Annons

Ljust kök ger ren ljusterapi året om

Bygga och renovera kök

Ljus och svängrum stod högst på önskelistan då familjen Widell-Zetterström skulle bygga ut sitt hus och få ett nytt kök. Viktigt var också mötet mellan det gamla och det nya.

Annons

Lådornas infällda handtag förstärker intrycket av bänkens längd vilket gör att rummet känns större. Ugn och mikro är placerade i arbetshöjd i änden av arbetsbänken. Mattan Vera, från Pappelina har måtten 70x450 cm kostar cirka 2 120 kr och plåtburkar med lock kostar 29,90 kr för tre hos Rusta som även har den gröna vattenkannan för 69 kronor. 

Köket i byggmästarvillan från 40-talet är byggt som en veranda med stora fönster i tre vädersträck där man under varmare årstider går genom dubbeldörrarna rakt ut till uteplatsen och trädgården. Här bor Mikael Widell och Jelena Zetterström med sina tre barn, Gabriel 13, Jacob, 10,5 och lilla Jelena som är 4,5 år. Huset är från 1948 och ägdes tidigare av en byggmästare som lät bygga det till sig själv. När familjen tog över efter honom år 2000, lät de huset vara som det var eftersom de uppskattade alla välarbetade detaljer och vackra material som fanns kvar från 40-talet.


Kylen och frysen – är placerade med ryggen mot öppna spisen och delar av köket mot vardagsrummet. Båda är i rostfritt stål och kommer från Miele. Skåpet till höger är ett städskåp.

Diskmaskinen - är helt dold och fronten har fått en fin lösning genom att snickaren fogat samman lådfronter för att behålla linjerna och förstärka uttrycket. Disktrasa Skilla, kostar 25 kr från Yorrik.

Köket för litet för växande familj

Allt eftersom familjen har vuxit och barnen blivit större har det från början ganska lilla huset blivit för trångt för familjen och framför allt behövdes ett rymligare och mer lättarbetat kök. Samtidigt var båda väldigt måna om att det nya köket skulle fungera med det gamla huset och bli ett fint komplement till den befintliga stilen. Arkitekten Anders Berlin hjälpte dem att hitta moderna och bra lösningar som trivs i huset. Ett exempel är fiskbensparketten i vardagsrummet som har fogats samman med nytillverkad parkett i köket. Eftersom de gamla måtten inte längre finns att köpa fick golvläggaren såga till alla bitar för att få golven att passa ihop med varandra.

Hur såg köket ut innan ni byggde om?
- Det var ett litet kyffigt arbetskök med ett ännu mindre matrum för cirka två personer. På sätt och vis var det synd att ta bort det gamla köket, säger Micke, men det fungerade inte för en trebarnsfamilj. Vi fick äta i vardagsrummet tidigare.


Härlig ljusterapi – med de stora låga fönstren runt hela matplatsen. Stapelbara stolar Byrne kostar 2 300 kr/st hos David Design och dynorna 69 kr, Rusta. Stora linneduken har måtten 160x270 cm och kostar 899 kr, Himla. Den stora vasen i keramik kommer från Dome, 495 kronor och den randiga med tulpaner kostar 149 kronor hos Hemtex.

Stå vid diskbänken - och titta ut i trädgården. Bänken är måttbeställd med strama raka kanter med radie på 10 mm i hörnen vilket underlättar vid rengöring. Lägg märke till den höga bakre kanten som hindrar vattenstänk på fönstren. Diskmedel 135 kr,

Några extra goda råd från arkitekten?
- Anders pratade väldigt mycket om rumslighet, om att skapa ett öppet rum och samtidigt frilägga öppna spisen så att den blir en avdelare mellan köksdel och vardagsrumsdel, säger Jelena. Spisen är en centralpunkt och med kyl/frys på kökssidan har den fått funktioner runt om. Det tycker vi är mycket lyckat.

Vad är ni mest nöjda med?
- Den öppna planlösningen! Vi får plats allihop och det är ändå lätt att röra sig i rummet och vi har fått in så mycket ljus. Den långa arbetsbänken är en klar fördel som gör det lätt att laga mat med ett bra flöde mellan spis, arbetsbänk, diskho diskmaskin. Köket funkar fint att både jobba och laga mat tillsammans i.

Något ni ångrar eller önskar att ni gjort annorlunda?
- Nej, fast det dyker ju alltid upp nya saker man vill ta itu med när man bor i hus. Till våren ser vi fram emot att öppna dubbeldörrarna för att fullt ut njuta av närheten till vår nya stora terrass.


Dekorativa linjer – förlänger rummet och är samtidigt handtag. Lådor och skåpluckor är tillverkade i vit laminat med infällda spår med valnötsträ.

Duka vårfint på bordet – med krispiga tulpaner. Liten Aaltovas, 999 kr hos Cervera, salt- och pepparströare, 219 kr och det lilla ljusfatet för 149 kr, från Dome. Den runda bordstabletten kostar 29 kr hos Hemtex.

Fakta

Vita luckor och dramatiska mörka detaljer i valnötsträ.
Köksinredningen heter "DV Horizon Vit Valnöt" och kommer från HTH kök. Snickerier, luckor och belysning kostar cirka 91 900 kronor, den 30mm rostfria bänkskivan med 60mm upphöjd bakkant kommer från Deco Steel cirka 25 300 kronor och 30mm massiv odlad valnötsskiva från Spekva kostar cirka 19 200 kronor. Det är en helstavsskiva vilket innebär att den saknar skarvar. Alla vitvaror kommer från Miele och kostar runt 64 000 kronor. De vita täcksidorna på över- och underskåpen är specialbeställda i 16mm laminat för cirka 8 200 kronor, Implast/HTH. Köksbordet är ett superellipsbord ritat av Bruno Mathsson, 100x200 cm, 18 900 kronor hos Svenssons möbler och den klassiska matbordslampan heter PH5, cirka 5 000 kronor, från Louis Poulsen.


Köpinformation

HTH kök www.hth.se
Miele www.miele.se
David design www.daviddesign.se
Decosteel www.decosteel.se
Pappelina www.pappelina.com
Louis Poulsen www.louispoulsen.co/se
Rosemunde www.rosemunde.com
Hemtex www.hemtex.se
Dome www.dome.se
Durance/Saponi
Calou
08-704 29 05
Spekva www.spekva.dk
Cervera www.cervera.se
Himla www.himla.se
Rusta www.rusta.se
Yorrik www.yorrik.se
Svenssons möbler www.svenssons.se

Annons
18 februari 2009

0 Kommentarer

0

Proffsens kök - Maxat hos mattanten

Med fyra barn och ett brinnande intresse för matlagning både professionellt och privat vet Helena Lidfeldt vikten av att ha ett väl fungerande kök.

0

Proffsens kök - Arkitektens kök

Bästa arkitektrådet vid renoveringar: Stå ut med en period av jobbiga överväganden. Låt dig inspireras av trender och köksdesigners – men våga vara...

1

Proffsens kök - Kockens kök

Hur tänker en kock när han ska inreda ett nytt kök? Jo, att många ska få plats att laga mat, att det ska vara snyggt och att köksmaskinerna ska hålla...

0

Vilket drömkök

Här vill man vara. Laga mat, läsa läxor, umgås med vänner. Men så är det ett specialritat kök för en familj som anser att söndagsmiddagen är veckans...

0

Litet välplanerat kök

Trots drömmen om det magnifika stora och öppna köket är de flesta av oss innehavare av små lite trånga kök. Här är ett litet hopplöst kök som genom...

0

Köksinredarens bästa tips

När det är dags att renovera eller bygga nytt kök är det en uppsjö av saker att tänka på. Här delar proffsen med sig av sina kunskaper.

0

Kök i förvandling

Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

0

Ett kök utöver det vanliga

Ordentliga arbetsytor, plats för umgänge och lättstädat. Det var tre starka önskemål när familjen Kjellson planerade köket i den nya villan. Så blev...

0

Checklista till köksrenoveringen

Bygga om köket? Då är det mycket att tänka på - här har du en smart checklista att använda så kommer det gå lättare...a

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons