Annons

Köksinredarens bästa tips

Bygga och renovera kök

När det är dags att renovera eller bygga nytt kök är det en uppsjö av saker att tänka på. Här delar proffsen med sig av sina kunskaper.

Annons

Köket ska utgå från dina behov, vad just du ska använda det till och vilken stil du tycker om. Välj kök efter egen smak oavsett trender.
- I dag bygger vi ofta en öppen planlösning där kök och vardagsrum integreras och då ska köket inte bara vara funktionellt utan även passa ihop designmässigt med övriga utrymmen, säger Pia Boman, köksdesigner på Marbodal.

- När det gäller design och färger är det bara du själv som kan avgöra hur det skall se ut, känner du dig osäker rådfråga då hos någon återförsäljare hos de mer kända köksmärkena där det finns utbildade köksdesigners. Tänk på att ett kök är en stor investering som du skall leva med i många år, säger Alf Lilja, produktutvecklingschef på Ballingslöv.


Annorlunda kökslösning med arbetspool i kombination med matbord. Köket heter Studio, här i björk klarlack. Ballinglöv.

14 tips inför köksrenoveringen

1. Tänk igenom hur du vill använda köket. Hur många ska arbeta och äta där? Ska det fungera för läxläsning, sylt- och saftkok? Eller lagar din familj inte speciellt mycket mat?

2. Tänk på funktion först och design sedan. Att till exempel placera över- och underskåp linjärt är inte alls nödvändigt för att köket ska se snyggt ut. Det är viktigare att luckorna går att öppna utan att du måste flytta på dig.

3. Placera kyl och spis på samma sida eller i närheten av varandra för att slippa onödigt spring.

4. Om du vill ha en köksö med häll bör du planera för en ho i ön så att du kan hälla av kokande vatten utan att behöva gå omkring med en het kastrull.

5. Planera från början för vissa standardmått. Man brukar till exempel räkna med minst 60 cm per person som sitter vid ett bord eller står vid en arbetsyta. Ett matbord bör ha en yta av 2,40 m över kortändan. Den absolut viktigaste ytan är arbetsytan mellan diskbänk och spis som bör vara 80-140 cm.

6. Var inte rädd att mixa färg och material. De flesta utgår från luckorna som får styra kakel, bänkskiva och golv. Finns någon färg eller visst träslag som går igen i huset, till exempel ett ekgolv, kan detta vara jättesnyggt att plocka upp i köket i form av ekdetaljer. Att variera öppen förvaring med skåp kan ge en spännande kontrast.

7. Utnyttja takhöjden. Är du lyckligt lottad med högt i tak finns ett stort sortiment av skåp som kan varieras i alla möjliga höjder.

8. Skaffa utdragbara system i lådor, skåp och skafferi. Det är ergonomiskt, praktiskt och ger bra överblick. Hel- och halvkaruseller är också smarta system som underlättar hanteringen av kökets alla prylar.

9. Tänk på passbitarna redan från början. Passbitarna gör till exempel att luckorna inte slår i väggen. Glömmer man passbitarna i planeringen kan man bli begränsad till vissa luckmått.

10. Snåla inte in på belysningen. Planera för bra belysning redan från början, det ska finnas möjligheter till både bra arbetsbelysning och allmänljus. Bestäm var de elektriska produkterna ska stå och se till att det finns tillräckligt med eluttag.

11. Använder du köket mycket är det viktigt att tänka på funktionerna. Som att exempelvis höja upp ugn och diskmaskin och anpassa bänkskåpshöjden så de kommer i rätt arbetshöjd. Man bör välja material till luckor och bänkskivor som är lätt att rengöra.

12. Kommer mer än en person att arbeta i köket samtidigt är det viktigt man inte är i vägen för varandra, att planera in en köksö med häll eller vask är praktiskt.

13. Matplats med bord och stolar är bäst att ha med i planeringen från början, det är annars risk man lämnar för lite plats till dem.

14. Hur ser huset ut, vilken stil har det, vilken stil skall ditt kök ha. Hur ska köket upplevas i förhållande till de andra rummen och deras möbler. Du kan välja att köket smälter in och inte märks så mycket, eller att det blir starkt dominerande i förhållande till övriga bostaden.

Tipsen kommer från Alf Lilja, produktutvecklingschef på Ballingslöv och Per Oscarson, Pia Boman och Mona Östergren på Marbodalcenter i Stockholm.


Att mixa öppen förvaring med skåp ger en spännande kontrast.

Snabb guide innan renoveringen:

Bestäm i förväg hur mycket pengar du tänker lägga på ditt kök.

Ta hänsyn till fasta anslutningar för el och vatten när du planerar ditt kök.

Om det finns fönster, placera vasken så du kan se ut.

Ska du montera köket själv, rådfråga återförsäljaren och läs monteringsanvisningarna innan du börjar.

Bestäm vilka vitvaror du skall ha, om du väljer integrerade behöver du inte tänka på färganpassning när de skall ersättas med nya.

Har du små barn - glöm inte barnspärrar.

Rätt belysning är viktigt.

Massiva träbänkskivor och vaxade/oljade detaljer kräver mer underhåll än bänkskivor av laminat eller sten och än lackade detaljer.

Annons

Det finns många praktiska inredningsdetaljer att välja mellan - köp dem samtidigt med köket, de flesta köksleverantörer har ett sortiment som är anpassat till deras inredningar.

Fel färg på gardiner och kakel kan förstöra helheten i köket.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10. september 2003
 
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Kök för matlagning och umgänge

Bygga och renovera kök När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

Planera mera!

Bygga och renovera kök De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Bygga och renovera kök Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

Energiskt rött kök

Bygga och renovera kök Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades för tolv år sedan.

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

Bygga och renovera kök När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa...

Nutidskök med yta

Bygga och renovera kök Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons