Annons
En kran som kan öppnas med armbågen känns smart när man har händerna fulla.
En kran som kan öppnas med armbågen känns smart när man har händerna fulla. Foto: Damixa

Smarta blandare

Köksblandare och diskho

Kolsyrat eller kokande vatten direkt ur kranen, eller en snygg designblandare i färg? Här är några av vårens hetaste köksblandare.

Annons

Jesper Broth, servicemontör på Stuvsta Rör i Huddinge, tipsar om vad man ska tänka på om man byter köksblandare.

– Det vanligaste felet när man köper ny blandare är att inte kolla om den är godkänd för 10 bar. Många fastnar för en snygg blandare, men många är bara godkända för 5 bar.

Om man skulle montera en sådan och en vattenskada skulle uppstå, så täcker inte hemförsäkringen. Det ska stå på kartongen eller produktbeskrivningen att blandaren är godkänd för 10 bar.

Många undrar om man kan byta blandare själv.

– Ställer du den frågan så kan du inte. Antingen kan man eller också kan man inte. Det tillkommer ständigt nya regler och vi i branschen går regelbundet kurser i vattensäkerhet för att bli verifierade. Jag tycker inte att man ska ge sig på det själv. Konsekvenserna kan bli så stora och dyra om man gör något fel.

Rekommendationen är alltså att avstå från lågprisblandare. Om de mot förmodan skulle vara godkända för 10 bar så är risken större att de billiga blandarna släpper ifrån sig bly.
 

Färgglad och energisnål

Gustavsbergs Coloric finns i fem färger: Sinful Black, Rough Aluminium, Heavenly Champagne, Moody Blue och Passionate Red.

Coloric är ytbehandlad så att den är lika tålig som om den vore förkromad.

Blandaren är helt återvinningsbar och tillverkad av aluminium, en lättmetall som ger bränslesnålare transporter.

Den är utrustad med den vattensparande tekniken Eco-tap, vilket innebär att blandaren automatiskt återgår till ett förinställt flöde när man släpper spaken.

Det förinställda ”komfortflödet” är tillräckligt för exempelvis diskning. Funktionen är fullt justerbar för individuell anpassning.

Annons

Pris: Från 4 446 kronor.

www.gustavsberg.se

Miljötänk och design

Tidigare har inte alltid energimedvetenhet och design gått hand i hand, men allt fler tillverkare lyckas nu få dessa att samspela.

Den uppdaterade blandarserien Mora Cera har ett nytt formspråk, skandinavisk design på utsidan och miljösmart insida.

Köksblandaren är dels märkt med EcoSafe, som är en symbol för ett helhetstänk kring miljöfrågor – alltifrån energi- och vattensparteknik i blandarna till transporter och energiförbrukning i fabriken. Kranen är också ESS-märkt, vilket är ett energisparsystem. Enligt tillverkaren kan en varmvattenbesparing på 30 procent bli möjlig om man jämför med blandare som inte är ESS-märkta.

Pris: Från 1 975 kronor.

www.moraarmatur.se

Stänger av diskmaskinen

Nya rön visar att vattenskador i svenska hem kostar tio miljarder kronor om året och att en allt större andel av vattenskadorna sker i köket. Största orsaken till ökningen är olyckor i anslutningen till diskmaskiner.

Finska tillverkaren Oras köksblandare Cubista är utrustad med en automatisk självstängande diskmaskinsventil som gör att risken för att drabbas av en vattenläcka mellan diskmaskinen och blandaren minimeras.

Genom att trycka in en knapp på sidan av blandaren tänds en lampa som visar att en timerfunktion är igång. Man kan välja om man vill ha vattentillförsel till diskmaskinen under tre eller tolv timmar.

Pris: Från 4 300 kronor.

www.oras.com/se

Blandare för alla

Vid utvecklingen av Clover Easy fanns personer med särskilda behov i åtanke. Den skulle vara lätt att använda för ung eller gammal, stark eller svag, frisk eller sjuk. Blandaren öppnas och stängs med en lätt beröring med hand, arm eller armbåge.

Resultatet blev så lyckat att Clover Easy belönades med ett hedersomnämnande vid Red Dot Design Award 2012.

Blandaren har också funktioner som möjliggör spärrning av varmvatten vid önskad maxtemperatur och möjlighet att begränsa flödet om man vill spara vatten. Blandaren kommer med kalkavvisande strålsamlare. Oftast räcker det att man drar med fingret över munstycket för att

få bort kalkansamlingar som fastnat.

Pris: Från 1 945 kronor.

www.damixa.se

Kokande vatten

Tidigare var Quooker en separat kran som monterades bredvid den vanliga köksblandaren, men nu finns en ny produkt, Quooker Fusion, där man kan få kallt, ljummet och kokande vatten i samma kran.

Enligt tillverkaren behåller behållaren värmen under lång tid och kostar i standbyläge runt 30 öre per dygn eller 110 kronor om året.

Kranen har ett dubbelt tryck- och vridgrepp som barnsäkring. Risken för skållning minskas genom att vattnet kommer som lätt spray blandat med luft.

Quooker Fusion finns med rätvinklig och böjd kran och i två utföranden: krom eller borstad krom.

Pris: Från 11 900 kronor.

www.quooker.se

Kolsyrebar

Wavekranen från Vattentornet kopplas till en Aquabar, en maskin som får plats i de flesta underskåp under diskbänken.

AquaBar har inbyggd kylning samt en kolsyretub som räcker närmare ett år och kopplas på den vanliga vattenledningen. Den behöver ett eluttag, precis som en diskmaskin.

Från maskinen dras en ledning upp till de två extrakranarna, en för kolsyrat och en för stilla vatten, som placeras bredvid den vanliga köksblandaren.

Pris: Från 18 500 kronor.

www.vattentornet.se

Fakta:

Boverket gjorde under 2011 en marknadsundersökning som visade att mer än var tredje köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly.

Tumregel: Alla förkromade mässingsblandare innehåller bly, medan alla rostfria blandare är utan bly.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22 februari 2013

4 Kommentarer

2013-03-13
Ove Ydersten
2013-03-15
Rob
2014-07-02
thomas
2016-01-13
Köksblandare
3

Välj rätt diskho

Byta diskho? Välja diskho till det nya köket och plötsligt står du inför ett djungelstort utbud. Rostfritt, porslin, sten, runda, rektangulära, skarpa...

4

Bländande blandare

En gammal blandare som läcker finns det egentligen inte någon anledning att behålla. Det är bättre att installera en ny, du tjänar in det snabbt på...

2

Beröringsfria blandare

Har du funderat på en beröringsfri blandare? Allt ser ut som vanligt. Men under ytan döljer sig den elektroniska finessen. Nu kommer de elektroniska...

2

Kräma på med ny kran!

En bra blandare i köket underlättar arbetet betydligt, och jobbet med att montera den kan du oftast göra själv. Dessutom kan du spara mycket pengar om...

4

Bra med avfallskvarn!

Med en avfallskvarn monterad under diskbänken slipper du både hanteringen av geggigt hushållsavfall och jobbet med kompostering.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons