att göra av med "soppa" för att få bra priser. Det innebär kanske att man besöker ett företag någon mil hemifrån för att köpa golv och ett annat ett par mil åt andra hållet för att köpa kakel.

Snickare

Om köket är husets hjärta, så är snickaren som renoverar det chefskirurgen. Men oavsett skicklighet är han beroende av omständigheterna, och i vårt fall stämde inte ritningarna med verkligheten. Dessutom fattades delar av leveransen. Inga allvarliga saker, men oturliga omständigheter gjorde tidplanen till en utopi redan från första dagen. Dessutom hade "chefskirurgen" samtidigt flera jobb på gång i "nallen." Följden blev förseningar, som bara hjälpligt togs igen.

Rörmokare

Rörmokaren är minst lika viktig som snickaren, eftersom konsekvenserna brukar bli allvarliga om oturen är framme. Den vi bestämt oss för dök oanmäld upp en söndag och blev insläppt av vänliga grannar. Vi befann oss i sommarstugan och skulle ha stannat där en vecka, men reste hem tidigare p g a allt regnande. Hemma möttes vi av ännu mer vatten, under diskbänken. En koppling läckte, men vattnet hade som tur var inte hunnit ner i det nylagda laminatgolvets skarvar. En förklaring till missen kan vara att rörmokaren samtidigt hade ett tufft beting på ett stort jobb, mot vite dessutom, och då kommer förstås den lilla kunden i andra hand.

Nöjda - med hjälp av egen insats

Trots allt som hände blev faktiskt resultatet bättre än vi vågat hoppas på. Slutsumman hamnade under 100 000 kr, vilket inkluderade nya golv, tapeter och målade tak. Men utan egna arbetsinsatser hade summan rakat i höjden. Alternativet till eget arbete är att lägga ut allt jobb och istället öppna plånboken. Men vad man än väljer får matlagningen, aptiten och trivseln ett lyft.

Före renoveringen bör du ställa dig följande frågor:

1) Vad ska göras?
Vill du ha ett mer lättarbetat kök, behövs större ytor eller är det allmän uppfräschning som gäller? Skilj på måsten och önskemål!
2) Hur mycket får det kosta?
En sparad slant eller bra bankkontakter är en fördel. Räkna med 50 000 kr och uppåt för ny inredning och byte av vitvaror.
3) Vilka alternativ finns?
Besök eller kontakta t ex Svensk Byggtjänst för tips. Om du gör allt själv sparar du arbetskostnaden, men räkna med att semestern kan gå åt.
4) Vem ska göra det?
Den som gör ritningen måste se köket med egna ögon. När du valt köksleverantör, syna offerten noga! Det gäller särskilt arbetskostnaden, om du inte gör jobbet själv. Gör även upp om en absolut deadline, och bestäm vad som händer ifall jobbet inte är klart då.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001
 
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var det just ”ljust och fräscht” som var idealet. Här är resultatet av Pauline Josephsons köksrenovering.

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.