Annons

Stökig köksrenovering med härligt resultat

Bygga och renovera kök

Man bör vara noggrann när man väljer den som ska utföra ingreppet på köket. Fort men fel är inte att rekommendera.

Annons

Köket är husets hjärta och alltså en vital del av huskroppen. Därför bör man vara noggrann när man väljer den som ska utföra ingreppet. Fort men fel är inte att rekommendera. Knappast motsatsen heller. Risken är att renoveringen drar ut på tiden om en absolut deadline saknas.

Att lita på muntliga löften kan innebära att jobbet tar en månad i stället för en vecka när allt oförutsett inträffat. Å andra sidan, sedan man passerat alla trösklar blir händelserna till små sedelärande berättelser.
Och slutresultatet överträffade våra förväntningar. Om det berodde på den som ritade köket, på hantverkarna eller oss själva ska vi låta vara osagt. Hur som helst, under arbetets gång var det skönt att ha goda grannar, utegrillar och mikrougnar till hands.

Varför bygga om köket?

Vi hade ett 25 år gammalt barkök som började bli slitet. Men det viktigaste var att få bort den långsmala korridorkänslan, så att köket blev mer lättarbetat och öppet. Trängseln var stor om flera vistades där samtidigt. Fast vi hade inte klart för oss hur vi skulle kunna göra det luftigare, eftersom en elcentral spärrade vägen i ena hörnet.

Befintligt skick

Köksluckorna såg OK ut. Det var spegeldörrar i massiv furu som vi ville behålla. I och för sig var gångjärnen trasiga, men de kunde bytas ut. Trodde vi. Tyvärr visade det sig att 90-talets gångjärn inte passar till luckor från 1973, så den idén var bara att glömma. Dessutom var de gamla skåpstommarna inte mycket att hänga uppfräschade luckor på. Spisen började bli "långsam" och vitvarorna hade 9-10 år på nacken. Diskmaskinens front var sliten och det fanns skavanker invändigt. Till vår ekonomiska lättnad var däremot kyl och frys i god form, så den utrustningen fick vara kvar. Golvet var en kork- och plastimitation som rest sig i skarvarna och tappat färgen på sina ställen. Bara att riva ut. Dessutom hade det obehandlade furutaket mörknat betydligt under åren och behövde målas.

Hur mycket fick det kosta?

Denna fråga hade vi förträngt, visade det sig. Men vid besöket hos en köksfirma i närheten väcktes vi brutalt. I köksväg kostar det mesta klöver. Nåväl, ett besök från en säljare, för en ritning, var ju inte hela världen.
Ritningen som presenterades var en bra början. Vi hade länge funderat på olika lösningar och det här var ett steg i rätt riktning. Istället för I-formen blev köket nu L-format. En bardisk var inritad vid kortändan och en öppning fanns mot det angränsande matrummet. Egentligen hade bara bardisken och öppningen bytt plats runt elcentralen, men L-formen gjorde att korridorkänslan var borta.

Prislappen avskräckte

Priset för den ombyggnaden hade blivit runt 70 000 kr, vilket var i mesta laget utan vitvaror och hantverkare. Vi gick vidare till några andra firmor och hamnade slutligen på ett stort möbelvaruhus. Även där gjordes en ritning kostnadsfritt. Dock utan hembesök. Och lösningen liknade den första, plus att en vägg skulle flyttas, eller vikas in, så att hörnet blev 45o (i stället för 90). Efter mycket räknande fastnade vi för detta förslag, vilket gick ut på följande, i runda tal:

Köksinredning ca 25 000 kr.
Vitvaror ca 25 000 kr (samtliga utom kyl och frys).
Hantverkare ca 25 000 kr.
Sedan tillkom takfärg, tapeter och golv för ca 10 000 kr. Detta arbete gjorde vi själva, vilket var krävande, eftersom planlösningen är öppen.

Annons

När kök, matrum och genomgångsrum hänger ihop blir följdverkningarna stora. Både praktiskt och utseendemässigt måste åtgärder i ena ändan fungera även i den andra.

Var noggrann före inköp

När man renoverar kök kan det löna sig att göra av med "soppa" för att få bra priser. Det innebär kanske att man besöker ett företag någon mil hemifrån för att köpa golv och ett annat ett par mil åt andra hållet för att köpa kakel.

Snickare

Om köket är husets hjärta, så är snickaren som renoverar det chefskirurgen. Men oavsett skicklighet är han beroende av omständigheterna, och i vårt fall stämde inte ritningarna med verkligheten. Dessutom fattades delar av leveransen. Inga allvarliga saker, men oturliga omständigheter gjorde tidplanen till en utopi redan från första dagen. Dessutom hade "chefskirurgen" samtidigt flera jobb på gång i "nallen." Följden blev förseningar, som bara hjälpligt togs igen.

Rörmokare

Rörmokaren är minst lika viktig som snickaren, eftersom konsekvenserna brukar bli allvarliga om oturen är framme. Den vi bestämt oss för dök oanmäld upp en söndag och blev insläppt av vänliga grannar. Vi befann oss i sommarstugan och skulle ha stannat där en vecka, men reste hem tidigare p g a allt regnande. Hemma möttes vi av ännu mer vatten, under diskbänken. En koppling läckte, men vattnet hade som tur var inte hunnit ner i det nylagda laminatgolvets skarvar. En förklaring till missen kan vara att rörmokaren samtidigt hade ett tufft beting på ett stort jobb, mot vite dessutom, och då kommer förstås den lilla kunden i andra hand.

Nöjda - med hjälp av egen insats

Trots allt som hände blev faktiskt resultatet bättre än vi vågat hoppas på. Slutsumman hamnade under 100 000 kr, vilket inkluderade nya golv, tapeter och målade tak. Men utan egna arbetsinsatser hade summan rakat i höjden. Alternativet till eget arbete är att lägga ut allt jobb och istället öppna plånboken. Men vad man än väljer får matlagningen, aptiten och trivseln ett lyft.

Före renoveringen bör du ställa dig följande frågor:

1) Vad ska göras?
Vill du ha ett mer lättarbetat kök, behövs större ytor eller är det allmän uppfräschning som gäller? Skilj på måsten och önskemål!
2) Hur mycket får det kosta?
En sparad slant eller bra bankkontakter är en fördel. Räkna med 50 000 kr och uppåt för ny inredning och byte av vitvaror.
3) Vilka alternativ finns?
Besök eller kontakta t ex Svensk Byggtjänst för tips. Om du gör allt själv sparar du arbetskostnaden, men räkna med att semestern kan gå åt.
4) Vem ska göra det?
Den som gör ritningen måste se köket med egna ögon. När du valt köksleverantör, syna offerten noga! Det gäller särskilt arbetskostnaden, om du inte gör jobbet själv. Gör även upp om en absolut deadline, och bestäm vad som händer ifall jobbet inte är klart då.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

Proffsens kök - Maxat hos mattanten

Med fyra barn och ett brinnande intresse för matlagning både professionellt och privat vet Helena Lidfeldt vikten av att ha ett väl fungerande kök.

0

Proffsens kök - Arkitektens kök

Bästa arkitektrådet vid renoveringar: Stå ut med en period av jobbiga överväganden. Låt dig inspireras av trender och köksdesigners – men våga vara...

1

Proffsens kök - Kockens kök

Hur tänker en kock när han ska inreda ett nytt kök? Jo, att många ska få plats att laga mat, att det ska vara snyggt och att köksmaskinerna ska hålla...

0

Vilket drömkök

Här vill man vara. Laga mat, läsa läxor, umgås med vänner. Men så är det ett specialritat kök för en familj som anser att söndagsmiddagen är veckans...

0

Litet välplanerat kök

Trots drömmen om det magnifika stora och öppna köket är de flesta av oss innehavare av små lite trånga kök. Här är ett litet hopplöst kök som genom...

0

Köksinredarens bästa tips

När det är dags att renovera eller bygga nytt kök är det en uppsjö av saker att tänka på. Här delar proffsen med sig av sina kunskaper.

0

Kök i förvandling

Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

0

Ett kök utöver det vanliga

Ordentliga arbetsytor, plats för umgänge och lättstädat. Det var tre starka önskemål när familjen Kjellson planerade köket i den nya villan. Så blev...

0

Checklista till köksrenoveringen

Bygga om köket? Då är det mycket att tänka på - här har du en smart checklista att använda så kommer det gå lättare...a

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons