Annons
Köket är mer än bara skåp och bänkar – en bra belysning gör det trevligt att vara där, men det behövs också bra arbetsbelysning. Detta kök är från Kvänum och heter Grip. Belysning från Flos. Golv, Marmoleum Click från Forbo.
Köket är mer än bara skåp och bänkar – en bra belysning gör det trevligt att vara där, men det behövs också bra arbetsbelysning. Detta kök är från Kvänum och heter Grip. Belysning från Flos. Golv, Marmoleum Click från Forbo.

Belysa köket med rätt belysning

Köksbelysning

Rätt ljus gör hela rummet. Och i ett kök behöver man flera olika sorters belysning. Här får du expertråd om vilken belysning som passar var i köket.

Annons

Köket är husets mest använda rum. Här lagar vi mat, bakar, diskar, läser läxor och mycket annat. Köket är också det rum som kräver mest i fråga om belysning. Det behöver ett ganska starkt ljus. Men det behöver i synnerhet belysning på många olika platser. Hur ska man lyckas? Konsten är som alltid att använda flera olika former av ljuskällor. Och kom ihåg – det är inte speciellt lätt att laga god mat i sin egen skugga!

Bäst blir belysningen om man väljer en god allmänbelysning ganska högt upp, och kompletterar med arbetsbelysning över vissa ytor.
Var belysningen ska placeras och vilken sorts belysning som passar var – det tipsar belysningsexperten Magnus Frantzell om. Han kommer från föreningen Hemljus, som är en branschförening för landets leverantörer av hembelysning.

Allmänbelysning

Vad är egentligen en god allmänbelysning? För det är precis vad som behövs i ett kök. Någon form av armatur högt upp, som gärna kompletteras med ytterligare belysning. Under sommarhalvåret tänder man sällan allmänbelysningen i ett kök. Men när det är mörkt behövs den.

 – Köket behöver en stark taklampa, säger Magnus Frantzell, VD på Hemljus. Det kan till exempel vara en lysrörsarmatur eller en glasplafond. Det är behagligt med många ljuspunkter. Därför kan man kombinera olika slags ljus. Halogenlampor med ett krispigt ljus som markerar väggar och hörn i kombination med en taklampa som ger ett rundare ljus blir bra.

Le Klint lampa.
En framtida klassiker. Finns i fyra olika storlekar. Design Poul Christiansen. Le Klint 172. Pris från cirka 1 350 kronor för de mindre varianterna. Le Klint.

Mjuk och behaglig lampa.
Mjuk och behaglig ljusspridning får du med denna reglerbara tygskärm. Finns i två storlekar och i andra tyger. Limbo. Pris cirka 649 kronor. Belid.

Moderna lampor.
Plats för färg. Modernt för matplatsen är Icon-lampan, designad av Ferruccio Laviani. Finns i elva olika färger. Pris cirka 1 500 kronor. Kartell.

Belysning över matplatsen

Den enda belysning som behövs över matbordet är egentligen en bra häng-armatur. En dimmer är bra så att man kan variera ljusstyrka beroende på tid på dagen och tid på året. Djupa skärmar eller frostat glas som döljer glödlampan är bättre för ögonen. Placera armaturen på en sådan höjd att den inte bländar. Har man ett långt och stort matbord kan lösningen vara att hänga två eller till och med tre likadana hängarmaturer på rad.

 – Vid matbordet behövs en lampa som är reglerbar, säger Magnus Frantzell. Den ska kunna lysa starkt men också kunna ge mysig belysning. Vilken lampa man väljer för detta beror dock helt på tycke och smak. Men tänk mer på hur ljuset ska vara än hur själva armaturen ser ut.

Arbetsbelysning

Här gäller det att tänka till. För arbetsytorna i ett kök behöver riktigt bra belysning och då passar någon form av punktbelysning. Riktade spotlighters kan behövas på de ställen där köket inte har skåp. Fördelarna med köket är att man inte behöver vara så flexibel i sin belysning. Spis, arbetsyta och diskbänk är de områden som behöver punktbelysas. Ofta har moderna fläktar bra belysning, så därmed är belysningen över spisen ordnad.

 – Den vanligaste inredningen i köket är arbetsbänkar med skåp över. Under skåpen kan man vräka på med ganska starkt ljus, säger Magnus Frantzell. Använd lysrör eller halogenspotlighters till detta. Lysrör under skåp med en list framför ger också ett väldigt bra ljus. Lysrören man använder ska vara så kallade hemlysrör. Halogenlamporna ska kunna dimmas, men det går inte med lysrör.

Annons

Bra takbelysning.
Bra takbelysning ger god allmänbelysning. Design Patricia Trambevski. Hologram. Pris cirka 799 kronor. Belid.

Spotlight.
Riktade spotlighters belyser de arbetsytor som behövs. Belysning Kansas med ledad arm. Pris cirka 355 kronor. Ballingslöv.

Vitrin belysning.
Belysningsarmatur för vitrin. Finns i färgerna champagne eller vit. 40, 50, 60 och 80 cm. Pris mellan cirka 280 och 410 kronor. Marbodal.

Köpinformation

Ballingslöv 0451-460 00
www.ballingslov.se
Belid 0340-62 30 00
www.belid.se
Ikea 020-43 90 50
www.ikea.se
Kartell 08-442 83 80
www.kartell.com
Lampekonsulenten + 47 51 886301
www.lampekonsulenten.no
Le Klint +45 66 18 19 20
www.leklint.com
Marbodal 0502-170 00
www.marbodal.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 september 2005

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Köksbelysning
0

Så lyckas du med köksbelysningen

Belysning hamnar antagligen ganska långt ned på prioriteringslistan när de flesta ska renovera sitt kök. Det finns däremot många skäl till varför vi...

0

Lys upp i köket (fler lampor)

Lys upp köket (här får du fler tips till artikeln Belysa köket)

1

Bästa belysningen över köksbordet

God köksbelysning bäddar för trivsel. Mjukt men ljust - så skall det vara - i alla fall vid matbordet. Här får du tips om köksbelysning.

0

Bättre ljus i köket

Med många ljuspunkter kan du förändra kökets karaktär och göra det mysigt och ombonat. Här behövs både effektivt arbetsljus, allmänljus och kanske...

6

Snyggaste kökslamporna...

Bra belysning är ett måste, särskilt i köket där det ofta pågår många olika sorters aktiviteter. Här har vi gjort ett urval av både fräcka nyheter och...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons