Annons
Den öppna planlösningen gör familjens undervåning till en riktig festlokal, samtidigt som man slipper se disk och kastruller, eftersom själva spisen och diskbänken är dold från vardagsrummet och matsalsbordet.
Den öppna planlösningen gör familjens undervåning till en riktig festlokal, samtidigt som man slipper se disk och kastruller, eftersom själva spisen och diskbänken är dold från vardagsrummet och matsalsbordet. Foto: Stefan Ek

Renovera köket - Från trångt 50-tal till rymligt 2000-tal

Bygga och renovera kök

Vi i Villa tittar in i tre kök som alla renoverats med stor entusiasm - och med respekt för respektive hus karaktär. Denna familj gick från trång diskbänksrealism anno 50-tal till flott röd-svart 2000-tals dramatik.

Annons

I ett radhus från 1952 bor Pernilla och Johan Grafström-Frank med sina två barn. Det första som möter en när man kommer in genom hallen är deras välkomnande kök med det dramatiskt svarta asfaltsgolvet. De varmt röda luckorna till underskåpen känns självklara innanför husets röda tegelfasad.

Det svarta och röda ger köket en tyngd som lättas upp av allt det vita i bänkskivan, kaklet, överskåpen, möblerna och lampan. Helheten är modern, generös och luftig.

  Ritning 

Arkitektritat och platsbyggt

Köket är ritat av arkitekt Love Arbén och byggt på plats av Johan och snickaren Mikael Grafström med stommar av svartmålad MDF-board. De utgick från vanliga standardskåp och gjorde dem 1 centimeter grundare. Mellan underskåpen sattes 6 centimeter breda passbitar för att slippa handtag på skåp och lådor. Genom att sedan tillverka skåpluckor och lådförstycken 3 centimeter bredare än standard får man grepp om dem vid sidorna när de ska öppnas. Luckorna till överskåpen är 1,5 centimeter längre än själva skåpstommen vilket ger handgrepp i luckornas underkant.


Allt i ett - Bänk-materialet ”Formica solid sufacing” består av ett 12 millimeter homogent lager massiv plastkomposit som har limmats ihop med diskhon i samma material, med nästintill osynliga skarvar.


Effektfullt - Bänkskivan bildar en grafisk vit linje utan skarvar som går längs hela köket och ända ner till golvet. Materialet är praktiskt och fläckar som uppstår kan helt enkelt slipas bort med den finaste sortens sandpapper.


Fiffiga detaljer
– Intill alla lådor monterades bromsar så att det inte låter när de stängs vilket kan vara en viktig detalj vid öppen planlösning. Lägg märke till distanserna mellan skåpen som gör lådorna lätta att öppna utan handtag.

Det svarta asfaltsgolvet är ett robust och otroligt slitstarkt golv som vanligen används till offentlig miljö och industri. Det är utvecklat för tungt slitage, är ljudabsorberande och helt brandsäkert. Golvet är varmt, mjukt och lika skönt att gå på som ett trägolv.

Det tillverkas i Tyskland och är en beställningsvara som säljs i Sverige av Egp-bolaget. Plattorna är 25x25 centimeter, 2 centimeter tjocka och kostar 550 kronor per kvadrat till konsument när man köper 22 kvadratmeter, (en lastpall som väger ett ton). Den som köper mindre får betala mer och köper man mer sjunker priset.

Materialet i bänkskivan är en plastkomposit, Formica solid sufacing, som är ett mycket hygieniskt material eftersom det saknar synliga skarvar. Bänkskivan levereras och monteras på plats av speciellt utbildade hantverkare. Skivan kan repareras om man skulle råka slå ur en flisa vilket inte går att göra på till exempel en laminatbänk eller stenskiva.


Listig aluminium - För att passa stilen till kyl och frys, från Gram, laminerades skåpluckorna med en tunn aluminiumplåt. En tjockare plåt bockades till handtag till några av skåpen, och de andra förseddes med sviktlås.

Annons


Fria arbetsytor.
Här är det lätt att laga mat tillsammans med ett bra flöde mellan diskmaskin, diskbänk och spis. Bänken som går ut mot vardagsrummet är perfekt att duka fram en buffé på.

Tips!

Aluminiumplåt får inte fläckar av fingrar lika lätt som rostfria ytor.

Bonus

En superbra lösning som vi aldrig kunnat tänka ut själva, är bänken som är så smidigt placerad invid kylen och frysen. Det är bara att packa upp maten direkt in i skåpen och från perfekt arbetshöjd.

Bäst

Att det blev så stort, öppet och ljust, och att det moderna kompletterar den fina 50-talsstilen i resten av huset. Dessutom har vi fått det mycket ljusare på hela undervåningen i och med att vi nu får ljus från två håll.

Köpinformation

EGP bolaget, www.egp.se
Formica, www.formica.eu.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
5 mars 2007

0 Kommentarer

0

Kök för matlagning och umgänge

När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

1

Planera mera!

De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

4

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

1

Energiskt rött kök

Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades...

0

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa...

1

Nutidskök med yta

Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

0

Nytt kök på några dagar

Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

0

Härligt familjekök

Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

0

Englanders färgstarka medelhavskök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons