Nytt kök - utan att behöva riva allt

Bygga och renovera kök

Det gamla köket kändes mörkt, opraktiskt och behövde definitivt en uppfräschning. Med nya luckor och vitvaror blev det ändå ett nytt kök.

Annons

Det gamla köket kändes mörkt, opraktiskt och behövde definitivt en uppfräschning. Men eftersom stommarna var bra så behöll man merparten av grundinredningen och flyttade om skåpen istället. Med nya luckor och vitvaror blev det ändå ett helt nytt kök.

Carina Wiklund med sambon Per-Ola Samuelsson och den gemensamma 4 åriga dottern Moa hade länge letat efter ett mysigt hus att bo i.

Det tog dem två år att hitta det här radhuset som är byggt 1980 i Lödöse och ligger i ett barnvänligt område nära naturen, ca 4 mil nordväst om Göteborg.

Huset var slitet och mörkt, men Carina och Per-Ola kände att huset hade potential med många oanade möjligheter och en bra grundplanlösning. Först tog de tag i köket, som definitivt behövde en total uppfräschning.

Carina som arbetar på ett bostadsföretag hade en klar bild av det vita tidlösa köket, medan Per-Ola önskade sig ett robustare ekkök. De tittade på flera köksleverantörer, men tyckte inte någon kunde erbjuda en bra kompromiss som skulle motsvara bådas önskningar på ett bra sätt.

Före

Den gamla inredningen kändes tung och livlös. Förvaringen var opraktisk med högt placerade skåp klädda med mörk eklaminat. Vitvarorna var från 80-talet och hade gjort sitt. Golvet var en ljus plastmatta.

Efter

Den enhetliga köksbänken i mörk laminat med avbrott enbart för spishäll och den underlimmade kökshon, blir en fin kontrast till den ljusa björken och det vita kaklet. De gamla ärvda köksstolarna som tidigare kändes fel, kommer nu helt till sin rätt i det nya moderna köket.

Utgår från befintlig inredning

Med tanke på allt annat som också behövde göras så kändes det både dyrt och arbetsamt att byta ut hela köket och därmed kanske bli stående utan kök i flera veckor under ombyggnaden. Via en annons kom Carina i kontakt med Modexa AB som specialiserat sig på köksrenovering med utgångspunkt från befintlig inredning.

Efter hembesök och måttagning, skisser och diskussioner hittade de bra material och färgkombinationer som motsvarade både Carinas och Per-Olas önskemål.

De gav bra tips och hade smarta idéer utan att flytta ledningar och dra nya rör, helt enkelt utgå från den befintliga stommen, byta alla gamla slitna delar och komplettera med nya och förbättrade lösningar. Det skulle också innebära att själva renoveringen enbart skulle ta ett par dagar och att köket under tiden skulle gå att använda.

Bänkskåpet bredvid spisen har flyttats hit och praktiska skafferilådsinsatser har fått ersätta hyllplan, vilket ger större tillgänglighet och ordning i köket.

Annons

Högskåpet längst till höger har omvandlats till ett mindre högt skafferi med hjälp av två praktiska skafferilådsinsatser. Överskåpen över kyl och frys har flyttats neråt och nu finns en passbit upp till tak över alla högskåp, vilket ger ett lättare intryck av köksväggen.

Likaså har högskåpet till vänster om kyl och frys tagits bort för att ge mera arbetsyta med två skafferilådor under.

För att förhöja helhetsintrycket har gamla synliga skåpstommar (bl a vänster om kyl och frys) klätts med beklädnadssidor i björk. Istället för överskåpet på 60 cm samt en liten glugg på 3,6 cm har ett specialanpassat vinställ och ett överskåp på 40 cm placerats här. Funktionellt och snyggt.

Björk, ek och metall ger fräscha kontraster

Helhetsintrycket av köket har blivit mycket öppnare, ljusare och mer inbjudande efter köksförnyelsen. Det ljusa allmogetaket och livfulla ekgolvet blir fina kontraster till resten av kökets kalla rostfria detaljer, ljusa träluckor och vita kakel.

Carina och Per-Ola hade först tänkt lägga värmegolv och klinker i köket, men valde ekparketten för att få in mera värme och en känsla av ombonad i köket.

Även resten av huset skall få ekparkett och det blir en helhet som är vacker och som sammanfogar köket med resten av hemmet. Visserligen kräver parketten försiktighet med väta och mera skötsel, men det är de medvetna om. Klinker och värmegolv är ett annat praktiskt alternativ.

De befintliga skåpsstommarna har fått nya lådsinsatser med fästväggar som monterats med stabila lättrullande lådor.

Fakta om köket

Tillverkare av köket i artikeln: Modexa köksinteriör AB, 033-27 25 40, www.modexa.se

Lucka: Moa klarlackerad björk
Kostnad: ca 42 000 kr. Inkluderar kökssnickerier, lådinsatser, beslag, bänkskivor mm.
Arbetskostnad : ca 5 500 kr. Inkluderar montör och snickare.

Blandare: Moratemp Ess High. www.moraarmatur.se
Kakel: Caleidos Bianco. www.cchoganas.se.
Fläktkåpa: Prisma Classic. www.fjaraskupan.se

Vitvaror från Husqvarna, www.husqvarna.se
Spis: Regina Connaisseur, Max QSG 659X
Diskmaskin: Cardinal 522, QB 522X
Kyl/sval: Opal Plus, QR 220X
Frys: Safir Plus, QT 321X

Alla textilier från gardiner till morgonrockar kommer från Hemtex. www.hemtex.se
Porslin, brickor, kvarnar, slevar, bestick, samt kaffebryggare kommer från Duka Josephssons, 031-17 56 15.

Foto: Marie Ullnert, Kamerareportage AB

 

Redaktionen rekommenderar

18 september 2001

0 Kommentarer

0

Proffsens kök - Maxat hos mattanten

Med fyra barn och ett brinnande intresse för matlagning både professionellt och privat vet Helena Lidfeldt vikten av att ha ett väl fungerande kök.

0

Proffsens kök - Arkitektens kök

Bästa arkitektrådet vid renoveringar: Stå ut med en period av jobbiga överväganden. Låt dig inspireras av trender och köksdesigners – men våga vara...

1

Proffsens kök - Kockens kök

Hur tänker en kock när han ska inreda ett nytt kök? Jo, att många ska få plats att laga mat, att det ska vara snyggt och att köksmaskinerna ska hålla...

0

Vilket drömkök

Här vill man vara. Laga mat, läsa läxor, umgås med vänner. Men så är det ett specialritat kök för en familj som anser att söndagsmiddagen är veckans...

0

Litet välplanerat kök

Trots drömmen om det magnifika stora och öppna köket är de flesta av oss innehavare av små lite trånga kök. Här är ett litet hopplöst kök som genom...

0

Köksinredarens bästa tips

När det är dags att renovera eller bygga nytt kök är det en uppsjö av saker att tänka på. Här delar proffsen med sig av sina kunskaper.

0

Kök i förvandling

Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

0

Ett kök utöver det vanliga

Ordentliga arbetsytor, plats för umgänge och lättstädat. Det var tre starka önskemål när familjen Kjellson planerade köket i den nya villan. Så blev...

0

Checklista till köksrenoveringen

Bygga om köket? Då är det mycket att tänka på - här har du en smart checklista att använda så kommer det gå lättare...a