Belysa köket med rätt belysning

Rätt ljus gör hela rummet. Och i ett kök behöver man flera olika sorters belysning. Här får du expertråd om vilken belysning som passar var i köket.


Köket är husets mest använda rum. Här lagar vi mat, bakar, diskar, läser läxor och mycket annat. Köket är också det rum som kräver mest i fråga om belysning. Det behöver ett ganska starkt ljus. Men det behöver i synnerhet belysning på många olika platser. Hur ska man lyckas? Konsten är som alltid att använda flera olika former av ljuskällor. Och kom ihåg – det är inte speciellt lätt att laga god mat i sin egen skugga!

Bäst blir belysningen om man väljer en god allmänbelysning ganska högt upp, och kompletterar med arbetsbelysning över vissa ytor.
Var belysningen ska placeras och vilken sorts belysning som passar var – det tipsar belysningsexperten Magnus Frantzell om. Han kommer från föreningen Hemljus, som är en branschförening för landets leverantörer av hembelysning.

Allmänbelysning

Vad är egentligen en god allmänbelysning? För det är precis vad som behövs i ett kök. Någon form av armatur högt upp, som gärna kompletteras med ytterligare belysning. Under sommarhalvåret tänder man sällan allmänbelysningen i ett kök. Men när det är mörkt behövs den.

 – Köket behöver en stark taklampa, säger Magnus Frantzell, VD på Hemljus. Det kan till exempel vara en lysrörsarmatur eller en glasplafond. Det är behagligt med många ljuspunkter. Därför kan man kombinera olika slags ljus. Halogenlampor med ett krispigt ljus som markerar väggar och hörn i kombination med en taklampa som ger ett rundare ljus blir bra.

Le Klint lampa. En framtida klassiker. Finns i fyra olika storlekar. Design Poul Christiansen. Le Klint 172. Pris från cirka 1 350 kronor för de mindre varianterna. Le Klint. Mjuk och behaglig lampa. Mjuk och behaglig ljusspridning får du med denna reglerbara tygskärm. Finns i två storlekar och i andra tyger. Limbo. Pris cirka 649 kronor. Belid. Moderna lampor. Plats för färg. Modernt för matplatsen är Icon-lampan, designad av Ferruccio Laviani. Finns i elva olika färger. Pris cirka 1 500 kronor. Kartell.

Belysning över matplatsen

Den enda belysning som behövs över matbordet är egentligen en bra häng-armatur. En dimmer är bra så att man kan variera ljusstyrka beroende på tid på dagen och tid på året. Djupa skärmar eller frostat glas som döljer glödlampan är bättre för ögonen. Placera armaturen på en sådan höjd att den inte bländar. Har man ett långt och stort matbord kan lösningen vara att hänga två eller till och med tre likadana hängarmaturer på rad.

 – Vid matbordet behövs en lampa som är reglerbar, säger Magnus Frantzell. Den ska kunna lysa starkt men också kunna ge mysig belysning. Vilken lampa man väljer för detta beror dock helt på tycke och smak. Men tänk mer på hur ljuset ska vara än hur själva armaturen ser ut.

Arbetsbelysning

Här gäller det att tänka till. För arbetsytorna i ett kök behöver riktigt bra belysning och då passar någon form av punktbelysning. Riktade spotlighters kan behövas på de ställen där köket inte har skåp. Fördelarna med köket är att man inte behöver vara så flexibel i sin belysning. Spis, arbetsyta och diskbänk är de områden som behöver punktbelysas. Ofta har moderna fläktar bra belysning, så därmed är belysningen över spisen ordnad.

 – Den vanligaste inredningen i köket är arbetsbänkar med skåp över. Under skåpen kan man vräka på med ganska starkt ljus, säger Magnus Frantzell. Använd lysrör eller halogenspotlighters till detta. Lysrör under skåp med en list framför ger också ett väldigt bra ljus. Lysrören man använder ska vara så kallade hemlysrör. Halogenlamporna ska kunna dimmas, men det går inte med lysrör.

Bra takbelysning. Bra takbelysning ger god allmänbelysning. Design Patricia Trambevski. Hologram. Pris cirka 799 kronor. Belid. Spotlight. Riktade spotlighters belyser de arbetsytor som behövs. Belysning Kansas med ledad arm. Pris cirka 355 kronor. Ballingslöv. Vitrin belysning. Belysningsarmatur för vitrin. Finns i färgerna champagne eller vit. 40, 50, 60 och 80 cm. Pris mellan cirka 280 och 410 kronor. Marbodal.

Köpinformation

Ballingslöv 0451-460 00
www.ballingslov.se
Belid 0340-62 30 00
www.belid.se
Ikea 020-43 90 50
www.ikea.se
Kartell 08-442 83 80
www.kartell.com
Lampekonsulenten + 47 51 886301
www.lampekonsulenten.no
Le Klint +45 66 18 19 20
www.leklint.com
Marbodal 0502-170 00
www.marbodal.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar