Bästa tipsen inför köksköpet

Ska du köpa nytt kök? Man kan inte planera för mycket när det gäller ett nytt kök. Följ vår gedigna checklista så ordnar sig allt då du ska köpa nytt kök.


Ett typiskt rak-kök där inredningen byggts längs en vägg. Kök från Ballingslöv.

Att renovera ett kök kan ofta bli både tidskrävande och dyrt, beroende på hur omfattande man väljer att förändra köket. Det första man ska bestämma är naturligtvis hur mycket köket får kosta. Gör en budget och lista dina viktigaste prioriteringar – här får du säkert vara beredd på att stå tillbaka för något. När budgeten är gjord kan du börja planera och då är det en del saker som kan vara väl värda att tänka till lite extra på.

En högt monterad ugn är bekvämt. Köket Accent vanilj från Myresjökök.

Kökets planlösning

1. Börja med att inventera dina behov. Hur ska du använda köket? Är det en plats enbart för matlagning? Tänker du bara äta vardagsmiddagen här eller ska köket även fungera för gäster och fina festmåltiden? Ska det finnas utrymme för pappersarbete och läxläsning? Vilken kontakt ska köket ha med de andra rummen i huset? Hur tillvaratar du bäst utsikt och ljus i köket?

Det gäller att till stor del tänka praktiskt. Låt dig gärna förföras och inspireras av köksfirmornas snygga utställningskök, men glöm inte att ditt kök främst ska fungera i vardagen. En snyggt upplagd buffé på köksön kommer förmodligen vara mer sällsynt än fiskpinnar, rostemackor och dagstidningar vid köksbordet.

2. Mät upp köket. Plocka fram penna och rutat papper (vill du vara riktigt proffsig använder du millimeterpapper – finns i bokhandeln). Gör skissen i exempelvis skala 1:50 där 2 centimeter motsvarar en meter. Rita in skåp, bänkar och eventuell matplats. En detaljerad ritning där skåp och maskiner är inritade gör det enkelt att se vad som finns och vad som eventuellt saknas. Via internet kan du ladda hem olika ritprogram. Ikea har till exempel ett mycket bra, där du kan göra en köksplan som du sedan kan se i 3D.

3. Det finns i huvudsak tre olika planlösningsprinciper för kök: rakkök (en rak bänkinredning längs en vägg), parallellkök (två parallella bänkar) samt vinkelkök. Rummets proportioner och dina behov får avgöra vad som passar bäst. Har du gott om plats i köket kanske du väljer att ha en köksö. Antingen bara med arbetsbänkar eller fullt utrustad för att laga mat vid. Om du vill ha spis på köksön, måste du även ha en ho där du kan slå ut varmt vatten.

Checklista

Titta på din skiss. Har du:
Sammanhängade bänk mellan spis och vask
Tillräcklig bänkyta mellan spis och vask och på andra sidan vasken
Värmetålig avställningsyta vid spis och ugn
Avställningsyta vid spis och inbyggnadsugn
Förvaring av livsmedel, specerier och redskap nära arbetsbänkarna
Plats för sorterat avfall
Ytor för disk på båda sidor om vasken
Diskplats och porslinsförvaring nära matplatsen
Plats för bord
Fritt utrymme vid arbetsplatser, matplats och dörrar

Källa: Konsumentverket

Skåp och annan förvaring i köket

Vilken typ av förvaring ska du ha i köket? Vad ska du ha i dem? Det finns många olika köksskåp på marknaden och måtten varierar mellan de olika fabrikaten.

1. Förvara glas, porslin, kryddor och specerier i ett väggskåp över arbetsbänk. För att få en bra översikt över innehållet i skåpet är bredden 60 – 80 cm att föredra. Om du väljer att luckor på skåpet är det bäst att ha parluckor eftersom en stor lucka tar stor plats när skåpet öppnas. Väggskåpets djup bör vara 30 centimeter. Djupare skåp hamnar för nära ansiktet när man står och jobbar vid bänken. Skåpshöjden har förstås med takhöjden att göra, är den över 240 centimeter kan 100 centimeter höga skåp passa bra. Annars passar ofta 85 centimeter bra, ett sådant skåp rymmer tre hyllor. Ett 70 centimeter högt skåp rymmer två hyllplan.

2. Stoppa stekpannor, kastruller och större kärl i bänkskåpen. Djupa lådor, utdragbara backar eller gallerhyllor är bra inredningar.

3. I lådor eller lådskåp, lägger du bestick och olika andra handredskap. Välj antingen att samla dem i ett skåp eller sprid ut dem som enstaka lådor överst i bänkskåpen.

4. Komplettera med ett högskåp om du inte får plats med bakmaskiner och matberedare i bänkskåpet. Det är mycket värt, om man har plats, att även ha ett skåp som fungerar som ett hederligt skafferi eller som förvaring av flaskbackar och burkar och tidningar.

5. Göm soporna i diskbänksskåpet. Det finns många olika typer av sopsorteringskärl på marknaden.

Arbetsbänkar i köket

Bänkskivorna sätter ofta karaktären på köket. Dessutom ska de klara en hel del tuffa tag från vatten, värme och vassa knivar. Det finns otroligt många olika typer av material och färger att välja mellan – och prisskillnaderna är stora. Om det är svårt att välja kan man med fördel välja att ha ett material runt spisen, som tål värme bra, och ett annat material på själva arbetsbänken.

• Rostfri diskbänk – hygienisk och lättskött. En uppsvängd kant hindrar vatten från att rinna ner på golvet. Tål värme bra, men är känslig för vassa knivar.

• Träbänken åldras på ett vackert sätt. Skador går att reparera genom slipning och inoljning. Varma kärl bör inte placeras direkt på en träskiva.

• Laminatskivan nöts i princip inte. Däremot är det känsligt för vassa föremål – får man en repa av en kniv går den inte att laga. Tål värme bra. Billigt material.

• Sten, klinker och kakel tål värme, fukt och nötning bra. En stenskiva måste dock skötas noga, speciellt de mer porösa stensorterna typ marmor och kalksten. Tänk också på att det är ett mycket hårt material som kan få konsekvenser när man slamrar med porslinet på köksbänken… En kaklad yta som bänkskiva kan bli snyggt, men tänk på att fogarna lätt blir smutsiga.

Det ska helst finnas en ordentlig bänkyta mellan diskho och spis, cirka 80 – 120 centimeter. Se också till att du har en arbetsyta på andra sidan diskhon, då kan flera arbeta i köket samtidigt. Standardmåttet i djup för en arbetsbänk brukar vara cirka 60 centimeter. Har du ett stort kök kan du kanske öka på det måttet till 70 centimeter, då får du plats att ha vissa köksmaskiner stående framme utan att inkräkta på arbetsytan.

Vitvaror i köket

Det finns några enkla trick som är lätta att glömma i planeringen…
• Om diskmaskinen är upplyft en bit över golvet får man en bra arbetsställning när maskinen ska plockas ur. Övre korgen bör dock inte placeras högre än 110 cm.

• Ugnen kan med fördel byggas in i ett högskåp. På det sättet slipper du böja dig ner och får en bättre arbetsställning. Se till att den inte hamnar för högt, då finns det risk för att du bränner dig på underarmarna när du tar in och ut kärl.

• Microvågsugnen ska helst inte sitta i ett väggskåp. Den hamnar då för högt och det finns risk att man bränner sig eller välter ett kärl med varm dryck, speciellt om man är barn. En micro med sidohängd lucka bör helst placeras med underkanten mellan 70 och 110 centimeter från golvet om barn ska kunna använda den.

Den här artikeln publicerades ursprungligen 2 juli 2012.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar