Annons

Stökig köksrenovering med härligt resultat

Bygga och renovera kök

Man bör vara noggrann när man väljer den som ska utföra ingreppet på köket. Fort men fel är inte att rekommendera.

Annons

Köket är husets hjärta och alltså en vital del av huskroppen. Därför bör man vara noggrann när man väljer den som ska utföra ingreppet. Fort men fel är inte att rekommendera. Knappast motsatsen heller. Risken är att renoveringen drar ut på tiden om en absolut deadline saknas.

Att lita på muntliga löften kan innebära att jobbet tar en månad i stället för en vecka när allt oförutsett inträffat. Å andra sidan, sedan man passerat alla trösklar blir händelserna till små sedelärande berättelser.
Och slutresultatet överträffade våra förväntningar. Om det berodde på den som ritade köket, på hantverkarna eller oss själva ska vi låta vara osagt. Hur som helst, under arbetets gång var det skönt att ha goda grannar, utegrillar och mikrougnar till hands.

Varför bygga om köket?

Vi hade ett 25 år gammalt barkök som började bli slitet. Men det viktigaste var att få bort den långsmala korridorkänslan, så att köket blev mer lättarbetat och öppet. Trängseln var stor om flera vistades där samtidigt. Fast vi hade inte klart för oss hur vi skulle kunna göra det luftigare, eftersom en elcentral spärrade vägen i ena hörnet.

Befintligt skick

Köksluckorna såg OK ut. Det var spegeldörrar i massiv furu som vi ville behålla. I och för sig var gångjärnen trasiga, men de kunde bytas ut. Trodde vi. Tyvärr visade det sig att 90-talets gångjärn inte passar till luckor från 1973, så den idén var bara att glömma. Dessutom var de gamla skåpstommarna inte mycket att hänga uppfräschade luckor på. Spisen började bli "långsam" och vitvarorna hade 9-10 år på nacken. Diskmaskinens front var sliten och det fanns skavanker invändigt. Till vår ekonomiska lättnad var däremot kyl och frys i god form, så den utrustningen fick vara kvar. Golvet var en kork- och plastimitation som rest sig i skarvarna och tappat färgen på sina ställen. Bara att riva ut. Dessutom hade det obehandlade furutaket mörknat betydligt under åren och behövde målas.

Hur mycket fick det kosta?

Denna fråga hade vi förträngt, visade det sig. Men vid besöket hos en köksfirma i närheten väcktes vi brutalt. I köksväg kostar det mesta klöver. Nåväl, ett besök från en säljare, för en ritning, var ju inte hela världen.
Ritningen som presenterades var en bra början. Vi hade länge funderat på olika lösningar och det här var ett steg i rätt riktning. Istället för I-formen blev köket nu L-format. En bardisk var inritad vid kortändan och en öppning fanns mot det angränsande matrummet. Egentligen hade bara bardisken och öppningen bytt plats runt elcentralen, men L-formen gjorde att korridorkänslan var borta.

Prislappen avskräckte

Priset för den ombyggnaden hade blivit runt 70 000 kr, vilket var i mesta laget utan vitvaror och hantverkare. Vi gick vidare till några andra firmor och hamnade slutligen på ett stort möbelvaruhus. Även där gjordes en ritning kostnadsfritt. Dock utan hembesök. Och lösningen liknade den första, plus att en vägg skulle flyttas, eller vikas in, så att hörnet blev 45o (i stället för 90). Efter mycket räknande fastnade vi för detta förslag, vilket gick ut på följande, i runda tal:

Köksinredning ca 25 000 kr.
Vitvaror ca 25 000 kr (samtliga utom kyl och frys).
Hantverkare ca 25 000 kr.
Sedan tillkom takfärg, tapeter och golv för ca 10 000 kr. Detta arbete gjorde vi själva, vilket var krävande, eftersom planlösningen är öppen.

Annons

När kök, matrum och genomgångsrum hänger ihop blir följdverkningarna stora. Både praktiskt och utseendemässigt måste åtgärder i ena ändan fungera även i den andra.

Var noggrann före inköp

När man renoverar kök kan det löna sig att göra av med "soppa" för att få bra priser. Det innebär kanske att man besöker ett företag någon mil hemifrån för att köpa golv och ett annat ett par mil åt andra hållet för att köpa kakel.

Snickare

Om köket är husets hjärta, så är snickaren som renoverar det chefskirurgen. Men oavsett skicklighet är han beroende av omständigheterna, och i vårt fall stämde inte ritningarna med verkligheten. Dessutom fattades delar av leveransen. Inga allvarliga saker, men oturliga omständigheter gjorde tidplanen till en utopi redan från första dagen. Dessutom hade "chefskirurgen" samtidigt flera jobb på gång i "nallen." Följden blev förseningar, som bara hjälpligt togs igen.

Rörmokare

Rörmokaren är minst lika viktig som snickaren, eftersom konsekvenserna brukar bli allvarliga om oturen är framme. Den vi bestämt oss för dök oanmäld upp en söndag och blev insläppt av vänliga grannar. Vi befann oss i sommarstugan och skulle ha stannat där en vecka, men reste hem tidigare p g a allt regnande. Hemma möttes vi av ännu mer vatten, under diskbänken. En koppling läckte, men vattnet hade som tur var inte hunnit ner i det nylagda laminatgolvets skarvar. En förklaring till missen kan vara att rörmokaren samtidigt hade ett tufft beting på ett stort jobb, mot vite dessutom, och då kommer förstås den lilla kunden i andra hand.

Nöjda - med hjälp av egen insats

Trots allt som hände blev faktiskt resultatet bättre än vi vågat hoppas på. Slutsumman hamnade under 100 000 kr, vilket inkluderade nya golv, tapeter och målade tak. Men utan egna arbetsinsatser hade summan rakat i höjden. Alternativet till eget arbete är att lägga ut allt jobb och istället öppna plånboken. Men vad man än väljer får matlagningen, aptiten och trivseln ett lyft.

Före renoveringen bör du ställa dig följande frågor:

1) Vad ska göras?
Vill du ha ett mer lättarbetat kök, behövs större ytor eller är det allmän uppfräschning som gäller? Skilj på måsten och önskemål!
2) Hur mycket får det kosta?
En sparad slant eller bra bankkontakter är en fördel. Räkna med 50 000 kr och uppåt för ny inredning och byte av vitvaror.
3) Vilka alternativ finns?
Besök eller kontakta t ex Svensk Byggtjänst för tips. Om du gör allt själv sparar du arbetskostnaden, men räkna med att semestern kan gå åt.
4) Vem ska göra det?
Den som gör ritningen måste se köket med egna ögon. När du valt köksleverantör, syna offerten noga! Det gäller särskilt arbetskostnaden, om du inte gör jobbet själv. Gör även upp om en absolut deadline, och bestäm vad som händer ifall jobbet inte är klart då.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

7

5 vanliga misstag när du planerar köket själv

Vi blir allt bättre på att vara våra egna arkitekter när det kommer till renovering av hemmet, men det är lätt att missa något. Ellen Molin, köksplanera...

0

Kök för matlagning och umgänge

När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

1

Planera mera!

De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

4

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

1

Energiskt rött kök

Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades...

1

Nutidskök med yta

Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

0

Nytt kök på några dagar

Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

0

Härligt familjekök

Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

0

Englanders färgstarka medelhavskök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons