Annons

Bästa belysningen över köksbordet

Köksbelysning

God köksbelysning bäddar för trivsel. Mjukt men ljust - så skall det vara - i alla fall vid matbordet. Här får du tips om köksbelysning.

Annons


Matbordet används ofta som både matplats och arbetsbord. En höj- och sänkbar armatur med dimmer ger ett flexiblare ljus.

En armatur över köksbordet ska ge ett trevligt ljus för olika aktiviteter. Den ska fungera när du läser tidningen, äter och när du vill bjuda på en mysig och stämningsfull middag. Vad som är bra ljus är mycket en fråga om tycke och smak men det beror också på vilken färg ljuset har, om det är bländfritt och flexibelt. Vad man upplever som ett bra ljus skiljer sig också i olika åldrar. Redan i 45-årsåldern brukar synen bli sämre och då ökar ljusbehovet. Då krävs inte bara mer ljus utan det ska framför allt vara rätt och avbländat ljus för att inte förvärra ytterligare.

Bildtext
Ljuset bör anpassas till inredningen. Ett ljust bord återkastar ljuset ut i rummet och då fungerar en "tät" skärm bättre. Foto Vedum


Klassikern PH 5 designades 1958 av Poul Henningsen. Armaturen är av aluminium och stål och finns i färgerna vit, blå eller grå. Justerbar lamphållare. Pris cirka 3 500 kronor. Louis Poulsen.

 

- En bra köksbordslampa ska vara trevlig att se på, den ska ge ett flexibelt ljus, både starkt och svagt och den bör vara höj- och sänkbar. Ofta vill vi ha olika ljus till olika saker och därför är också en dimmer bra, säger Magnus Frantzell, vd på Miljöljuskretsen Hemljuskretsen som är branschorganisationen för inomhusbelysning.

Se upp med bländande armaturer

Våra ögon ställer alltid in sig på det rådande ljuset i ett rum. När vi blir bländade beror detta inte på ett för starkt ljus utan på att kontrasten mellan ljust och mörkt är för stort. Därför är det viktigt med armaturernas bländskydd. Bländskydd i armaturer kan till exempel bestå av att insidan på skärmen är lackerad i grått, genom en extra avskärmning av glödlampan eller genom plastraster.

Svårare med mörka möbler

Ljuset bör anpassas till inredningen. Med mörka möbler och ytor är risken större för bländning eftersom kontrasten blir större och ögat tvingas ställa om mellan ljust och mörkt. Å andra sidan kan ett starkt ljus mot en vit yta också ge en obehaglig bländning. Har du mörka köksmöbler bör du välja en armatur med genomlyslig skärm som också ger ljus ut i rummet. Ett ljust bord återkastar ljuset ut i rummet och då fungerar en "tät" skärm bättre.

Låt bordet bestämma armatur

Det är egentligen ditt matbord som bestämmer vilken armatur du ska ha. Matbordslampan bör lysa upp hela bordsytan. Till ett smalt bord passar en liten armatur med bländskydd. Till ett långt bord är det bättre med två mindre armaturer än en enda. Till runda bord passar ofta vida och öppna skärmar som är väl avbländade.


Taklampan J är höj- och sänkbar och gjord av aluminium, opalt frostat glas och oljad ek - material som fungerar bra med modern köksinredning. Pris cirka 995 kronor. Belid. Foto Bosse Tornevall

Annons

Placera armaturen på rätt höjd

Hur högt lampan ska sitta får man helt enkelt testa sig fram till. Barn har lägre ögonhöjd än vuxna när de sitter vid bordet och detta får man också ta hänsyn till när lampan ska upp. Den ska sitta så högt att den inte skymmer den som sitter mittemot men inte så högt att den bländar. Cirka 55 cm över bordet brukar vara lagom.

Prova dig fram

- När du ska köpa en ny lampa är en bra idé att ta armaturer från andra rum i huset och testa formen på ljuset, tipsar Magnus Frantzell.

- Ta till exempel en vanlig lampa med plåtskärm, kanske en uplight och både smal- och bredstrålande så att du ser vad som verkar lämpligt för just ditt rum och dina möbler.

Dessutom kan du be att få den nya armaturen på öppet köp - då har du möjlighet att testa den hemma på plats.

Ett annat råd är att ha en golvlampa i närheten av köksbordet som du kan använda då du till exempel läser tidningen. Det bästa ljuset kommer snett över axeln och inte ovan- eller framifrån.


Halogenbelysning i hemmet har blivit vanligare på senare år och ger ett mer intensivt ljus än glödlampor. Taklampan Contura är lätt att höjdjustera och har elektronisk transformator. Pris från cirka 2 500 kronor. Rydéns.

En lampa över bordet bör:

vara reglerbar (höj- och sänkbar)
vara avskärmad, nedåtriktad
belysa hela bordet
ge flexibelt ljus
sitta så att man ser varandra (cirka 55 cm över bordet)
ha bra bländskydd

Köpinformation:

Belid 0340-623 000
Louis Poulsen 08-446 48 00
Rydéns 0370-33 30 40

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

17. september 2002
 
Annons
Mer om Köksbelysning
Medlems-
innehåll

Så lyckas du med köksbelysningen

Köksbelysning Belysning hamnar antagligen ganska långt ned på prioriteringslistan när de flesta ska renovera sitt kök. Det finns däremot många skäl till varför vi bör lägga ned mer tid och energi åt att välja rätt belysning. Vi guidar dig genom köksbelysningsdjungeln.

Belysa köket med rätt belysning

Köksbelysning Rätt ljus gör hela rummet. Och i ett kök behöver man flera olika sorters belysning. Här får du expertråd om vilken belysning som passar var i köket.

Lys upp i köket (fler lampor)

Köksbelysning Lys upp köket (här får du fler tips till artikeln Belysa köket)

Bättre ljus i köket

Köksbelysning Med många ljuspunkter kan du förändra kökets karaktär och göra det mysigt och ombonat. Här behövs både effektivt arbetsljus, allmänljus och kanske stämningsljus för en romantisk måltid vid köksbordet.

Snyggaste kökslamporna...

Köksbelysning Bra belysning är ett måste, särskilt i köket där det ofta pågår många olika sorters aktiviteter. Här har vi gjort ett urval av både fräcka nyheter och...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons