En kran som kan öppnas med armbågen känns smart när man har händerna fulla.
En kran som kan öppnas med armbågen känns smart när man har händerna fulla. Foto: Damixa

Smarta blandare

Köksblandare och diskho

Kolsyrat eller kokande vatten direkt ur kranen, eller en snygg designblandare i färg? Här är några av vårens hetaste köksblandare.

Jesper Broth, servicemontör på Stuvsta Rör i Huddinge, tipsar om vad man ska tänka på om man byter köksblandare.

– Det vanligaste felet när man köper ny blandare är att inte kolla om den är godkänd för 10 bar. Många fastnar för en snygg blandare, men många är bara godkända för 5 bar.

Om man skulle montera en sådan och en vattenskada skulle uppstå, så täcker inte hemförsäkringen. Det ska stå på kartongen eller produktbeskrivningen att blandaren är godkänd för 10 bar.

Många undrar om man kan byta blandare själv.

– Ställer du den frågan så kan du inte. Antingen kan man eller också kan man inte. Det tillkommer ständigt nya regler och vi i branschen går regelbundet kurser i vattensäkerhet för att bli verifierade. Jag tycker inte att man ska ge sig på det själv. Konsekvenserna kan bli så stora och dyra om man gör något fel.

Rekommendationen är alltså att avstå från lågprisblandare. Om de mot förmodan skulle vara godkända för 10 bar så är risken större att de billiga blandarna släpper ifrån sig bly.
 

Färgglad och energisnål

Gustavsbergs Coloric finns i fem färger: Sinful Black, Rough Aluminium, Heavenly Champagne, Moody Blue och Passionate Red.

Coloric är ytbehandlad så att den är lika tålig som om den vore förkromad.

Blandaren är helt återvinningsbar och tillverkad av aluminium, en lättmetall som ger bränslesnålare transporter.

Den är utrustad med den vattensparande tekniken Eco-tap, vilket innebär att blandaren automatiskt återgår till ett förinställt flöde när man släpper spaken.

Det förinställda ”komfortflödet” är tillräckligt för exempelvis diskning. Funktionen är fullt justerbar för individuell anpassning.

Pris: Från 4 446 kronor.

www.gustavsberg.se

Miljötänk och design

Tidigare har inte alltid energimedvetenhet och design gått hand i hand, men allt fler tillverkare lyckas nu få dessa att samspela.

Den uppdaterade blandarserien Mora Cera har ett nytt formspråk, skandinavisk design på utsidan och miljösmart insida.

Köksblandaren är dels märkt med EcoSafe, som är en symbol för ett helhetstänk kring miljöfrågor – alltifrån energi- och vattensparteknik i blandarna till transporter och energiförbrukning i fabriken. Kranen är också ESS-märkt, vilket är ett energisparsystem. Enligt tillverkaren kan en varmvattenbesparing på 30 procent bli möjlig om man jämför med blandare som inte är ESS-märkta.

Pris: Från 1 975 kronor.

www.moraarmatur.se

Stänger av diskmaskinen

Nya rön visar att vattenskador i svenska hem kostar tio miljarder kronor om året och att en allt större andel av vattenskadorna sker i köket. Största orsaken till ökningen är olyckor i anslutningen till diskmaskiner.

Finska tillverkaren Oras köksblandare Cubista är utrustad med en automatisk självstängande diskmaskinsventil som gör att risken för att drabbas av en vattenläcka mellan diskmaskinen och blandaren minimeras.

Genom att trycka in en knapp på sidan av blandaren tänds en lampa som visar att en timerfunktion är igång. Man kan välja om man vill ha vattentillförsel till diskmaskinen under tre eller tolv timmar.

Pris: Från 4 300 kronor.

www.oras.com/se

Blandare för alla

Vid utvecklingen av Clover Easy fanns personer med särskilda behov i åtanke. Den skulle vara lätt att använda för ung eller gammal, stark eller svag, frisk eller sjuk. Blandaren öppnas och stängs med en lätt beröring med hand, arm eller armbåge.

Resultatet blev så lyckat att Clover Easy belönades med ett hedersomnämnande vid Red Dot Design Award 2012.

Blandaren har också funktioner som möjliggör spärrning av varmvatten vid önskad maxtemperatur och möjlighet att begränsa flödet om man vill spara vatten. Blandaren kommer med kalkavvisande strålsamlare. Oftast räcker det att man drar med fingret över munstycket för att

få bort kalkansamlingar som fastnat.

Pris: Från 1 945 kronor.

www.damixa.se

Kokande vatten

Tidigare var Quooker en separat kran som monterades bredvid den vanliga köksblandaren, men nu finns en ny produkt, Quooker Fusion, där man kan få kallt, ljummet och kokande vatten i samma kran.

Enligt tillverkaren behåller behållaren värmen under lång tid och kostar i standbyläge runt 30 öre per dygn eller 110 kronor om året.

Kranen har ett dubbelt tryck- och vridgrepp som barnsäkring. Risken för skållning minskas genom att vattnet kommer som lätt spray blandat med luft.

Quooker Fusion finns med rätvinklig och böjd kran och i två utföranden: krom eller borstad krom.

Pris: Från 11 900 kronor.

www.quooker.se

Kolsyrebar

Wavekranen från Vattentornet kopplas till en Aquabar, en maskin som får plats i de flesta underskåp under diskbänken.

AquaBar har inbyggd kylning samt en kolsyretub som räcker närmare ett år och kopplas på den vanliga vattenledningen. Den behöver ett eluttag, precis som en diskmaskin.

Från maskinen dras en ledning upp till de två extrakranarna, en för kolsyrat och en för stilla vatten, som placeras bredvid den vanliga köksblandaren.

Pris: Från 18 500 kronor.

www.vattentornet.se

Fakta:

Boverket gjorde under 2011 en marknadsundersökning som visade att mer än var tredje köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly.

Tumregel: Alla förkromade mässingsblandare innehåller bly, medan alla rostfria blandare är utan bly.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22 februari 2013
 
Mer om Köksblandare och diskho

Välj rätt diskho

Köksblandare och diskho Byta diskho? Välja diskho till det nya köket och plötsligt står du inför ett djungelstort utbud. Rostfritt, porslin, sten, runda, rektangulära, skarpa hörn eller rundade, liten renslåda, stor eller ingen alls. Men en sak är säker, det som är trendigt är sällan det mest praktiska.

Bländande blandare

Köksblandare och diskho En gammal blandare som läcker finns det egentligen inte någon anledning att behålla. Det är bättre att installera en ny, du tjänar in det snabbt på...

Beröringsfria blandare

Köksblandare och diskho Har du funderat på en beröringsfri blandare? Allt ser ut som vanligt. Men under ytan döljer sig den elektroniska finessen. Nu kommer de elektroniska...

Kräma på med ny kran!

Köksblandare och diskho En bra blandare i köket underlättar arbetet betydligt, och jobbet med att montera den kan du oftast göra själv. Dessutom kan du spara mycket pengar om du byter till en ny, energisnål modell.

Bra med avfallskvarn!

Köksblandare och diskho Med en avfallskvarn monterad under diskbänken slipper du både hanteringen av geggigt hushållsavfall och jobbet med kompostering.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.