Kök i förvandling

Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste rådet är: tänk efter före!

kök i förvandling


Det nya köket är rymligt och funktionellt, med gott om bänkytor. Spisen i hörnet ger ett välkomnande intryck.

Vårt kök var från 1965, när huset byggdes. Vitlackerade, nästan outslitliga MDF-luckor, uppfräschade med dammsamlande lister någon gång under åttiotalet. För få skåp, för lite arbetsytor och för liten kyl/frys. Kort sagt, ett opraktiskt kök för en trebarnsfamilj – ett större och bättre kök stod högt på önskelistan!

Samtidigt saknade vi ett uterum av något slag. Idéer stöttes och blöttes och kombinerades till slut: kan vi inte bygga ut på gaveln, utanför köket?

En kovändning

Vår första tanke var att lägga det nya köket i tillbyggnaden och låta det gamla köket fungera enbart som matrum. Vi kon-taktade ett par köksfirmor och de ritade varsitt förslag.
Komna så långt hann resten av livet ifatt oss.

Köksfunderingarna fick ligga på is i nästan ett halvår och när vi tog upp dem igen, gjorde vi ganska snart en kovändning. Självklart vore det smartare att ha köket i den gamla delen och låta tillbyggnaden fungera som matrum med mera, med utgång mot trädgården!

Vi mätte det gamla köket på alla ledder och satte oss ner och började rita. Ganska snart föll bitarna på plats.

Det gamla köket var litet och opraktiskt, med bland annat minimal kyl och frys.

Öppet och luftigt

Efter att ha levat med ett kompakt kök, var det viktigt för oss att det nya köket skulle vara så öppet som möjligt. Genom att fylla kökets innervägg med de ”tunga” delarna – högskåp, kyl och frys – kunde vi låta övriga väggar vara luftiga.

En spis i hörnet ger ett öppet intryck och bryter av mot de vinkelräta linjer som ett kök av naturliga skäl så ofta består av. Vi föll för en induktionshäll på grund av dess snabbhet och smidighet. Runt spisen valde vi en marmorskiva; både snyggt och praktiskt.

Ugnen satte vi under spisen istället för i ett högskåp, vilket ju annars är vanligt nuförtiden. Dels för att ugnen skulle hamna under fläkten, dels för att där finns gott om avställningsytor.

En extra djup bänkskiva i form av en halvö blir en utmärkt serveringsyta vid kaf-febjudningar, julbord etc. Tack vare att skivan sticker ut 20-30 cm över bänkskåpen på två sidor kan den också fungera som bardisk. Den gör även tjänst som avställningsytaningsyta när man varit och handlat och ska ställa in alla matvaror.

Utdragbart, såklart

All köksutveckling är inte av godo, men gryt/speceriskåpen med utdragbara lådor är definitivt ett framsteg. Ett smidigt sätt att komma åt det som står längst in i ett bänkskåp på!

Vi valde även utdragbara hyllor och backar i skafferiet och andra högskåp. Skafferilösningen där du drar ut hela inredningen på en gång gick vi inte på. Tänk vilket onödigt slit för att ta ut en liten påse chips eller annat!

Öppna, och därmed dammsamlande, utrymmen över högskåp och väggskåp är vanliga i dagens köksbroschyrer. Vi valde istället den högsta modellen av högskåp och avslutade med en täckbit överst.

Däremot satsade vi på en öppen hylla under väggskåpen på diskbänksväggen. Där finns allt vardagsporslin, så att man lätt kommer åt det utan att behöva öppna skåpsluckor jämt och ständigt. Infrästa i undersidan av hyllan finns fyra halogenlampor, vilka ger en bra belysning över diskbänken.

Rostfritt, körsbär och björk

Diskbänken är i rostfritt stål. Det passade bra till vitvarorna och är dessutom praktiskt. En ho nersänkt i en bänkskiva är svår att hålla torr och ren runt kanterna. Här kan en underlimmad diskho vara ett alternativ, men vi ville ha en brytning mellan alla bänkytor. Nackdelen med en hel diskbänk är att de numera inte är av samma tjocka kvalitet som förr.

Bänkskivorna valde vi i körsbär, som ger en mycket snygg kontrast till björken i luckorna. Ek var här ett tänkbart alternativ. För att vi skulle ha släta björkluckor var egentligen det enda vi visste när vi började fundera på ett nytt kök! Ljust, fräscht och tidlöst.

Vi letade ganska länge efter ett kakel med lagom storlek, 10×10 cm, och i rätta nyanser. Till slut hittade vi ett kakel som fanns i flera färger, varav vi valde två. Tack vare att de enskilda kakelplattorna varierar i färg, får man ett intryck av att vi blandat fler färger än så.

Till golvet valde vi klinkers och golvvärme – tåligt, lättstädat och skönt på vintern. Än har faktiskt bara ett glas gått sön-der mot det…

Ritade själva

Vi valde att rita vårt kök själva. En tumstock, rutat papper och en linjal var allt som behövdes. Vi lade in diskbänk, spis, kyl/frys, bänkytor, skåp etc. Vår lösning fick sedan mogna fram och justeras tills den kändes genomtänkt.

Därefter gick vi till en köksfirma och bad dem göra en riktig ritning. Vi hade med oss bilder på det gamla köket och de var också hemma och tittade. De fick vår skiss och vi bad dem komplettera med egna förslag.

Nuförtiden har de flesta köksfirmor avancerade ritprogram i datorn. Du kan i många fall kan få ut snygga, tredimensionella färgbilder på papper, med kakel i rätt färg och allt.

Köksfirmans hjälp är oumbärlig. De har stor erfarenhet av köksbyggande och kan komma med många bra råd och idéer. Det handlar om allt från lådinsatser och passbitar till det praktiska med breda grytskåp och det snygga i att bryta av väggskåpen på diskbänksväggen med en smal prylhylla.

Köket har en öppen planlösning med gott om rymd. Halvön fungerar som serveringsbord, bardisk och avställningsyta.

Ta tid på dig

Nu när allt är klart, kan vi konstatera att vårt nya kök blev som vi tänkt oss och fungerar utmärkt. Vad kan man då dra för lärdomar av vårt köksäventyr?

Vårt viktigaste råd är att ta god tid på sig. Ett nytt kök är inget du planerar på en vecka, eller ens en månad. Om idéerna får mogna, blir de bättre och mer hållbara. Var inte heller låst vid hur köket ser ut nu, utan var öppen för att flytta diskbänk och annat, om det skulle ge en bättre lösning.

Tänk även igenom valet av luckor, färg och material på väggytor samt golv ordentligt. Du ska trivas med ditt nya kök i många år framöver!

Åtminstone för oss fungerade det bra med att tänka ut och rita en egen kökslösning, och därefter låta köksfirman omsätta den i praktiken. Du kanske väljer att låta dem göra jobbet från början. Tänk bara på att det är du själv som vet bäst hur ditt kök fungerar nu och hur du vill ha det.

Vårt sista råd är att tänka på detaljerna. Snygga handtag, passande eluttag och fräcka handdukskrokar kostar kanske något mer än standardvarianterna, men kan vara pricken över i:et i ditt nya kök!

Leverantörslista

Kök Soft Björk från HTH
Kyl/frys från Husqvarna,
Spis, ugn, fläkt och diskmaskin från Blomberg, 0302-181 70
Mikro från LG Electronics
Kakel och klinkers från Kakelcentralen,
Strömbrytare och eluttag Renova från Eljo,
Taklampor och persienner från IKEA

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar