Annons
Foto: Christer Järeslätt

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

Bygga och renovera kök

När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa delar, lyft fram andra och utnyttjat dagens teknik till att göra miljön modern men ändå tidlös.

Annons

Köket var inte det första vi ville ändra på när vi flyttade in i Kabusabo. Under första året kände vi bara efter vad vi hade behov av. Huset är en skånegård ursprungligen från 1884 som byggts till och förändrats under årens lopp. Eftersom köket ligger i söderläge behövde vi inte tänka på att göra allting ljust. Därför valde vi valnötsfaner till luckorna för att ta upp den dova tonen i fönstren. Även bänkar, socklar och täcksidor fick samma faner för att hålla ihop formspråket. Vi tog även till vara på de djupa fönsternischerna som var brunlaserade.

Golvet är genomgående i laminat på hela nedervåningen. De breda plankorna flirtar med den gamla stilen. På väggarna satte vi favoritmaterialet gipsputs, enkelt och praktiskt, som vi målade vitt.

Eftersom vi inte ville ha överskåp över köksbänken har vi två 40 cm djupa högskåp för porslin, köksmaskiner och annat. Det kändes fint att ha något som fick sätta en ton i detta ganska neutrala kök. Därför valde vi ett karaktäristiskt kakel i stort format. Stora kakelplattor gör det betydligt mer praktiskt att torka av då man slipper en massa fogar.

Fokus på diskplatsen

Vitvarorna var bytta för inte så länge sedan och vi valde att anpassa köket till dem. Diskmaskinen och fläkten däremot behövde bytas och då valde vi att köpa en integrerad variant av diskmaskin. Just diskplatsen har vi lagt fokus på genom att skapa en separat del med ytterligare en ho som dessutom är extra stor. Ovanför diskplatsen finns ett skåp där handdisk kan rinna av. I skåpet intill har vi gömt mikron. Från diskmaskinen når man enkelt ett högskåp där allt vardagsporslin förvaras. Det blir inte många steg när man tömmer maskinen. Fördelarna med att dela upp var man lagar mat och var man diskar är att man inte behöver krocka om man är fler personer i köket. I det gamla köket krockade vi ständigt då allting skulle ske på en plats.

För oss var det kul att ta upp den gröna färgen och låta den komma igen i bland annat köksgeråd, matta och handdukar. Nu när vi har sålt Kabusabo kan de nya ägarna enkelt byta accentfärg om de vill. Vi tycker att det är viktigt att man inte sätter en allt för stor personlig prägel på ett kök om man inte vet att man ska bo där resten av livet.

Fakta om köksrenoveringen

Omfattning: Nytt golv och väggmaterial, disk- och matlagningsytorna är separerade. Spis och vatten är kvar på ursprungsplatserna vilket minskat arbete och kostnader.

Tillvägagångssätt: Familjen har planerat, ritat och byggt allting själva. Stommarna byggdes ihop i uthuset för att korta av byggtiden utan kök.  

Tidsram: 3 veckor

Pris: Cirka 35 000 kr

Svårast: Inget, för det som verkade svårt tog bara lite längre tid.

Annons

Lättast: Lätt är inte roligt, vi gillar utmaningar.

Bäst: Att diskplatsen blev så bra att jobba vid.

Sämst: Att vi inte hann att njuta av det så länge eftersom vi flyttade kortdärefter.

Vi drömmer om: Att nästa kök blir lika enkelt att bygga.

Material:

Väggar: Gipsputs målade med Nordsjö white and space.
Golv: Byggmax Slottsek
Kakel: Från kakeldax, modellen har utgått nu


Kakel från kakeldax. Tyvärr har modellen utgått.

Inredning:

Köksskåp: Ikea lucka Valla
, matta: plastmatta Anja


Bord:
Konferensbord från Ikea, snurrkontorsstolar, gardiner från Åhlens


Helen och Mikael valde att behålla en del vitvaror och anpassa köket efter dem.

Helens och Mikaels tips till hemmafixare:


Helen 48 Mikael 50
sedan två år tillbaka

Flytta inte på vatten och el om det inte behövs för det blir mycket dyrare och tar längre tid.

Om vitvarorna inte är urgamla, släng inte ut dem utan anpassa dem till inredningen vitvaror är en av de dyrare posterna i en köksrenovering.

Var flexibel, vi ändrade oss flera gånger och höll lösningarna öppna så länge det gick så vi skulle få ut max av köksrenoveringen.

Förarbeta genom att montera skåp och lådor innan och ha alla bitar hemma innan du börjar riva.

Laga färdigmat att ha i frysen eftersom man lever med mikro i många veckor.

Dela upp köket i stationer - disk, mat, fika, förvara mm.

Dröm mycket i början av planeringsstadiet och ta ut svängarna men landa sen på jorden och se över kostnader vad som är nödvändighet.

Fotnot:
Helen och Mikael Widerdal hade en villablogg om Kabusabo. Kabusabo villablogg kan du läsa här.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 september 2012
 
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var det just ”ljust och fräscht” som var idealet. Här är resultatet av Pauline Josephsons köksrenovering.

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons