Planera mera!

De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!


Står du inför en ombyggnation av köket? Grattis! Det är ju nu, i början av projektet, som du kan sväva ut, drömma och låta dig inspireras av utställningskök, böcker och tidningar! Utvärdera möjligheterna. Kanske kan du utnyttja takhöjden? Eller tjänar du värdefull plats om köksdörren kan flyttas en bit? Fredrik Almlöf är arkitekt på House Arkitekter i Helsingborg och arbetar bland annat med planering för köksproducenten Ballingslöv. Han säger:

– Jag tycker att man ska börja tänka tidigt och låta projektet mogna. Tänk på hur köket kommunicerar med övriga huset – det kan tjäna enormt på att få direkt utgång till trädgården. Studera också dina egna rutiner vid olika tidpunkter och planera köket därefter!

Lista det som är viktigast i ditt nya kök; en kaffemaskin, ett snyggt golv eller att ha mormors fina bricka inom räckhåll? Att medvetet prioritera är viktigt – det är lätt att glömma det där utdragbara skafferiet du drömde om när du väl ger dig in i bygget.

– Bestäm dig för vad det får kosta! Lägg extra krut på det som är viktigt för dig. Samtidigt kanske man trots allt vill kunna förnya sig efter en tid. Planera så att du kan byta ut vissa delar på sikt, som till exempel ett stänkskydd, säger Fredrik Almlöf.

Använd expertisens råd

Ta gärna hjälp på nätet där flera av köksproducenterna har nerladdningsbara planeringsverktyg. Gör flera skisser innan du låser dig vid en lösning. Utgå från ”gyllene triangeln” – diskho, kyl och spis – så att köksarbetet kan utföras så smidigt som möjligt.

Att köpa någon timmes konsultation är väl investerade pengar. Oavsett om du talar med en arkitekt, en inredare eller en köksproducent kan du ofta få hjälp med just de där avgörande detaljerna. Det finns också en mycket bra köksforskning i Sverige. Följ de rekommendationer som finns så får du ett praktiskt, säkert och lättarbetat kök.

Arkitekt Fredrik Almlöfs 7 bästa tips:

  • Tänk stort och smått samtidigt i början! Och tänk utanför ramarna: hur ska ditt kök fungera med övriga huset?
  • Skriv en önskelista och rangordna punkterna.
  • När du söker inspiration, titta ”medvetet” på de kök du gillar. Fråga dig varför du tycker om ett kök. Är det färgen? Bänkarna? Lamporna? Skriv ner dina observationer!
  • Planera in ljuskällor och el tidigt! Ett kök kan vara ”olika rum” efter hur ljuset används.
  • Våga sväva ut på sådant som inte kostar så mycket och som kan bytas ut på sikt.
  • Följ normerna för mått och avstånd i kök! Ditt kök blir bättre och mer bekvämt.
  • Kompromissa! Att bygga ett kök kräver att du dels kan släppa planerna på sådant som inte platsar – ”kill your darlings” – dels att du kan hålla fast vid din dröm!

Matnyttiga tumregler för mått och avstånd:

  • Använd 90 cm som höjd för bänk, diskbänk och spis.
  • Se till att ha armbågsrum, minst 20 cm, på båda sidor om spis, ugn och mikrougn, liksom avställningsytor.
  • Saker du använder ofta bör placeras i höjdintervallet 40-180 cm över golvet.
  • Sextio cm djupa skåp bör ha utdragbara hyllor och backar.
  • Ugnens invändiga botten bör ligga i nivå med avställningsytan bredvid, dock högst 90 cm över golvet. Annars kan man bränna sig på armarna.
  • En mikrougn med sidohängd lucka bör placeras med underkanten mellan 70 och 110 cm från golvet om större barn ska kunna använda den. Det ska finnas en avställningsyta intill.
  • Se till att passage mellan arbetsbänkar och matbord är minst 120 cm breda, för att undvika trängsel.

Källa: Konsumentverket.
För mer information, se www. konsumentverket.se

Checklista för ett lyckat köksbygge:

  • Prioritera! Vad är viktigast med det nya köket?
  • Inventera! Lista det som måste få plats.
  • Bekvämlighet. Ge apparater som används ofta fasta platser; brödrost, vattenkokare med mera.
  • Livslängd. Hur ändras utrymmesbehovet framöver? Flyttar någon? Baby på väg?
  • Fråga! Vänner som byggt om köket? Vad blev bra, vad blev mindre bra?
  • Läs på! Skaffa dig en bra bok om köksbygge!
  • Bygglov? Ingrepp i husets bärande konstruktioner, fasad, ventilation, vatten- och avloppssystem eller skorsten kan kräva tillstånd. Hör med kommunen om bygglov.
  • Gör en budget. Räkna in byggmaterial, gipsplattor, målarfärg, nya strömbrytare med mera.
  • Gör en tidplan. Kolla av leveranstider innan du beställer.
  • Använd nätet! Ladda ner köksplaneringsverktyg från webben, helst ett som kan ge tredimensionell vy, och skissa!
  • Matvanor. Storkok kräver rymlig frys. Barn som lagar mellanmål kan behöva mikro eller plats för smörgåsjärn.
  • Sänk energiförbrukningen! Välj A-klassade vitvaror, gärna med flera + efter.
  • Snåla på vatten. Blandaren ska helst snåla på både varmvatten och vattenmängd.
  • Ljuskällor. Ett kök behöver allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.
  • Nya rör- och eldragningar? Diskho vid fönstret? Då kanske radiatorn ska bort och golvvärme installeras. Tala med elektriker i god tid.
  • Be om nya idéer. Låt en köksproducent eller konsult presentera några förslag.
  • Planera detaljerna. Knoppar, redskap och gardiner ger köket dess ”finish”.
  • Gör extra plats. För det som inte kan sorteras; pennor, kvitton, rabattkuponger, småpengar…
  • Säkerhet. Har du barn? Spis och diskmaskin ska vara tippsäkra. Ugn och diskmaskin kan behöva extra värmeskydd. Sätt skydd på spishällen och se till att övrig farlig utrustning förvaras säkert.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar