Annons
Charmigt möte! Svensk funkis och soligt medelhav i en härlig kombination.
Charmigt möte! Svensk funkis och soligt medelhav i en härlig kombination.

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renoveringshistoria!

Annons
När vi skulle renovera köket i vårt nyinköpta femtiotalskök fick vi massor att fundera över. Vi är nästan lite italienska i vårt förhållande till maten. En gasspis ville jag ha. Kakel på väggen, ända upp till taket ville hustrun. Schackmönstrat golv enades vi raskt om, allra helst trettio-trettioplattor i kaffesvart och gräddvitt. Men förutom det? Allra först satte vi oss ner och frågade oss själva hur vårt drömkök skulle se ut. Inte som alla andra, sa vi i munnen på varandra. Och mycket färger. För att kunna explodera i färg måste man stå på en lugn grund, resonerade vi. Vår kärlek till det italienska lantköket kanske skulle kunna gå att förena med svenskt femtiotal? Vita rektangulära kakelplattor i murstensförband ända upp till taket och den svartvita golvmosaiken flirtade onekligen med både solsödern och femtiotalet. Ett knubbigt och knallorange kylskåp från Smeg, ett mosaikbord i ultramarin från Marrakech och världens enklaste plaststolar i klatschigt turkos skapade en tillspetsad kontrast mot allt det vita i väggar och kakel.

Före.

Ritning.

Funktionellt och luftigt

Traditionella, kompakta skåpsluckor gör ett litet kök ännu mindre. Vi monterade istället enkla konsolhyllor i rostfritt från IKEA. Nästa fråga var: kunde vi utesluta underskåpen också? I en hörna i trädgården låg en trave överblivet svartbrunt marktegel från Danmark. Visst gick det att mura upp sektioner som bänkskivorna kunde vila på! Mellan tegelformationerna tog vi rostfria vagnar från IKEA. Avloppet under vasken kamouflerades av en Vipptunna med design från 1939. En svart kalkstensskiva från trädgården och en ekskiva från IKEA blev bänkskivor.


Värmande trä i form av en ekskiva mildrar det kalla i stenen och stålet. Fläkt och spis från Smeg.

Lyxiga kylen är en färgklick. Mosaikbordet och plaststolarna förstärker medelhavskänslan.

Mixa dyrt och billigt

Eftersom jag verkligen gillar att laga mat tyckte hustrun att jag gott kunde få en gasspis. I alla fall om jag först rev ut det gamla köket och körde det till tippen innan byggarna kom. Vad min kloka hustru menade var att jag faktiskt kunde finansiera min egen leksak med hårt arbete. Eftersom jag också målade tak och väggar själv hade jag råd med både en gasspis och en ursnygg, kraftfull fläkt från Smeg.

För att förstärka den sydländska känslan valde vi en vask i porslin. Den var så italienskt porträttlik att jag nästan fick tårar i ögat. Billig var den också. Under tvåtusen på det stora möbelvaruhuset.


Smart lösning med rostfria vagnar istället för underskåp – här kan man städa ända in i hörnen!

Redskap lättillgängligt på väggen skapar hemtrevnad.

Att utesluta överskåp skapade rymd. Konsollhyllorna från Ikea sväljer mycket porslin.

Peter Englander

Ålder: 53 år.
Yrke: Driver Apotekarns Trädgård i Simrishamn, designar trädgårdar och skriver böcker och artiklar.
Familj: Birgitta och barnen Emma, Johanna, Linnea, Olle och Moa (24, 21, 20, 16, 12 år).
Bor: I 120 kvm stort hus i Simrishamn.


Satsa på rekvisita!

Fem tips

 • Gör en budget och håll dig till den. Ta in priser från flera byggare. Välj en etablerad byggare med gott anseende som i sin tur kan anlita rörläggare och elektriker. Be om ett ungefärligt pris och kör löpande. Fråga vad du själv kan göra för att spara pengar.
 • Blanda dyrt och billigt. Lägg pengar på några få saker som verkligen gör dig glad. Gör en tur till Ikea och fynda design till bra priser.
 • Fundera över om du verkligen måste ha all förvaring i köket. Vi valde att gömma undan finporslinet och bara utrusta köket med vardagsprylar. Skafferiets torrvaror förpassades till den svala matkällaren.
 • Överraska dig själv och omgivningen. Låna saker från trädgården. Vi kånkade in trädgårdsbordet i mosaik, marktegel och gammal kalkstenskiva.
 • Rekvisitan är viktig, du vet alla de där sakerna som förstärker ditt tema och din personlighet. Vi hittade en liten radio i samma brandgula kulör som kylskåpet. Färglägg med apelsiner, äpplen och rödlök. En rad med kokböcker med färggranna omslag på fönsterbrädan är väl också lite kul.

Man tager vad man haver. Markteglet blev snygga sektioner som bänkskivorna vilar på. Ho från IKEA.

Fixa ett snyggt stilleben med färgglada kokböcker – läckert och personligt och färgglatt!

Så här mycket kostade renoveringen

Röjning 0 kr - Eget arbete
Arbete byggare 77 500 kr - Emilssons Bygg AB
Arbete el 5 000 kr
Arbete VVS 5 000 kr
Klinker, 30 x 30 6 000 kr - Lavagna/Opale Kakel & Tegel
Kakel 5 000 kr - Biselado Kakel & Tegel
Ho + blandare 3 000 kr - IKEA
Kylskåp 13 750 kr - Smeg
Gasspis 14 000 kr - 50% utställningsex Smeg
Fläkt 11 500 kr - Smeg
Bänkskiva ek 1 500 kr - IKEA
Rostfritt rullbord 2 500 kr - IKEA
Bänkskiva kalksten 0 kr - Gammalt trädgårdsbord
Marktegel 0 kr - Apotekarns Trädgård restparti
Målning 0 kr - Eget arbete
Summa 144 750 kronor

Köpinformation

Apotekarns Trädgård www.apotekarns.com
Ikea www.ikea.com 020-43 90 50
Smeg www.smeg.se 040-669 54 90
Kakel & Tegel www.kakel-tegel.se 040-28 68 48

Annons
10 mars 2010
 
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen...

Kök i förvandling

Bygga och renovera kök Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även inredningen. Det är grafiskt, snyggt och lite roligt.

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons