Annons

Kök i förvandling

Bygga och renovera kök

Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste rådet är: tänk efter före!

Annons


Det nya köket är rymligt och funktionellt, med gott om bänkytor. Spisen i hörnet ger ett välkomnande intryck.

Vårt kök var från 1965, när huset byggdes. Vitlackerade, nästan outslitliga MDF-luckor, uppfräschade med dammsamlande lister någon gång under åttiotalet. För få skåp, för lite arbetsytor och för liten kyl/frys. Kort sagt, ett opraktiskt kök för en trebarnsfamilj - ett större och bättre kök stod högt på önskelistan!

Samtidigt saknade vi ett uterum av något slag. Idéer stöttes och blöttes och kombinerades till slut: kan vi inte bygga ut på gaveln, utanför köket?

En kovändning

Vår första tanke var att lägga det nya köket i tillbyggnaden och låta det gamla köket fungera enbart som matrum. Vi kon-taktade ett par köksfirmor och de ritade varsitt förslag.
Komna så långt hann resten av livet ifatt oss.

Köksfunderingarna fick ligga på is i nästan ett halvår och när vi tog upp dem igen, gjorde vi ganska snart en kovändning. Självklart vore det smartare att ha köket i den gamla delen och låta tillbyggnaden fungera som matrum med mera, med utgång mot trädgården!

Vi mätte det gamla köket på alla ledder och satte oss ner och började rita. Ganska snart föll bitarna på plats.


Det gamla köket var litet och opraktiskt, med bland annat minimal kyl och frys.

Öppet och luftigt

Efter att ha levat med ett kompakt kök, var det viktigt för oss att det nya köket skulle vara så öppet som möjligt. Genom att fylla kökets innervägg med de "tunga" delarna - högskåp, kyl och frys - kunde vi låta övriga väggar vara luftiga.

En spis i hörnet ger ett öppet intryck och bryter av mot de vinkelräta linjer som ett kök av naturliga skäl så ofta består av. Vi föll för en induktionshäll på grund av dess snabbhet och smidighet. Runt spisen valde vi en marmorskiva; både snyggt och praktiskt.

Ugnen satte vi under spisen istället för i ett högskåp, vilket ju annars är vanligt nuförtiden. Dels för att ugnen skulle hamna under fläkten, dels för att där finns gott om avställningsytor.

En extra djup bänkskiva i form av en halvö blir en utmärkt serveringsyta vid kaf-febjudningar, julbord etc. Tack vare att skivan sticker ut 20-30 cm över bänkskåpen på två sidor kan den också fungera som bardisk. Den gör även tjänst som avställningsytaningsyta när man varit och handlat och ska ställa in alla matvaror.

Utdragbart, såklart

All köksutveckling är inte av godo, men gryt/speceriskåpen med utdragbara lådor är definitivt ett framsteg. Ett smidigt sätt att komma åt det som står längst in i ett bänkskåp på!

Vi valde även utdragbara hyllor och backar i skafferiet och andra högskåp. Skafferilösningen där du drar ut hela inredningen på en gång gick vi inte på. Tänk vilket onödigt slit för att ta ut en liten påse chips eller annat!

Öppna, och därmed dammsamlande, utrymmen över högskåp och väggskåp är vanliga i dagens köksbroschyrer. Vi valde istället den högsta modellen av högskåp och avslutade med en täckbit överst.

Däremot satsade vi på en öppen hylla under väggskåpen på diskbänksväggen. Där finns allt vardagsporslin, så att man lätt kommer åt det utan att behöva öppna skåpsluckor jämt och ständigt. Infrästa i undersidan av hyllan finns fyra halogenlampor, vilka ger en bra belysning över diskbänken.

Rostfritt, körsbär och björk

Diskbänken är i rostfritt stål. Det passade bra till vitvarorna och är dessutom praktiskt. En ho nersänkt i en bänkskiva är svår att hålla torr och ren runt kanterna. Här kan en underlimmad diskho vara ett alternativ, men vi ville ha en brytning mellan alla bänkytor. Nackdelen med en hel diskbänk är att de numera inte är av samma tjocka kvalitet som förr.

Bänkskivorna valde vi i körsbär, som ger en mycket snygg kontrast till björken i luckorna. Ek var här ett tänkbart alternativ. För att vi skulle ha släta björkluckor var egentligen det enda vi visste när vi började fundera på ett nytt kök! Ljust, fräscht och tidlöst.

Vi letade ganska länge efter ett kakel med lagom storlek, 10x10 cm, och i rätta nyanser. Till slut hittade vi ett kakel som fanns i flera färger, varav vi valde två. Tack vare att de enskilda kakelplattorna varierar i färg, får man ett intryck av att vi blandat fler färger än så.

Till golvet valde vi klinkers och golvvärme - tåligt, lättstädat och skönt på vintern. Än har faktiskt bara ett glas gått sön-der mot det...

Ritade själva

Vi valde att rita vårt kök själva. En tumstock, rutat papper och en linjal var allt som behövdes. Vi lade in diskbänk, spis, kyl/frys, bänkytor, skåp etc. Vår lösning fick sedan mogna fram och justeras tills den kändes genomtänkt.

Därefter gick vi till en köksfirma och bad dem göra en riktig ritning. Vi hade med oss bilder på det gamla köket och de var också hemma och tittade. De fick vår skiss och vi bad dem komplettera med egna förslag.

Nuförtiden har de flesta köksfirmor avancerade ritprogram i datorn. Du kan i många fall kan få ut snygga, tredimensionella färgbilder på papper, med kakel i rätt färg och allt.

Köksfirmans hjälp är oumbärlig. De har stor erfarenhet av köksbyggande och kan komma med många bra råd och idéer. Det handlar om allt från lådinsatser och passbitar till det praktiska med breda grytskåp och det snygga i att bryta av väggskåpen på diskbänksväggen med en smal prylhylla.

Annons


Köket har en öppen planlösning med gott om rymd. Halvön fungerar som serveringsbord, bardisk och avställningsyta.

Ta tid på dig

Nu när allt är klart, kan vi konstatera att vårt nya kök blev som vi tänkt oss och fungerar utmärkt. Vad kan man då dra för lärdomar av vårt köksäventyr?

Vårt viktigaste råd är att ta god tid på sig. Ett nytt kök är inget du planerar på en vecka, eller ens en månad. Om idéerna får mogna, blir de bättre och mer hållbara. Var inte heller låst vid hur köket ser ut nu, utan var öppen för att flytta diskbänk och annat, om det skulle ge en bättre lösning.

Tänk även igenom valet av luckor, färg och material på väggytor samt golv ordentligt. Du ska trivas med ditt nya kök i många år framöver!

Åtminstone för oss fungerade det bra med att tänka ut och rita en egen kökslösning, och därefter låta köksfirman omsätta den i praktiken. Du kanske väljer att låta dem göra jobbet från början. Tänk bara på att det är du själv som vet bäst hur ditt kök fungerar nu och hur du vill ha det.

Vårt sista råd är att tänka på detaljerna. Snygga handtag, passande eluttag och fräcka handdukskrokar kostar kanske något mer än standardvarianterna, men kan vara pricken över i:et i ditt nya kök!

Leverantörslista

Kök Soft Björk från HTH
Kyl/frys från Husqvarna,
Spis, ugn, fläkt och diskmaskin från Blomberg, 0302-181 70
Mikro från LG Electronics
Kakel och klinkers från Kakelcentralen,
Strömbrytare och eluttag Renova från Eljo,
Taklampor och persienner från IKEA

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

17 september 2002

0 Kommentarer

7

5 vanliga misstag när du planerar köket själv

Vi blir allt bättre på att vara våra egna arkitekter när det kommer till renovering av hemmet, men det är lätt att missa något. Ellen Molin, köksplanera...

0

Kök för matlagning och umgänge

När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

1

Planera mera!

De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

4

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

1

Energiskt rött kök

Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades...

1

Nutidskök med yta

Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

0

Nytt kök på några dagar

Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

0

Härligt familjekök

Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

0

Englanders färgstarka medelhavskök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons