• Bild:
    Före

  • Bild:
    Efter. 50-talshuset fick ett nytt kök – med stilsäker modern 50-talskänsla.

  • Bild:
    Det ska inte vara för mycket träkänsla, då blir det för mörkt. Därav är överskåpen vita och blanka.

Annons

Vissa tycker det är fantastiskt roligt att slita ut gamla kök och ersätta dem med moderna och glänsande nya. Men inte här. Helst hade Marie och Adde velat behålla det ursprungliga köket i den nyinköpta 50-talsvillan. Det passade där, det var rätt stil och egentligen väldigt fint. Men det gick inte. Inget hade gjorts åt köket sen huset byggdes år 1950.
– Köket var helt orenoverat i 50-talsdesign, berättar Marie. Jättefint, men det gick inte att göra rent. Men det var lite som att huset bad om att få behålla sin 50-talsstil.
– Köket var alltså för smutsigt och gick helt enkelt inte att rädda. För dåliga vitvaror och för låg diskbänk, allt var av gammal standard. Planlösningen var tråkig, man stod och diskade och tittade rätt in i väggen.Köket behövde dessutom fler skåp, och skåp som var lättare att nå. De gamla skåpen var så höga att de översta hyllorna inte gick att nå utan en stege eller stol. Adde och Marie gillar teak och därför föll man för dessa luckor från Kvik. Men att ha samma överskåp trodde de skulle bli för mörkt, därför valde de vita överskåp.
– Jag tycker det blev en bra mix, säger Marie. Sen gillar vi båda grafiska mönster och då passade det svart/vita golvet
jättebra. Den är lätt att hålla ren och passar till de flesta material och färger.
Femtiotalskänslan i köket har verkligen behållits - tack vare färgval och den svart/vita plastmattan som ger rätt effekt åt köket. Små detaljer spelar också stor roll; samlingen av färgat glas i orange som pryder fönsterbrädan, den lilla lampan i matchande orange färg och de svarta bänkskivorna som förstärker det grafiska intrycket.

 

Här bor:

Marie, 49 och Adde, 48 med barnen Agnes 18 och Tom 17
sedan 3 år i ett hus byggt 1950 i Norrtälje

Projekt: Nytt kök i 50-tals stil

Tidsram: Köket revs under cirka två veckor, köket monterades under en vecka när vi var bortresta.

Svårast: Att fatta alla beslut om alla detaljer som blandare, diskho, skåphandtag, inredning i skåp och lådor med mera. Svårt att veta vad som är mest funktionellt. Vi kunde inte bestämma oss för vilka kärl vi skulle ha för sopsortering, idag använder vi olika hinkar, inte optimalt.

Lättast: Att resa bort när köket såg ut som värst och sedan kliva in i ett färdigt kök en vecka senare. Rekommenderas!

Bäst: Att designen fortfarande håller, jag blir glad av köket, det är ljust och funktionellt.

Sämst: Skafferiets placering. Det står mot väggen, alltså kan vi bara nå grejerna från ett håll och det är lite dumt.

Drömmer om: Vi drömmer om en bardisk i teak från 1960 som vi sett, men den vet vi absolut inte var vi ska ha – men snygg är den!

Annons

Tips till andra hemmafixare

1. Spara pengar genom att riva själv och köra bort resterna.

2. Anlita hantverkare som andra rekommenderat! Begär slutdatum när allt ska vara färdigt.

3. Renovera i en takt som gör att du inte drar på dig för stora kostnader, till exempel stora lån.

11 januari 2012
 
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Kök för matlagning och umgänge

Bygga och renovera kök När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

Planera mera!

Bygga och renovera kök De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Bygga och renovera kök Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

Energiskt rött kök

Bygga och renovera kök Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades för tolv år sedan.

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

Bygga och renovera kök När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa...

Nutidskök med yta

Bygga och renovera kök Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...