Annons
Den öppna planlösningen gör familjens undervåning till en riktig festlokal, samtidigt som man slipper se disk och kastruller, eftersom själva spisen och diskbänken är dold från vardagsrummet och matsalsbordet.
Den öppna planlösningen gör familjens undervåning till en riktig festlokal, samtidigt som man slipper se disk och kastruller, eftersom själva spisen och diskbänken är dold från vardagsrummet och matsalsbordet. Foto: Stefan Ek

Renovera köket - Från trångt 50-tal till rymligt 2000-tal

Bygga och renovera kök

Vi i Villa tittar in i tre kök som alla renoverats med stor entusiasm - och med respekt för respektive hus karaktär. Denna familj gick från trång diskbänksrealism anno 50-tal till flott röd-svart 2000-tals dramatik.

Annons

I ett radhus från 1952 bor Pernilla och Johan Grafström-Frank med sina två barn. Det första som möter en när man kommer in genom hallen är deras välkomnande kök med det dramatiskt svarta asfaltsgolvet. De varmt röda luckorna till underskåpen känns självklara innanför husets röda tegelfasad.

Det svarta och röda ger köket en tyngd som lättas upp av allt det vita i bänkskivan, kaklet, överskåpen, möblerna och lampan. Helheten är modern, generös och luftig.

  Ritning 

Arkitektritat och platsbyggt

Köket är ritat av arkitekt Love Arbén och byggt på plats av Johan och snickaren Mikael Grafström med stommar av svartmålad MDF-board. De utgick från vanliga standardskåp och gjorde dem 1 centimeter grundare. Mellan underskåpen sattes 6 centimeter breda passbitar för att slippa handtag på skåp och lådor. Genom att sedan tillverka skåpluckor och lådförstycken 3 centimeter bredare än standard får man grepp om dem vid sidorna när de ska öppnas. Luckorna till överskåpen är 1,5 centimeter längre än själva skåpstommen vilket ger handgrepp i luckornas underkant.


Allt i ett - Bänk-materialet ”Formica solid sufacing” består av ett 12 millimeter homogent lager massiv plastkomposit som har limmats ihop med diskhon i samma material, med nästintill osynliga skarvar.


Effektfullt - Bänkskivan bildar en grafisk vit linje utan skarvar som går längs hela köket och ända ner till golvet. Materialet är praktiskt och fläckar som uppstår kan helt enkelt slipas bort med den finaste sortens sandpapper.


Fiffiga detaljer
– Intill alla lådor monterades bromsar så att det inte låter när de stängs vilket kan vara en viktig detalj vid öppen planlösning. Lägg märke till distanserna mellan skåpen som gör lådorna lätta att öppna utan handtag.

Det svarta asfaltsgolvet är ett robust och otroligt slitstarkt golv som vanligen används till offentlig miljö och industri. Det är utvecklat för tungt slitage, är ljudabsorberande och helt brandsäkert. Golvet är varmt, mjukt och lika skönt att gå på som ett trägolv.

Det tillverkas i Tyskland och är en beställningsvara som säljs i Sverige av Egp-bolaget. Plattorna är 25x25 centimeter, 2 centimeter tjocka och kostar 550 kronor per kvadrat till konsument när man köper 22 kvadratmeter, (en lastpall som väger ett ton). Den som köper mindre får betala mer och köper man mer sjunker priset.

Materialet i bänkskivan är en plastkomposit, Formica solid sufacing, som är ett mycket hygieniskt material eftersom det saknar synliga skarvar. Bänkskivan levereras och monteras på plats av speciellt utbildade hantverkare. Skivan kan repareras om man skulle råka slå ur en flisa vilket inte går att göra på till exempel en laminatbänk eller stenskiva.


Listig aluminium - För att passa stilen till kyl och frys, från Gram, laminerades skåpluckorna med en tunn aluminiumplåt. En tjockare plåt bockades till handtag till några av skåpen, och de andra förseddes med sviktlås.

Annons


Fria arbetsytor.
Här är det lätt att laga mat tillsammans med ett bra flöde mellan diskmaskin, diskbänk och spis. Bänken som går ut mot vardagsrummet är perfekt att duka fram en buffé på.

Tips!

Aluminiumplåt får inte fläckar av fingrar lika lätt som rostfria ytor.

Bonus

En superbra lösning som vi aldrig kunnat tänka ut själva, är bänken som är så smidigt placerad invid kylen och frysen. Det är bara att packa upp maten direkt in i skåpen och från perfekt arbetshöjd.

Bäst

Att det blev så stort, öppet och ljust, och att det moderna kompletterar den fina 50-talsstilen i resten av huset. Dessutom har vi fått det mycket ljusare på hela undervåningen i och med att vi nu får ljus från två håll.

Köpinformation

EGP bolaget, www.egp.se
Formica, www.formica.eu.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
5 mars 2007

0 Kommentarer

0

Proffsens kök - Maxat hos mattanten

Med fyra barn och ett brinnande intresse för matlagning både professionellt och privat vet Helena Lidfeldt vikten av att ha ett väl fungerande kök.

0

Proffsens kök - Arkitektens kök

Bästa arkitektrådet vid renoveringar: Stå ut med en period av jobbiga överväganden. Låt dig inspireras av trender och köksdesigners – men våga vara...

1

Proffsens kök - Kockens kök

Hur tänker en kock när han ska inreda ett nytt kök? Jo, att många ska få plats att laga mat, att det ska vara snyggt och att köksmaskinerna ska hålla...

0

Vilket drömkök

Här vill man vara. Laga mat, läsa läxor, umgås med vänner. Men så är det ett specialritat kök för en familj som anser att söndagsmiddagen är veckans...

0

Litet välplanerat kök

Trots drömmen om det magnifika stora och öppna köket är de flesta av oss innehavare av små lite trånga kök. Här är ett litet hopplöst kök som genom...

0

Köksinredarens bästa tips

När det är dags att renovera eller bygga nytt kök är det en uppsjö av saker att tänka på. Här delar proffsen med sig av sina kunskaper.

0

Kök i förvandling

Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

0

Ett kök utöver det vanliga

Ordentliga arbetsytor, plats för umgänge och lättstädat. Det var tre starka önskemål när familjen Kjellson planerade köket i den nya villan. Så blev...

0

Checklista till köksrenoveringen

Bygga om köket? Då är det mycket att tänka på - här har du en smart checklista att använda så kommer det gå lättare...a

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons