Annons
Foto: Christer Järeslätt

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

Bygga och renovera kök

När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa delar, lyft fram andra och utnyttjat dagens teknik till att göra miljön modern men ändå tidlös.

Annons

Köket var inte det första vi ville ändra på när vi flyttade in i Kabusabo. Under första året kände vi bara efter vad vi hade behov av. Huset är en skånegård ursprungligen från 1884 som byggts till och förändrats under årens lopp. Eftersom köket ligger i söderläge behövde vi inte tänka på att göra allting ljust. Därför valde vi valnötsfaner till luckorna för att ta upp den dova tonen i fönstren. Även bänkar, socklar och täcksidor fick samma faner för att hålla ihop formspråket. Vi tog även till vara på de djupa fönsternischerna som var brunlaserade.

Golvet är genomgående i laminat på hela nedervåningen. De breda plankorna flirtar med den gamla stilen. På väggarna satte vi favoritmaterialet gipsputs, enkelt och praktiskt, som vi målade vitt.

Eftersom vi inte ville ha överskåp över köksbänken har vi två 40 cm djupa högskåp för porslin, köksmaskiner och annat. Det kändes fint att ha något som fick sätta en ton i detta ganska neutrala kök. Därför valde vi ett karaktäristiskt kakel i stort format. Stora kakelplattor gör det betydligt mer praktiskt att torka av då man slipper en massa fogar.

Fokus på diskplatsen

Vitvarorna var bytta för inte så länge sedan och vi valde att anpassa köket till dem. Diskmaskinen och fläkten däremot behövde bytas och då valde vi att köpa en integrerad variant av diskmaskin. Just diskplatsen har vi lagt fokus på genom att skapa en separat del med ytterligare en ho som dessutom är extra stor. Ovanför diskplatsen finns ett skåp där handdisk kan rinna av. I skåpet intill har vi gömt mikron. Från diskmaskinen når man enkelt ett högskåp där allt vardagsporslin förvaras. Det blir inte många steg när man tömmer maskinen. Fördelarna med att dela upp var man lagar mat och var man diskar är att man inte behöver krocka om man är fler personer i köket. I det gamla köket krockade vi ständigt då allting skulle ske på en plats.

För oss var det kul att ta upp den gröna färgen och låta den komma igen i bland annat köksgeråd, matta och handdukar. Nu när vi har sålt Kabusabo kan de nya ägarna enkelt byta accentfärg om de vill. Vi tycker att det är viktigt att man inte sätter en allt för stor personlig prägel på ett kök om man inte vet att man ska bo där resten av livet.

Fakta om köksrenoveringen

Omfattning: Nytt golv och väggmaterial, disk- och matlagningsytorna är separerade. Spis och vatten är kvar på ursprungsplatserna vilket minskat arbete och kostnader.

Tillvägagångssätt: Familjen har planerat, ritat och byggt allting själva. Stommarna byggdes ihop i uthuset för att korta av byggtiden utan kök.  

Tidsram: 3 veckor

Pris: Cirka 35 000 kr

Svårast: Inget, för det som verkade svårt tog bara lite längre tid.

Annons

Lättast: Lätt är inte roligt, vi gillar utmaningar.

Bäst: Att diskplatsen blev så bra att jobba vid.

Sämst: Att vi inte hann att njuta av det så länge eftersom vi flyttade kortdärefter.

Vi drömmer om: Att nästa kök blir lika enkelt att bygga.

Material:

Väggar: Gipsputs målade med Nordsjö white and space.
Golv: Byggmax Slottsek
Kakel: Från kakeldax, modellen har utgått nu


Kakel från kakeldax. Tyvärr har modellen utgått.

Inredning:

Köksskåp: Ikea lucka Valla
, matta: plastmatta Anja


Bord:
Konferensbord från Ikea, snurrkontorsstolar, gardiner från Åhlens


Helen och Mikael valde att behålla en del vitvaror och anpassa köket efter dem.

Helens och Mikaels tips till hemmafixare:


Helen 48 Mikael 50
sedan två år tillbaka

Flytta inte på vatten och el om det inte behövs för det blir mycket dyrare och tar längre tid.

Om vitvarorna inte är urgamla, släng inte ut dem utan anpassa dem till inredningen vitvaror är en av de dyrare posterna i en köksrenovering.

Var flexibel, vi ändrade oss flera gånger och höll lösningarna öppna så länge det gick så vi skulle få ut max av köksrenoveringen.

Förarbeta genom att montera skåp och lådor innan och ha alla bitar hemma innan du börjar riva.

Laga färdigmat att ha i frysen eftersom man lever med mikro i många veckor.

Dela upp köket i stationer - disk, mat, fika, förvara mm.

Dröm mycket i början av planeringsstadiet och ta ut svängarna men landa sen på jorden och se över kostnader vad som är nödvändighet.

Fotnot:
Helen och Mikael Widerdal hade en villablogg om Kabusabo. Kabusabo villablogg kan du läsa här.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 september 2012

0 Kommentarer

7

5 vanliga misstag när du planerar köket själv

Vi blir allt bättre på att vara våra egna arkitekter när det kommer till renovering av hemmet, men det är lätt att missa något. Ellen Molin, köksplanera...

0

Kök för matlagning och umgänge

När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

1

Planera mera!

De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

4

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

1

Energiskt rött kök

Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades...

1

Nutidskök med yta

Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

0

Nytt kök på några dagar

Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

0

Härligt familjekök

Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

0

Englanders färgstarka medelhavskök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons