Annons

Ljust kök ger ren ljusterapi året om

Bygga och renovera kök

Ljus och svängrum stod högst på önskelistan då familjen Widell-Zetterström skulle bygga ut sitt hus och få ett nytt kök. Viktigt var också mötet mellan det gamla och det nya.

Annons

Lådornas infällda handtag förstärker intrycket av bänkens längd vilket gör att rummet känns större. Ugn och mikro är placerade i arbetshöjd i änden av arbetsbänken. Mattan Vera, från Pappelina har måtten 70x450 cm kostar cirka 2 120 kr och plåtburkar med lock kostar 29,90 kr för tre hos Rusta som även har den gröna vattenkannan för 69 kronor. 

Köket i byggmästarvillan från 40-talet är byggt som en veranda med stora fönster i tre vädersträck där man under varmare årstider går genom dubbeldörrarna rakt ut till uteplatsen och trädgården. Här bor Mikael Widell och Jelena Zetterström med sina tre barn, Gabriel 13, Jacob, 10,5 och lilla Jelena som är 4,5 år. Huset är från 1948 och ägdes tidigare av en byggmästare som lät bygga det till sig själv. När familjen tog över efter honom år 2000, lät de huset vara som det var eftersom de uppskattade alla välarbetade detaljer och vackra material som fanns kvar från 40-talet.


Kylen och frysen – är placerade med ryggen mot öppna spisen och delar av köket mot vardagsrummet. Båda är i rostfritt stål och kommer från Miele. Skåpet till höger är ett städskåp.

Diskmaskinen - är helt dold och fronten har fått en fin lösning genom att snickaren fogat samman lådfronter för att behålla linjerna och förstärka uttrycket. Disktrasa Skilla, kostar 25 kr från Yorrik.

Köket för litet för växande familj

Allt eftersom familjen har vuxit och barnen blivit större har det från början ganska lilla huset blivit för trångt för familjen och framför allt behövdes ett rymligare och mer lättarbetat kök. Samtidigt var båda väldigt måna om att det nya köket skulle fungera med det gamla huset och bli ett fint komplement till den befintliga stilen. Arkitekten Anders Berlin hjälpte dem att hitta moderna och bra lösningar som trivs i huset. Ett exempel är fiskbensparketten i vardagsrummet som har fogats samman med nytillverkad parkett i köket. Eftersom de gamla måtten inte längre finns att köpa fick golvläggaren såga till alla bitar för att få golven att passa ihop med varandra.

Hur såg köket ut innan ni byggde om?
- Det var ett litet kyffigt arbetskök med ett ännu mindre matrum för cirka två personer. På sätt och vis var det synd att ta bort det gamla köket, säger Micke, men det fungerade inte för en trebarnsfamilj. Vi fick äta i vardagsrummet tidigare.


Härlig ljusterapi – med de stora låga fönstren runt hela matplatsen. Stapelbara stolar Byrne kostar 2 300 kr/st hos David Design och dynorna 69 kr, Rusta. Stora linneduken har måtten 160x270 cm och kostar 899 kr, Himla. Den stora vasen i keramik kommer från Dome, 495 kronor och den randiga med tulpaner kostar 149 kronor hos Hemtex.

Stå vid diskbänken - och titta ut i trädgården. Bänken är måttbeställd med strama raka kanter med radie på 10 mm i hörnen vilket underlättar vid rengöring. Lägg märke till den höga bakre kanten som hindrar vattenstänk på fönstren. Diskmedel 135 kr,

Några extra goda råd från arkitekten?
- Anders pratade väldigt mycket om rumslighet, om att skapa ett öppet rum och samtidigt frilägga öppna spisen så att den blir en avdelare mellan köksdel och vardagsrumsdel, säger Jelena. Spisen är en centralpunkt och med kyl/frys på kökssidan har den fått funktioner runt om. Det tycker vi är mycket lyckat.

Vad är ni mest nöjda med?
- Den öppna planlösningen! Vi får plats allihop och det är ändå lätt att röra sig i rummet och vi har fått in så mycket ljus. Den långa arbetsbänken är en klar fördel som gör det lätt att laga mat med ett bra flöde mellan spis, arbetsbänk, diskho diskmaskin. Köket funkar fint att både jobba och laga mat tillsammans i.

Något ni ångrar eller önskar att ni gjort annorlunda?
- Nej, fast det dyker ju alltid upp nya saker man vill ta itu med när man bor i hus. Till våren ser vi fram emot att öppna dubbeldörrarna för att fullt ut njuta av närheten till vår nya stora terrass.


Dekorativa linjer – förlänger rummet och är samtidigt handtag. Lådor och skåpluckor är tillverkade i vit laminat med infällda spår med valnötsträ.

Duka vårfint på bordet – med krispiga tulpaner. Liten Aaltovas, 999 kr hos Cervera, salt- och pepparströare, 219 kr och det lilla ljusfatet för 149 kr, från Dome. Den runda bordstabletten kostar 29 kr hos Hemtex.

Fakta

Vita luckor och dramatiska mörka detaljer i valnötsträ.
Köksinredningen heter "DV Horizon Vit Valnöt" och kommer från HTH kök. Snickerier, luckor och belysning kostar cirka 91 900 kronor, den 30mm rostfria bänkskivan med 60mm upphöjd bakkant kommer från Deco Steel cirka 25 300 kronor och 30mm massiv odlad valnötsskiva från Spekva kostar cirka 19 200 kronor. Det är en helstavsskiva vilket innebär att den saknar skarvar. Alla vitvaror kommer från Miele och kostar runt 64 000 kronor. De vita täcksidorna på över- och underskåpen är specialbeställda i 16mm laminat för cirka 8 200 kronor, Implast/HTH. Köksbordet är ett superellipsbord ritat av Bruno Mathsson, 100x200 cm, 18 900 kronor hos Svenssons möbler och den klassiska matbordslampan heter PH5, cirka 5 000 kronor, från Louis Poulsen.


Köpinformation

HTH kök www.hth.se
Miele www.miele.se
David design www.daviddesign.se
Decosteel www.decosteel.se
Pappelina www.pappelina.com
Louis Poulsen www.louispoulsen.co/se
Rosemunde www.rosemunde.com
Hemtex www.hemtex.se
Dome www.dome.se
Durance/Saponi
Calou
08-704 29 05
Spekva www.spekva.dk
Cervera www.cervera.se
Himla www.himla.se
Rusta www.rusta.se
Yorrik www.yorrik.se
Svenssons möbler www.svenssons.se

Annons
18 februari 2009

0 Kommentarer

7

5 vanliga misstag när du planerar köket själv

Vi blir allt bättre på att vara våra egna arkitekter när det kommer till renovering av hemmet, men det är lätt att missa något. Ellen Molin, köksplanera...

0

Kök för matlagning och umgänge

När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

1

Planera mera!

De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

4

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

1

Energiskt rött kök

Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades...

1

Nutidskök med yta

Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

0

Nytt kök på några dagar

Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

0

Härligt familjekök

Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

0

Englanders färgstarka medelhavskök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons