Annons
Charmigt möte! Svensk funkis och soligt medelhav i en härlig kombination.
Charmigt möte! Svensk funkis och soligt medelhav i en härlig kombination.

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renoveringshistoria!

Annons
När vi skulle renovera köket i vårt nyinköpta femtiotalskök fick vi massor att fundera över. Vi är nästan lite italienska i vårt förhållande till maten. En gasspis ville jag ha. Kakel på väggen, ända upp till taket ville hustrun. Schackmönstrat golv enades vi raskt om, allra helst trettio-trettioplattor i kaffesvart och gräddvitt. Men förutom det? Allra först satte vi oss ner och frågade oss själva hur vårt drömkök skulle se ut. Inte som alla andra, sa vi i munnen på varandra. Och mycket färger. För att kunna explodera i färg måste man stå på en lugn grund, resonerade vi. Vår kärlek till det italienska lantköket kanske skulle kunna gå att förena med svenskt femtiotal? Vita rektangulära kakelplattor i murstensförband ända upp till taket och den svartvita golvmosaiken flirtade onekligen med både solsödern och femtiotalet. Ett knubbigt och knallorange kylskåp från Smeg, ett mosaikbord i ultramarin från Marrakech och världens enklaste plaststolar i klatschigt turkos skapade en tillspetsad kontrast mot allt det vita i väggar och kakel.

Före.

Ritning.

Funktionellt och luftigt

Traditionella, kompakta skåpsluckor gör ett litet kök ännu mindre. Vi monterade istället enkla konsolhyllor i rostfritt från IKEA. Nästa fråga var: kunde vi utesluta underskåpen också? I en hörna i trädgården låg en trave överblivet svartbrunt marktegel från Danmark. Visst gick det att mura upp sektioner som bänkskivorna kunde vila på! Mellan tegelformationerna tog vi rostfria vagnar från IKEA. Avloppet under vasken kamouflerades av en Vipptunna med design från 1939. En svart kalkstensskiva från trädgården och en ekskiva från IKEA blev bänkskivor.


Värmande trä i form av en ekskiva mildrar det kalla i stenen och stålet. Fläkt och spis från Smeg.

Lyxiga kylen är en färgklick. Mosaikbordet och plaststolarna förstärker medelhavskänslan.

Mixa dyrt och billigt

Eftersom jag verkligen gillar att laga mat tyckte hustrun att jag gott kunde få en gasspis. I alla fall om jag först rev ut det gamla köket och körde det till tippen innan byggarna kom. Vad min kloka hustru menade var att jag faktiskt kunde finansiera min egen leksak med hårt arbete. Eftersom jag också målade tak och väggar själv hade jag råd med både en gasspis och en ursnygg, kraftfull fläkt från Smeg.

För att förstärka den sydländska känslan valde vi en vask i porslin. Den var så italienskt porträttlik att jag nästan fick tårar i ögat. Billig var den också. Under tvåtusen på det stora möbelvaruhuset.


Smart lösning med rostfria vagnar istället för underskåp – här kan man städa ända in i hörnen!

Redskap lättillgängligt på väggen skapar hemtrevnad.

Att utesluta överskåp skapade rymd. Konsollhyllorna från Ikea sväljer mycket porslin.

Peter Englander

Ålder: 53 år.
Yrke: Driver Apotekarns Trädgård i Simrishamn, designar trädgårdar och skriver böcker och artiklar.
Familj: Birgitta och barnen Emma, Johanna, Linnea, Olle och Moa (24, 21, 20, 16, 12 år).
Bor: I 120 kvm stort hus i Simrishamn.


Satsa på rekvisita!

Fem tips

  • Gör en budget och håll dig till den. Ta in priser från flera byggare. Välj en etablerad byggare med gott anseende som i sin tur kan anlita rörläggare och elektriker. Be om ett ungefärligt pris och kör löpande. Fråga vad du själv kan göra för att spara pengar.
  • Blanda dyrt och billigt. Lägg pengar på några få saker som verkligen gör dig glad. Gör en tur till Ikea och fynda design till bra priser.
  • Fundera över om du verkligen måste ha all förvaring i köket. Vi valde att gömma undan finporslinet och bara utrusta köket med vardagsprylar. Skafferiets torrvaror förpassades till den svala matkällaren.
  • Överraska dig själv och omgivningen. Låna saker från trädgården. Vi kånkade in trädgårdsbordet i mosaik, marktegel och gammal kalkstenskiva.
  • Rekvisitan är viktig, du vet alla de där sakerna som förstärker ditt tema och din personlighet. Vi hittade en liten radio i samma brandgula kulör som kylskåpet. Färglägg med apelsiner, äpplen och rödlök. En rad med kokböcker med färggranna omslag på fönsterbrädan är väl också lite kul.

Man tager vad man haver. Markteglet blev snygga sektioner som bänkskivorna vilar på. Ho från IKEA.

Fixa ett snyggt stilleben med färgglada kokböcker – läckert och personligt och färgglatt!

Så här mycket kostade renoveringen

Röjning 0 kr - Eget arbete
Arbete byggare 77 500 kr - Emilssons Bygg AB
Arbete el 5 000 kr
Arbete VVS 5 000 kr
Klinker, 30 x 30 6 000 kr - Lavagna/Opale Kakel & Tegel
Kakel 5 000 kr - Biselado Kakel & Tegel
Ho + blandare 3 000 kr - IKEA
Kylskåp 13 750 kr - Smeg
Gasspis 14 000 kr - 50% utställningsex Smeg
Fläkt 11 500 kr - Smeg
Bänkskiva ek 1 500 kr - IKEA
Rostfritt rullbord 2 500 kr - IKEA
Bänkskiva kalksten 0 kr - Gammalt trädgårdsbord
Marktegel 0 kr - Apotekarns Trädgård restparti
Målning 0 kr - Eget arbete
Summa 144 750 kronor

Köpinformation

Apotekarns Trädgård www.apotekarns.com
Ikea www.ikea.com 020-43 90 50
Smeg www.smeg.se 040-669 54 90
Kakel & Tegel www.kakel-tegel.se 040-28 68 48

Annons
10 mars 2010

0 Kommentarer

0

Bygg ditt drömkök – en guide för dig som ska bygga kök

Drömmer du om att bygga ett nytt kök? Kom igång med köksbygget redan i dag – här är vår stora guide med checklistor, köksmått och smarta tips på kökslös...

0

Kök för matlagning och umgänge

När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

1

Planera mera!

De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

4

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

1

Energiskt rött kök

Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades...

0

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa...

1

Nutidskök med yta

Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

0

Nytt kök på några dagar

Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

0

Härligt familjekök

Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons