Annons
Nyhet i valnöt, köket "Form" från Marbodal. Det finns även i flera olika svanenmärkta färger.
Nyhet i valnöt, köket "Form" från Marbodal. Det finns även i flera olika svanenmärkta färger.

Checklista för köksbyggare

Bygga och renovera kök

Tio viktiga checkpunkter och massor av idéer att fundera på för dig som går i köksbytartankar.

Annons
Köket betraktas av de flesta som husets viktigaste rum. Därför är det klokt att lägga ned mycket tankearbete innan du bestämmer dig och börjar renovera. Här är tio viktiga punkter att fundera runt.

1. Vad är bra och dåligt med nuvarande köket? Står man i begrepp att renovera är det lätt att helt diskvalificera det gamla köket. Men ta även en funderare över vad ni trots allt tycker är bra, rent funktionellt, med ert nuvarande kök. Likaså behöver kanske inte allt bytas ut. Luckor kan målas om eller bytas fast man behåller stommarna, vitvaror går att dölja bakom luckor och möbler går att måla om. Sälj det du inte vill ha så kan du både tjäna en slant och slippa besvär med bortforsling.

2. Hur kommer vi att använda köket? Vad gör vi i köket idag och hur vill vi använda det i framtiden? Glöm inte att barn växer och får andra behov, till exempel att vilja använda mikron själv, läsa läxor vid köksbordet osv. Hitta flexibla lösningar.

Är ni ofta flera som arbetar i köket? Se till att det finns gott om utrymme och flera arbetsytor. Kanske vill ni göra ingrepp i planlösningen, flytta väggar, öppna upp, stänga till eller kanske ta upp för ett fönster? Då måste ni skaffa bygglov eller göra en bygganmälan.

Tänk ergonomiskt. Placera helst diskmaskinen högre än i golvnivå - tänk på att man inte måste ha standardhöjd på allt. Minst 3,2 meter bör den sammanlagda bänklängden vara i ett kök, men tveka inte att ta i. Extra avställningsyta bredvid kylskåpet är smart när man ska plocka ut och in varor.

Använd hörn och väggar om det är trångt. Äta i köket eller skapa ett separat matrum? Öppet kök kräver en bra fläkt och ger en högre ljudnivå i huset.

3. Vad vill vi ha för stil på köket? Vad bor ni i för typ av hus, och hur ser inredningen ut för övrigt? Även om ni förälskat er i ett högteknologiskt rostfritt kök kanske det inte passar så bra i sekelskiftesvillan? Eller så blir det perfekt, för att det är en spännande kontrast! Ett enklare, mer neutralt kök kan också ges en särskild stil med hjälp av detaljer som blandare, armaturer, textilier, möbler och tapeter.


Läcker kombination av beige och högblankt vitt i köket "Solid". Ballingslöv.

Kviks nya, läckra kök "Sera" i svartbetsad ek har förutom sin spektakulära färg handtag i läder och krom.

4. Hur mycket vill, kan, orkar och hinner vi göra själva? Att riva det gamla köket själv spar pengar. På planeringsstadiet kan köksfabrikanternas gratis hembesök och rådgivning, utan köptvång, vara ovärderligt. Funderar ni på ändringar av planlösningen; anlita en arkitekt. Ta in offerter från flera.

Om ni inte gör själva byggjobbet själva låt ett enda företag ta på sig totalentreprenaden och hålla i all samordning. Skriv kontrakt med deadline och pris och försäkra dig om att den du anlitar har F-skattsedel.

5. När ska köket byggas? Sätt upp en realistisk tidsplan och om du anlitar hantverkare, försäkra dig om att ni har deadline på pränt och vad som händer om inte deadline hålls. Fundera också över hur ni sköter matlagning och matförvaring under tiden.

6. Vad vill vi ha för typ av vitvaror och maskiner? Numera finns det många olika varianter av spisar att välja på, allt från små gammaldags gjutjärnsspisar som kan bli ett vackert komplement till den elektriska i lantköket, till gasspisar och den allt vanligare, moderna induktionshällen.

Kanske går det att lyxa till det med en cappuccinomaskin, vinkylare, ismaskin eller kolsyrat vatten direkt i kranen? Små detaljer utöver det vanliga sätter onekligen guldkant på vardagen.

7. Hur vill vi ha belysningen? Bra arbetsljus är extremt viktigt i köket, utgå från den mörkaste årstiden när du planerar belysningen. Viktigt att ljuset inte bländar och att det finns bra allmänbelysning, likväl som mysbelysning. Se till att inte alla lampor styrs från samma strömbrytare och att du kan reglera ljusstyrkan med en dimmer. Energisnål LED-belysning fungerar bra i kök, tag hjälp av en kunnig fackman. Undvik av säkerhetsskäl att placera eluttag och strömbrytare precis bredvid spisen eller diskhon. Börja med att välja typ av ljus, inte armaturer.

Annons

Kolsyrat vatten direkt från kranen "Mora Izzy" är en lyxig detalj.

Luckor som öppnas uppåt kräver mindre utrymme. "Abstrakt Röd" från Ikea.

8. Hur löser vi sopfrågan? Idag kräver fler och fler kommuner sortering av hushållsavfallet. Använd helst kärl med lock som du kan ta loss och transportera direkt till återvinningsstationen. Glöm heller inte att du har en trädgård och faktiskt kan kompostera.

9. Hur sätter vi personlig prägel på köket? Ett kök som ser ut som en kökskatalog är sällan ett kök man verkligen trivs i. Vad kan göra ert kök till just ert? Tavlor på väggarna, fotografier, några få utvalda prydnadssaker eller ett personligt färg- eller tapetval? Belamra inte kylskåpet med magneter och papper, sätt hellre upp en anslagstavla.

10. Bestäm budgeten. Eftersom det är roligt att drömma och planera kan det kännas bra att ha denna punkt som den sista, men du kan likaväl börja med att sätta ramarna från början. När du har drömköket på papper kan du ju be en köksfabrikant komma med förslag på lösningar, utifrån er budget. Är de kreativa kan de trolla mer än du tror och de har kunskap om alternativ. Kom också ihåg att ett vackert och funktionellt kök höjer värdet på din bostad.

Tips för trånga kök

  • Ljusa färger och bra belysning.
  • Utnyttja hörnen och höjden.
  • Metall och glas skapar rymd.
  • Undvik stora gardinuppsättningar.
  • Belamra inte fönsterbrädorna.
  • Bänkskåp på ben ger rymd.
  • Få men breda skåpstommar.
  • Diskho med tillhörande skärbräda.

Pärlspont i modern tappning. Köket "Astrid" från Vedum.

Utnyttja hörnen med insats! "Magic Corner" från Vedum.
11 februari 2009

0 Kommentarer

0

Kök för matlagning och umgänge

När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

1

Planera mera!

De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

4

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

1

Energiskt rött kök

Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades...

0

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa...

1

Nutidskök med yta

Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

0

Nytt kök på några dagar

Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

0

Härligt familjekök

Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

0

Englanders färgstarka medelhavskök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons