Före Bild: 1/3
Efter. 50-talshuset fick ett nytt kök – med stilsäker modern 50-talskänsla. Bild: 2/3
Det ska inte vara för mycket träkänsla, då blir det för mörkt. Därav är överskåpen vita och blanka. Bild: 3/3

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök

Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även inredningen. Det är grafiskt, snyggt och lite roligt.

Annons

Vissa tycker det är fantastiskt roligt att slita ut gamla kök och ersätta dem med moderna och glänsande nya. Men inte här. Helst hade Marie och Adde velat behålla det ursprungliga köket i den nyinköpta 50-talsvillan. Det passade där, det var rätt stil och egentligen väldigt fint. Men det gick inte. Inget hade gjorts åt köket sen huset byggdes år 1950.
– Köket var helt orenoverat i 50-talsdesign, berättar Marie. Jättefint, men det gick inte att göra rent. Men det var lite som att huset bad om att få behålla sin 50-talsstil.
– Köket var alltså för smutsigt och gick helt enkelt inte att rädda. För dåliga vitvaror och för låg diskbänk, allt var av gammal standard. Planlösningen var tråkig, man stod och diskade och tittade rätt in i väggen.Köket behövde dessutom fler skåp, och skåp som var lättare att nå. De gamla skåpen var så höga att de översta hyllorna inte gick att nå utan en stege eller stol. Adde och Marie gillar teak och därför föll man för dessa luckor från Kvik. Men att ha samma överskåp trodde de skulle bli för mörkt, därför valde de vita överskåp.
– Jag tycker det blev en bra mix, säger Marie. Sen gillar vi båda grafiska mönster och då passade det svart/vita golvet
jättebra. Den är lätt att hålla ren och passar till de flesta material och färger.
Femtiotalskänslan i köket har verkligen behållits - tack vare färgval och den svart/vita plastmattan som ger rätt effekt åt köket. Små detaljer spelar också stor roll; samlingen av färgat glas i orange som pryder fönsterbrädan, den lilla lampan i matchande orange färg och de svarta bänkskivorna som förstärker det grafiska intrycket.

 

Här bor:

Marie, 49 och Adde, 48 med barnen Agnes 18 och Tom 17
sedan 3 år i ett hus byggt 1950 i Norrtälje

Projekt: Nytt kök i 50-tals stil

Tidsram: Köket revs under cirka två veckor, köket monterades under en vecka när vi var bortresta.

Svårast: Att fatta alla beslut om alla detaljer som blandare, diskho, skåphandtag, inredning i skåp och lådor med mera. Svårt att veta vad som är mest funktionellt. Vi kunde inte bestämma oss för vilka kärl vi skulle ha för sopsortering, idag använder vi olika hinkar, inte optimalt.

Lättast: Att resa bort när köket såg ut som värst och sedan kliva in i ett färdigt kök en vecka senare. Rekommenderas!

Bäst: Att designen fortfarande håller, jag blir glad av köket, det är ljust och funktionellt.

Sämst: Skafferiets placering. Det står mot väggen, alltså kan vi bara nå grejerna från ett håll och det är lite dumt.

Drömmer om: Vi drömmer om en bardisk i teak från 1960 som vi sett, men den vet vi absolut inte var vi ska ha – men snygg är den!

Annons

Tips till andra hemmafixare

1. Spara pengar genom att riva själv och köra bort resterna.

2. Anlita hantverkare som andra rekommenderat! Begär slutdatum när allt ska vara färdigt.

3. Renovera i en takt som gör att du inte drar på dig för stora kostnader, till exempel stora lån.

11 januari 2012

1 Kommentarer

2015-06-04
sak
0

Proffsens kök - Maxat hos mattanten

Med fyra barn och ett brinnande intresse för matlagning både professionellt och privat vet Helena Lidfeldt vikten av att ha ett väl fungerande kök.

0

Proffsens kök - Arkitektens kök

Bästa arkitektrådet vid renoveringar: Stå ut med en period av jobbiga överväganden. Låt dig inspireras av trender och köksdesigners – men våga vara...

1

Proffsens kök - Kockens kök

Hur tänker en kock när han ska inreda ett nytt kök? Jo, att många ska få plats att laga mat, att det ska vara snyggt och att köksmaskinerna ska hålla...

0

Vilket drömkök

Här vill man vara. Laga mat, läsa läxor, umgås med vänner. Men så är det ett specialritat kök för en familj som anser att söndagsmiddagen är veckans...

0

Litet välplanerat kök

Trots drömmen om det magnifika stora och öppna köket är de flesta av oss innehavare av små lite trånga kök. Här är ett litet hopplöst kök som genom...

0

Köksinredarens bästa tips

När det är dags att renovera eller bygga nytt kök är det en uppsjö av saker att tänka på. Här delar proffsen med sig av sina kunskaper.

0

Kök i förvandling

Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

0

Ett kök utöver det vanliga

Ordentliga arbetsytor, plats för umgänge och lättstädat. Det var tre starka önskemål när familjen Kjellson planerade köket i den nya villan. Så blev...

0

Checklista till köksrenoveringen

Bygga om köket? Då är det mycket att tänka på - här har du en smart checklista att använda så kommer det gå lättare...a