Annons

Bättre ljus i köket

Köksbelysning

Med många ljuspunkter kan du förändra kökets karaktär och göra det mysigt och ombonat. Här behövs både effektivt arbetsljus, allmänljus och kanske stämningsljus för en romantisk måltid vid köksbordet.

Annons


I Mobalpaköket Tosca kompletteras den infällda belysningen i spiskåpan med frihängande armaturer, som förbättrar arbetsljuset

Du behöver flera olika slags lampor för att köket ska fungera bra och bli levande och skönt att vistas i. Det viktigaste är en bra arbetsbelysning. Dels ska den rikta ljuset på arbetsytan, dels ge ett bra allmänljus.

Nöjer man sig med den första funktionen blir kontrasten för stor mellan det starka ljuset och dunklet utanför, och man kan bli trött i ögonen. Det är praktiskt om ljusstyrkan går att reglera.

Numera är det många armaturer som fyller de här kraven, både för lysrör och kompaktlysrör. Det finns varianter med t ex uttag, timer och placering av strömbrytaren till höger eller vänster, beroende på vad som passar bäst i just ditt fall.

Numera finns också bra belysning i köksfläktar, som dessutom kan kompletteras med dekorativa spotlights i taket och dimmer.

Ljus i tak och under skåp

Du behöver bra belysning både i taket, för att kunna se in i skåpen, och under överskåpen, för att få arbetsbänkarna välbelysta. Det innebär att armaturerna ska vara fast installerade.

Takbelysningen används mest för att ge gott allmänljus. Flera spotlights infällda i taket kan vara en bra lösning. De ska sprida ljuset jämnt i rummet, jämna ut kontraster och skapa mjuka övergångar mellan mörka och ljusa ytor.

Så kallade downlights, små infällda armaturer med en liten och intensiv halogenlampa, finns i ett otal modeller som går att rikta dit man vill ha ljuset. Som alternativ kan du gärna ha en rund armatur av plafondmodell med en matt glas- eller plastkupa.


Spotlights över skafferi med skjutdörr. Köket heter Epsilon och kommer från Mobalpa.

Energisnål och effektiv arbetsbelysning

Tack vare att det kommit nya energisnåla ljuskällor och effektiva armaturer kan vi kosta på oss att få bra ljus där vi behöver det och ändå spara el.

Glödlampor, lysrör och halogenlampor kompletterar varandra. Vanliga lysrör passar i bänkbelysningen, och finns med olika ljustemperaturer, med varmt eller kallt ljus. De du ska välja är fullfärgslysrör med varmt ljus, som återger färger i rummet och på masten väl. Armaturen ska placeras långt fram, direkt under skåpluckorna. Sitter den för långt in kan reflexerna från diskbänken blända.

Kompaktlysrör är små, men ger nästan samma varma sken som en glödlampa. Den vanligaste varianten är på 9 - 11 W och passar i armaturer som är gjorda just för dessa. Kompaktlysrören har åtta á tio gånger längre livslängd än en glödlampa, ca 8 000 - 10 000 timmar, och avger mindre värme.

De kan inte ljusregleras med en vanlig dimmer, för då förstörs både lampan och dimmern. Vill du ha den funktionen måste du köpa en armatur med HFR-teknik (högfrekvensreglering).

En ny typ av mycket små lysrör, Minisys, öppnar helt nya möjligheter för köksbelysningen. Det finns en hel serie belysningskomponenter som är baserade på minilysröret, och installerade i lådor, på hyllor och i skåp kan de ge l jus överallt där man vill ha en bättre överblick.


Spotlight på arm (Marbodal)

Lysrörslampor kan användas i vanliga lamphållare, men har inbyggda driftdon. De är energisnåla, spar upp till 80 % energi, och håller lika länge som kompaktlysrör. Eftersom de är större och kanske tyngre än vanliga glödlampor kan det hända att de ändå helt enkelt inte får plats i den armatur du har. Inte heller lysrörslamporna går att ljusreglera med en vanlig dimmer.

Kompaktlysrör och lysrörslampor räknas båda som lågenergilampor. Energikostnaden för en lågenergilampa om 11 W efter 10 000 timmar är ca 85 kr, för en på 20 W efter samma tid ca 155 kr. Kostnaden för tio normallampor om 60 W i 10 x 1 000 timmar är ca 465 kr, för 100 W-lampor ca 775 kr. Du får lika mycket ljus, och besparingen blir hela 380 kr resp. 620 kr, om man räknar på 77, 5 öre/kWh.

Lågvoltshalogenlampor är små men starka - de ger tre gånger så mycket ljus som en glödlampa. Även de håller längre, och lyser lika starkt under hela sin livstid. Det finns också halogenlampor för 230 V som fungerar som vanliga glödlampor, men ger ett litet klarare och glittrigare ljus.

Silverförspeglade glödlampor finns av två typer. I de toppförspeglade skärmas glödtrådarna av och ljuset kastas tillbaka mot reflektorn, så att armaturen blir bländfri. De blir mycket heta och ska därför bara användas i armaturer som är gjorda för sådana. I de bottenförspeglade (reflektorlampor) skärmas de bländande glödtrådarna av och ljuset reflekteras ut ur lampan. Dessa glödlampor används mest i spotlights, för att man ska få ett bländfritt ljus mot en begränsad yta.


Non spotlight med 10 W halogenglödlampa (IKEA)

Skapa ett extra ljusrum vid matbordet

Matbordet är en plats där ljuset kan vara med och skapa ett ?rum i rummet", som ger trivsel, trygghet och värme. Där kan du till exempel ha en höj- och sänkbar hisslampa för att ge stämning kring måltiden. Den är också användbar om du ibland utnyttjar köksbordet som arbetsbord och kanske står och jobbar vid det.

