Annons
Foto: Christer Järeslätt

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

Bygga och renovera kök

När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa delar, lyft fram andra och utnyttjat dagens teknik till att göra miljön modern men ändå tidlös.

Annons

Köket var inte det första vi ville ändra på när vi flyttade in i Kabusabo. Under första året kände vi bara efter vad vi hade behov av. Huset är en skånegård ursprungligen från 1884 som byggts till och förändrats under årens lopp. Eftersom köket ligger i söderläge behövde vi inte tänka på att göra allting ljust. Därför valde vi valnötsfaner till luckorna för att ta upp den dova tonen i fönstren. Även bänkar, socklar och täcksidor fick samma faner för att hålla ihop formspråket. Vi tog även till vara på de djupa fönsternischerna som var brunlaserade.

Golvet är genomgående i laminat på hela nedervåningen. De breda plankorna flirtar med den gamla stilen. På väggarna satte vi favoritmaterialet gipsputs, enkelt och praktiskt, som vi målade vitt.

Eftersom vi inte ville ha överskåp över köksbänken har vi två 40 cm djupa högskåp för porslin, köksmaskiner och annat. Det kändes fint att ha något som fick sätta en ton i detta ganska neutrala kök. Därför valde vi ett karaktäristiskt kakel i stort format. Stora kakelplattor gör det betydligt mer praktiskt att torka av då man slipper en massa fogar.

Fokus på diskplatsen

Vitvarorna var bytta för inte så länge sedan och vi valde att anpassa köket till dem. Diskmaskinen och fläkten däremot behövde bytas och då valde vi att köpa en integrerad variant av diskmaskin. Just diskplatsen har vi lagt fokus på genom att skapa en separat del med ytterligare en ho som dessutom är extra stor. Ovanför diskplatsen finns ett skåp där handdisk kan rinna av. I skåpet intill har vi gömt mikron. Från diskmaskinen når man enkelt ett högskåp där allt vardagsporslin förvaras. Det blir inte många steg när man tömmer maskinen. Fördelarna med att dela upp var man lagar mat och var man diskar är att man inte behöver krocka om man är fler personer i köket. I det gamla köket krockade vi ständigt då allting skulle ske på en plats.

För oss var det kul att ta upp den gröna färgen och låta den komma igen i bland annat köksgeråd, matta och handdukar. Nu när vi har sålt Kabusabo kan de nya ägarna enkelt byta accentfärg om de vill. Vi tycker att det är viktigt att man inte sätter en allt för stor personlig prägel på ett kök om man inte vet att man ska bo där resten av livet.

Fakta om köksrenoveringen

Omfattning: Nytt golv och väggmaterial, disk- och matlagningsytorna är separerade. Spis och vatten är kvar på ursprungsplatserna vilket minskat arbete och kostnader.

Tillvägagångssätt: Familjen har planerat, ritat och byggt allting själva. Stommarna byggdes ihop i uthuset för att korta av byggtiden utan kök.  

Tidsram: 3 veckor

Pris: Cirka 35 000 kr

Svårast: Inget, för det som verkade svårt tog bara lite längre tid.

Annons

Lättast: Lätt är inte roligt, vi gillar utmaningar.

Bäst: Att diskplatsen blev så bra att jobba vid.

Sämst: Att vi inte hann att njuta av det så länge eftersom vi flyttade kortdärefter.

Vi drömmer om: Att nästa kök blir lika enkelt att bygga.

Material:

Väggar: Gipsputs målade med Nordsjö white and space.
Golv: Byggmax Slottsek
Kakel: Från kakeldax, modellen har utgått nu


Kakel från kakeldax. Tyvärr har modellen utgått.

Inredning:

Köksskåp: Ikea lucka Valla
, matta: plastmatta Anja


Bord:
Konferensbord från Ikea, snurrkontorsstolar, gardiner från Åhlens


Helen och Mikael valde att behålla en del vitvaror och anpassa köket efter dem.

Helens och Mikaels tips till hemmafixare:


Helen 48 Mikael 50
sedan två år tillbaka

Flytta inte på vatten och el om det inte behövs för det blir mycket dyrare och tar längre tid.

Om vitvarorna inte är urgamla, släng inte ut dem utan anpassa dem till inredningen vitvaror är en av de dyrare posterna i en köksrenovering.

Var flexibel, vi ändrade oss flera gånger och höll lösningarna öppna så länge det gick så vi skulle få ut max av köksrenoveringen.

Förarbeta genom att montera skåp och lådor innan och ha alla bitar hemma innan du börjar riva.

Laga färdigmat att ha i frysen eftersom man lever med mikro i många veckor.

Dela upp köket i stationer - disk, mat, fika, förvara mm.

Dröm mycket i början av planeringsstadiet och ta ut svängarna men landa sen på jorden och se över kostnader vad som är nödvändighet.

Fotnot:
Helen och Mikael Widerdal hade en villablogg om Kabusabo. Kabusabo villablogg kan du läsa här.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 september 2012

0 Kommentarer

0

Proffsens kök - Maxat hos mattanten

Med fyra barn och ett brinnande intresse för matlagning både professionellt och privat vet Helena Lidfeldt vikten av att ha ett väl fungerande kök.

0

Proffsens kök - Arkitektens kök

Bästa arkitektrådet vid renoveringar: Stå ut med en period av jobbiga överväganden. Låt dig inspireras av trender och köksdesigners – men våga vara...

1

Proffsens kök - Kockens kök

Hur tänker en kock när han ska inreda ett nytt kök? Jo, att många ska få plats att laga mat, att det ska vara snyggt och att köksmaskinerna ska hålla...

0

Vilket drömkök

Här vill man vara. Laga mat, läsa läxor, umgås med vänner. Men så är det ett specialritat kök för en familj som anser att söndagsmiddagen är veckans...

0

Litet välplanerat kök

Trots drömmen om det magnifika stora och öppna köket är de flesta av oss innehavare av små lite trånga kök. Här är ett litet hopplöst kök som genom...

0

Köksinredarens bästa tips

När det är dags att renovera eller bygga nytt kök är det en uppsjö av saker att tänka på. Här delar proffsen med sig av sina kunskaper.

0

Kök i förvandling

Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

0

Ett kök utöver det vanliga

Ordentliga arbetsytor, plats för umgänge och lättstädat. Det var tre starka önskemål när familjen Kjellson planerade köket i den nya villan. Så blev...

0

Checklista till köksrenoveringen

Bygga om köket? Då är det mycket att tänka på - här har du en smart checklista att använda så kommer det gå lättare...a

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons