Ljust kök ger ren ljusterapi året om

Bygga och renovera kök

Ljus och svängrum stod högst på önskelistan då familjen Widell-Zetterström skulle bygga ut sitt hus och få ett nytt kök. Viktigt var också mötet mellan det gamla och det nya.


Lådornas infällda handtag förstärker intrycket av bänkens längd vilket gör att rummet känns större. Ugn och mikro är placerade i arbetshöjd i änden av arbetsbänken. Mattan Vera, från Pappelina har måtten 70x450 cm kostar cirka 2 120 kr och plåtburkar med lock kostar 29,90 kr för tre hos Rusta som även har den gröna vattenkannan för 69 kronor. 

Köket i byggmästarvillan från 40-talet är byggt som en veranda med stora fönster i tre vädersträck där man under varmare årstider går genom dubbeldörrarna rakt ut till uteplatsen och trädgården. Här bor Mikael Widell och Jelena Zetterström med sina tre barn, Gabriel 13, Jacob, 10,5 och lilla Jelena som är 4,5 år. Huset är från 1948 och ägdes tidigare av en byggmästare som lät bygga det till sig själv. När familjen tog över efter honom år 2000, lät de huset vara som det var eftersom de uppskattade alla välarbetade detaljer och vackra material som fanns kvar från 40-talet.


Kylen och frysen – är placerade med ryggen mot öppna spisen och delar av köket mot vardagsrummet. Båda är i rostfritt stål och kommer från Miele. Skåpet till höger är ett städskåp.

Diskmaskinen - är helt dold och fronten har fått en fin lösning genom att snickaren fogat samman lådfronter för att behålla linjerna och förstärka uttrycket. Disktrasa Skilla, kostar 25 kr från Yorrik.

Köket för litet för växande familj

Allt eftersom familjen har vuxit och barnen blivit större har det från början ganska lilla huset blivit för trångt för familjen och framför allt behövdes ett rymligare och mer lättarbetat kök. Samtidigt var båda väldigt måna om att det nya köket skulle fungera med det gamla huset och bli ett fint komplement till den befintliga stilen. Arkitekten Anders Berlin hjälpte dem att hitta moderna och bra lösningar som trivs i huset. Ett exempel är fiskbensparketten i vardagsrummet som har fogats samman med nytillverkad parkett i köket. Eftersom de gamla måtten inte längre finns att köpa fick golvläggaren såga till alla bitar för att få golven att passa ihop med varandra.

Hur såg köket ut innan ni byggde om?
- Det var ett litet kyffigt arbetskök med ett ännu mindre matrum för cirka två personer. På sätt och vis var det synd att ta bort det gamla köket, säger Micke, men det fungerade inte för en trebarnsfamilj. Vi fick äta i vardagsrummet tidigare.


Härlig ljusterapi – med de stora låga fönstren runt hela matplatsen. Stapelbara stolar Byrne kostar 2 300 kr/st hos David Design och dynorna 69 kr, Rusta. Stora linneduken har måtten 160x270 cm och kostar 899 kr, Himla. Den stora vasen i keramik kommer från Dome, 495 kronor och den randiga med tulpaner kostar 149 kronor hos Hemtex.

Stå vid diskbänken - och titta ut i trädgården. Bänken är måttbeställd med strama raka kanter med radie på 10 mm i hörnen vilket underlättar vid rengöring. Lägg märke till den höga bakre kanten som hindrar vattenstänk på fönstren. Diskmedel 135 kr,

Några extra goda råd från arkitekten?
- Anders pratade väldigt mycket om rumslighet, om att skapa ett öppet rum och samtidigt frilägga öppna spisen så att den blir en avdelare mellan köksdel och vardagsrumsdel, säger Jelena. Spisen är en centralpunkt och med kyl/frys på kökssidan har den fått funktioner runt om. Det tycker vi är mycket lyckat.

Vad är ni mest nöjda med?
- Den öppna planlösningen! Vi får plats allihop och det är ändå lätt att röra sig i rummet och vi har fått in så mycket ljus. Den långa arbetsbänken är en klar fördel som gör det lätt att laga mat med ett bra flöde mellan spis, arbetsbänk, diskho diskmaskin. Köket funkar fint att både jobba och laga mat tillsammans i.

Något ni ångrar eller önskar att ni gjort annorlunda?
- Nej, fast det dyker ju alltid upp nya saker man vill ta itu med när man bor i hus. Till våren ser vi fram emot att öppna dubbeldörrarna för att fullt ut njuta av närheten till vår nya stora terrass.


Dekorativa linjer – förlänger rummet och är samtidigt handtag. Lådor och skåpluckor är tillverkade i vit laminat med infällda spår med valnötsträ.

Duka vårfint på bordet – med krispiga tulpaner. Liten Aaltovas, 999 kr hos Cervera, salt- och pepparströare, 219 kr och det lilla ljusfatet för 149 kr, från Dome. Den runda bordstabletten kostar 29 kr hos Hemtex.

Fakta

Vita luckor och dramatiska mörka detaljer i valnötsträ.
Köksinredningen heter "DV Horizon Vit Valnöt" och kommer från HTH kök. Snickerier, luckor och belysning kostar cirka 91 900 kronor, den 30mm rostfria bänkskivan med 60mm upphöjd bakkant kommer från Deco Steel cirka 25 300 kronor och 30mm massiv odlad valnötsskiva från Spekva kostar cirka 19 200 kronor. Det är en helstavsskiva vilket innebär att den saknar skarvar. Alla vitvaror kommer från Miele och kostar runt 64 000 kronor. De vita täcksidorna på över- och underskåpen är specialbeställda i 16mm laminat för cirka 8 200 kronor, Implast/HTH. Köksbordet är ett superellipsbord ritat av Bruno Mathsson, 100x200 cm, 18 900 kronor hos Svenssons möbler och den klassiska matbordslampan heter PH5, cirka 5 000 kronor, från Louis Poulsen.


Köpinformation

HTH kök www.hth.se
Miele www.miele.se
David design www.daviddesign.se
Decosteel www.decosteel.se
Pappelina www.pappelina.com
Louis Poulsen www.louispoulsen.co/se
Rosemunde www.rosemunde.com
Hemtex www.hemtex.se
Dome www.dome.se
Durance/Saponi
Calou
08-704 29 05
Spekva www.spekva.dk
Cervera www.cervera.se
Himla www.himla.se
Rusta www.rusta.se
Yorrik www.yorrik.se
Svenssons möbler www.svenssons.se

18 februari 2009
 
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var det just ”ljust och fräscht” som var idealet. Här är resultatet av Pauline Josephsons köksrenovering.

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.