Även här kan en reglerbar belysning passa bra, gärna med varmt glödlampsljus och kanske en textilskärm, som ger bra ljus både nedåt och ljus ut i rummet. Armaturen ska se inbjudande ut, men vilken typ du väljer beror på hur stort bordet är och vilken annan belysning du har.

Annons

Stämningsljus och naturligt ljus

Också stämningsbelysningen är viktig för vår trivsel . Ett tips är att använda fönsterbelysning, så kan ni gå ut och in utan att tända huvudbelysningen varje gång.

Fönstren är annars viktiga i sammanhanget - stora fönsterytor ger mycket dagsljus in i köket. Använd dem som naturliga ljuskällor vid både matbord och arbetsbänk!

Det finns några knep för att utnyttja det naturliga ljuset. Ljusa köksgardiner lättar upp de starka kontrasterna mellan väggarna och fönstren. Är köksbordet ljust och står vid ett fönster reflekteras ljuset vidare in i rummet - ju ljusare bord desto bättre effekt. Är köksgolvet mörkt kan du placera en ljusare matta där ljuset faller in.

Mer ljus för äldre

Ljuset ska anpassas till inredningen. Har du ett kök med ett mörkt träslag i skåp och luckor kräver det mer ljus än ett ljust eller vitmålat. Men mycket ljus betyder inte alltid bra ljus. Stark belysning av en vit yta kan ge obehaglig bländning. Är ljuset däremot för svagt kan köket verka dystert. Skapa inte för stora kontraster mellan ljust och mörkt - då tvingas ögonen till ständiga omställningar.

Du som är äldre behöver också mycket mer ljus än de yngre. Det sägs att en 60-åring behöver 10 gånger mer ljus än en 20-åring! Redan i 45-årsåldern brukar ljusbehovet börja öka och synskärpan bli sämre.

Ta hjälp

Titta inte bara på armaturernas utseende och pris! Tala om i affären vilken funktion du är ute efter och var du ska placera belysningen, så får du hjälp att hitta i sortimentet. Annars blir det lätt så att du köper en lampa du tycker ser snygg ut, men upptäcker att ljuset inte hamnar där du mest behöver det och att lampan bländar om du tittar upp i den. Gör dig av med alla sådana bländande och irriterande lampor och unna dig ett behagligt ljus!

Installationen får du inte göra själv, eldragningen ska utföras av en behörig hantverkare. Är inte arbetet riktigt gjort finns det risk för att hemförsäkringen inte täcker eventuella skador som kan uppstå framöver.

För att må bra nu under den mörka årstiden behöver vi alla ordentligt med ljus. Med fler ljuskällor blir det trevligare hemma, samtidigt som du kanske blir litet piggare. Börja gärna med att se över belysningen i ditt kök!

Inköpsställen och tillverkare:

Fagerhults Belysning AB 036-10 85 00
Hettich Skandinaviska 036-31 23 30
HTH-kök 08-545 45 270
IKEA 020-43 90 50
Konsthantverk, Tyringe 045-15 09 05
LampGustaf 033-23 66 00
Marbodal 0502-170 00
Mobalpa 0303-690 90
Tibrokök 0504-436 00
Vedum Kök & Bad 0512-576 00

Belysningsbegrepp

Belysningsstyrkan är ett mått på hur mycket ljus som träffar en yta. Måttenheten är lux, ett mått för ljus på samma sätt som Celsius är ett mått för värme.

Ljusflödet är den samlade ljusmängd som avges i alla riktningar från ljuskällan. Måttet här är lumen, och anger styrkan på ljuskällan.

Ljusstyrkan är den samlade ljusmängd som avges i en bestämd riktning. Måttenhet: Candela, reflekterat ljus.

Luminansen är det ljushetsintryck ögat får från en betraktad yta. Här är måttenheten candela/kvadratmeter.

Färgtemperaturen anger ljuskällans färg och mäts i Kelvingrader. Ju lägre tal desto varmare (gulare) är ljuset.

Jämförelse mellan olika lamptyper

Livslängd i timmar Ljusutbyte jämfört med normallampa

Normal lampa 1000
Halogenlampa 230V 1500 - 2000 2 x
Halogenlampa 12V utan reflektor 2500 2 x
Halogenlampa 12V med reflektor 4000 2 x
Lysrör fullfärg 15000 5 x
Lågenergilampa 8000 - 12000 5 x

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 augusti 2002
 
Annons
Mer om Köksbelysning
Medlems-
innehåll

Så lyckas du med köksbelysningen

Köksbelysning Belysning hamnar antagligen ganska långt ned på prioriteringslistan när de flesta ska renovera sitt kök. Det finns däremot många skäl till varför vi bör lägga ned mer tid och energi åt att välja rätt belysning. Vi guidar dig genom köksbelysningsdjungeln.

Belysa köket med rätt belysning

Köksbelysning Rätt ljus gör hela rummet. Och i ett kök behöver man flera olika sorters belysning. Här får du expertråd om vilken belysning som passar var i köket.

Lys upp i köket (fler lampor)

Köksbelysning Lys upp köket (här får du fler tips till artikeln Belysa köket)

Bästa belysningen över köksbordet

Köksbelysning God köksbelysning bäddar för trivsel. Mjukt men ljust - så skall det vara - i alla fall vid matbordet. Här får du tips om köksbelysning.

Snyggaste kökslamporna...

Köksbelysning Bra belysning är ett måste, särskilt i köket där det ofta pågår många olika sorters aktiviteter. Här har vi gjort ett urval av både fräcka nyheter och...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons